Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Των Οσιάθλων Πατέρων των εν τη Ιερά Μονή Ταώ (Νταού) Πεντέλης αναιρεθέντων

Οι Άγιοι Πατέρες
Συναξάριον: Τη αυτή ημέρα (Τρίτη της Δικαινησίμου) μνήμη επιτελούμεν, εκ μεταθέσεως, των Αγίων και ενδόξων Θαυματουργών Οσιομαρτύρων  των εν τη Παντοκρατορική Ιερά Μονή τη επιλεγομένη  Νταού  εν τω όρει της Πεντέλης, ξίφει  τελειωθέντων υπό των Αγαρηνών πειρατών,  κατ΄ αυτήν την λαμπράν ημέραν  της του Κυρίου  ημών Αναστάσεως.
 
Βίος και πολιτεία: Στα απομνημονεύματα του Κυρίλλου Δέγλερη, ηγουμένου προ της επαναστάσεως της Μονής Πεντέλης  διαβάζουμε ότι: Μεταξύ των ετών 1648 και 1692 μ.Χ. πειρατές  που  λεηλατούσαν τα παράλια μέρη της Ελλάδος έφθασαν και στην Ραφήνα τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, πιθανώς το 1690 ή 1692. Κατά την ώρα που οι Πατέρες της Ιεράς Μονής εόρταζαν την Ανάσταση του Κυρίου μας,  οι «Αλγερίνοι πειραταί» -σύφωνα με άλλη πληροφορία οι πειρατές ήσαν Τούρκοι ή Τουρκαλβανοί-, με τη βοήθεια ενός υπηρέτη που είχε έχθρα προς τους μοναχούς, μπήκαν στη Μονή, κατέσφαξαν τους Μοναχούς,  και  «λεηλατήσαντες και ερημώσαντες την Μονήν  ανεχώρησαν».

Όλοι οι Πατέρες της Μονής του Παντοκράτορος, που ήταν στον αριθμό «πλέον των 150», πλην ενός που ιερουργούσε σε ένα μετόχι της Μονής στην περιοχή Χεροτσακούλι,  φονευθήκαν αγρίως. 

 Όταν επέστρεψε αυτό ο μοναχός και είδε τους αδελφούς του «κατασφαγμένους»  και φοβηθείς απεμακρύνθη. Την επόμενη ημέρα με τη βοήθεια και άλλων μοναχών (από τη μονή Παντέλης και τα γύρω μοναστήρια) ενταφίασε τους πατέρες της Μονής κατά  τη τάξη και γύρω από το Ιερό του καθολικού της Μονής. Το μοναστήρι έμεινε από τότε και επί 273 χρόνια χωρίς ασκητές.
Σήμερα η Μονή είναι γυναικεία. Επιφανείς στην αρετή  άνδρες επισκέπτες  της μονής, μεταξύ αυτών  ο π.  Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Μητροπολίτης Σισανίου κυρός Αντώνιος κ.ά., δήλωναν στην Ηγουμένη ότι   βλέπουν «φως» και καντήλι αναμμένο σε διάφορα σημεία της Μονής (σήμερα εκεί είναι οι τάφοι των αγίων).Ανάγκες της Μονής επέβαλαν εργασίες δίπλα από το Άγιο Βήμα, το  έτος 1990 και -ω του θαύματος!- ευρέθησαν κάποιοι τάφοι των σφαγιασθέντων Αγίων Πατέρων. Επισήμως ανεκηρύχθησαν και τιμώνται από την ορθόδοξη Εκκλησία την Τρίτη της Λαμπρής, ημέρα της ταφής των.
Απολυτίκιον.Ήχος δ΄. Ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος.
Ως του Κυρίου αγιόλεκτοι  άρνες, εξορμημένοι εκ χωρών διαφόρων, τη ποίμνη συνεδράμετε του Παντοκράτορος, όθεν θανατούμενοι  απηνεία  βαρβάρων, χαίροντες εξήλθετε εις ουράνιον μάνδραν, καθάπερ όσιοι και μάρτυρες  Χριστού εκδυσωπούντες υπέρ των ψυχών υμών.