Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τα λείψανα του Παιδομάρτυρα Γαβριήλ από την Πολωνία στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

Την προσεχή Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 9 το πρωί, στα προπύλαια του Ναού της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, επί της οδού Διγενή 20, θα γίνει υποδοχή για την Ιερά Εικόνα και τα Τίμια Λείψανα του παιδομάρτυρα Γαβριήλ που θα προσκομίσουν στην Ενορία, ομάδα νέων της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Θεολόγου από το Μπιαλύστοκ της Πολωνίας.
Λατρευτικό Πρόγραμμα Κυριακής 28ης Αυγούστου 2011:


Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά το παλαιό ημερολόγιο, υποδοχή Ιερού Λειψάνου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ.

Ακολουθίες Όρθρου και των Ωρών 7:30 π.μ.
Ένδυση Αρχιερέως 8:45 π.μ.
Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων - Δέηση 9:00 π.μ.
Θεία Λειτουργία 9:15 π.μ.
Μνημόσυνα 10:30 π.μ
Ευχαριστήριος Δοξολογία 11:00 π.μ.
Εσπερινός και παράκληση εις τον Άγιο Γαβριηλ 7:00 μ.μ.

Η ιδιαίτερη ευλογία για την Ενορία, ανακοινώθηκε από την Πολωνία ως εξής:

Η ευλογία του αγίου Γαβριήλ με την διαρκή πλέον σωματική παρουσία Του στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, σφραγίζει αυτή την αγάπη και ενώνει ακόμα περισσότερα τους δύο Ορθόδοξους λαούς». http://www.bacieczki.cerkiew.pl/strona-jzyka-2

www.agmarina.gr

«Η προσφορά εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας της Πολωνίας, κατόπιν αιτήματος της Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μπιαλύστοκ, τμήματος εκ των λειψάνων του Αγίου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ στην ενορία της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως είναι μια έκφραση αγάπης και αδερφικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων στην Πολωνία και στην Ελλάδα. Η παράδοση Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γαβριήλ, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιακώβου, είναι συνέπεια των αδελφικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της ενορίας Αγίας Μαρίνης και των Ορθοδόξων Πολωνών, από το 1997 όπου ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μπιαλύστοκ και σήμερα Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας επισκέφτηκε την ενορία της Αγίας Μαρίνης.

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΔΟΜΑΡΤΥΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΤΟΥ ΖΒΙΕΡΚΙ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Ένας από τους πιο λαοφιλείς και πιο γνωστούς αγίους στην Πολωνία είναι ο παιδομάρτυρας Γαβριήλ. Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1684 στό χωριό Ζβιέρκι κοντά στό Μπιαλύστοκ (βορειοανατολική Πολωνία) από οικογένεια ευσεβών ορθοδόξων αγροτών.

Ο μικρός Γαβριήλ πίστευε θερμά στο Θεό και αγαπούσε την Εκκλησία αφού δαπανούσε την ημέρα του μέσα και έξω από το Ναό του χωριού του. Εκείνη την εποχή γίνονταν διωγμοί και διακρίσεις κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τους Ρωμαιοκαθολικούς στην Πολωνία. Όταν ο Άγιος ήταν σε ηλικία 6 ετών, απήχθηκε από τονΔιοικητή του χωριού Ζβιέρκι και οδηγήθηκε στην πόλη Μπιαλύστοκ, όπου και μαρτύρησε, στις 20 Απριλίου του 1690. Μετά το μαρτυρικό τέλος του παιδιού και θέλοντας να κρύψουν το γεγονός, απόθεσαν το άψυχο σώμα του σε ένα δάσος της περιοχής.


Μετά την εύρεση του, ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο του χωριού. Όταν οι Χριστιανοί άνοιξαν τον τάφο του, βρήκαν το ιερό λείψανό άφθορο και έβγαζε άγιο Μύρο. Το απέθεσαν στον τοπικό ναό όπου σώθηκε από φωτιά το 1746, εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Σλούτσκ (σημερινή Λευκορωσία) το 1755, και αργότερα στην πόλη Μπιαλύστοκ της Πολωνίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε μεταφέρθηκε στη Ρωσία, στο ναό της Υπεραγίας Σκέπης του Γκρόντνο. Το 1820 έγινε η επίσημη ανακατάταξη του νέου Μάρτυρος Γαβριήλ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του έτους 1992, το ιερό λείψανο μετακομίσθηκε με τιμές και ευλάβεια στην πόλη του Μπιαλύστοκ, και τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου όπου κάθε μέρα οι πιστοί προσκυνούν και προσεύχονται στον άγιο Γαβριήλ. Πολλά θαύματα και θεραπείες, έχουν αναφερθεί στην μεσιτεία του Αγίου καθώς και κατάπαυσις επιδημίας πανώλης.

Στα τέλη του 20ου αιώνα στο πατρικό χωριό του αγίου, ιδρύθηκε ένα γυναικείο μοναστήρι. Με πολλές θυσίες των μοναχών και Πολωνών ορθοδόξων κτίζεται Ναός επ’ ονόματι του Αγίου, στον οποίο και πρόκειται στο μέλλον να αποτεθεί η μικρά λάρνακα με τα ιερά Του λείψανα.

Ο άγιος Γαβριήλ, είναι ο πιο γνωστός άγιος στην Πολωνία και στη Λευκορωσία και θεωρείται ο σημαντικότερος ορθόδοξος μάρτυρας γεννημένος στα σύγχρονα σύνορα του Πολωνικού Κράτους. Τιμάται ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά και τη νεολαία οι οποίοι τον επέλεξαν ως προστάτη των σχολείων και των ορθοδόξων οργανώσεων νεολαίας.