Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η γιορτή της Παναγιάς – Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)


Μετά από πολλά χρόνια το Πάσχα συνέβη να είναι τόσο νωρίς. Με το νέο ημερολόγιο η γιορτή του Ευαγγελισμού προηγείται της Ανάστασης του Κυρίου. Με το βυζαντινό υπάρχει μια διαφορά 13 ημερών το οποίο τηρείται σύμφωνα με την παράδοση στο Άγιο Όρος.
Στο περιβόλι της Παναγίας ο Ευαγγελισμός εορτάστηκε την Τετάρτη της Διακαινησίμου. Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου είναι αφιερωμένη η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Ταξιδέψαμε Δευτέρα Διακαινησίμου για να παραβρεθούμε στα προεόρτια της Θεοτόκου. Μόλις πατήσαμε το πόδι μας στο μοναστήρι αντικρύσαμε τη συνήθη εικόνα: πλήθος προσκυνητών να έρχονται και κάποιοι να αναχωρούν από τη μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας.


Μας υποδέχτηκαν εγκάρδια ενώ πολύ γρήγορα μας οδήγησαν στην Τράπεζα για να γευματίσουμε. Ενημερώθηκαν στο αρχονταρίκι για τον αριθμό των ατόμων και στο ενδιάμεσο διάστημα αφίξεων και αναχωρήσεων ετοιμάζονταν τα δωμάτια φιλοξενίας. Έμαθα ότι οι προσκυνητές ήταν 250 άτομα. Αναλογίζομαι την υπεράνθρωπη προσπάθεια των μοναχών.
Όλα κυλούσαν ομαλά και βλέπαμε την ευδιάθετη διακονία μοναχών και προσκυνητών.

Αφού πήραμε τα δωμάτιά μας πεντακάθαρα πληροφορηθήκαμε ότι ο εσπερινός θα γινόταν στις 16:30. Άκουσα από τους πατέρες και συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ μεγάλη ευλογία διότι εδώ και μερικές ημέρες βρισκόταν στη Μονή ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, πνευματικό παιδί του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Περίμεναν απ’ ό,τι πληροφορήθηκα τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, ενώ ήδη φθάσει και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, τον οποίο υποδέχτηκαν με την τιμή που αρμόζει στην περίσταση γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι.

Ο εσπερινός ξεκίνησε στην ώρα του, όπου πρωτοστάτησε ο Επίσκοπος Νικόλαος. Μελωδικά και σε αρκετές γλώσσες ακούσαμε το Χριστός Ανέστη. Μου άρεσε πολύ που ο ιεροδιάκονος στη μεγαλύτερη διάρκεια κρατούσε αναμμένη λαμπάδα με το σταυρό στο χέρι του ταυτόχρονα θυμίαζε και μαζί με το διάκο ράντισε με μύρο τους πιστούς, έλεγαν Χριστός Ανέστη, και τους άπλωναν τα χέρια και στη συνέχεια ακουμπούσαν το πρόσωπο και τα ρούχα τους. Σε όλη τη διάρκεια ο χορός των Βατοπαιδινών πατέρων μαζί με το χορό μοναχών από άλλες μονές έψελναν σε αργούς ρυθμούς, μοναδικούς και μελωδικούς.

Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε Τράπεζα. Το μενού περιελάμβανε μακαρόνια, σαλάτες και εν γένει ό,τι προϋποθέτει το τυπικό.
Στη συνέχεια ακολούθησε προσκύνημα στα άγια λείψανα και τα ιερά κειμήλια της Μονής όπως την Αγία Ζώνη όπου πολλοί σταυρώσαμε τα είδη δώρων με την βοήθεια των ιερέων για ευλογία μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα έγινε ξενάγηση στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.

Το απόδειπνο είχε ξεκινήσει στο εμπρός μέρος του ναού καθώς επίσης και οι παρακλήσεις στην Παναγία στα παρεκκλήσια ενώ της Παντάνασσας γίνεται στον αριστερό κίονα εκεί που είναι τοποθετημένη η χαριτόβρυτη εικόνα.
Στις μεγάλες γιορτές συνηθίζεται δίπλα στο αριστερό κίονα πλάι στην Παντάνασσα, τοποθετείται η εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας. Μπροστά της στρωμένο ένα κόκκινο χαλί με απεικόνιση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και στο κάτω μέρος περίπου στη μέση μια θαυμάσια ασημένια λεμονιά με λαμπάδες η οποία συνδέεται με το θαυμαστό που συνέβη τον 10ο αιώνα.

Είχαμε την ευλογία παρόλο των πολλών ανελλιπών υποχρεώσεων του Γέροντα να γίνει σύναξη στις 20:00. Βρεθήκαμε όλοι στο συνοδικό και περιμέναμε να ακούσουμε τον ωφέλιμο, πνευματικό λόγο του Γέροντα Εφραίμ και Ηγουμένου της Μονής.
Αφού μίλησε ο Γέροντας και μας τόνισε το πόσο μεγάλο είναι το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας και ότι πρέπει να το βιώνουμε κάθε Κυριακή και όχι μόνο αυτές τις μέρες έδωσε την ευκαιρία να του κάνουμε ερωτήσεις για να ωφεληθούμε.
Έδωσε απαντήσεις για το θέμα της νηστείας πώς πρέπει να γίνεται και αρκετοί τον ρώτησαν: Γέροντα τί έχετε να πείτε γι’ αυτά που σας κατηγορούν;

Ο Γέροντας απάντησε: “Κοιτάξτε, όταν ήρθαμε εδώ στο Βατοπαίδι είχε μερικά γεροντάκια. Στην αρχή προσπαθήσαμε να περισώσουμε μερικά ιερά κειμήλια περίπου 400.000 και μεταξύ των άλλων τα γεροντάκια είπαν: εσείς που ξέρετε γράμματα κοιτάξτε αυτά τα χαρτιά γιατί εδώ πιστεύουμε ότι το Ελληνικό κράτος μας γέλασε πάνω στη συμφωνία και μας αδίκησε. Η Μονή δεν είναι του Εφραίμ είπε ο Γέροντας όπως λένε μερικοί αλλά είναι δική σας. Εσείς έρχεστε εδώ, φιλοξενείστε και είδατε πρώτα ανακαινίσαμε τους χώρους φιλοξενίας για να μπορείτε να μένετε και βλέπετε ακόμη πόση δουλειά χρειάζεται”.
Ιδιαίτερα μας τόνισαν το θέμα της Βιστωνίδας ότι έγινε τρομερή αδικία και ότι πρέπει να μη το αφήσουμε. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε πριν από δεκατέσσερα χρόνια και με τις δυο κυβερνήσεις και αφού ακολουθήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες ζητήσαμε και απαιτήσαμε την περιουσία της μονής. Όχι όπως λένε σύντομα αλλά πριν δεκατέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό λοιπόν όπως είπε ο Γέροντας εκδόθηκε ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης τώρα το 2010 με την επιμέλεια του κ. Σπύρου Γ. Αλεξανδρή, έκδοση του Συλλόγου των φίλων της Μονής, που περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση.

Οι μοναχοί εμείς είμαστε δάσκαλοι της ακτημοσύνης είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοια πράγματα όπως λένε; Εμείς οι ακοίμητοι φρουροί δίχως κανένα συμφέρον διότι όπως ξέρετε μας είπε, τα μοναστήρια είναι δημοσίου δικαίου καταλαβαίνετε ότι το κράτος θα έπρεπε να ξοδευτεί πάρα πολύ; Είδατε κάτω στην Ακρόπολη τί έκανε; Δεν πρέπει εδώ αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό να τον προσέξει; Εδώ να προσέξει, από εδώ ξεκίνησε η Αθωνιάδα σχολή (το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, απ’ όπου βγήκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Ρήγας Φερραίος) και τόσα άλλα.
Και η λίμνη Βιστωνίδα είπε ο Γέροντας όπως το σχολίασαν κάποιοι δεν περάσαμε κάποια στιγμή από την Βιστωνίφα και είπαμε αυτή θα την κάνουμε δική μας. Αυτή είναι ιστορία χρόνων. Είναι από τον 10ο αιώνα και τόσα άλλα.»

Κάλυψε ο Γέροντας με τις απαντήσεις όλους μας και μάλιστα κάποιος προσκυνητής από την Κύπρο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι του έκανε εντύπωση διότι την Κυριακή του Πάσχα που ήταν στο Μετόχι στο Πόρτο Λάγος έγινε επίσκεψη στις φυλακές της Κομοτηνής που έχουν μεταμορφωθεί διότι ο ακοίμητος φρουρός π. Νήφων υπεύθυνος στο μετόχι με τις ευλογίες του Γέροντα συμπαραστέκεται στους φυλακισμένους που βρίσκονται 323 άτομα σε χώρο 100 ατόμων· ηθικά και υλικά σε αυτούς και τις οικογένειές τους, έχουν γίνει 1000 αποφυλακίσεις τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με τον διευθυντή της φυλακής ο οποίος ανέδειξε το έργο σε όλους που πήγαν για να ευχηθούν Χριστός Ανέστη και να δώσουν αυγά στους φυλακισμένους. Ανέφερε ότι με χρήματα της Μονής ανακαινίσθηκαν ο χώρος επισκεπτηρίου, το κυλικείο, οι τουαλέτες και μπάνια και φυσικά και αρκετά κρεβάτια και μάλιστα έδειξε φωτογραφίες για το πριν και μετά την ανακαίνιση.
Αμέσως μετά ο Γέροντας μη θέλοντας να αφήσει να φανεί το έργο της Μονής μας άφησε να πάμε για ξεκούραση αναφέροντας ότι την επομένη θα φιλοξενηθούν εγγεγραμμένα μόνο για την Τρίτη παραμονή της πανηγύρεως 500 άτομα δίχως φυσικά να αναφέρει ότι από την προηγούμενη μέρα παρέμειναν περί τα 100 και πλέον άτομα.
Όλοι μείναμε έκπληκτοι. Είδαμε ο Γέροντας παρόλο το σπίλωμα που δέχεται ειδκά στο πρόσωπό του είναι ειρηνικός, συγχωρητικός και έχει ανοιχτούς τους κόλπους της πατρικής του αγκαλιάς σε όλους τους επικριτές του.

Την Τρίτη βλέπαμε τους πατέρες τους πατέρες συντονισμένα, χαμογελαστά δίχως ίχνος πανικού να ετοιμάζουν τους χώρους φιλοξενίας κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, πετσέτες, να φροντίζουν για θέρμανση. Οι προσκυνητές περίμεναν υπομονετικά. Δεν άκουσα το παραμικρό παράπονο και δεν διέκρινα κούραση στα πρόσωπα των πατέρων. Είμαι βέβαιος ότι η Παναγία μας ευαρεστήθηκε και οικονόμησε για όλους.
Όλοι οι προσκυνητές που έφθασαν πέρασαν από την τράπεζα και στη συνέχεια τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους. Εξήντα πατέρες βγήκαν από τα κελιά να τα τα παραχωρήσουν στους προσκυνητές. Είναι απίστευτο! Ο αριθμός των προσκυνητών ξεπέρασε τελικά τους 650.
Στις 16:30 άρχισε ο εσπερινός με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Καστορίας. Ακολούθησε τράπεζα με τον καθιερωμένο αγιορείτικο ροφό, με θέσεις για όλο τον κόσμο ακόμα και στον αύλιο χώρο, στο μαγειρίο και στο δοχειό (Παναγία Ελαιοβρύτισσα).
Στη συνέχεια έγινε προσκύνημα στα τίμια λείψανα και παρακλήσεις στην Παναγία.

Επτά η ώρα ξεκίνησε η αγρυπνία με το αγιορειτικό τυπικό. Παραβρέθηκαν πατέρες από άλλες μονές και την έρημο του Αγίου Όρους. Έψαλαν οι πατέρες, Γέροντας Θωμάς Ιερομ. και π. Φίλιππος από τους Θωμάδες, ο π. Στέφανος από τους Δανιηλαίους, ο Γέροντας Σπυρίδων, ο π. Παντελεήμων και ο π. Ευθύμιος από την Αδελφότητα του Υμνογράφου, οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου, αλλά και ψάλτες από τον κόσμο, όπως ο Κώστας Αγγελίδης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Κώστας Λανάρας.

Οι ψαλμωδίες σε διαφορετικές γλώσσες, το Χριστός Ανέστη, το μύρο που ραντιστήκαμε, οι πνευματικοί λειτουργοί ηγέτες, η ευωδία του θυμιάματος και οι πρεσβείες των πατέρων σε αυτή τη Θεομητορική εορτή φτερούγισαν την ψυχή μας στα ουράνια.
Ασφυκτικά όλοι ο ένας δίπλα στον άλλον, οι πατέρες στα καθήκοντά τους και ταυτόχρονα να αγωνιούν για να προλάβουμε να οδηγηθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στο μυστήριο της εξομολογήσεως για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Δεν είναι τυχαίο που εδώ με τους πατέρες αισθανόμαστε πιο κοντά ακόμη και από τα κατά σάρκα αδέρφια μας. Νιώθουμε σιγουριά και ζητούμε την εξομολόγηση ενώ έξω στον κόσμο το αποφεύγουμε.
Μετά τις 22:00 δεχτήκαμε κέρασμα στο συνοδικό με γλυκό, λικέρ και καφέ ο οποίος μας βοήθησε στην αγρυπνία αλλά περισσότερο αυτή που μας κρατούσε άγρυπνους ήταν η Παναγία μας δι’ευχών του Γέροντα Εφραίμ. Όπως μας έχει πει και ιδιαίτερα αυτή τη μέρα είναι πολύ μεγάλα τα δώρα Της.
Στις 3:30 το πρωί λίγο πριν γίνει μια μικρή διακοπή καθώς μπήκαμε στη σειρά για να προσκυνήσουμε πλησιάζοντας στο καθολικό ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό χορό ένιωσα τέτοια ανάταση η οποία δεν περιγράφεται. Σκέφτηκα το πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να βρισκόμαστε εδώ στο Βατοπαίδι δίπλα σε έναν χαρισματούχο Γέροντα και μια αδελφότητα που προσεύχεται πριν από μάς για εμάς.
Το πρωΐ στις 6:30 άρχισε η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.



Μετά την τράπεζα -που είχε και πάλι ψάρι για όλους τους παρευρισκομένους- γύρω στις 11:30 π.μ. έπρεπε οι περισσότεροι να αναχωρήσουν και παρόλα αυτά πολλοί παρέμειναν για να παρακολουθήσουν τη δέηση που έγινε στο Ναό.
Φεύγοντας δόθηκε σε όλους μας ευλογία ημερολόγιο της μονής, Πασχαλινές κάρτες και κασέτες με μελωδίες της Αναστάσεως.
Μακάρι να αντιληφθούμε όλοι μας την πνευματική μας ωφέλεια, της οικογένειάς μας και των ανθρώπων που μας πλαισιώνουν από την παρουσία μας στο Άγιο Όρος και ειδικά στο Βατοπαίδι γιατί πολλές φορές στον κόσμο αντί να παίρνουμε σανίδες σωτηρίας παίρνουν άγκυρες και τότε είναι που χρειαζόμαστε πολλές προσευχές και πνευματικούς ανθρώπους για να μας καθοδηγήσουν…
Η επίσκεψή μας στο Βατοπαίδι έγινε και πάλι μια αφορμή ανακαινίσεως και πνευματικής αναγεννήσεως.
Χριστός Ανέστη.
Μιχάλης Δουδούδης