Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η διατροφή κατά τη φοιτητική ζωή

Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν και τι πρέπει να αλλάξει
Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής (δηλαδή στις ηλικίες από 17-18 και άνω), ο φοιτητής καλείται...
συνήθως να αναλάβει μόνος του διάφορες ευθύνες και υποχρεώσεις που μέχρι πρότινος βάραιναν την οικογένεια.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο φοιτητής θα πρέπει να φροντίσει και για την καθημερινή διατροφή του εντός και εκτός σχολής. Η διατροφή κατά τη φοιτητική περίοδο επηρεάζει σημαντικά το βάρος (συνήθως προστίθενται αρκετά κιλά) και, κατ΄ επέκταση, τη μετέπειτα εμφάνιση νοσημάτων φθοράς (όπως είναι τα νοσήματα της καρδιάς). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι οι συνήθειες που οδηγούν στην ανάπτυξη των νοσημάτων αυτών υιοθετούνται από τη δεύτερη κιόλας δεκαετία της ζωής μας!

Η διατροφή των φοιτητών σήμερα
Πηγή :Τρομακτικό

Η διατροφή των φοιτητών σήμερα χαρακτηρίζεται από ακανόνιστα γεύματα και αυξημένη κατανάλωση διάφορων σνακ. Αρκετά γεύματα μέσα στην ημέρα παραλείπονται. Συχνότερα αποφεύγονται το πρωινό και το μεσημεριανό. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο στις κοπέλες φοιτήτριες.

Αν συνυπολογίσει κανείς το ότι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν οι φοιτητές δεν είναι η καλύτερη δυνατή, τότε μπορούμε εύκολα να συνειδητοποιήσουμε τις διατροφικές ελλείψεις οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν κατά τα φοιτητικά χρόνια και αφορούν στην αναιμία, την απώλεια τριχών κεφαλής, την αδυναμία και τη μειωμένη πνευματική απόδοση. Γίνεται αντιληπτό ότι η επιλογή του τροφίμου είναι πάρα πολύ σημαντική. Μάλιστα, οι περισσότεροι φοιτητές γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν (!), συχνά, όμως, προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με το φαγητό, τη διατροφή και τον σχεδιασμό των γευμάτων. Πάντως, η επιλογή του τροφίμου που θα καταναλώσει κανείς σχετίζεται - σε μεγάλο βαθμό - με τη στάση του ατόμου απέναντι στο φαγητό. Συνήθως στις νεαρές ηλικίες η πρόχειρη τροφή θεωρείται πιο ελκυστική, διότι αποτελεί μια γρήγορη και φθηνή λύση, ενώ είναι και αποδεκτή από τους συνομήλικους φοιτητές. Αξιοσημείωτο είναι το ότι αυτή η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των γονέων αλλά και με τις συνήθειες που έχει πάρει ο φοιτητής από το σπίτι.

Οι εστίες σίτισης και τα κυλικεία

Επειδή οι φοιτητές περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας στη σχολή, η διατροφή τους στα μεσοδιαστήματα μεταξύ δύο μαθημάτων (που είναι γνωστά ως κενά) είναι εξίσου σημαντική με αυτή στο σπίτι. Δυστυχώς, τα κυλικεία στις σχολές διαθέτουν συνήθως τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής θερμιδικής. Τα φρούτα υπάρχουν μόνο υπό τη μορφή τυποποιημένων χυμών, ενώ οι επεξεργασμένες τροφές έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των φοιτητών. Πολλά κυλικεία, μάλιστα, τείνουν να μετατραπούν σε fast food - πρέπει άλλωστε να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τα fastfood τα οποία βρίσκονται γύρω από τις σχολές.

Οι φοιτητικές εστίες σίτισης αποτελούν μια καλή λύση, ώστε να παρέχονται στους φοιτητές ισορροπημένα γεύματα. Δυστυχώς, όμως, δεν διαθέτουν εστίες σίτισης όλες οι σχολές.

Σε ορισμένες σχολές η σίτιση είναι δωρεάν μόνο για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Ακόμα, όμως, κι αν μπορεί κάποιος να σιτίζεται στην εστία, οι ώρες των μαθημάτων και των εργαστηρίων μπορεί να μη συμβαδίζουν με εκείνες που η εστία είναι ανοιχτή.

Τι μπορεί να γίνει

Χρειάζεται τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του φοιτητή, δηλαδή αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυτός αντιμετωπίζει το φαγητό. Αυτό αποτελεί μια αργή διαδικασία, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν ενεργά ο φοιτητής αλλά και η οικογένειά του. Έτσι:

Ο γονέας, από τη μεριά του, οφείλει να εκπαιδεύσει το παιδί του από πολύ μικρή ηλικία ώστε να έχει ποικιλία στο φαγητό του. Με τον τρόπο αυτόν αργότερα δεν θα αρκείται σε ένα σάντουιτς. Η δύναμη της συνήθειας αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την τελική επιλογή του τροφίμου. Ακόμη όμως κι αν το σάντουιτς δεν μπορεί κανείς να το αποφύγει, έχει την ευχέρεια να επιλέξει να καταναλώσει μαύρη μπαγκέτα με γαλοπούλα, τυρί, τομάτα και μαρούλι - χωρίς βούτυρο και σως.

Οι φοιτητές θα πρέπει να μαθαίνουν από το σπίτι πώς να προετοιμάζουν ένα γεύμα το οποίο δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα σύνθετο για να είναι θρεπτικό. Για παράδειγμα, το ψητό κοτόπουλο, συνοδευόμενο από πουρέ φυσικής πατάτας και σαλάτα τομάτα, αποτελεί μια ελαφρά και θρεπτική τροφή και μπορεί να προετοιμαστεί σε μόλις μισή ώρα. Το ίδιο ισχύει για το πιλάφι με γιαούρτι ή τη μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και λίγο τυρί τριμμένο, την ομελέτα με 1-2 φέτες ψωμί κ.λπ. Υπάρχουν, λοιπόν, εύκολες και θρεπτικές λύσεις!

Τέλος, οι φοιτητές - που είναι και οι τελικοί αποδέκτες αυτής της προσπάθειας - θα πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τι τρώνε και να επιλέγουν συνειδητά το φαγητό τους, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας η κατανάλωση έτοιμης επεξεργασμένης τροφής. Λαμβάνοντας υπόψη το αξίωμα «είμαστε ό,τι τρώμε», γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πιο υγιεινές επιλογές βοηθούν να διατηρήσει κανείς έναν πιο υγιή οργανισμό. Αν και ο άνωθεν ισχυρισμός είναι υπεραπλουστευμένος, εμπεριέχει μια δόση αλήθειας. Άλλωστε, οι επιλογές μας είναι πάντοτε αυτές που μας καθορίζουν.
dietnet.pblogs.gr