Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Κρυολόγημα: Σπιτικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του

Το κρυολόγημα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα «βάσανα» του χειμώνα και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η Ελλάδα, κατέχει το ρεκόρ χρήσης αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Επειδή όμως η αλόγιστη χρήση αντιβίωσης είναι εξίσου... επιβλαβής με την ίδια την ίωση, καλό είναι να γνωρίζουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα με πιο «φυσικούς» τρόπους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για ένα κρυολόγημα μπορεί να ευθύνονται περίπου 200 διαφορετικοί ιοί, τους οποίους μπορεί να κολλήσουμε είτε εισπνέοντας το μικρόβιο ή «κολλώντας» το από τα χέρια μας και μεταφέροντας το στα μάτια ή στο στόμα μας.
Πηγή ΅Τρομακτικό


Προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να αρπάξετε κάποιο κρυολόγημα, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε:

-Πλένετε τακτικά τα χέρια σας –και πάντα πριν το φαγητό ή πριν αγγίξετε τα μάτια και το στόμα σας.

-Απολυμαίνετε τις επιφάνειες που μπορεί να διατηρούν μικρόβια, όπως οι κουπαστές και τα πόμολα.

-Προσπαθήστε να αποφύγετε άτομα με ίωση.

-Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, τις περιόδους που οι ιώσεις είναι σε έξαρση.

Αν παρόλα αυτά έχετε την ατυχία να κολλήσετε την ίωση, τότε η καλύτερη λύση είναι να απολυμαίνετε τα χέρια σας συχνά και να καταναλώνετε πολλούς χυμούς με βιταμίνη C και πολλά υγρά (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα συνιστούν οι ειδικοί) προκειμένου να «ανοίξουν» οι βλεννογόνοι αδένες και να καθαρίσουν πιο εύκολα. Παράλληλα βοηθούν πολύ οι ζεστοί ατμοί, οι σούπες και το τσάι αφού συμβάλουν στην αποσυμφόρηση. Αντίθετα αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ γιατί προκαλούν αφυδάτωση επιδεινώνοντας την κατάσταση.
iefimerida.gr