Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ποια είναι τα τελώνια και οι αόρατοι εχθροί τής μετά θάνατον ζωής;

Διαβάστε  μερικές αναφορές που κάνουν διάφοροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αλλά και μια συγκλονιστική διήγηση το Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και ο ίδιος ο μακαριστός πλέον Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος!..
 
ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι, όταν μιλάμε για τελώνια, έχουμε κατά νουν ορισμένα δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας, που αναφέρονται συχνά στη λαϊκή παράδοση, στους μύθους και τις διηγήσεις ως δαιμονικά όντα με υπερφυσικές ικανότητες και πειρακτική διάθεση. Είναι τις περισσότερες φορές αβλαβή και ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Γι' αυτό το λόγο ο λαός τα βλέπει περισσότερο με συμπάθεια και τα θεωρεί αφελή. Δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη μορφή, επειδή έχουν την τάση ν' αλλάζουν διαρκώς! Ζουν στα δάση, στα ερείπια, στις σπηλιές, στις δεξαμενές, στα φρούρια και αλλού. Μάλιστα, επειδή έχουν κάνει τους ανθρώπους στόχο της διασκέδασής τους, εμφανίζονται σ' αυτούς νύχτα μόνο για να τους τρομάζουν περισσότερο!
Ωστόσο, τα τελώνια είναι δαιμονικά όντα των μύθων των ανατολικών λαών. Τέτοια υπάρχουν πολλά στα γνωστά "Παραμύθια της Χαλιμάς", ενώ ορισμένοι από τους εκκλησιαστικούς πατέρες τα ταυτίζουν με τα πονηρά πνεύματα!
Απόσπασμα από το βιβλίο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου   " Η μετά θάνατον Ζωή ".Εκδ.Χρυσοπηγή

Χωρίς αμφιβολία, για τα πονηρά δαιμόνια, όπως είναι τα τελώνια, που η λέξη είναι παράγωγον του όρου «τελώνης», οι πρώτοι που μας μίλησαν ήσαν οι ίδιοι οι Ευαγγελιστές, με πρώτον τον Ματθαίο, που ήταν τελώνης στην Καπερναούμ και που ο ίδιος ο Χριστός του είπε να τον ακολουθήσει!
 «Και παράγων ο Ιησούς εκείθεν είδεν άνθρωπον καθήμενον επί το τελώνιον, Ματθαίον λεγόμενον, και λέγει αυτώ ακολούθει μοι. Και αναστάς ηκολούθησεν αυτώ» (Ματθ. 9, 9)
 «Και παράγων είδε Λευίν τον του Αλφαίου καθήμενον επί το τελώνιον, και λέγει αυτώ ακολούθει μοι και αναστάς ηκολούθησεν αυτώ» (Μαρκ. 2, 13)
 «Και μετά ταύτα εξήλθε και εθεάσατο τελώνην ονόματι Λευίν, καθήμενον επί το τελώνιον, και είπεν αυτώ ακολούθει μοι. Και καταλιπών άπαντα αναστάς ηκολούθησεν αυτώ» (Λουκ. 5, 27)
Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Χριστόδουλου: «Η ζωή μετά θάνατον», από τις Εκδόσεις «Χρυσοπηγή», θα συγκλονισθούμε με όλα όσα μας υπενθυμίζει ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας για τους πατέρες της Εκκλησίας και τις αναφορές που κάνουν οι ίδιοι για τα πονηρά δαιμόνια, όπως είναι οι αόρατοι εχθροί μας, τα τελώνια!
Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τις σκέψεις και τα επιχειρήματα του Μακαριότατου, ώστε να βγάλουμε τα ορθά και τεκμηριωμένα συμπεράσματά μας:
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ

Ο Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, όμως, μας έχει δώσει μία συγκλονιστική, πράγματι, περιγραφή για το πως ενεργούν τα τελώνια Από την γη εως τον ουρανό υπάρχει κλίμακα Κάθε σκαλοπάτι έχει τάγμα δαιμόνων, τα όποια λέγονται τελώνια Εκεί τα πονηρά πνεύματα συναντούν την ψυχή, φέρουν τα χειρόγραφα της και τα δείχνουν στους Αγγέλους λέγοντας: την δείνα ήμερα και τον τάδε χρόνο έκανε αυτή η ψυχή αυτό το αμάρτημα έκλεψε ή επόρνευσε ή εμοίχευσε ή είπε ψέματα ή συμβούλεψε άνθρωπο σε έργο κακό και κάθε έργο κακό που έκανε, όλα θα δειχθούν τότε στους Αγγέλους. Τότε δείχνουν και οι Άγγελοι κάθε αγαθό που έπραξε η ψυχή η ελεημοσύνη ή προσευχή ή λειτουργίες ή νηστείες ή άλλο τι αγαθό που έπραξε. Και αντισταθμίζουν οι Άγγελοι και οι Δαίμονες. Και αν βρεθεί κάποιο αγαθό περισσότερο, αρπάζουν την ψυχή αυτήν οι Άγγελοι και ανεβαίνουν σε επόμενο σκαλοπάτι• τότε τρίζουν γι' αυτό τα δόντια τους οι δαίμονες σαν άγρια σκυλιά και προσπαθούν ν' αρπάξουν την ταλαίπωρη ψυχή από τα χέρια των Αγγέλων. Η δε ψυχή φοβάται και καταλαμβάνεται από τρόμο και κρύβεται στην αγκαλιά των Αγγέλων και γενικά γίνεται μεγάλος θόρυβος, μέχρις ότου ελευθερώσουν την ψυχή από τα δαιμονικά χέρια Και πάλι ανεβαίνουν σε άλλο σκαλοπάτι και εκεί βρίσκουν άλλο τελώνιο αγριότερο από το προηγούμενο. Κι εδώ γίνεται πολύς θόρυβος και μεγάλη ταραχή. Και κραυγάζουν οι δαίμονες, ελέγχουν την ψυχή, προσπαθώντας δε να την φοβίσουν της λένε• «Πού πηγαίνεις, μήπως εσύ δεν είσαι που επόρνευσες και κατεμόλυνες το Άγιο Βάπτισμα; Μήπως δεν είσαι εσύ που μόλυνες το αγγελικό σχήμα; Γύρισε πίσω, γύρισε προς τα κάτω, γύρισε προς τον σκοτεινό Άδη. Γύρισε προς το πυρ το εξώτερο, γύρισε προς το ακοίμητο σκουλήκι». Εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε πως οι δαίμονες θυμούνται όσα δεν έχει εξομολογηθεί ο άνθρωπος και δεν έχει λάβει συγχώρηση από τον Θεό μέσω του πετραχηλίου του πνευματικού.
Τα τελώνια ακόμη θα λέγαμε ότι δεν έχουν καμμία εξουσία επί των Δικαίων, που είναι ενωμένοι με τον Χριστό. Διότι οι Δίκαιοι έχουν συνεργό και σύμμαχο την χάρη του Θεού.