Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ο υγιεινός τρόπος ζωής «αντιστρέφει τα γηρατειά»

 

Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν επιβραδύνει απλώς τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά μπορεί και να την αντιστρέφει - τουλάχιστον σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...
Όπως έδειξε η μελέτη, η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα, η συστηματική γυμναστική και η καταπολέμηση του στρες με μεθόδους όπως η γιόγκα, μπορεί να αυξήσουν το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).
πηγή Τρομακτικό
Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η βράχυνση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια) και σχετίζεται με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο.

Επιπλέον, «ξέρουμε από παλαιότερες μελέτες ότι το μήκος των τελομερών μπορεί να μειωθεί από την ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες, τη μοναξιά και την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Ντιν Όρνις, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Η μελέτη μας, όμως, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι το μήκος των τελομερών αυξάνεται με τον υγιεινό τρόπο ζωή», πρόσθεσε.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology», ο δρ Όρνις και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 35 άνδρες οι οποίοι έπασχαν από αρχικού σταδίου και χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, για τον οποίο δεν έκαναν θεραπεία αλλά ενεργή παρακολούθηση.

Η ενεργή παρακολούθηση συνίσταται σε συχνές εξετάσεις, για να παρακολουθείται η εξέλιξη του καρκίνου.

Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις καρκίνους του προστάτη είναι τόσο ήπιος, ώστε δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πάσχοντες εάν δεν κάνουν θεραπεία γι’ αυτόν, αλλά απλώς τον παρακολουθούν πολύ συχνά, μη τυχόν αλλάξει κάτι στην κατάστασή του.

Οι εθελοντές της μελέτης χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία αποτελείτο από 10 άνδρες, από τους οποίους ζητήθηκε να υιοθετήσουν για πέντε χρόνια έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Έτσι, άλλαξαν τη διατροφή τους ώστε να τρώνε άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και μη επεξεργασμένα (ολικής αλέσεως) δημητριακά, και λιγοστά λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως είναι η ζάχαρη και τα λευκά ζυμαρικά).

Διδάχθηκαν επίσης τεχνικές ελέγχου του στρες, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, ενώ έξι μέρες την εβδομάδα γυμνάζονταν ήπια (λ.χ. περπατούσαν επί 30 λεπτά την ημέρα).

Οι υπόλοιποι 25 εθελοντές δεν άλλαξαν κάτι στον τρόπο ζωής τους.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές κατά την έναρξη και στο τέλος της μελέτης, για να μετρήσουν το μήκος των τελομερών στα κύτταρά τους.

Μετά την πενταετία, είχε αυξηθεί κατά 10% κατά μέσον όρο το μήκος των τελομερών σε όσους είχαν υιοθετήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής, αντιστρέφοντας αποτελεσματικά τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων τους.

Μάλιστα, όσο περισσότερες αλλαγές είχαν κάνει οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερη αύξηση παρουσίαζε το μήκος των τελομερών τους.

Αντιθέτως, το μήκος των τελομερών όσων δεν άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους είχε μειωθεί κατά 3%.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να διαπιστώσουν εάν η αύξηση στο μήκος των τελομερών «μεταφράζεται» σε αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως.

ΠΗΓΗ: Tα Νεα