Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η πιο σπουδαία εφημερίδα στον κόσμο!



Η εφημερίδα «Balaknama» ή αλλιώς «Παιδική Φωνή»... δεν είναι ένα συνηθισμένο έντυπο. Πρόκειται για την πιο σπουδαία εφημερίδα στον κόσμο!

Ο λόγος; Γράφεται εξ ολοκλήρου από παιδιά του δρόμου στην Ινδία, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στις παραγκουπόλεις του Νέου Δελχί. 


πηγή : Τρομακτικό
Είναι μια τριμηνιαία έκδοση που έχει αναγνωστικό κοινό σταθερό, και διαβάζεται από πολλές δεκάδες χιλιάδες άτομα. Υποστηρίζεται από τον ινδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Chetna, γράφεται στο χέρι στα Χίντι και αναδεικνύει διάφορα σοβαρά θέματα που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου. Περιέχει άρθρα που σχετίζονται με θέματα όπως η αστυνομική βία, οι γάμοι παιδιών και η παράνομη παιδική εργασία. Δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από μια εφημερίδα για παιδιά, αλλά η Balaknama είναι γνωστή για την παρουσίαση της αλήθειας και της πραγματικότητας όσο σκληρές κι αν είναι.


Ο 16χρονος Chandni είναι υπεύθυνος για την έκδοση και αυτός κάνει την επιλογή των θεμάτων, ο 14χρονος Gyothi κάνει ρεπορτάζ στους δρόμους, ενώ η 16χρονη Shambhu γράφει κείμενα. Και οι τρεις δουλεύουν την ημέρα και ασχολούνται με την εφημερίδα τα βράδια. «Κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πώς εμείς ζούμε και πώς περνάμε την καθημερινότητά μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια παιδική φωνή που θα αφορά μόνο στα παιδιά που ζουν και δουλεύουν στους δρόμους. Οι ιστορίες που γράφουμε αφούν παιδιά που ζουν στο σκοτάδι αφού τη μέρα δουλεύουν σκληρά», λέει ο Chandni. Στο Νέο Δελχί ζουν πάνω από 500.000 παιδιά-εργάτες, πολλά από τα οποία σε άθλιες συνθήκες, με κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Υπάρχουν τουλάχιστον 11 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε παραγκουπόλεις σε ολόκληρο το έθνος, που εργάζονται στους δρόμους, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, ή οποιαδήποτε άλλα κυβερνητικά βοηθήματα. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας δεν πληρώνονται, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας χρησιμοποιούνται για να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών του δρόμου.