Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στα μοναστήρια της Αργολίδος


 
Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού μέλη από τον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος από το Παγκράτι ,πραγματοποίησαν την δεύτερη προσκυνηματική εξόρμησή τους σε Ιερούς τόπους της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.
 
Αρχικά επισκεφθηκαμε την Αγία Μονή το καθολικό της οποίας χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα .Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς σταθμούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε φιλόξενα από τη γερόντισσα της Μονής.

Κατόπιν επισκεφθήκαμε το Ναύπλιο  ή Ανάπλι την πρωτεύουσα του Νομού που είναι και  ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Ξεναγηθήκαμε στην όμορφη πόλη. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828-1833.Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμίδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακριναυπλία
 (τουρκ. Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.Επισκεφθήκαμε το τόπο της δολοφονίας του πρώτη κυβερνήτη της Ελλάδος και μιλήσαμε για την ιστορία του τόπου.
 
Μετά το φαγητό στο πανέμορφο Κεφαλάρι,τελικός μας σταθμός το μοναστήρι του Οσίου Θεοδοσίου του νέου .
Η γυναικεία σήμερα Ιερά Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή δίπλα από το χωριό του Παναρίτη, οκτώ χλμ. από το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον ασκητή Άγιο Θεοδόσιο.

Ο όσιος, Αθηναίος στην καταγωγή, ασκήτεψε σε μια σπηλιά ανατολικά του Άργους. Εκεί τού παρουσιάσθηκε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η όψη του οποίου τον γέμισε από αγαλλίαση και δύναμη και ο ασκητής έχτισε ναό στο όνομά του, ο οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα, αποπνέοντας πνευματική ευωδία. Γύρω από αυτόν τον ναό αναπτύχθηκε το μοναστήρι με την προσέλευση πολλών μοναχών.

 
Λίγο πριν από το προαύλιο της ιστορικής αυτής Μονής, βρίσκεται η «Συνάντησις». Ένα μικρό κάτασπρο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη της πρώτης συνάντησης του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου του Άργους και του Οσίου Θεοδοσίου που έγινε εκεί. Ο όσιος είχε κατηγορηθεί στον επίσκοπο από κακόβουλους και συκοφάντες ανθρώπους ότι δήθεν είναι λαοπλάνος. Ο επίσκοπος σκόπευε μετά λύπης να απομακρύνει τον Θεοδόσιο από την περιοχή. Του παρουσιάστηκε όμως σε όραμα ο ασκητής και του αποκάλυψε την εις βάρος του σκευωρία. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και στον Πατριάρχη ο οποίος ζήτησε από τον επίσκοπο, που βρισκόταν τότε στην Κων/πόλη, να αποτρέψει την εκδίωξη από το ασκητήριό του. Έγινε έτσι φανερό το θέλημα του Θεού. Ο Άγιος Πέτρος γυρίζοντας στο Άργος πήρε μόνος του τον δρόμο και πήγε να συναντήσει τον άγιο ασκητή. Ο Θεοδόσιος προείδε τον ερχομό του και εξήλθε να προϋπάντησει τον Άγιο, κρατώντας για θυμιατό στα χέρια το σκούφο του με κάρβουνα αναμμένα χωρίς να καίγεται! Η μνήμη του συμβάντος εορτάζεται από το 1956, την πρώτη Κυριακή ύστερα από τις 3 Μαΐου – εορτή του Αγίου Πέτρου.
 
Άλλη μία πνευματική ευκαιρία μας δόθηκε πλουσιοπάροχα από τον Θεό .Η αξιοποίηση τέτοιων ευκαιριών είναι η δική μας ευθύνη.
 
 
 
 
 
Η Αγία Μονή
 

 

 
Παλαμίδι : Η φυλακή του Κολοκοτρώνη
 
 
 
 
Ιωάννης Καποδίστριας
 

 
Η παλαιά πόλη




 
Ο τόπος δολοφονίας του Κυβερνήτη




 
Ιερά Μονή Οσίου Θεοδοσίου

 
Φιλόξενο κέρασμα





 
Το ασκητήριό του Οσίου