Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Όποιος ξεχνάει χάνεται....ραγίζει όποιος θυμάται...

Αφιέρωμα στη γενοκτονία του Πόντου


Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων  κατά την περίοδο 1914-1923 Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο στην ΕΣΣΔ και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία,ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, την Σερβία, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.
Θεωρείται τμήμα της ενιαίας Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ήταν μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
 Η  ημέρα της 19ης Μαίου είναι ημέρα μνήμης και στοχασμού για τη γη του Πόντου,για την πορεία του Ελληνισμού, για τη λήθη ,τα εθνικά χρέη,και τις ευθύνες μας . .Ετοιμάσαμε ένα τριήμερο μικρό αφιέρωμα με ήχο και εικόνα από τις "εκδόσεις Χρυσοπηγή" σαν κεράκι μικρό στις ψυχές του Πόντου.