Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος εξεμέτρησε τον βίο «εν χαρίσματι προσευχής»

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Β. Β. & Β. ΕΠΙ Τῌ ΕΚΔΗΜΙᾼ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης Κύριε Ειρηναίε,
Αγαπητοί μου Πατέρες,
Πενθηφόρε λαέ του Θεού,
Χριστός Ανέστη!
Αυτήν την πανίερη ώρα της εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού αδελφού και πολυφιλήτου συλλειτουργού πατρός Κωνσταντίνου, του επί δεκαετίες Εφημερίου αυτής της ζωντανής Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, συμπροσεύχομαι μαζί σας ως Επίσκοπος της Τοπικής μας Εκκλησίας, εκπροσωπώντας συνάμα και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριο Βαρθολοµαίο, ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε επισκεφθεί στην οικία του τον προκείμενο νεκρό.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος, γεννημένος και μεγαλωμένος «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» στην Βασιλίδα των Πόλεων, διατηρούσε άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς με την τροφό Εκκλησία του Φαναρίου, διακτίνισε όμως την γεμάτη αγάπη καρδιά του και την αφοσίωσή του στον Χριστό, στην Οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας. Κάτω από την καθοδήγηση Πνευματοκινήτων Αγιορειτών Γερόντων (όπως για παράδειγμα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου), φοίτησε σε φροντιστήρια Αγιωσύνης, σε Σχολές Θεολογικές και Οικονομικές, και περάτωσε τις σπουδές του σε φημισμένα ευρωπαικά Πανεπιστήμια, για να αναλάβει στη συνέχεια την διακονία του πονεμένου και κουρασμένου συνανθρώπου.

«Η αρχοντιά είναι το αντίδοτο της ζήλειας…».


Η ζήλεια δηλητηριάζει την πολλή αγάπη της γυναίκας…
-Γέροντα, γιατί το μεγάλο πάθος της ζήλεια υπάρχει στις γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι στους άνδρες;

– Επειδή η γυναίκα έχει από την φύση της πολλή καλοσύνη και αγάπη, ο διάβολος πολύ την πολεμάει. 
Της πετάει την φαρμακερή ζήλεια και της δηλητηριάζει την αγάπη. Και όταν η αγάπη της δηλητηριαστεί και γίνει κακότητα, τότε η γυναίκα από μέλισσα γίνεται σφήκα και ξεπερνά την σκληρότητα του άνδρα. 
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτά τα «γιατί» πολύ βασανίζουν τον άνθρωπο…

sea winter


.
Λέγει ο σοφός Σολομών ότι ο Χριστός «ευρίσκεται τοις μη πειράζουσιν Αυτόν». Οι «πειράζοντες» τον Θεόν είναι όσοι αμφιβάλλουν, διστάζουν ή και χειρότερα ακόμη, ανθίστανται στην παντοδυναμία Του και πανσοφία Του.
Δεν πρέπει η ψυχή μας ν’ αντιστέκεται και να λέει, «γιατί το έκανε έτσι αυτό ο Θεός, γιατί το άλλο αλλιώς, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά;». … Αυτά τα «γιατί» πολύ βασανίζουν τον άνθρωπο, δημιουργούν αυτά που λέει ο κόσμος «κόμπλεξ»· παραδείγματος χάριν, «γιατί να είμαι πολύ ψηλός;» ή και το αντίθετο «πολύ κοντός;». Αυτό δεν φεύγει από μέσα.
Πηγή : αντέχουμε

Οι φακές του Διογένη

Μία μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές. Δεν υπήρχε σε όλη την Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μία σούπα με φακές. Αν έτρωγες φακές σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας. Πέρασε τότε ένας πλούσιος φίλος του άρχοντα και του είπε:

“Γιατί φεύγει ο νους μου στην προσευχή;”


“Γιατί φεύγει ο νους μου στην προσευχή;”
Αγαπώ την προσευχή. Γνωρίζω ότι είναι μεγάλη δυνατότητα να μπορεί να στέκεται ο άνθρωπος ενώπιον του Θεού, να αναφέρει τα  προβλήματά του και να ζητεί βοήθεια· ότι είναι μέγιστη τιμή να μπορεί να συνομιλεί με τον άπειρο και παντοδύναμο Θεό ο μικρός και αδύναμος άνθρωπος· ότι είναι πολύ μεγάλο και αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα μας, που χαρίζει παρηγοριά, ελπίδα και ανάπαυση στην κουρασμένη ψυχή μας η προσευχή. 
Για όλους αυτούς τους λόγους μου αρέσει η προσευχή, θέλω να προσεύχομαι· και να προσεύχομαι σωστά, με καθαρή την ψυχή μου, με πίστη στην καρδιά, με συγκεντρωμένο το νου.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Αγιος Γέροντας Πορφύριος: «Αγαπήστε απλά τον Χριστό χωρίς απαιτήσεις ταπεινά».



Δεν γίνεσθε άγιοι κυνηγώντας το κακό. Αφήστε το κακό.
Να κοιτάζετε προς τον Χριστό κι Αυτός θα σάς σώσει. Αντί να στέκεσθε έξω από την πόρτα και να διώχνετε τον εχθρό, περιφρονήστε τον.

Έρχεται από δώ το κακό; Δοθείτε με τρόπο απαλό από εκεί. Δηλαδή έρχεται να σάς προσβάλει το κακό, δώστε εσείς την εσωτερική σας δύναμη στο καλό, στον Χριστό.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Μουέλαμπά : ένα ταξίδι.. ένα όνειρο στην Ουγκάντα



Το μεγάλο Αφρικανικό φεγγάρι «το φανάρι του φτωχού» το λένε στην Ουγκάντα και τα ελάχιστα φώτα, έκρυβαν την θλίψη του τόπου. Νωρίς στην πόλη ξεκινούσε το εμπόριο της μπανάνας και οι άνθρωποι μαζεύονταν σε ομάδες μικρές . Κάποιο φως στο πουθενά ζωγράφιζε τις φιγούρες από τις παράγκες που ο π.Γεώργιος είπε πως ήταν τα καταστήματα. Φτάσαμε στο σπίτι και τακτοποιηθήκαμε με την πολλή αγάπη των ανθρώπων από την οικογένεια του .
Ένα μικρό οδοιπορικό στη θλίψη της Ουγκάντας και την ελπίδα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται για την ενίσχυση της Ιεραποστολικής δραστηριότητος που επτά χρόνια τώρα πραγματοποιείται στα χωριά Λουγκουζί και Ρουμπάρρε από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.

Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (26 Σεπτεμβρίου)



Αποτέλεσμα εικόνας για μετασταση αγιου ιωαννου του θεολογουΓράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σούλος
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε ομιλία του εις την εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου, λέγει, μεταξύ άλλων, ότι   «σήμερα γιορτάζουμε την γιορτή ενός από τους προκρίτους Αποστόλους του Χριστού.
Του πλέκουμε εγκώμιο, γιατί τον θεωρούμε πατέρα όλων εκείνων, που φέρουν το όνομα του Χριστού. Τον θεωρούμε πατριάρχη όσων γεννήθηκαν όχι από αίματα, ούτε από θέλημα σαρκός, ούτε από θέλημα ανδρός, αλλά από τον Θεό».
Πηγή : Σημεία των καιρών

Ο θάνατος της αγάπης-Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης

  

Πηγή: flickr.com Dorothy Laible
Πηγή: flickr.com
Dorothy Laible
Όταν παγώσει η αγάπη, τότε πεθαίνεις
δεν μπορείς να κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια
δεν δύνασαι να ελπίζεις, να ’χεις άνεση
να παρηγορηθείς και να εμπιστευθείς.
Ο θάνατος της αγάπης είναι πικρός
το πένθος βαθύ, η λύπη μεγάλη
Πηγή : Διακόνημα

Γέροντος Αιμιλιανός: Ο γλυκύτερος του Όρους.



Αχ, ο Γέροντας Αιμιλιανός… Το χαμόγελο του, η αγγελική φυσιογνωμία του, η γλυκύτητα της πρακτικής θεολογίας του. Ο Γέρων Αιμιλιανός βίωσε αισθητά τη Χάρι του Θεού ήδη από νεαρή ηλικία, όταν ακόμη νεότατος, ούτε καν τριάντα ετών, ασκούνταν στην Ιερά Μονή Δουσίκου του Αγίου Βησσαρίωνος. 

Πηγή : Ενοριακή ζωή

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, Φιλόλογος, Δήμαρχος Λευκονοίκου
Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. Μαγεύτηκα. Αναζωογονήθηκε η ψυχή μου. Ξενύκτησα για να φτάσω μέχρι την τελευταία σελίδα, όπως όλοι όσοι πήραν στα χέρια τους αυτό το ευλογημένο πόνημα-συναξάρι που καταυγάζει με τη φεγγοβολιά του Θείου Φωτός και την αγιότητα της θωπείας του κάθε ψυχή που λαχταρά να γευτεί το Θαύμα.
Ευχαριστώ την αγαπημένη φίλη και συνάδελφο Ελένη Χατζημιχαήλ για την τιμητική πρόσκληση να μιλήσω για το βιβλίο της «από τα Ουράλια στα Ουράνια». Η παρουσία μου εδώ για έναν μικρό χαιρετισμό, έτσι το θέλω, αφού το βιβλίο θα παρουσιάσει η λαμπρή φιλόλογος Μαρία Ιωανίδου, φίλη πατρική, που με τιμά, επίσης, με την αγάπη της, μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω και πάλι τον θαυμασμό μου για την αφηγηματική δεινότητα και τα άπειρα χαρίσματα της.

Ελένης, της προικισμένης Ακανθιώτισσας κόρης, που με αριστοτεχνικό τρόπο κατορθώνει να ξεδιπλώσει αυτές τις ιστορίες, ιστορίες ανθρώπων του πόνου και της ανέχειας, της δοκιμασίας και της πίστης, εξυφαίνοντάς τες με συγκλονιστική μαεστρία σε έναν κοινό καμβά, παρασύροντάς μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ψυχής.
Πηγή : διακόνημα

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Χρειαζόμαστε καλύμματα Τιμίων Δώρων


Για τις ανάγκες των εφημερίων και των ναών στην Ουγκάντα,χρειαζόμαστε καλύμματα Τιμίων Δώρων (ποτηροκαλύμματα απλά όχι χρυσοκέντητα ) .
Όλα αυτά τα συγκεντρώνουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τα μοιράζουμε κατά τη διάρκεια της αποστολής μας που πραγματοποιείται το καλοκαίρι στην Αφρική.

Με τα παιδιά του Αυλώνα..

Έργα των παιδιών του κέντρου κράτησης ανηλίκων Αυλώνα στην 33η πανελλήνια έκθεση κρατουμένων και προϊόντων φυλακών με την βοήθεια της ομάδας ‘’από καρδιάς ‘’.
Επάνω σε καμβά όμορφα σχέδια που διάλεξαν τα παιδιά με την φροντίδα και την βοήθεια της ομάδας μας .
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Σύλλογο Ελλήνων αρχαιολόγων στο Θησείο έως 30 Σεπτεμβρίου στην οδό Ερμού 134 στην Αθήνα. 

Κι εσύ, απλά, στο άκουσμα της Αφρικής χαμογελάς... Δύσκολα βγαίνουν οι λέξεις.


Της Έλενας Μαγκαφώση*
Και το ταξίδι τελείωσε...Γυρνάς, κι όλα είναι όπως τα άφησες. Βουλιάζεις ξανά στη καθημερινότητά σου.
Κι εσύ; Εσύ είσαι διαφορετικός... κάπως αλλιώς... Κινείσαι ρομποτικά, προσπαθείς να μην αναπολείς, για να μπορέσεις να συντονιστείς με τις υποχρεώσεις σου. Κι όλοι θέλουν να μάθουν...εντυπώσεις, εικόνες, περιστατικά... Κι εσύ, απλά, στο άκουσμα της Αφρικής χαμογελάς... Δύσκολα βγαίνουν οι λέξεις.
Στη μόνη ερώτηση που κοντοστάθηκες και προσπάθησες να απαντήσεις είναι σ' αυτή της εξάχρονης Γεωργίτσας: "Η Αφρική είναι πιο κοντά στο Θεό;" 

Παιδιά μου αυτό είναι απλό πράγμα!

Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης (1920-1991).
[Ο όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης] έφτασε στη Μονή [Οσίου Δαβίδ του Γέροντος] κουρασμένος… []
Δεν πρόλαβε καλά-καλά να βγάλει το ράσο του και του χτύπησαν την πόρτα.
Οι γονείς ενός πεντάχρονου χαριτωμένου παιδιού. Το παιδάκι δεν μιλούσε.
Το πήγανε πρώτα στη Ρωσία και τώρα γυρίζανε από την Αμερική, χωρίς αποτέλεσμα. Τα εξήγησαν όλα στον π. Ιάκωβο και τον παρακάλεσαν.
Εκείνος χωρίς έκπληξη και στενοχώρια τους είπε:


Πηγή : Διακόνημα

Μην τα παρατάς.



Απλά. Να στο πω απλά: Μην τα παρατάς. 

Ο,τιδήποτε σε κάνει να πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο, ο,τιδήποτε είναι καλό, ο,τιδήποτε κάνει την καρδιά σου αληθινά χαρούμενη, να το κυνηγήσεις.

Μην το παρατάς. Τόσο απλά. Η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να αφήνουμε το χρόνο να κυλάει άσκοπα. Αδιάφορα.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Κορυφαία παιδαγωγική από ένα ολιγογράμματο Άγιο!


Κάποτε ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Ιερισσό, με προορισμό το Άγιον Όρος. Όταν έφθασε στο πρακτορείο, δεν βρέθηκε θέση για εκείνον και αναγκάστηκε να μείνει όρθιος, ενώ δίπλα του κάθονταν μερικοί νεαροί, χαριεντιζόμενοι.
Ένας κύριος επέπληξε τους νεαρούς, διότι έβλεπαν κοντά τους ένα γέροντα Ιερομόναχο όρθιο και αυτοί συνέχιζαν να κάθονται αδιάφοροι...
Τους υπέδειξε να παραχωρήσει ένας απ’ αυτούς τη θέση του στον Ιερέα, αλλά αυτοί έμειναν ασυγκίνητοι και ακίνητοι στη θέση τους...
Τότε ο κύριος, οργισμένος, σηκώθηκε και του παρεχώρησε τη θέση.
Ο Όσιος Πορφύριος τον ευχαρίστησε και δεν δέχθηκε τη θέση. Ταξίδεψε μέχρι την Ιερισσό όρθιος.
Στο τέλος του ταξιδιού ο κύριος ρώτησε το Γέροντα, γιατί δεν δέχθηκε τη θέση που του πρόσφερε. 
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ακολουθία του εσπεινού,ιερό ευχέλαιο και ομιλία


Το Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 6.30μ.μ. Νωρίτερα θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,ενώ μετά το  Ιερό ευχέλαιο θα πραγματοποιηθεί εσπερινή ομιλία

Στιγμές αθυμίας

Απόσπασμα από το βιβλίο " Προσέχεις τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά σου ; " του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου*

Το καλό θα ήταν η ζωή μας να κυλά πάντα ήρεμη και χαρούμενη.Να είμεθα συνεχώς ευδιάθετοι.Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντοτε.Πολλές φορές κυριευόμεθα από κάποια κακοκεφιά.Νιώθουμε δυσθυμία.Νιώθουμε ανόρεκτοι.Κάτι μας λείπει. Οι καταστάσεις αυτές συμβαίνουν όχι μόνο σε εμάς τους κοινούς ανθρώπους αλλά και τους μεγαλύτερους Αγίους.Η μελαγχολία είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή.Είναι στιγμές που σαν να κρύβεται η Θεία χάρη .Δεν έχουμε όρεξη που είχαμε εχθές.

Παρότι ήταν γέροντας το πρόσωπο του ήταν λαμπρό και νεανικό!

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866-1938).
[Γράφει ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης]: Ήξερα ένα παιδί. Η όψη του ήταν αγγελική, ταπεινή, σεμνή, πράη. πρόσωπο λευκό και ρόδινο, μάτια φωτεινά, γαλανά, αγαθά και ήρεμα.
Όταν όμως μεγάλωσε, άρχισε την ανήθικη ζωή και έχασε τη χάρη του Θεού.
Και σε ηλικία περίπου τριάντα ετών έμοιαζε άνθρωπος μαζί και δαίμονας, θηρίο και ληστής, κι η όψη του φοβερή κι απαίσια.
Ήξερα ακόμα μια πολύ ωραία κοπέλα, με πρόσωπο φωτεινό κι ευχάριστο, ώστε πολλοί φθονούσαν το κάλλος της.
Με την αμαρτωλή ζωή της όμως έχασε τη χάρη κι έγινε βδελυρή στη θέα.
Είδα όμως και το αντίθετο: ανθρώπους να μπαίνουν στο μοναστήρι με πρόσωπο παραμορφωμένο από την αμαρτία και τα πάθη, αλλά με την μετάνοια και την ευσεβή ζωή άλλαξαν κι έγιναν πολύ ευχάριστοι στην όψη.
Πηγή : Διακόνημα

Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;!

ΟΜΙΛΙΑ Α’ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑ 23/9/2018
(Λουκ. 5,1-11)
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από όσα μας διηγήθηκε σήμερα ο Ευαγγελιστής Λουκάς!
Τη δίψα των ανθρώπων της Γαλιλαίας για να ακούσουν τα λόγια του Ιησού; Γέμισε κόσμο το ακρογιάλι της λίμνης Γενησαρέτ, μόλις έμαθαν ότι ήταν εκεί ο Ιησούς και περίμεναν με λαχτάρα να Τον ακούσουν. Ο λόγος Του γλύκαινε τις καρδιές τους· τις γαλήνευε, τις ενίσχυε και τις φώτιζε. Τέτοια λόγια δεν είχαν ποτέ ξανακούσει! Το ομολόγησαν και οι φρουροί των αρχιερέων των εβραίων, όταν τους έστειλαν να συλλάβουν τον Ιησού: «Ποτέ δεν μίλησε άνθρωπος όπως ο Ιησούς» (Ιωάν.7,46). Και αντί να συλλάβουν τον Ιησού έμειναν γοητευμένοι και τον άκουγαν!
Πηγή : Διακόνημα

Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς: Ακόμη δεν έφτασα στα μέτρα αυτής της γυναίκας!


Ο γνήσιος ομολογητής της Ορθοδοξίας.
Κάποτε ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, όταν ακόμη τα αυτοκίνητα ήταν ελάχιστα, πήγαινε σε ένα Σερβικό προσκύνημα (πανήγυρη κάποιου αγίου) επάνω σε μία βοϊδάμαξα.

Στον δρόμο του συνάντησε μία ηλικιωμένη γυναίκα, που πήγαινε και αυτή στην ίδια πανήγυρη.
Ο άγιος, με την μεγάλη φιλανθρωπία και ευαισθησία που τον διέκρινε, προσφέρθηκε να την πάρει μαζί του επάνω στην άμαξα.
Όμως η γυναίκα αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας:
– Εγώ είμαι πτωχή και δεν έχω τίποτε άλλο να προσφέρω στον άγιο.
Για αυτό πηγαίνω περπατώντας, ώστε να του προσφέρω τουλάχιστον τον κόπο μου.
Ο άγιος Ιουστίνος κτύπησε τότε το μέτωπό του και μονολόγησε:
-Ιουστίνε, έγινες καθηγητής Θεολογίας, αλλά ακόμη δεν έφτασες την ευλάβεια αυτής της απλής γυναίκας.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μπορεί να τα ξέρουμε όλα απ έξω... αλλά δεν τα ξέρουμε από μέσα!!


Από το ημερολόγιο της Ιεραποστολής
Μιλήσαμε για την παραβολή του Σπορέα στην κατήχηση σήμερα.Μιλήσαμε για την εύφορη γη.Κύταζα τους ανθρώπους που άκουγαν σήμερα στο χωριό.Πρόσωπα γερασμένα  πριν την ώρα τους.Ο Σπύρος,ο Γιώργος,η Θεονύμφη,χέρια χαρκωμένα,παιδιά ξυπόλυτα και σκονισμένα παπούτσια,μορφές σαν τις αλλοτινές εκείνες του Χριστού διψασμένες και έτοιμες.Και σκέφτηκα

«Ἀπέθανεν ἡ σύζυγός μου καὶ ἤθελον νὰ ὑπάγῳ νὰ οἰκονομήσῳ τὰ παιδιὰ μου, ἀλλά δὲν ἀφήνω τὴν πατρίδα»”



Γ. Καραϊσκάκης
19 Αυγούστου του 1826: ἡ γυναῖκα τοῦ Καραϊσκάκη πέθανε, ἀλλά ἐκεῖνος δὲν ἐγκατέλειψε τὸ πεδίο τῆς μάχης οὔτε γιὰ νὰ παραβρεθεῖ στὴν κηδεία της.
Ο Καραϊσκάκης παίρνει εκείνες τις μέρες μια θλιβερή είδηση: η γυναίκα του, που για την ομορφιά της και την λεβεντιά της ήταν πάντα περήφανος, αφού του χάρισε ένα γιο, τον Σπύρο, απόθανε έπειτα από την γέννα στον Κάλαμο. Έτσι, οι ανήλικες τσούπρες του και το νεογέννητο παιδί απέμειναν δίχως προστάτη στο μικρό νησί του Ιονίου.

Ο πόνος της πατρικής καρδιάς και το καθήκον του αγωνιστή πάλεψαν μέσα στα στήθια του Καραϊσκάκη. Η πρώτη του ιδέα στέκεται να πάει ως εκεί ν΄ασφαλίσει τα ορφανά. Γρήγορα όμως καταλαβαίνει ότι όλα χάνονται αν φύγει.
Πηγή : Αντέχουμε

Ο πόνος έχει μια μυστική θύρα

 

π. Λίβυος

Πόνεσες, κοιμήθηκες μερόνυχτα στην κόλαση, αισθάνθηκες να χάνεις τα λογικά σου και να ουρλιάζεις δίχως λέξεις, το σου ένιωσες να τρυπάει στην μοναξιά, χιλιάδες φορές κατέρρευσες μα κι άλλες τόσες αναστήθηκες και τώρα είσαι εδώ να κοιτάς μια νέα μέρα που σε καλημερίζει. 

Πηγή : Ενοριακή ζωή

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Σάμαλι με γιαούρτι.

Υλικά:
Γιαούρτι στραγγιστό 400 γρ (2 κεσεδάκια)
Γάλα 110 ml
Ζάχαρη 200 γρ

Σόδα μαγειρικής 10 γρ

Σούρουπο στη Σιμωνόπετρα

  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣ΄ένα  πελώριο βράχο, 300 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στέκεται  το επταόροφο Μοναστήρι της Σιμωνόπετρας.
Υπό Δημητρίου Π. Λυκούδη,    
Θεολόγου – Φιλολόγου, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών
Ήταν ένα διάστημα που επισκεφθόμουν το Άγιον Όρος κάθε μήνα. Κατέφευγα και αποθήκευα εκεί τις υποσχέσεις και τους φόβους μου, τις ανησυχίες, τα λάθη, κάθε αντίλογη και οξύμωρη σκέψη. Άλλωστε, πολλές από αυτές, χρόνια με ¨ταλαιπωρούσαν¨ και ευτυχώς, ακόμη και σήμερα, με λυπήθηκε ο Πανάγαθος Θεός, μού της παρέδωσε ως δωρεά, δωρεά στον αμαρτωλό, δωρεά στον άνθρωπο! «Ολίγον κατ΄ολίγον» με συμβούλευε ο γέροντάς μου, «ολίγον κατ΄ολίγον  και θα διδαχθείς από τα λάθη σου. Φθάνει όμως να κρατήσεις το ¨αφήφιστον¨. Να αποκηρύξεις δηλαδή κάθε σκέψη που σου υπενθυμίζει όσα ¨καλά¨ έκαμνες, να απο-οικιοποιηθείς όσα ο Θεός σου εμπιστεύθηκε ως ¨τάλαντο¨, ως ¨Σταυρό¨, ως ¨παιδαγωγίᨻ, συνήθιζε να μου υπενθυμίζει σε κάθε μου εξομολόγηση.
Πηγή : Διακόνημα

Αγίου Ισαάκ του Σύρου, Η Ταπεινοφροσύνη

κεριαΘέλω  να ανοίξω το στόμα μου, αδελφοί μου, και να  μιλήσω για την υψηλή υπόθεση της ταπεινοφροσύνης• αλλά φοβάμαι, όπως φοβάται εκείνος, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει  για τον Θεό με ανθρώπινους συλλογισμούς• καθότι η ταπεινοφροσύνη  είναι στολή της θεότητας• επειδή ο υιός και λόγος του Θεού και πατέρας έγινε άνθρωπος πάνω στην γη, ντύθηκε την ταπεινοφροσύνη, και συναναστράφηκε μαζί μας• και ο κάθε ένας που θα ντυθεί την ταπεινοφροσύνη, αυτός στα αλήθεια γίνεται όμοιος με εκείνον, ο οποίος κατέβηκε από το ύψος του, και σκέπασε την δόξα του και την μεγαλοσύνη του  με αυτήν την ταπεινοφροσύνη, για να μην καταφλεχθεί η κτίση, βλέποντας την φύση της θεότητος του• διότι η κτίση δεν μπορούσε να τον δει, αν δεν λαμβανε μέρος από αυτήν, αλλά ούτε να ακούσει τους λόγους του πρόσωπο προς πρόσωπο• καθότι ούτε οι γιοι του Ισραήλ μπόρεσαν να ακούσουν  την φωνή του, όταν τους μίλησε από την νεφέλη• γι’ αυτό έλεγαν στον Μωυσή, ας μιλήσει μαζί σου ο Θεός, και εσύ να μας πεις τα λόγια του, και ας μη μιλήσει σε μας, για να μην πεθάνουμε.
πηγή : Φανερωμένη Χολαργού

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Παιδικό Γεροντικό (α΄ τόμος)


 
Παιδικό Γεροντικό (α΄ τόμος)
Όμορφες ιστορίες από το Γεροντικό ιστορημένες βυζαντινά από το χέρι του κ.Γιώργου Μποζά που μας παρουσιάζουν χιονάτους ασκητές που αγαπούσαν και ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για το Θεό και τον άνθρωπο.
(σελίδες:74, τιμή: 12 ευρώ) 
Ζητήστε το στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής (1888-1970)



Ο Γέροντας ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ Μακρής
(1888-1970)
Η κοίμηση του οσίου Αμφιλοχίου και σημεία της αγιότητός του
Από το βιβλίον
«Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ»
του Αρχιμ. Παύλου Νικηταρά.
 
Σ' όλη του τη ζωή εβασανίζετο από αρρώστιες, ήταν ευαίσθητος στα κρυολογήματα και κάθε χρόνο τον επισκέπτετο η γρίππη... Τέλη Μαρτίου 1970 προσεβλήθηκε από πνευμονία· ήταν Μ. Τεσσαρακοστή και με δυσκολία δέχθηκε να πάρη λίγο γάλα. Έδωσε σε όλους τις συμβουλές που ο καθένας είχε ανάγκη. Είχε το προορατικό χάρισμα. Στην προσπάθεια των πνευματικών του παιδιών να τον κρατήσουν με ορούς λίγες μέρες στην ζωή, παρακαλούσε κι έλεγε: αφήστε με καλά μου παιδιά να φύγω, ήρθε η ώρα μου. Γιατί, Γέροντα, τούλεγα, δεν μένεις μαζί μας τούτο το Πάσχα; Δίσταζε να μου απάντηση, και δεύτερη και τρίτη φορά τον παρεκάλεσα να μου πη πώς ξέρει ότι θα φύγη σύντομα κι εκείνος με δυσκολία μου απεκάλυψε: ευλογημένε Παύλε, είδα την Παναγία και τον Θεολόγο προ ολίγου και τους παρεκάλεσα να μείνω κοντά στα παιδιά μου κι αυτό το Πάσχα, αλλά μου είπαν «Δεν γίνεται άλλο, ελήφθη η απόφασις, Πάσχα θα κάμης στους Ουρανούς μαζί μας» κι αυτό το λέγω σαν εξομολόγηση, επειδή με βιάζεις, μη το ειπείς σε άλλους.
Πηγή : Ιερά μονή Παντοκράτορος

ΧΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ Η’ ΧΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ;



«Ός δ’ αν απολέση την εαυτού ψυχήν ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, ούτος σώσει αυτήν» (Μάρκ. 8, 35). « Όποιος χάσει την ζωή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου, αυτός θα την σώσει).

                Μία από τις βασικές αρχές του πολιτισμού μας είναι η ανταποδοτικότητα. Σκοπός του συστήματος ζωής είναι να κερδίζουμε. Είτε αυτό βαφτίζεται συμφέρον είτε επιθυμία, είτε ευχαρίστηση, νόημα έχει όταν πράττουμε κάτι προς όφελός μας. Το κέρδος, το όφελος, και ό,τι συνεπάγεται εξ αυτού γίνεται στόχος ζωής. 
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Κόλαση είναι το μαρτύριο του να μην αγαπάς! Ντοστογιέφσκι


418911-sunset-over-canyon-wallpapers_14262_1280x800Ο Θεός ως πατέρας όλων των ανθρώπων δέχεται κάθε αμαρτωλό πίσω στην αγκαλιά Του. Δεν υπάρχει ανθρώπινη αμαρτία που ο Θεός να μην τη συγχωρεί όταν ο άνθρωπος το θελήσει και το ζητήσει. 
Για την Εκκλησία μεγαλύτερη αμαρτία είναι η απελπισία, η αντίληψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι που ο Θεός δεν μπορεί να συγχωρήσει. Όμοια με τον Θεό, που ποτέ δεν παύει να αγαπά και να συγχωρεί τον αμαρτωλό, πρέπει και οι άνθρωποι να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο.
Η ανταπόκριση ή όχι του ανθρώπου στην αγάπη του Θεού δημιουργεί την κόλαση ή τον παράδεισο. Κόλαση είναι η ανικανότητά μου να αγαπήσω τον συνάνθρωπο, η αδυναμία μου να τον θεωρήσω ως αδελφό και φίλο.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Η σημασία της γονεϊκής εμπλοκής στη μάθηση των παιδιών

μελετηΜολονότι η κοινή πεποίθηση θέλει τους εκπαιδευτικούς ως τους κατεξοχήν υπεύθυνους για τη μάθηση των παιδιών, πλήθος ερευνών καταδεικνύει σήμερα ότι η εμπλοκή των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους νεαρούς μαθητές.
Στην πραγματικότητα, όπως έχει συχνά επισημανθεί, η οικογένεια αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο εκπαιδευτικό περιβάλλον με τον οποίο έρχεται σε επαφή το παιδί. Η ανάπτυξη του γλωσσικά, γνωστικά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά, καθώς και η σχολική του ωριμότητα επηρεάζονται καθοριστικά από τις μαθησιακές δραστηριότητες που προσφέρονται από τους γονείς. Επί παραδείγματι, φαίνεται ότι η παροχή πλούσιων ερεθισμάτων και η έκθεση σε δραστηριότητες και παιχνίδια που προάγουν την μάθηση, μπορούν όχι μόνο να ενισχύσουν τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού, αλλά και να επιδράσουν στη γενικότερη νοητική του ανάπτυξη (Παρασκευόπουλος, 1993). Στο σημείο, αυτό, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευκαιρίες μάθησης που παρέχουν οι γονείς στο παιδί προτού αυτό εμπλακεί στις πρώτες του ενδοσχολικές εμπειρίες, επηρεάζονται σημαντικά ως προς το πλήθος, την ποιότητα και τη στοχοθεσία τους από τις αντιλήψεις που η ίδια η οικογένεια έχει για τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης (Berthelsen & Walker, 2008, Grolnick & Slowiaczek, 1994).
Πηγή : Φανερωμένη Χολαργού

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ημερολόγιο -Αγιολόγιο για το 2019 από την Ιερά Μονή μας


Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου  Αττικής ,σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κυπρή κυκλοφορούν ημερολόγιο τοίχου για το 2019..Στο ημερολόγιο αναγράφονται οι διατεταγμένες Νηστείες της εκκλησίας μας, ως επίσης το Σύμβολο της Πίστεως, τα αγιογραφικά αναγνώσματα και μικρό συναξάρι των εικονιζόμενων Αγίων ή και Απολυτίκιά τους.

γιατί τα "αντίο" δεν χωράνε στην αγάπη...


 της Χριστίνας Σεφερλή*
Ιεραποστολή στην Ουγκάντα για δεύτερη χρονιά...δώδεκα μήνες αναμονής,δουλειάς και λαχτάρας...λαχτάρας να ξαναβρεθώ εκεί...στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Λουγκουζί...στο «σπίτι μου»...αυτά τα τελευταία λόγια του πάτερ Γεώργιου λίγο πριν φύγουμε πέρσι... «εδώ είναι σπίτι σας...όπου έχει εκκλησία είναι σπίτι σας»...και οι προσευχές τους που εισακούστηκαν... «θα προσευχόμαστε να σας βοηθήσει ο Θεός και να ξανάρθετε»...και να ‘μαι ξανά στη θέση ενός αεροπλάνου από Κάιρο για Ουγκάντα με μόνο «φυλαχτό» τις προσευχές τους...σε δευτερόλεπτα περνά από το μυαλό μου ο φόβος που με κυρίευσε πέρσι την ώρα της απογείωσης... «Που πάω Θέε μου;Θα τα καταφέρω;»...ξαναγυρνώ στο σήμερα...το αεροπλάνο απογειώνεται και μια χαρά πλημμυρίζει όλο μου το είναι...«Επιτέλους...φύγαμε...Θέε μου σ’ευχαριστώ…σ’ευχαριστώ που μ’αξίωσες να κατέβω και φέτος...»

Μοναχός Ονούφριος Αγιαννανίτης (1845 – 18 Σεπτεμβρίου 1935)

Skiti Agias Annas-e1441212524468Καταγόταν από την αρχιερατική επαρχία Μέτρων της Α. Θράκης και ήταν υιός πλούσιου βοσκού πολλών προβάτων. Βόσκοντας τα πρόβατα ο ίδιος δεν παρέλειπε να προσεύχεται. Νέος αποφάσισε τη μοναχική του αφιέρωση. Με μία κάπα μόνο ξεκίνησε, δίχως χρήματα και πράγματα μαζί του, για το Άγιον Όρος. Μετά από πολλές περιπέ­τειες έφθασε στον αθωνικό λιμένα της σωτηρίας το 1888.
Πήγε στη μονή Ιβήρων να προσκυνήσει την Παναγία την Πορταΐτισσα. Κάποιος τον πλησίασε, και όταν πληροφορήθηκε ότι ήλθε για να μονάσει, του είπε να πάει στον παπα-Μηνά τον Μαυροβούνιο στη σκήτη της Αγίας Άννης. Πήγε, κτύπησε τη θύρα, εξήλθε ο παπα-Μηνάς και τον υποδέχθηκε μετά χαράς, λέγοντάς του ότι η Παναγία τον έφερε από την Πόλη. Ο νέος θαύμασε πώς γνώριζε ο Γέροντας τα κατ’ αυτόν, δίχως να του έχει πει τίποτε. Εισερχόμενος στον ναό να προσκυνήσει βλέπει την εικόνα της Παναγίας «ιδρωμένη». Κατάλαβε ότι ο Γέροντας προσευχόταν στην Παναγία κι εκείνη φώτισε τον άνθρωπο στη μονή Ιβήρων να τον κατευθύνει εδώ. Ως δόκιμος έκανε άκρα υπακοή. Έτσι ο παπα-Μηνάς (+1916) σύντομα τον έκειρε μοναχό το 1890 και του έδωσε το όνομα του Γέροντός του Ονουφρίου του Κυπρίου, τον οποίο κάποτε για την υπακοή του άγγελοι τον μετέφεραν με βάρκα από τη Δάφνη στην παραλία της Αγίας Άννης.
Πηγή : Διακόνημα

Η επιστήμη της συγχώρεσης από τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.

Μορφωμένος άνθρωπος ο κ. Σταύρος. Με πτυχίο πανεπιστημίου και ξένες γλώσσες και πείρα ζωής. Δυσκολευόταν, όμως, στα πνευματικά. Δεν μπορούσε να καταλάβει και τα πιο απλά πράγματα.

Όλα τα εξέταζε και τα πλησίαζε ορθολογιστικά. Είχε αναπτύξει το νου και όχι την καρδιά. Δεν ήταν πρόθυμος να συγχωρήσει εύκολα τους άλλους. Ειδικά αυτούς που έβλεπε κατώτερους και εμπαθείς. Καθόταν τώρα απέναντι από τον Γέροντα Ιάκωβο, έναν ασκητικό ιερομόναχο, με ροζιασμένα χέρια και ένοιωθε σαν μαθητούδι μπροστά στον δάσκαλο. Ερωτήσεις πολλές. Αντιρρήσεις περισσότερες. Αλλά και οι απαντήσεις σοφές και αποκαλυπτικές.'Πηγή : Ενοριακή ζωή

Να προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον για να θεραπευθείτε.



Έλεγαν για τον αββά Μάρκο τον Αιγύπτιο ότι έμεινε τριάντα χρόνια χωρίς να βγεί απ΄ το κελί του. Ο πρεσβύτερος συνήθιζε να πηγαίνει και να του κάνει την Θεία Λειτουργία.

Ο διάβολος όμως βλέποντας την ενάρετη υπομονή του ανδρός, σοφίστηκε να τον ρίξει στον πειρασμό της κατάκρισης. Έτσι έκανε κάποιον δαιμονισμένο να πάει στον Γέροντα για να του ζητήσει τάχα την προσευχή του.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ιεραποστολή : από χώμα και όνειρα



Ιεραποστολή : από χώμα και όνειρα

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 10.15.π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ,θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της 7ης αποστολής στην Ουγκάντα με τίτλο Ιεραποστολή: Από χώμα και όνειρα  -Παρουσίαση της 7ης αποστολής της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα.

Στην εκδήλωση αυτή, εθελοντές της 7ης αποστολής θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες  από την Ουγκάντα,ενώ θα ππροβληθεί κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από την αποστολή μας .
Στο τέλος της εκδηλώσεως θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό  παζάρι ,με σκοπό την ενίσχυση της Ιεραποστολής ενώ  θα διατεθούν  δωρεάν και κουμπαράδες της Ιεραποστολής  για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν την Ιεραποστολή και με αυτόν τον τρόπο. Οι κουμπαράδες θα μαζευτούν τον Ιούνιο του 2019 ,όταν πρώτα ο Θεός η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής θα πραγματοποιήσει την 8η αποστολή στην Ουγκάντα.
Σας περιμένουμε με χαρά!!

Μουέλαμπά ένα ταξίδι… ένα όνειρο στην Ουγκάντα


Το μεγάλο Αφρικανικό φεγγάρι «το φανάρι του φτωχού» το λένε στην Ουγκάντα και τα ελάχιστα φώτα, έκρυβαν την θλίψη του τόπου. Νωρίς στην πόλη ξεκινούσε το εμπόριο της μπανάνας και οι άνθρωποι μαζεύονταν σε ομάδες μικρές . Κάποιο φως στο πουθενά ζωγράφιζε τις φιγούρες από τις παράγκες που ο π.Γεώργιος είπε πως ήταν τα καταστήματα. Φτάσαμε στο σπίτι και τακτοποιηθήκαμε με την πολλή αγάπη των ανθρώπων από την οικογένεια του .
Ένα μικρό οδοιπορικό στη θλίψη της Ουγκάντας και την ελπίδα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Πως μπορώ να βοηθήσω ;


Είναι αρκετοί οι αδελφοί μας που γνωρίζοντας την προσπάθεια της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στη φιλανθρωπία και την Ιεραποστολή στην Ελλάδα ,τη Μητρόπολη Κορυτσάς,τη Μαδαγασκάρη και την Ουγκάντα ευαισθητοποιούνται και θέλουν να βοηθήσουν .Πολλές φορές λοιπόν μάς απευθύνουν το ερώτημα :Πως μπορώ να βοηθήσω.
Στο απλό αυτό ερώτημα ερχόμαστε να απαντήσουμε  και εμείς απλά ,υποδεικνύοντας έτσι  μικρούς πρακτικούς  τρόπους  με τους οποίους , θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει την υπόθεση της Ιεραποστολής και της φιλανθρωπίας.
Αρχίζουμε λοιπόν:

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ



πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός


 Οι άνθρωποι, εκτός από το όνομά μας, έχουμε συνήθως και κάποιον τίτλο. Άλλοι το επάγγελμα ή το λειτούργημά μας. Άλλοι κάποιο από τα ξεχωριστά επιτεύγματά μας. Άλλοι κάποιο παρωνύμιο. Άλλοι ένα στοιχείο του χαρακτήρα μας. Ο τίτλος επισημαίνει τη διαφορετικότητά μας. Ο τίτλος δείχνει στους άλλους με ποιον τρόπο μπορούν να μας απευθύνονται. Ο τίτλος δείχνει το τι είναι σημαντικό για μας και πώς θέλουμε να μας θυμούνται οι άλλοι. Άλλοτε ο τίτλος έχει τοποθετηθεί ειρωνικά για μας από κάποιους άλλους, προκειμένου να μας μειώσουν, να μας λοιδορήσουν, να γίνουμε εξαιτίας του αφορμή χλεύης ή και γιατί όντως μας αξίζει μια τέτοια προσέγγιση εξαιτίας της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα μας.
 Τίτλους αποδώσαμε οι άνθρωποι ακόμη και στον Θεό. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους τίτλους που δίδονται από όσους Τον αναζητούν και Τον αγαπούν, τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη.
Πηγή : προσκυνητής

Αγιασμός και έναρξη εσπερινών ομιλιών


Ξεκινούν και πάλι έπειτα από τη διακοπή του καλοκαιριού την Πέμπτη  20 Σεπτεμβρίου στις 7.30μ.μ. οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι.Το φετεινό θέμα των ομιλιών αφορά το δεύτεο κύκλο της αναλύσεως των θαυμλατων του Χριστού.