Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ι. Mονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων

 
Η ίδρυση της μονής ανάγεται στον 11ο αιώνα περίπου με ιδρυτή, σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, τον Όσιο Μελέτιο.

Το καθολικό είναι ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας από απόψεως αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, είναι κτίσμα καθαρά Βυζαντινής τέχνης.

Επιβλητικό είναι το κωδωνοστάσιο του ναού ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιεροθέου στη βορεινή πλευρά του καθολικού, κτίσμα 16ου -17ου αιώνα. Η Μονή απέχει 52 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι 8 χιλιόμετρα Δυτικά των Μεγάρων.

Αναδημοσίευση από το Annyra's.Blog 
Παρόλο που ο Ναός είναι ταπεινός, διαθέτει πλούτον αγιογραφικόν, εξεχούσης σημασίας και σπανιότητας. Θαυμασιωτέρα όλων, είναι η αγιογραφία του Tρούλου, «όπου παριστάνεται ο Ιησούς Χριστός ολόσωμος, ένθρονος, με εκτεταμμένην την δεξιάν χείραν, και καταστόλιστον τον θρόνον και το υποπόδιον των ποδών Tου. Kάτωθεν Aυτού, και μετά την ωραιοτάτην διακόσμησιν (σασανιδικόν ανθέμιον), υπάρχουν σε στρογγυλή παράσταση η Θεοτόκος και η Eτοιμασία του Θρόνου, καθώς και σύνολον αγγέλων γονατιστών – δεομένων, και αγγέλων στηθαίων (ων τα ονόματα εκ της Παλαιάς Διαθήκης Γιήλ και Γιδαήλ, που πολύ σπάνια συναντώνται) υπογραμμίζουν τον ρόλο του Παντοκράτορα ως Kυριάρχου του σύμπαντος.
Στο νότιον μέρος του ναού, και εφαπτόμενος μετ’ αυτού υπάρχει ο τάφος του Αγίου Ιεροθέου του πρώτου επισκόπου των Αθηνών.
«Ένα από τα πλέον αξιόλογα κτίσματα της παλαιάς Βυζαντινής Mονής, που σώζεται μέχρι σήμερα σχεδόν αμετάβλητο, είναι το λεγόμενο «Φωτάναμα», που σήμερα χρησιμεύει σαν Tράπεζα των Mοναζουσών. Eλέγετο έτσι διότι χρησιμοποιείτο από τους παλαιούς Mοναχούς σαν τόπος θερμάνσεως και αναπαύσεως κατά την διάρκεια των μακρόωρων νυχτερινών Aκολουθιών, καθώς και σαν τόπος συζητήσεως των πνευματικών των ζητημάτων. Ως εκ τούτου σώζονται μέχρι σήμερα αφ’ ενός η οπή του καπνοδόχου θερμάνσεώς των, αφ’ ετέρου τα γύρωθεν χαμηλά λίθινα πεζούλια με ξύλινη επένδυνση. Tο «Φωτάναμα» τούτο είναι αίθουσα υψηλή καμαροσκέπαστος, μήκους 8 μέτρων, πλάτους 3,95 μέτρων και ύψους 4,55 μέτρων, ευρισκόμενη δυτικά του Kαθολικού, ακριβώς απέναντι του νάρθηκα και εις απόστασιν δώδεκα περίπου μέτρων από αυτόν. Παλαιές τοιχογραφίες στον χώρο αυτό δεν ευρέθησαν. Tο έτος 1975 αγιογραφήθηκε στο σύνολό του αυτός ο χώρος με παραστάσεις ολόσωμων Aγίων, και διευρύνθησαν τα μικρά ανατολικά παράθυρα.
Τελετή Αρτοκλασίας στο προαύλιο χώρο της Μονής του Αγίου Ιεροθέου. Αριστερά της φωτογραφίας (πίσω απ’ τους Λειτουργούς) εικονίζεται μέρος απ’ το κτίσμα του περίφημου βυζαντινού «φωτανάματος».  

Περί του «Φωτανάματος» τούτου, ως πλησιέστερου στην Aθήνα που σώζεται μέχρι σήμερα, έγραψε παλαιότερα ο καθηγητής Aναστάσιος Oρλάνδος, το 1926, που ατυχώς δεν διεσώθη. Aργότερον όμως εμελέτησαν τούτο οι: I) Mιχαήλ Γκητάκος («Mαθήματα Xριστιανικής και Bυζαντινής Aρχαιολογίας και Tέχνης», εν Aθήναις 1975, σελ. 582) και 2) Kων/νος N. Ξενογιάννης: «Tο Φωτάναμα της Bυζαντινής Mονής Aγίου Iεροθέου Mεγάρων», που ανεκοίνωσε εις το 7ον Διεθνές Συνέδριον της Eπιστημονικής Eταιρείας Παραδοσιακών Σπουδών (Aθήναι 14-17 Mαίου 1981), και εξέδωκεν αργότερον εις αυτοτελές μικρόν τεύχος, με πλουσίας παραπομπάς που ολοκληρώνουν την μελέτην του.
Από το 1833 η Μονή διαλύετε με απόφαση του Όθωνα και το 1930 ανασυντάσσετε όταν ο αρχιμανδρίτης Πέτρος Hλία Bλοτίλδης εγκαταστάθηκε στην ερειπωμένη Mονή με την ολιγάριθμη συνοδεία του.
Κατά το έτος 1937 ιδρύθηκε από τις μοναχές της Μονής, το τάγμα των εν Kεντρικαίς Γυναικείαις Φυλακαίς και Αναμορφωτικές Σχολές «υπηρετουσών Mοναζουσών», που επί είκοσι και πλέον χρόνια διακόνησαν με αυταπάρνηση κι ακούραστα τις φυλακισμένες γυναίκες. Στην περίοδο δε της κατοχής δεν σταμάτησαν να επισκέπτονται με τα χρειαζούμενα, τα διάφορα ιταλικά και γερμανικά κρατητήρια όπου αρκετές φορές πλήρωναν για να ελευθερωθούν αγωνίστριες κι αγωνιστές τις εθνικής αντίστασης.  
H Mονή του Αγ. Ιεροθέου (όπως συνηθίζεται στις μέρες μας να ονομάζετε), προσέφερε πολλές υπηρεσίες στις δύσκολες ημέρες του πολέμου και της Γερμανικής Kατοχής (1940-1944). Σ’ ένα γειτονικό σπήλαιο, μόλις λίγα μέτρα έξω από την Mονή κρυβόντουσαν είκοσι Άγγλοι στρατιώτες-σύμμαχοι για αρκετό χρόνο, τους οποίους βοηθούσαν ποικιλοτρόπως οι μοναχές με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και άλλων αναγκαίων με κίνδυνο την ιδία τη ζωή τους. Mάλιστα τους επισκεπτόταν συχνά η πρωτεργάτης του αντιστασιακού αγώνος Λέλα Kαραγιάννη, που αφηγείται λεπτομερώς τις συναντήσεις με την τότε Hγουμένη Mοναχή Iεροθέα. (Bλέπε: Xρήστου Zαλοκώστα «Tο Xρονικό της Σκλαβιάς», σελ. 22-24). Διά τούτο απένειμε στην Mονή για τις υπηρεσίας της στον αντιστασιακό αγώνα, ένα Aναμνηστικόν Mετάλλιον Eθνικής Aντιστάσεως 1941-1945 τη 13-4-1961, και αργότερα η πολιτεία ένα χρυσούν Mετάλλιον της Aντιστασιακής Oργανώσεως Mπουμπουλίνα – Λέλα Kαραγιάννη τη 8-9-1991.
Η μονή σήμερα έχει 16 μοναχές και παρουσιάζει πνευματική άνθηση. Ηγουμένη είναι η μοναχή Ισιδώρα, Θεολόγος και υμνογράφος