Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η Ευρώπη αντίθετη στην ευθανασία. Μεγάλη νίκη για την προστασία της ζωής


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 
Μέσα στο ζόφο της εκμετάλλευσης που ζει η ανθρωπότητα και ειδικότερα η Ελλάδα ένα ευχάριστο μήνυμα ανθρωπισμού από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του, στις 25 Ιανουαρίου, με μεγάλη πλειονοψηφία αποφάσισε ότι επιμένει στην απαγόρευση της ευθανασίας, την οποία πάντα θεωρεί ανθρωποκτονία. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: " Η ευθανασία πρέπει πάντοτε να είναι απαγορευμένη σε όλα τα κράτη μέλη του, ως φόνος εκ προμελέτης, έστω και αν υπάρχει η συγκατάθεση του ασθενούς και ανεξάρτητα αν είναι ενεργητικός - λόγου χάριν με μία θανατηφόρα ένεση -, ή παθητικός - με αφαίρεση των υποστηρικτικών οργάνων ή διακοπή της φαρμακευτικής και άλλης θεραπείας-".
Πηγή: Συνοδοιπορία

Πόλεμος κατά του Σατανά.

Από το πρόλογο του  βιβλίου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.
Ο πόλεμος κατά του Σατανά είναι μία πραγματικότητα. Εφ' όσον εκείνος μάς μάχεται και αδυσώπητα επιδιώκει να μας αιχμαλωτίσει και να μας στερήσει της φιλίας του Θεού, είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να λάβουμε θέση απέναντί του. Και είναι βέβαια αλήθεια ότι αρκετοί άνθρωποι δεν προβάλλουν καμμία αντίσταση στις επιθέσεις του διαβόλου. Σηκώνουν από την αρχή τα χέρια και παραδίνονται άνευ όρων. Γίνονται παιχνίδι στα χέρια του πονηρού και δούλοι της αμαρτίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αντιστέκονται στις προσβολές του και τον αντιμάχονται. Αντιτάσσουν άμυνα στις επιθέσεις του και ως «καλοί στρατιώται Ιησού Χριστού» (Β' Τιμ. 2,3) φυλάσσουν τις επάλξεις της ψυχής τους απόρθητες και το φρόνημα της καρδίας τους αδούλωτο. Είναι όσοι έχουν αναλάβει την καλή στρατεία και αγωνίζονται να πετύχουν τη Θέωση, που αποτελεί το βασικό σκοπό της ζωής τους.

Η αγάπη της μητέρας ενάντια στη φονική μανία των ανθρώπων

Συγκλονιστικές εικόνες από την προσπάθεια ενός ουρακοτάνγκου να σώσει το παιδί του
Η έγκαιρη επέμβαση μιας ομάδας βρετανών οικολόγων έσωσε μια έγκυο μητέρα ουρακοτάνγκο, λίγα λεπτά πριν γίνει, μαζί με το μικρό της, θύμα λαθροκυνηγών στο Βόρνεο της Ινδονησίας.

Η εικόνα είναι συγκλονιστική, καθώς η μητέρα διαισθάνεται τον κίνδυνο και αγκαλιάζει το μωρό της για να το προστατέψει από τα πραγματικά και φονικότερα θηρία του κόσμου: τους ανθρώπους.

Αναβιώνει η έδρα Ελληνικών στη Γλασκώβη

Φιλέλληνας της έδωσε το φιλί της ζωής
Την άνοιξη, στην έναρξη της καλύτερης περιόδου για να επισκεφθεί κανείς τη Σκωτία, πρόκειται να ξεκινήσουν και επισήμως οι διαδικασίες για την αναβίωση της διάσημης έδρας των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η παιδεία στους Τρεις Ιεράρχες.(Γ. Δ. Μπαμπινιώτη, πρ. Πρύτανη Παν/μίου Αθηνών)

Οι τρεις Ιεράρχες, διαθέτοντας οι ίδιοι ευρύτατη παιδεία, ήταν φυσικό, περισσότερο από όλους τους άλλους Πατέρες της Εκκλησίας, να συλλάβουν τη σημασία της Παιδείας για τον άνθρωπο και μάλιστα για τον «νέο άνθρωπο» της εποχής τους, τον χριστιανό άνθρωπο. Κι επειδή γι’ αυτούς Παιδεία δεν σημαίνει κατάκτηση γνώσεων αλλά καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, ως κύριος σκοπός της Παιδείας προσδιορίζεται η αγωγή των νέων παιδιών: «Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών φαίνεται μοι, άνθρωπον άγειν, το πολυτροπώτατον ζώον και ποικιλώτατον», θα πει ο Γρηγόριος (Ε.Π.Μ.35,325).

Απίστευτο βίντεο από τους ελέφαντες που πενθούν

Το κοπάδι αποχαιρετά τη μικρή Λόλα
Συγκίνηση είχε προκαλέσει πριν από λίγες μέρες η φωτογραφία ελεφάντων που ακουμπούσαν με τις προβοσκίδες τους ένα μικρό νεκρό ελεφαντάκι λέγοντας το δικό τους αντίο.
Το βίντεο που τραβήχτηκε στο ζωολογικό κήπο Hellabrunn στο Μόναχο φαίνεται το νεκρό ελεφαντάκι και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός πρώτα της μαμάς του και στη συνέχεια ολόκληρου του κοπαδιού.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να υπηρετούμε το όραμα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στον κατάμεστο από τον λαό του Θεού Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τετραετές Μνημόσυνοτου Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, του από Δημητριάδος Χριστοδούλου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πλήθος Κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας.
Aναδημοσίευση από την συνοδοιπορία

Από τη ζωή του Αγίου Νικολάου του Πλανά (1851-1932)


Από το βιβλίο των εκδόσεών μας ¨"το πρώτο μου συναξάρι"

Μέσα από τα βάθη της ψυχής του τελούσε ο Άγιος τη Θεία Λειτουργία. Πενήντα ολόκληρα χρόνια δεν πέρασε ούτε μία μέρα χωρίς να λειτουργήσει. Κατά τις πολύωρες λειτουργίες δεν ήταν λίγα τα θαύματα που συνέβαιναν. Ο Άγιος Νικόλαος τα θεωρούσε εντελώς φυσιολογικά, όπως εντελώς φυσιολογική ήταν η αστείρευτη αγάπη του προς τον Θεό.
Οι ακολουθίες του Παππού, όπως τον φώναζαν τον Άγιο τα πνευματικά του παιδιά, ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες. Είχαν τη μεγαλοπρέπεια του Βυζαντίου αλλά και τη σφραγίδα της αγιοπατερικής παράδοσης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνονταν στους ναούς που λειτουργούσε ο ταπεινός ιερέας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, Αθηναίοι και επαρχιώτες, επιστήμονες και απλοί εργάτες. Ακόμα και παιδιά, αρκετά παιδιά με τις μητέρες τους, έμεναν στο ναό ώρες πολλές μέχρι να τελειώσει η ακολουθία. Τα μικρά παιδιά τον αγαπούσαν πολύ τον παππούλη, αλλά και ο Άγιος αγαπούσε τα αθώα παιδιά.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πανήγυρις Συνδέσμου Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος"

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στον Ιερό Ναό του Συνδέσμου Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος που βρίσκεται στο Παγκράτι ,η ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που αποτελεί και την δεύτερη πανήγυρη μετά από εκείνη του Νοεμβρίου.Το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου τελέστηκε η ακολουθία του Παναηγυρικού εσπερινού ,χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες

Τὶ εἶναι τὰ δάκρυα ποὺ χύνουμε γιὰ τὸν Κύριο;

Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος
Ὅταν μέ ἀκοῦς νά σοῦ μιλάω γιά δάκρυα, μή φαντάζεσαι ὅτι σέ θέλω γεμᾶτο πίκρες καί φαρμάκια.

Τά δάκρυα γιά τά ὁποῖα σοῦ μιλάω, δέν φέρνουν πίκρα στήν καρδιά, ἀλλά μιά γλύκα τόσο μεγάλη, πού δέν σοῦ τήν δίνουν οὔτε τά γέλια τά πιό τρανταχτά.


.



Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπήρξε κατά τους ειδικούς ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορας στο κόσμο και μάλιστα ο γλαφυρότερος.
Γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 από τον στρατηγό Σεκούνδο και την Ανθούσα. Σύντομα έμεινε ορφανός και η υπέροχη μητέρα του ανέλαβε να τον μορφώσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Σπούδασε στην Αντιόχεια και στην Αθήνα κοντά στο διάσημο ρήτορα Λιβάνιο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιόν θα ήθελε να άφηνε στη θέση του όταν θα αποσύρετο δήλωσε: <<Τον Ιωάννη, αν δεν ήταν Χριστιανός>>. Στην Αθήνα γνώρισε και τον αγαπημένο του φίλο Βασίλειο.
Όταν τέλειωσε τις σπουδές του επέτρεψε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια.
Το 381 σε ηλικία 34 ετών ο αρχιεπίσκοπος Αντιόχειας Μελέτιος τον χειροτόνησε διάκονο και 40 ετών έγινε πρεσβύτερος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Φλαβιανό. Η ευγλωττία του και ο πύρινος ζήλος του στο διάστημα της ιερατικής διακονίας του τον έφεραν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπόλεως, όπου χωρίς να το θέλει και με πλάγιο τρόπο τον ανάγκασε ο βασιλιάς Αρκάδιος, να μεταβεί στη Πόλη το 397.
όπως όταν πήρε ένα κτήμα από τη χήρα Καλλιτρόπη και ήταν αυτή η αφορμή που τον έστειλε εξορία. Η απόφαση αυτή εξερέθισε το λαό και αναγκάσθηκε να τον ανακαλέσει, αλλά αργότερα πάλι η Ευδοκία τον έξόρισε, όπου μετά από πολλές κακουχίες και ταλαιπωρίες κοιμήθηκε ο άγιος στη Κουκουσό της Αρμενίας, την 14η Σεπτεμβρίου το 407 με τελευταίο λόγο: <<Δόξα τω Θεώ για όλα>> και εξέπνευσε. Λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού η εορτή του μετατέθηκε τη 13η Νοεμβρίου.
Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε μετά από τριάντα χρόνια στις 27 Ιανουαρίου το 438 όταν ήταν πατριάρχης ο μαθητής του Πρόκλος και αυτοκράτορας ο Θεοδόσιος Β'. Πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν το άγιο λείψανό του και το τοποθέτησαν στο πατριαρχικό θρόνο.
Επίσης συνεορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου, των τριών Ιεραρχών.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΝ ΤΑ ΦΕΡΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

 του π.Σεραφείμ Δημητρίου (Αναδημοσίευση από το "Οπου γης")

Πηγαίνοντας μια Πέμπτη στην διακονία του κοιμητηρίου βρέθηκα μπροστά σε 4 ταφές, οι 2 των οποίων προέκυψαν από αυτοκτονίες. 

Στα μάτια μου ήταν υπερβολικό. Σε μια μέρα, σε ένα περιφερειακό κοιμητήριο, που θάπτει μόνο δημότες, δύο αυτόχειρες να περιμένουν ταφή... 

Λέμε πλέον για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, «συνεπεία ψυχολογικών προβλημάτων» και αυτομάτως όλα κατανοούνται, από του τυπικού της αποδόσεως εκκλησιαστικής κηδεύσεως έως της αποδοχής του γεγονότος ελαφρά τη καρδία. 
Δεν είναι τα πράγματα όμως τόσο απλά, και δεν μας επιτρέπεται να τα προσπερνάμε εύκολα γιατί στο ερώτημα τι φταίει; 

Λιγότερα σκουπίδια για πέταμα λόγω κρίσης

Το φαγητό που περισσεύει γίνεται πλέον το γεύμα της επόμενης ημέρας
Σε εποχές κατοχής έχουν γυρίσει οι ελληνικές οικογένειες οι οποίες κάνουν πλέον οικονομία και στο φαγητό τους. Δεν είναι οι μειωμένες αγορές τροφίμων ή οι περιορισμένες έξοδοι σε καταστήματα εστίασης, αλλά τα ίδια τα σκουπίδια των πολιτών που προδίδουν τη νέα τάση.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μόνο στο Δήμο Αθήνας, το πρώτο 10μηνο του 2011 «έκλεισε» με μειωμένα τα απορρίμματα κατά 27% ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αφιέρωμα του περιοδικού Paris Match στο Άγιο Όρος (Απρίλιος 1961)

.........Το γαλλικό περιοδικό Paris Match στο τεύχος 626 της 8ης Απριλίου 1961, είχε ένα αφιέρωμα στο Άγιο Όρος γραμμένο από τον Jean Maquet, με φωτογραφίες του Pierre Vals.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πανήγυρις Συνδέσμου Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος

Πανηγυρίζει την Παρασκευή  27 Ιανουαρίου  ο  Ιερός Ναός του Συνδέσμου Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι, με την ευκαιρία της εορτής  της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής την  Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 7.00μ.μ θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός ,ενώ την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7.00π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά θα τελεστεί μνημόσυνο για τον  Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο.Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 5.00μ.μ. ,θα τελεστεί ο μεθέορτος εσπερινός, η παράκληση του Αγίου και θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο Στις Ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει και θα λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ.Καλλίνικος.  

Σ᾽ αποζητούμε, Χριστόδουλε!…


Του Ιστορικού-Συγγραφέα Σαράντου Καργάκου
Όταν έφυγε έγραψα: «Σε κλαίει ο λαός!». Σήμερα, μετά από την παρέλευση τόσων ετών από τη θανή του είμαι υποχρεωμένος να γράψω: «Σε θέλει ο λαός!».
Στο διάστημα της επίγειας απουσίας του «έφυγαν» κι άλλοι πολλοί, μεγάλοι και τρανοί, που ήσαν πασίγνωστοι εδώ κι εκεί. Όλους όμως τούς πήρε το ποτάμι της Λήθης. Μόνον ο Χριστόδουλος ζει -άσβηστο καντήλι στην ψυχή του αγνού λαού που πονεί για την έρμη πατρίδα. Όσο ζούσε ο Χριστόδουλος ο λαός είχε μιάν ελπίδα: είχε έναν ηγέτη! Ήταν για το λαό μας ό,τι και ο Χρυσόστομος για τον εγκαταλελειμμένο λαό της Σμύρνης. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο μαρτύριο: ο Σμύρνης από τον τουρκικό όχλο, ο Αθηνών και Ελλήνων πάντων από τον δημοσιογραφικό και χαμηλοπολιτικό όχλο. Ο ένας πέθανε βασανισμένος, ο άλλος πέθανε φαρμακωμένος. Κανείς δεν ήπιε τόσο φαρμάκι όσο ο Χριστόδουλος.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σοί Κύριε..

Εμπιστεύσου αδελφέ μου τον εαυτό σου στην αγκαλιά και τα χέρια του Θεού.Στη Θεία Λειτουργία λέμε στο Θεό δια στόματος του ψάλτη ¨Σοι Κύριε".Όμως πολλοί λίγοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό.Ναι Κύριε σε σένα αναθέτουμε τους εαυτούς μας.Το κάνουμε ;Οι πολλοί όχι. Όμως αυτό είναι το μυστικό της ειρηνεύσεώς μας.Ναι σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι τα παιδιά μου,που με απασχολεί η πορεία της ζωή τους.Σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι την αρρώστια μου που με έχει επισκεφθεί..Σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι τον αμαρτωλό εαυτό μου.Συ δώσε λύση σε όλα.Συ ρίξε ένα βλέμμα ευσπλαχνίας επί την ταπείνωσίν μου.

Ή δύναμη της συνήθειας


H ΔΥΝΑΜΗ μιας ριζωμένης στην ψυχή συνήθειας είναι ιση με τη δύναμη μιας φυσικής ιδιότητας. Ό μαθητής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού οφείλει να αποκτήσει καλές συνήθειες και να αποφεύγει τις άτοπες. Νέε μου! Να είσαι συνετός και προνοητικός. Στα χρόνια της νεότητας σου φρόντισε με επιμέλεια να αποκτήσεις καλές συνήθειες.

Έτσι, στην ώριμη και στη γεροντική σου ηλικία θα χαρείς τον πλούτο πού σχεδόν άκοπα απέκτησες στη νεανική.
Αναδημοσίευση από τα "Απαντα Ορθοδοξίας"

Ιεραποστολή. Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Νικηφόρος, πρώτος λευκός στην καρδιά της Αφρικανικής ζούγκλας


Φύλαρχος: Μέχρι να πάμε στο κοντινότερο ιατρείο, πεθαίνουμε

.........Είχαμε αφήσει πλέον τον ποταμό Kasai και πλέαμε τον ποταμό Sankuru. Έπρεπε ο επίσκοπος με τη συνοδεία του, τέσσερις φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό, να φθάσουν στα απομακρυσμένα χωριά του δάσους. Δεύτερη μέρα ταξιδεύουν μέσα στα ποτάμια, στην άγρια φύση, στα παρθένα δάση, στην καρδιά της Αφρικής. Δεν τους πείραζε που όλο το βράδυ διανυκτέρευσαν στην άκρη του ποταμού, μέσα στο πλοιάριο.

.........Η αδημονία τους ήταν μεγάλη. Πρώτη φορά ο επίσκοπος θα συναντούσε τους ιθαγενείς Ορθοδόξους πιστούς του. Πρώτη φορά θα έβλεπαν τον επίσκοπο τους. Οι φοιτητές Αλέξανδρος και Παύλος της Θεολογικής Σχολής είχαν ενημερώσει τον μοναδικό ιερέα της τεράστιας αυτής περιοχής και τους ιθαγενείς, και θα τους περίμεναν. Θα συγκεντρώνονταν από όλα τα χωριά που βρίσκονται στα δάση. Έπρεπε να πάνε.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το αναμμένο καντήλι της Μικρασίας

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών που ιδρύθηκε το 1928 διοργάνωσε στις 9 Ιανουαρίου μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα πώς βιώνουν οι νεώτερες γενιές Μικρασιατών το τραύμα του 1922. Ομιλήτρια ήταν η κ. Ελευθερία Λίμπυ Τατά -Αρσέλ, η οποία είναι Ελληνίδα καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο της Δανίας. Ειδικεύεται στην μετατραυματική Ψυχολογία ατόμων και ομάδων που υπέστησαν βιασμό, βασανιστήρια, προσφυγιά, εθνική κάθαρση και άλλα παρεπόμενα των πολέμων. Με γλαφυρό τρόπο μας μίλησε για την εμπειρία της οικογενείας της. Η μητέρα της καταγόταν από το Τσανταρλή της Περγάμου και ο πατέρας της από την Πέτρα της Λέσβου. Και οι δύο παππούδες της σκοτώθηκαν από τους Τούρκους. Ο Μυτιληνιός παππούς διότι βοήθησε το 1912 το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ να αποβιβάσει Έλληνες στρατιώτες στο νησί. Ο Μικρασιάτης κάηκε ζωντανός μαζί με τους άλλους άνδρες του χωριού το 1922.

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου και Τιμίου Σταυρού Μαψού διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2107018021.

Η κ.Σοφία Χατζή στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής


Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ήταν κοντά μας στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής η κ.Σοφία Χατζή ,συνεργάτις της Πειραϊκής Εκκλησίας η οποία  μας μίλησε για τις εμπειρίες της από την διακονία της στο Ζαϊρ .Η κ.Χατζή ακολούθησε και μας προσκάλεσε και όλους να κάνουμε το ίδιο δηλαδή να βαδίσουμε στα ίχνη του ήρωα του βιβλίου της Μουτότο.Είχαμε μία σπάνια ευκαιρία για να ακούσουμε τον χτύπο της Ορθόδοξης Αφρικανικής καρδιάς και να γνωρίσουμε ανθρώπους και γεγονότα που για εμάς είναι αδιανόητα.Ομιλία χρήσιμη και ωφέλιμη που μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει αν'άγκη ,πρόβλημα και δυσκολίες ,αλλά και να θαυμάσουμε το σπουδαίο έργο της ιεραποστολής.Την όμορφη και ενδιαφέρουσα ομιλία παρακολούθησε πλήθος προσκυνητών της Ιεράς Μονής.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΟΣΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ

(21 Ιανουαρίου)
του Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα


Ο όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε το 580 μ. Χ. στην Κωνσταντινούπολη από οικογένεια ευγενή και έκανε λαμπρές θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Γύρω στο 610 ο αυτοκράτορας Ηράκλειος του εμπιστεύθηκε την θέση του πρώτου γραμματέα του, την οποία ο άγιος ετίμησε και ελάμπρυνε με την εντιμότητα και ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Μετά από τρία – τέσσερα χρόνια, όμως, εγκατέλειψε αυτήν την περιζήτητη θέση και έγινε μοναχός σε Μοναστήρι στην Χρυσούπολη (Σκούταρι), στην άλλη όχθη του Βοσπόρου, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Το 618 απέκτησε έναν αφοσιωμένο μαθητή, τον μοναχό Αναστάσιο, ο οποίος έμεινε κοντά του σε όλη του την ζωή κι ακόμα είχε τον ίδιο με αυτόν μαρτυρικό θάνατο.

Ο άγιος Μάξιμος πέρασε όλη την ζωή του ως απλός μοναχός, παρά το ότι υπήρξε η πιο λαμπρή διάνοια της εποχής του. Αγωνίστηκε με ανδρεία και ζήλο εναντίον των αιρετικών μονοθελητών.

Iερά Αγρυπνία

Iερά Αγρυπνία θα τελεστεί την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό του Συνδέσμου Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 8.30μ.μ.

Αγγλικανός Ιερέας-Καθηγητής προσχωρεί στην Ορθοδοξία


Του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ Ιωάννη Μεσολωρά, Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου/amen
Στο τελείωμα του χρόνου την 31 Δεκεμβρίου του 2011 ο Wayne Burke τελείωνε τη θητεία του στην Αγγλικανική Εκκλησία και η 1 Ιανουαρίου 2012 τον βρήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εγκριθείσης της αιτήσεώς του για εισδοχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα και κατηχηθείς υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρoς Ιωάννου Μεσολωρά εχρίσθη υπό του ιδίου δι΄ Αγίου Μύρου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου το εσπέρας της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου του 2012 στον ίδιο Ναό δέχθηκε την πρώτη του Θ. Κοινωνία.
Αναδημοσίευση από την Συνοδοιπορία

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ένα ταξίδι με τον Μουτότο!!

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Αρχονταρίκι η κ. Σοφία Χαντζή συνεργάτις της Πειραϊκής Εκκλησίας θα παρουσιάσει σε παιδιά και μεγαλυτέρους εμπειρίες και εικόνες από το Ζαϊρ ακολουθώντας τα βήματα του ήρωα του βιβλίου της "Μουτότο". Οι κατηχητικές δραστηριότητες και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά δεν θα πραγματοποιηθούν.

Φώτης Κόντογλου - Ὁ Ἥλιος τῆς Ἐρήμου. Ὁ Μέγας Εὐθύμιος

(ἀπὸ τὸ Ἀσάλευτο Θεμέλιο, Ἀκρίτας 1996)

Ἀληθινὰ κράζει ὁ προφήτης: «Ἀγαλλιάσθω ἡ ἔρημος καὶ ἀνθήτω ὡς κρῖνον». Μὲ τὴ θρησκεία τοῦ Χριστοῦ γεμίσανε οἱ ἐρημιὲς ἀπὸ ἁγίους ἀνθρώπους, ἀπὸ ἄνθη πνευματικά. «Καὶ ἀντὶ τῆς στιβῆς, ἀναβήσεται κυπάρισσος, ἀντὶ δὲ τῆς κονίζης, ἀναβήσεται μυρσίνη». Καὶ ὁ ὑμνωδὸς γιὰ τὸν καθένα ἀπ᾿ αὐτοὺς τοὺς ἀγγελικοὺς κατοίκους τῆς ἐρήμου, ποὺ εἴχανε τὸ δάκρυ καθημερινό, ἀλλὰ ὄχι τὸ δάκρυ τῆς ἀπελπισίας, ἀλλὰ τῆς κατανύξεως τὸ «χαροποιὸν δάκρυον» ψέλνει παθητικά: «Ταῖς τῶν δακρύων σου ροαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας, καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας, καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Εὐθύμιε πατὴρ ἡμῶν ὅσιε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»

Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 – 1828) 19 Ιανουαρίου


Αλέξανδρος Υψηλάντης
Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.

Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.
Αναδημοσίευση από το Σαν σήμερα

Άγιος Αρσένιος επίσκοπος Κερκύρας



Ο Άγιος Αρσένιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Βασιλείου του Μακεδόνα (867 - 886 μ.Χ.), στην Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του ήταν και αυτός από την Ιερουσαλήμ, η δε μητέρα του από τη Βηθανία. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον αφιέρωσαν σ' ένα των εκεί μοναστηριών, οπού διδασκόταν τη μοναχική ζωή και 12 χρονών εκάρη μοναχός. Αργότερα έφυγε από την Ιερουσαλήμ και πήγε στη Σελεύκεια, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από τη Σελεύκεια επανήλθε στην Ιερουσαλήμ και από 'κεί πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επί Πατριάρχου Τρύφωνος (928 - 931 μ.Χ.) πήρε Ιερατική θέση. Επί δε του διαδόχου του Τρύφωνα, Θεοφύλακτου (933 - 956 μ.Χ.) εκλέχτηκε επίσκοπος Κερκύρας για την πολύ ενάρετη ζωή του.

Εσπερινές ομιλίες

 

Συνεχίζονται και αυτή την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 7.30μ.μ.οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι.Το θέμα των φετινών ομιλιών έχει πυρήνα τις Πράξεις των Αποστόλων.Στις 6.45μ.μ.τελείται η Ακολουθία του εσπερινού.

Καθηγητής Νίκος Νικολαϊδης: "Νόμιμον"

Του Nίκου Νικολαΐδη Καθηγητή της Θεολογικης Σχολης του Παν/μίου Αθηνών 
Έχομε προσέξει ότι η λέξη «νόμιμον», που στεγάζει το παρόν κείμενο, διαβάζεται και αντίστροφα; Είναι, όπως επικράτησε να λέγεται «καρκινική» επιγραφή.
Αλλά, αν η ορθή και αντίστροφη ανάγνωσή της είναι τυχαία, όμως η ερμηνεία και η εφαρμογή του νοήματος και του περιεχομένου της από τους ανθρώπους και η κακοποίησή της δεν είναι τυχαία.
Ο συντάκτης του παρόντος άρθρου δεν είναι νομικός. Αλλά, από όσα γνωρίζω, στην επιστήμη του δικαίου μέχρι σήμερα υπάρχει η δυσκολία του ορισμού και του προσδιορισμού της έννοιας του δικαίου και τούτο, ένεκα της ανθρώπινης κακοπάθειας. Αλήθεια, τι είναι δίκαιο;

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ένα ταξίδι με τον Μουτότο!!

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Αρχονταρίκι η κ. Σοφία Χαντζή συνεργάτις της Πειραϊκής Εκκλησίας θα παρουσιάσει σε παιδιά και μεγαλυτέρους εμπειρίες και εικόνες από το Ζαϊρ ακολουθώντας τα βήματα του ήρωα του βιβλίου της "Μουτότο". Οι κατηχητικές δραστηριότητες και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά δεν θα πραγματοποιηθούν.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ


(Εορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου)
Toυ Πρωτ. π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα
πηγή:http://www.parembasis.gr
Ο άγιος Αντώνιος, ο καθηγητής της ερήμου, είναι από τους λίγους που έλαβαν την προσωνυμία μέγας. Πραγματικά, υπήρξε μέγας αθλητής του πνευματικού στίβου και θριαμβευτής στους αγώνες εναντίον της πλάνης, της αμαρτίας, του διαβόλου και των πολυμόρφων παθών. Ο βίος του, που συνεγράφη από έναν άλλον μέγα, τον σύγχρονό του άγιο Αθανάσιο, Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας, είναι υπερθαύμαστος και αξιοζήλευτος. Η μελέτη του πρέπει να αποτελή εντρύφημα όλων εκείνων, οι οποίοι ποθούν να βιώσουν το μεγαλείο της κατά Χριστόν ζωής.
Ο μέγας Αντώνιος με την άσκηση και την αδιάλειπτη προσευχή έφθασε στην κορυφή της πνευματικής ζωής και απέκτησε την αληθινή σοφία. "Ονομάζει τον εαυτό του "ιδιώτην" και ήταν αγράμματος, είχε όμως διδάσκαλον την άνωθεν σοφίαν του Πνεύματος. Από την σοφία αυτή φωτισμένος και εμπνευσμένος έδωκε σοφότατες αποκρίσεις σε διαφόρους Χριστιανούς, που ζητούσαν να ωφεληθούν ψυχικά, όπως φαίνεται σε πολλά μέρη των "Γεροντικών" βιβλίων. Εκτός από αυτές άφησε και τα "εκατόν εβδομήκοντα κεφάλαια", που περιλαμβάνονται στην "Φιλοκαλία" και προσφέρουν μεγάλη ωφέλεια σε όσους τα διαβάζουν".

Ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος εξ Ιωαννίνων

Έτος 1838. Ήταν η εποχή που ένα πρώτο τμήμα του Ελληνισμού είχε αποτινάξει τις βαριές αλυσίδες της σκλαβιάς και απολάμβανε τον αέρα της ελευθερίας. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του υπέφερε φρικτά κάτω από την τουρκική τυραννία. Μέσα σ’ αυτή τη σκλαβιά στέναζε και η άλλοτε ένδοξη πόλη των Ιωαννίνων. Δεκαέξι χρόνια πριν η πόλη είχε καταστραφεί σχεδόν ολόκληρη, όταν τα σουλτανικά στρατεύματα κατανίκησαν τον περίφημο Αλή πασά και τον κατέσφαξαν. Από τότε η πόλη έπεσε σε μαρασμό. Αναρχία, ληστρικές επιδρομές, εξαθλίωση, καταπίεση, εξισλαμισμοί… αυτά συνθέτουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα των χρόνων εκείνων… Ξαφνικά, μέσα σ’ αυτό το πυκνό σκοτάδι έλαμψε σαν ολόφωτος ήλιος ο νεομάρτυρας άγιος Γεώργιος, το λαμπρότερο διαμάντι των Ιωαννίνων και η δόξα της αγίας Εκκλησίας μας.
Ο άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Τσούρχλι του νομού Γρεβενών, που σήμερα προς τιμήν του ονομάζεται Άγιος Γεώργιος. Είχε γονείς φτωχούς αλλά ευσεβείς, τον Κωνσταντίνο και την Βασίλω, οι οποίοι όμως έφυγαν νωρίς από τον κόσμο αυτό και άφησαν τον Γεώργιο ορφανό σε ηλικία μόλις 8 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, για να μπορέσει να ζήσει προσκολλήθηκε ως μισθωτός σε κάποιους αγάδες και κατέληξε να είναι ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλλάχ, ενός έμπιστου αξιωματικού του Ιμίν πασά, που ήταν ο διοικητής του πασαλικιού των Ιωαννίνων.

Παράκληση και ομιλία

Την Τετάρτη 18 Iανουαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής στις 6.00μ.μμ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά η παράξκληση της Παναγίας . Θα ακολουθήσει ομιλία στο Αρχονταρίκι με θέμα τις Πράξεις των Αποστόλων

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Θαυματουργή Τιμία Άλυσις του Αποστόλου Πέτρου


Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και σταμάτησε τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, οι πιστοί στην Ρώμη έβγαλαν από τον τάφο το λείψανο του Αποστόλου Πέτρου, οικοδόμησαν Ναό προς τιμήν του και φύλασσαν σ’ αυτόν την Τιμία Αλυσίδα του Αγίου, που από βασανιστικό όργανο εναντίον του, έκανε πολλά θαύματα, όπως η σκιά του που ανάστηνε νεκρούς. Μέσα στο Ναό έφτιαξαν έναν απόκρυφο τόπο τοποθετώντας πάνω σε θρόνο καθιστό το Άγιο Λείψανό του...
Ο τόπος αυτός ήταν άβατος, κλεισμένος με διπλές και ασφαλώς κλειδωμένες θύρες, για να προφυλαχθούν από τους κλέφτες και τους ιερόσυλους τα πολύτιμα στολίδια, όπως των χρυσών υποδημάτων και του χρυσοΰφαντου φορέματος που του είχαν φορέσει. Επιτρεπόταν μόνο τρεις φορές τον χρόνο να μπαίνουν οι Χριστιανοί για να προσκυνήσουν τον Άγιο.

Εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο απειλούνται με κατάρρευση

Aναδημοσίευση από την Ρομφαία
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι χρειάζεται μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να συντηρηθούν και αναστηλωθούν οι κατεχόμενες εκκλησίες και μνημεία που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου ανέφερε:
«Δεν χρειαζόμαστε χρήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αφήσουν τους πιστούς να εισέλθουν στους ναούς, προκειμένου να τους αναστηλώσουν και να τους καθαρίσουν», προσθέτοντας ότι «η Εκκλησία είναι έτοιμη να δώσει όλα τα υλικά και ο λαός να βάλει τα εργατικά χέρια, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συντήρηση των μνημείων με λιγότερα χρήματα».

Γερμανός ξεναγεί συμπατριώτες του στις βόρειες Σποράδες

 Σε μονοπάτια που χαρτογραφεί ο ίδιος
«Ιχνηλάτης» μονοπατιών στη Σκιάθο, ο 64χρονος Γερμανός Oρτβιν Βίντμαν καλεί συμπατριώτες του και όχι μόνο για πεζοπορικές διαδρομές στις ομορφιές των Βορείων Σποράδων.

«Ερωτεύτηκε» το νησί του Παπαδιαμάντη το 1994, όταν το επισκέφθηκε για τις διακοπές του και από τότε είναι μόνιμος κάτοικος, με τη γυναίκα του, Ούρσουλα, και τα επτά ζώα τους (6 γάτες και ένα σκύλο) αφήνοντας πίσω στη Γερμανία τα 3 παιδιά και τα 4 εγγόνια τους.
Aναδημοσίευση από το Newsbeast.gr

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

«Οι δε εννέα πού; Ουχ ευρέθησαν υποστρέψαντες δούναι δόξαν τω Θεώ, ει μη ο αλλογενής ούτος;»



Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
α. Ο Κύριος στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ΙΒ΄ Κυριακής του Λουκά έρχεται αντιμέτωπος με το κοινωνικό περιθώριο, με τους ανθρώπους δηλαδή που η ιουδαϊκή κοινωνία είχε αποκλείσει, λόγω της φοβερής, για τα δεδομένα της τότε – και όχι μόνον – εποχής, αρρώστιας της λέπρας. Κι αντιμετωπίζει την πίστη τους, καθώς Τον παρακαλούν να τους ελεήσει και να τους θεραπεύσει: «Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς». Και πράγματι, ο Κύριος ανταποκρίνεται στο αίτημά τους και τους θεραπεύει, μ’ έναν έμμεσο όμως τρόπο: στέλνοντάς τους εκεί που κατά τον Μωσαϊκό Νόμο επιβεβαιώνεται η αποκατάσταση από την αρρώστια και η υγεία: στους ιερείς. Ο Κύριος όμως θα επαινέσει τον έναν από τους πρώην λεπρούς – και μάλιστα Σαμαρείτη, δηλαδή εχθρό του Ιουδαϊσμού – διότι υπήρξε ο μόνος που όχι μόνον είδε να θεραπεύεται από τον Κύριο, αλλά και επέστρεψε να δοξολογήσει τον Θεό και να ευχαριστήσει τον Ίδιο. Θα εκφράσει μάλιστα ο Κύριος το δίκαιο παράπονο: «Ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν; Οι δε εννέα πού; Ουχ ευρέθησαν υποστρέψαντες δούναι δόξαν τω Θεώ, ει μη ο αλλογενής ούτος;» β.  1. Ο Κύριος ζητά τη δοξολογία προς τον Θεό από τον άνθρωπο, ο οποίος γεύτηκε τις δωρεές και τις ευεργεσίες Εκείνου. Το παράπονο που διατυπώνει αποτελεί σαφή υπαινιγμό Του. Κι όχι βεβαίως διότι ο Θεός έχει ανάγκη από τις δοξολογίες του ανθρώπουο Θεός ως ο απολύτως τέλειος είναι παντελώς ανενδεής, χωρίς να Του προσθέτει τίποτε η όποια δοξολογία του ανθρώπουάλλωστε μυριάδες αγγέλων Τον δοξολογούν αενάωςαλλά διότι η δοξολογία Του ως έκφραση ευγνωμοσύνης για ό,τι Αυτός δίνει στον άνθρωπο κάνει τον άνθρωπο να λειτουργεί με φυσιολογικό τρόπο, να πορεύεται με ανοικτά τα μάτια της ψυχής του, με πίστη και αγάπη προς τον Δημιουργό του. Μόνον όποιος πιστεύει αληθινά βλέπει ότι τα πάντα πηγάζουν από τον Θεό, διακρατούνται από Εκείνον και κατευθύνονται σ’  Εκείνον. Όπως το διατύπωσε και ο απόστολος Παύλος: «ότι εξ Αυτού και δι’ Αυτού και εις Αυτόν τα πάντα έκτισται». Η δοξολογία του Θεού λοιπόν αποτελεί σημείο πνευματικής υγείας του ανθρώπου, δείγμα ότι αυτός βρίσκεται στη φυσιολογική του πορεία και προκόπτει κατά Θεόν. Πόσο απλά και με χάρη Θεού διατύπωνε την αλήθεια αυτή και ο πνευματικός του Γέροντος Παϊσίου, γέρων ιερομόναχος Τύχων, όταν έλεγε με τα σπασμένα ελληνικά του: «Το, Κύριε ελέησον, εκατό δραχμέςτο, δόξα τω Θεώ, χίλιες δραχμές». Για χάρη μας λοιπόν ο Κύριος ζητά τη δοξολογία του Θεού. Εμείς την έχουμε ανάγκη και όχι ο Θεός.