Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Χάρη στους "δικούς μας ήρωες" σώθηκαν οι Τσουκαλάδες μας αναφέρει αναγνώστης

 


Είμαι μια κάτοικος του μικρού χωριού Τσουκαλάδες Βοιωτίας.

Με αυτή την μικρή επιστολή θέλω να αναφερθώ στην ημέρα της μεγάλης φωτιάς στην Λειβαδιά...
και να ευχαριστήσω θερμά τους πυροσβέστες που χάρη στην αυτοθυσία τους έσωσαν το χωριό μας και γλιτώσαμε απο τα χειρότερα.

Δεν θα αναφερθώ στην αναλγησία των υπευθύνων,(δήμου,τοπικών υπηρεσιών κ.α) λίγες ώρες πριν το χωριό κινδυνέψει απο την πύρινη λαίλαπα.

Θέλω να μείνω την ώρα,γύρω στις 8 το βράδυ,που ο αέρας γύρισε και η φωτιά έζωσε πραγματικά το χωριό.Πολλοί κάτοικοι του χωριού είχαν φύγει μετά τις παραινέσεις της αστυνομίας και άλλοι έμειναν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Πηγή : Τρομακτικό

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τι φέρατε για μένα; Επίσκεψη στις φυλακές Σεντέμα της Ουγκάντας


 
Στο πρόγραμμα της παραμονής μας στην Ουγκάντα ήταν και η δημιουργία μίας μικρής ομάδας που θα επισκέπτεται  και θα βοηθά φυλακισμένους σε διάφορες φυλακές της χώρας.Ανιχνευτικά περισσότερο ήρθαμε σε επικοινωνία με την υπεύθυνη της φυλακής του Γουακίσο και κατόπιν με τις φυλακές Σεντέμα και τον εκεί υπεύθυνο.Οι φυλακές βρίσκονται σε ένα υπέροχο τόπο που ελέφρυνε λίγο την ατμόσφαιρα της φυλακής.Υπάρχουν 170 κρατούμενοι και περίπου 15 γυναίκες με τα παιδιά τους.Μπήκαμε στη φυλακή ,κάποιες ερωτήσεις ποιοι είστε, τι κάνετε κ.λ.π.Συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο της φυλακής και μπήκαμε μέσα .Μας υποδέχθηκαν οι κρατούμενοι με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στις ταλαίπωρες στολές τους.Ήταν κατά το πλείστον νέα παιδιά.Τους μιλήσαμε λίγο για την παρουσία μας και τους ζητήσαμε να μην ξεχάσουν μέσα στη φυλακή το Θεό,τους ανθρώπους και την οικογένιά τους που τους περιμένουν εκεί έξω.Να μην χάσουν το κουράγιο τους και να προσεύχονται.Τους αφήσαμε λίγα χρήματα για ένα γεύμα και οργανώσαμε μία επίσκεψη την επόμενη Κυριακή με είδη πρώτης ανάγκης ,σαπούνι ,αλάτι ,ζάχαρη και κουβέρτες.

Πανήγυρις 2013 Ιεράς Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής



Πανηγυρίζει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου η Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής , Πολυδενδρίου Αττικής με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 7.00μ.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού  , ενώ την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ημέρα της εορτής  στις 7.00π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Θ. Λειτουργία.

Αρχή της Ινδίκτου, ήτοι του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

 


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
«Την 1η Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους. Για την ημέρα αυτή, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει στον Συναξαριστή του:
«Πρέπει να ηξεύρωμεν, αδελφοί, ότι η του Θεού αγία Eκκλησία εορτάζει σήμερον την Iνδικτιώνα, διά τρία αίτια. Πρώτον, επειδή και αυτή είναι αρχή του χρόνου. Διά τούτο και κοντά εις τους παλαιούς Pωμάνους πολλά ετιμάτο αυτή εξ αρχαίων χρόνων. Iνδικτιών δε κατά την ρωμαϊκήν, ήτοι λατινικήν γλώσσαν, θέλει να ειπή ορισμός. Kαι δεύτερον εορτάζει ταύτην η Eκκλησία, επειδή και κατά την σημερινήν ημέραν, επήγεν ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός μέσα εις την Συναγωγήν των Iουδαίων, και εδόθη εις αυτόν το Bιβλίον του Προφήτου Hσαΐου, καθώς γράφει ο Eυαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. δ΄). Tο οποίον Bιβλίον ανοίξας ο Kύριος, ω του θαύματος! ευθύς εύρε τον τόπον εκείνον, ήτοι την αρχήν του εξηκοστού πρώτου κεφαλαίου του Hσαΐου, εις το οποίον είναι γεγραμμένον διά λόγου του τα λόγια ταύτα: «Πνεύμα Kυρίου επ’ εμέ, ου ένεκεν έχρισέ με,
Πηγή : Συνοδοιπορία

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή το βιβλίο «Ο γιός της ερήμου»



Το βιβλίο «Ο γιός της ερήμου» από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή,περιγράφει με τρόπο απλό τη ζωή της Τιμίου Προδρόμου και αποτελεί για τα παιδιά μία μικρή γέφυρα γνωριμίας και επικοινωνίας με τον Άγιο Ιωάννη .Με τις απλές ζωγραφιές του προσπαθεί να γνωρίσει τα σπουδαία και σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του Προδρόμου.Το βιβλίο «Ο γιός της ερήμου»διατίθεται από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή σε όλα τα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μαζεύουμε για δεύτερη χρονιά σχολικά είδη για ελληνικές οικογένειες.


Με τη δύναμη του Θεού  και τη δική σας συνδρομή και βοήθεια συγκεντρώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  στο Πολυδένδρι Αττικής ,σχολικά είδη  (τετράδια, στυλούς,και γραφική ύλη) για παιδιά  Ελληνικών οικογενειών με προβλήματα εργασίας και επιβίωσης. Η συλλογή  των σχολικών  ειδών θα συνεχιστεί  από την Ιερά Μονή και τις  επόμενες εβδομάδες .Η προσφορά σας ανακουφίζει ουσιαστικά πολλές οικογένειες.
Τρόποι συλλογής σχολικών ειδών:
Α Σταθμός:Μπορούμε να αφήσουμε  τα  σχολικά είδη μετά τη Θεία λειτουργία τη Κυριακής μπροστά στην είσοδο του αρχονταρικίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο καραβάκι της αγάπης μας.Τηλέφωνο επικοινωνίας 2295022228

Επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τον Αχρίδος Ιωάννη στην φυλακή.

Επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τον Αχρίδος Ιωάννη στην φυλακή.

axridos1Στις 12 Δεκεμβρίου 2011, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης είχε φυλακιστεί στις φυλακές των Σκοπίων.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο και εννέα μήνες στη φυλακή, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, είχε την πρώτη ευκαιρία να δεχθεί επίσκεψη στις φυλακές από τους Επισκόπους της Ι. Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος.

Προσκύνημα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.


Δανάη Γεωργιάδου 
Φιλόλογος (Λευκωσία)
 
Με βαριά καρδιά την περασμένη Τρίτη 20 Αυγούστου πήγαμε πάλι προσκυνητές στην κατεχόμενη γη μας. Στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, που, από το 1974 και τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στο νησί, στενάζει σκλαβωμένο κι αναμένει καρτερικά. Επισκεφθήκαμε όλα σχεδόν τα άγια χώματά μας τα πρώτα χρόνια μετά το 2003, που το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μας επέτρεψε να το κάνουμε. Συνδεθήκαμε με το παρελθόν μας εμείς, τα γνώρισαν και τα προσκύνησαν για πρώτη φορά τα παιδιά μας. Ήταν όμως τόσος ο πόνος στην ψυχή μας κάθε που πηγαίναμε, που αποφασίσαμε πως δεν θα γινόταν ξανά αυτό παρά μόνο αν υπήρχε λόγος σοβαρός. Αφορμή για την τωρινή επίσκεψή μας, ο θάνατος του πατέρα μου τον Μάρτιο. Έφυγε κι αυτός, όπως λίγα χρόνια πριν κι ο παππούς κι η γιαγιά, στην προσφυγιά, με τον καημό της επιστροφής. Ήθελα να πάρω λίγο χώμα από τα μέρη μας κι ευλαβικά να το αποθέσω στον τάφο του. Να νιώσει τη ζέστη από την άμμο της παραλίας της Αμμοχώστου μας και να ανακουφιστεί στην ασφάλειά της..
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Οι κάτοικοι της Δαμασκού ψάχνουν προμήθειες και καταφύγια

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι της Δαμασκού καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία...
και πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Σε μια πόλη όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ανάμεσα στις κατοικημένες συνοικίες, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Δαμασκός θα εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη ζώνη για να ζει κανείς εάν η Δύση αποφασίσει τελικά να απαντήσει με στρατιωτικά πλήγματα στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στα προάστια της πρωτεύουσας.
Πηγή : τρομακτικό

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Μονή Προυσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    
 
Αποψη της Μονής Προυσού, με το ομώνυμο χωριό στο βάθος
Η Μονή ΠρουσούΠρουσσού, όπως επίσης αναφέρεται) είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα.
Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).

ΤΙΣ Ο ΕΝΟΧΟΣ;





ΤΙΣ Ο ΕΝΟΧΟΣ;

«Ἐκεῖ ἐσταύρωσαν αὐτόν» (Λουκ. 23,33)

ΟΣΑ τροπάρια κι ἂν ψάλουν οἱ ψάλτες, ὅ σους λόγους κι ἂν ἐκφωνήσουν οἱ ἱεροκή ρυκες, ὅσα ποιήματα κι ἂν συνθέσουν οἱ ποι ηταί, ὅσες εἰκόνες κι ἂν ζωγραφίσουν οἱ ζωγράφοι, δὲν θὰ μπορέσουν ὅλοι αὐτοὶ μαζὶ νὰ φθάσουν τὸ ὕψος τῆς σημερινῆς ἡμέρας.

Θὰ προσπαθήσω, γονυκλινὴς ἐνώπιον τοῦ Ἐσταυρωμένου, νὰ ὑπενθυμίσω ὡρισμένες ἀ λήθειες, ποὺ πρέπει νὰ ἐνθυμούμεθα.

Ἡ γῆ ἦταν κάποτε, ἀγαπητοί μου, καθα ρὴ ἀ πὸ κάθε μολυσμὸ ἁμαρτίας, καθαρὴ ἀπὸ αἷμα. Ἀλλ᾽ ἀπ᾽ τὴ στιγμὴ ποὺ ὁ Κάϊν ἐφόνευσε τὸν Ἄβελ, τὸ πρῶτο ἀθῷο αἷμα χύθηκε πάνω της. Ἔκτοτε στὸ αἷμα ἐκεῖνο προσ ε τέ θη τὸ αἷ μα πολλῶν ἄλλων ἀθῴων θυμάτων. Καὶ τὸ αἷμα αὐτὸ «βοᾷ» πρὸς Κύριον καὶ κάνει τοὺς ἐνόχους νὰ τρέμουν ὅπως ὁ Κάϊν (Γέν. 4,10-11). Σήμερα ἰ δί ως ἡ γῆ μας ἔχει ποτισθῆ μὲ αἷμα περισσό τερο ἀπὸ κάθε ἄλλη γε νεά. Ἑκατομμύρια Ἄβελ ἔχουν φονευθῆ. Ἡ γῆ ἀναστενάζει…
Πηγή : Αηδόνι

Η 3(τριών) μέτρων ύψος εικόνα του Ελεήμονος Χριστού!



257.22 КБ
Η εικόνα του Ελεημονος Χριστού βρίσκεται στον Ναό της Αναστάσεως στην πόλη Τουτάεβ(πρώην Romanov-Μπορισογκλέμπσκ) κοντά στο Γιάροσλαβ.Αγιογραφήθηκε από τον Άγιο Διονύσιο του Γκλιντσκ ο οποίος έζησε τον 15ο αιώνα.Το ύψος της είναι περίπου τρία μέτρα

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Τί φταίει – ποιός φταίει;

        

Ήσαν αδέλφια. Και έγιναν μοναχοί στο ίδιο μοναστήρι. Και τους έβαλαν διακόνημα, να καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους! Δουλιά βρώμικη. Και βαριά.
Και απαύδησαν από την συνεχή απασχόληση και τις «παρατηρήσεις»!
Λέει μια ημέρα ο Τιμόθεος στον αδελφό του:-Βρε, τί πάθαμε! Και τί δουλιά μας έλαχε να κάνωμε· πού δεν μας αφήνει να βρούμε ησυχία!..
Του απάντησε ο Παύλος:
-Λάθος έχεις. Δεν μας φταίει το διακόνημα. Δεν μας φταίνε οι άλλοι. Εμείς φταίμε. Αν θέλαμε να κάνουμε προσευχή σωστή, θά ευρίσκαμε τον τρόπο. Θα μας έφτανε η νύχτα!
-Μα αν εμείς δεν έχομε όση πρέπει όρεξη, τί μας φταίει το διακόνημα; τί μας φταίνε οι άλλοι;
(Γεροντικό, Αββάς Παύλος β)
Πηγή : Διακόνημα

Ιεραποστολική επίσκεψη στο Μπουρούντι (Φωτογραφίες)


bourounti3
Από τις 8 Αυγούστου μια ομάδα νέων του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, με συνοδούς τον πατέρα Γεώργιο Σχοινά και το διάκονο Νεκτάριο Στογιάννη, βρίσκεται κοντά στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας Κ. Ιννοκέντιο.
Σκοπός της επίσκεψης, η συνδρομή στο έργο του Επισκόπου κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.
Την Κυριακή 11/8 τελέστηκε θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου, ο οποίος χτίστηκε με εισφορές της εκκλησιαστικής κοινότητας του Αγίου ΔημητρίουΛουμπαρδιάρη και του φιλανθρωπικού συλλόγου του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, στο χωριό Μπουραμάτα.
Βαπτίστηκαν επίσης 60 νέοι χριστιανοί. Έγιναν οι πρώτοι 25 γάμοι του χωριού. Ηδη υπάρχουν εκατοντάδες ενορίτες. Η πρώτη ζωντανή ενορία του Μπουρούντι.
Πηγή : Ρομφαία

Ένας μάρτυρας Ιερέας (ΦΩΤΟ)



martir
Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Καστορίας Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά
Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Εθνομάρτυρος Ιερέως Κωνσταντίνου Κούστα, Εφημερίου της Ενορίας του Νυμφαίου, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα στις 6 Αυγούστου 1943.
Γι’ αυτό σήμερα, 18 Αυγούστου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και ακολούθως πάνδημο Μνημόσυνο για τον μακαριστό και μάρτυρα Ιερέα Κωνσταντίνο Κούστα.
Παρόντες τόσο οι τοπικοί όσο και εκ του Νυμφαίου καταγόμενοι άρχοντες, καθώς και η εξαίρετη οικογένεια του μακαριστού Ιερέως, δηλαδή, τα εκλεκτά εγγόνια του, που πράγματι με την παρουσία τους και τη διακονία τους στην ακριτική μας περιοχή τιμούν τον ένδοξο παππού τους και τον έχουν ως πρότυπο στη ζωή τους.
Για τον μακαριστό Κωνσταντίνο Κούστα σημειώνουμε εν συντομία τα εξής χαρακτηριστικά βιογραφικά στοιχεία:

Καταγόταν από το Νυμφαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Γεννήθηκε το 1884.
πηγή : Ρομφαία

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

newΟι δοκιμασίες, είναι βαρύτερες στους πιστούς (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

          

d5613-ceb1ceb3ceb9cebfcf82cf83ceb9cebbcebfcf85ceb1cebdcf8ccf82
Και το ίδιο είπε ότι θα συνέβαινε στους ακολούθους Του: “Να θυμάστε τον λόγο, που εγώ σας είπα: Δεν υπάρχει δούλος μεγαλύτερος από τον κύριό του. Αν εμένα δίωξαν, θα διώξουν και σας· αν φύλαξαν τον λόγο μου, θα φυλάξουν και τον δικό σας” (Ιωάννης 15/ιε: 20).
Και όχι μόνο από διωγμούς θα έπασχαν οι πιστοί, αλλά από κάθε είδους θλίψη: “Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη· αλλά, να έχετε θάρρος· εγώ νίκησα τον κόσμο” (Ιωάννης 16/ις: 33). Και δήλωσε: “Αν κάποιος θέλει νάρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, κι ας σηκώσει τον σταυρό του, κι ας με ακολουθεί. Επειδή, όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του, εξαιτίας μου, θα τη βρει” (Ματθαίος 16/ις: 23,24).

Έχοντας υπ’ όψιν αυτά τα λόγια, που πολλοί από εμάς τα έχουμε βιώσει “στο πετσί μας”, παίρνουμε θάρρος μέσα από τις θλίψεις, καθώς βιώνουμε καθημερινά τα λόγια του αποστόλου Παύλου: “σε κάθε τι συνιστώντας τον εαυτό μας ως υπηρέτες τού Θεού, με πολλή υπομονή, με θλίψεις, με ανάγκες, με στενοχώριες, 5. με ραβδισμούς, με φυλακές, με ακαταστασίες, με κόπους, με αγρυπνίες, με νηστείες·
Πηγή : Διακόνημα

Δεν πρέπει να λυπόμαστε όταν παθαίνουμε κάτι κακό, μα όταν κάνουμε κάτι κακό.




1του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου
Τη λύπη την έβαλε μέσα μας ο Θεός. Όχι, όμως, για να τη μεταχειριζόμαστε άσκοπα ή και βλαπτικά, σε ακατάλληλο χρόνο και σε αντίθετες συνθήκες στη φύση μας περιστάσεις, κλονίζοντας έτσι την υγεία της ψυχής και του σώματος, αλλά για ν' αποκομίζουμε απ' αυτήν όσο γίνεται μεγαλύτερο πνευματικό κέρδος.

Γι' αυτό, δεν πρέπει να λυπόμαστε όταν παθαίνουμε κάτι κακό, μα όταν κάνουμε κάτι κακό. Εμείς, ωστόσο, έχουμε αντιστρέψει τα πράγματα. Έτσι, και αμέτρητα κακά να διαπράξουμε, ούτε λυπόμαστε ούτε ντρεπόμαστε. Αν, όμως, πάθουμε και το παραμικρό κακό από κάποιον, τότε τα χάνουμε, βαριοθυμούμε, γινόμαστε συντρίμμια και δεν συλλογιζόμαστε πως οι θλίψεις και οι πειρασμοί φανερώνουν τη φροντίδα του Θεού για μας περισσότερο από τα ευχάριστα περιστατικά.

Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από την υγεία μας - Οι 20 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε

 


Είναι το περπάτημα εξίσου αποδοτικό με το τρέξιμο; Η τηλεόραση βλάπτει την όραση; Τα αβγά ανεβάζουν την χοληστερίνη; Ποιο κρασί είναι καλύτερο; Το λευκό ή το κόκκινο; Βοηθάει το γιαούρτι στην πέψη; Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες λευκαίνουν όντως τα δόντια; Μάθετε όλες τις απαντήσεις σε 20 βασικά ερωτήματα.

Είναι αποτελεσματικά τα σιρόπια για τον βήχα;
Οχι. Το 2006 η αμερικανική ιατρική ένωση συμφώνησε πως η πλειοψηφία των σιροπιών δεν είναι αποτελεσματική επειδή περιέχουν πολύ μικρή δοσολογία των συστατικών που καταπολεμούν το βήχα. Τα μόνα σιρόπια που ανακουφίζουν από το βήχα είναι εκείνα που περιέχουν αντισταμινικά.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα


Φεύγοντας από το Λουγκουζί περάσαμε από το χωράφι της  εκκλησίας όπου χτίζεται ο Άγιος Σπυρίδωνας.Κάπου δέκα από τα μεγάλα παιδιά της ενορίας μας, αποφάσισαν να καθαρίσουν από τις μεγάλες ρίζες το χωράφι ώστε να μην πληρώσουμε εργάτες και το έκαναν με χαρά.Τους είχαμε ζητήσει  ακόμα να μας φτιάξουν  τραπέζια για τη Θεία Λειτουργία. Μας τα είχαν φτιάξει και καμάρωναν μπροστά στην μικρή αποθήκη, Τους ευχαριστήσαμε και χαρήκαμε πολύ.Μόνο όταν αρχίσουν να το βλέπουν σπίτι τους τον Ναό θα αρχίσουν να το αγαπάνε.

Πέντε χρήσεις για το γάλα που δεν γνωρίζατε!

 

Το γάλα είναι για πολλούς απαραίτητο συστατικό του πρωινού τους και δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτό. Σε ποιες άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Για να αφαιρεθεί λεκές από μελάνι: Είτε από στυλό είτε από εκτυπωτή, αυτοί οι λεκέδες δύσκολα εξαφανίζονται. Εκτός κι αν βάλετε επάνω του λίγο γάλα πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο. Τα ένζυμα που περιέχονται στο γάλα διαλύουν το μελάνι, χωρίς να καταστρέφουν το υλικό.

Για να γυαλίσετε ασημικά: Εάν ψάχνετε έναν μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να γυαλίσετε τα ασημικά σας, δεν έχετε παρά να… ανοίξετε το ψυγείο! Βάλτε σε ένα ποτήρι γάλα μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και… περάστε τα ασημικά σας. Αφήστε να περάσει μια νύχτα και την επόμενη μέρα θα είναι σαν καινούρια.
Πηγή : Τρομακτικό

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛ .

 
15Γιορτάζουμε σήμερα 20 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Προφήτου Σαμουήλ.

Ο Προφήτης Σαμουήλ γεννήθηκε στην Αρμαθαίμ Σιφά στο όρος Εφραίμ, από τη φυλή του Λευΐ. Ήταν γιος του Ελκανά και της Άννας, η οποία ήταν στείρα και δια της προσευχής ο Θεός της χάρισε παιδί, τον Σαμουήλ, που τον αφιέρωσε στο Θεό για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της.

Ο Σαμουήλ όταν μεγάλωσε, υπηρέτησε τον Κύριο και έγινε μέγας προφήτης και κριτής του λαού δικαιότατος. Αυτός έχρισε βασιλείς, το Σαούλ και το Δαυίδ, προφήτευσε 40 χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα.
Πηγή : Αγιορείτικο βήμα

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ετήσιο μνημόσυνο Ισαάκ - Σολωμού

 

Οι οικογένειες των ηρωωμαρτύρων μας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού μαζί με τον Ενιαίο Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων, διοργανώνουν, όπως και κάθε χρόνο, το μνημόσυνο των...
ηρώων μας αυτή την Κυριακή 11 Αυγούστου.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι στις 8:30πμ. Θα ακολουθήσει πορεία από τον ΕΦΑΕΦΠ και Τρισάγειο στου τάφους των κεκοιμημένων ηρώων μας.
πηγή : Τρομακτικό
 

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «Ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν μηχανή για να εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα»

 

Επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασιλείου Αντωνοπούλου πραγματοποίησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, μαζί με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Το θέμα της επισκέψεως ήταν η προωθούμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής, υποβάλλοντας ομόφωνα προς τον Αντιπεριφερειάρχη το αίτημα να σεβασθεί η Κυβέρνηση την αργία της Κυριακής και να μην προχωρήσει η Περιφέρεια στο άνοιγμα των καταστημάτων.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Πρωτοπ.Γεωργίου Δορμπαράκη
   

Φῶς ἡ τεκοῦσα, Θεοτόκε, σκοτισθέντα με νυκτὶ ἁμαρτημάτων, φωταγώγησον σύ, φωτὸς οὖσα δοχεῖον, τὸ καθαρὸν καὶ ἄμωμον, ἵνα πόθῳ σε δοξάζω’.
(Σύ Θεοτόκε πού εἶσαι τό καθαρό καί ἁγνό δοχεῖο τοῦ φωτός τοῦ Θεοῦ καί γέννησες τόν Χριστό πού εἶναι τό φῶς, φωταγώγησε ἐμένα πού ᾽μαι στό σκοτάδι ἀπό τήν νύκτα τῶν ἁμαρτημάτων, ὥστε μέ πόθο νά σέ δοξάζω).

Τήν δοξολογία τῆς Παναγίας ἐπιθυμεῖ ὁ ὑμνογράφος μέ τό συγκεκριμένο τροπάριο. Μία δοξολογία ὅμως πού νά μήν εἶναι ἁπλῶς καρπός χειλέων, συνεπῶς μιά τυπική προσευχή πού ἐπισύρει τήν καταδίκη τοῦ Κυρίου ὡς φαρισαϊκή προσευχή καί βαττολογία, ἀλλά καρπός καρδιᾶς πού ἀγαπᾶ. Διότι αὐτή εἶναι ἡ ἀληθινή δοξολογική προσευχή πού ἐπαινεῖ καί δέχεται ὁ Κύριος, εἴτε πρός τόν ῎Ιδιο ἀπευθυνόμενη εἴτε πρός τήν Παναγία Μητέρα Του καί ὅλους τούς ἁγίους: αὐτή πού ἐκφράζει τόν ἀληθινό ἑαυτό τοῦ ἀνθρώπου, τόν ἐσωτερικό του κόσμο, αὐτό πού ἡ ῾Αγία Γραφή ὀνομάζει καρδιά. ῾Υἱέ μου, δός μοι σήν καρδίαν᾽ ζητεῖ πάντοτε ὁ Κύριος, διότι πρός αὐτήν καί μόνη ἐπιβλέπει. ῾Θεός εἰς καρδίαν βλέπει᾽.
Πηγή : Ακολουθείν

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή." ο Γιος της Ερήμου"



Το βιβλίο «Ο γιος της ερήμου» από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή,περιγράφει με τρόπο απλό τη ζωή της Τιμίου Προδρόμου και αποτελεί για τα παιδιά μία μικρή γέφυρα γνωριμίας και επικοινωνίας με τον Άγιο Ιωάννη .Με τις απλές ζωγραφιές του προσπαθεί να γνωρίσει τα σπουδαία και σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του Προδρόμου.Το βιβλίο «Ο γιός της ερήμου»διατίθεται από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή σε όλα τα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία.

Ακολουθία του εσπερινού και Ιερά Παράκληση



Κάθε μέρα του Δεκαπεντεύγουστου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,θα τελείται η ακολουθία του εσπερινού και η Παράκληση της Παναγίας.

Ο Όσιος Νικάνωρ και η επιβίωση του Γένους μας

 

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων 
Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η επικείμενη πανελλήνια εορτή της Μεγαλόχαρης με οδηγούν σε έναν αυγουστιάτικο ρεμβασμό και στοχασμό σχετικό με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στις 7 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαιτέρως η Δυτική Μακεδονία εορτάζει την μνήμη του Οσίου Νικάνορος του Θεσσαλονικέως. Γεννήθηκε στην πόλη του Αγίου Δημητρίου το 1491 και βαπτίσθηκε Νικόλαος. Νωρίς αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχισμό και μοίρασε στους φτωχούς την μεγάλη πατρική περιουσία του.

Ο Νικόλαος, που έλαβε το αρχαίο μακεδονικό και συγχρόνως χριστιανικό όνομα Νικάνωρ, δίδαξε σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και βοήθησε πολλούς Έλληνες να μην εξισλαμισθούν. Στον τομέα αυτό θεωρείται πρόδρομος του Αγίου Κοσμά. Ασκήτευσε επί αρκετά έτη σε μία σπηλιά στο όρος Καλλίστρατο δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα και απέναντι από το σημερινό χωριό Χρώμιο Κοζάνης. Ο Όσιος Νικάνωρ ίδρυσε την περίφημη Μονή της Ζάβορδας,
Πηγή : Συνοδοιπορία

Θεοτοκάριο για παιδιά.Ενα επίκαιρο βιβλίο


 

Το βιβλίο «Θεοτοκάριο για τα παιδιά» από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή,περιγράφει με τρόπο απλό τη ζωή της θεοτόκου και αποτελεί για τα παιδιά μία μικρή γέφυρα γνωριμίας και επικοινωνίας με τη μεγάλη μας Μητέρα.Με τις απλές ζωγραφιές του προσπαθεί να γνωρίσει τα σπουδαία και σημαντικά γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας.Το βιβλίο «Θεοτοκάριο για τα παιδιά»διατίθεται από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή σε όλα τα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ .

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
15Γιορτάζουμε σήμερα 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, ας πούμε λίγα λόγια:

Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στό όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.

Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δυο άνδρες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας.

Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης, Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές.
Πηγή : Αγιορείτικο βήμα

Ερμηνεία της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Κυρίου


Η Γέννηση του Κυρίου

 

Η εικόνα της Μεταμόρφωσης αποτελεί το κλειδί της ορθόδοξης θεολογίας για τη θέα του Θεού. Το φανερωμένο στους αποστόλους φως ήταν η εκδήλωση της θείας λαμπρότητας, άχρονης και άκτιστης δόξας, μια αναγνώριση των δύο φύσεων του Χριστού, της θεϊκής και της ανθρώπινης. Ταυτόχρονα ήταν μια «προτύπωσις», μια εικόνα της μεταμορφωμένης ανθρώπινης φύσης και θέωσης που χαρίζει το απολυτρωτικό έργο του Χριστού. Η Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ είναι το αντίστοιχο της Καινής Διαθήκης στην Παλαιά, όπου ο Θεός αποκαλύπτεται στο Μωυσή στο όρος Χωρήβ.

Ήδη απ᾽ τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έχουμε ενδείξεις ότι γιορταζόταν η Μεταμόρφωση του Χριστού, ενώ από το τέλος του 6ου αιώνα θεσπίστηκε ο εορτασμός στις 6 Αυγούστου. Από την ίδια εποχή προέρχονται και τα πρώτα παραδείγματα της εικονογραφικής τέχνης.

Το φως του Μεταμορφωθέντος Χριστού αποτελεί την κύρια έκφραση του ησυχαστικού κινήματος μέσω της θεολογίας των «Ἡσυχαστῶν Πατέρων», κατά τον 14ο αιώνα.
Πηγή : ορθόδοξος συναξαριστής

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ




του π.Γεωργίου Δορμπαράκη
Σέ τήν ἁγνήν, σέ τήν Παρθένον καί ἄσπιλον, μόνην φέρω τεῖχος ἀπροσμάχητον, καταφυγήν, σκέπην κραταιάν, ὅπλον σωτηρίας᾽.
(᾽Εσένα, Παναγία, πού εἶσαι ἡ ἁγνή, ἡ Παρθένος καί ἄσπιλη, ᾽Εσένα μόνη ἔχω σάν ἀπροσμάχητο τεῖχος, καταφυγή, δυνατή σκέπη, ὅπλο σωτηρίας).

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Πόντου ανακηρύχθηκε Άγιος!


Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρείται πλέον ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Δαυίδ Κομνηνός καθώς και τα παιδιά του, Βασίλειος, Γεώργιος και Μανουήλ μαζί με τον ανιψιό και διάδοχο του θρόνου του, Αλέξιο.
Την απόφαση της Αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας που πέθαναν μαρτυρικά στην Κωνσταντινούπολη το 1463, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.


Ο φάκελος κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της αφού έκρινε ότι συντρέχουν οι λόγοι, προώθησε τον φάκελο στο Φανάρι.

Σύμφωνα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο εξέδωσε σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, η μνήμη των νέων Αγίων θα τιμάται κάθε χρόνο την 1Η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την ιστορία μαρτύρησαν.
πηγή : Ενοριακή ζωή

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία


Σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία  της εορτής  της μεταμορφώσεως του Κυρίου.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ. και θα περατωθεί στις 12.30π.μ

Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή    

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα για τα οποία πάντοτε ο άνθρωπος και μάλιστα ο πιστεύων Χριστιανός έδωσε πολύ μεγάλη σημασία είναι το ζήτημα των «εσχάτων» όπως λέγονται. Μεταξύ αυτών την πρώτη θέση κατέχει το θέμα περί της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας με το οποίο ασχολείται το παρόν βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Μετά από 70 χρόνια η εικόνα της Παναγίας επέστρεψε στο Μοναστήρι

Πηγή : Ρομφαία
IconaMoutsiali01
Ενα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και πολλούς συμβολισμούς έλαβε χώρα την Κυριακή 4 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος.
Συγκεκριμένα, μια ιστορική εικόνα της Παναγίας, μεγέθους 30Χ40 εκ. και διακοσμημένη με μεταλλικό κάλυμμα, παραδόθηκε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μουτσιάλης, όπου και θα παραμείνει μόνιμα.

Σάμου Ευσέβιος: "σε ώρες κρίσιμες και οριακές, ώρες πολέμων και εθνικών κινδύνων, ο λαός μας στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό..."

 

Αποτελεί παλαιά παράδοση του Γένους μας, σε ώρες κρίσιμες και οριακές, ώρες πολέμων και εθνικών κινδύνων, ο λαός μας να στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό και να εναποθέτει την πίστη και την ελπίδα του στον Κύριό μας, και στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Θεοτόκο Μαρία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821, ήδη από την έναρξή του, είχε εναποτεθεί στην πρόνοια του Θεού, όταν ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
εμψύχωνε τους αγωνιστές του λέγοντας πως ο Θεός είχε υπογράψει την ελευθερία της Ελλάδος, και δεν μπορούσε να πάρει πίσω την υπογραφή του. Το διφυές του αγώνα του 1821 και στη Σάμο, ακριβώς όπως και στην υπόλοιπη αγωνιζόμενη Ελλάδα, διακήρυσσε και ο Σάμιος βάρδος του αγώνα, ο Τυρταίος της Σάμου Γεώργιος Κλεάνθης, όταν έγραφε : «Για του Χριστού την πίστη την αγία, και της πατρίδος την ελευθερία, γι’ αυτά τα δύο πολεμώ».
Δεν είναι λοιπόν παράξενο το ότι εκείνον τον σημαδιακό Αύγουστο του 1824, όταν ο οθωμανικός στόλος έπλεε προς την επαναστατημένη Σάμο με σκοπό να την υποτάξει, να την εξανδραποδίσει και να την ερημώσει, οι Σάμιοι, έχοντες επικεφαλής αρχηγό ανδρείο, πολυμήχανο και βαθύτατα θρησκευόμενο, τον Λογοθέτη Λυκούργο, προς τον Σωτήρα Χριστό έστρεψαν την σκέψη και τις ικεσίες τους,
πηγή : Συνοδοιπορία

Η Ρωσία τίμησε τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ (ΦΩΤΟ)

πηγή : Romfea.gr - 03.50                   

sarof
Του Αιμίλιου Πολυγένη | Romfea.gr
Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στο Ντιβέγιεβο η 110η επέτειος, από την αγιοκατάταξη του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.
Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ αγιοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1903, μόλις 70 χρόνια από την κοίμησή του.
Στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού της Μεταμορφώσεως, τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο όπου συμμετείχαν πάνω από τριάντα αρχιερείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες πιστοί κατέκλησαν το μοναστήρι για να τιμήσουν τον Άγιο, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία σε ειδική γιγαντοθόνη που στήθηκε έξω από το Ναό.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ)




«Και ιδών ο Ιησούς την πίστιν αυτών, είπε τω παραλυτικώ: Θάρσει, τέκνον, αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου»

Ο Κύριος, ως ο ενσαρκωθείς Θεός μας, έρχεται στον κόσμο προς σωτηρία του κόσμου, ανατρέποντας όμως όλες τις θεωρούμενες λογικές παραμέτρους. Ο ερχομός Του συνιστά αν όχι την κατάργηση της λογικής, σίγουρα όμως την υπέρβασή της. Με τον Χριστό, βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο ζωής, που ναι μεν «πατάει» στο έδαφος, αλλά κινείται στο χώρο του ουρανού. Όλα με τον Χριστό δηλαδή λειτουργούν θεανθρώπινα. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζει κανείς και από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: ο Κύριος θεραπεύει έναν παράλυτο, τον οποίο φέρνουν ενώπιόν Του κάποιοι φίλοι του παραλύτου. Κι ο Κύριος αποκαθιστώντας τον σώο,
πηγή : ακολουθείν

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά

 

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.
Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμο Βασίλειος και Σωτήρχος, θείος και ανιψιός, κάτοικοι και οι δυο Αθηνών). Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ (Εις του Μελά-στου Μελά-Σουμελά).
Μέχρι το 1922, υπήρξε ο οδηγός, ο παρηγορητής, ο συμπαραστάτης, το καταφύγιο και ο εμψυχωτής των Ελληνοποντίων. Υπήρξε επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας, καθώς και της αναζωπύρωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.
Πηγή :Akalanthis.gr
Πηγή :                
Ο αναπάντεχος ξεριζωμός, ερήμωσε μαζί με τον αλησμόνητο Πόντο και τη Βίγλα της Σουμελιώτισσας. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ύστερα από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς την τουρκική κυβέρνηση του Ισμέντ Ινονού.
Από το 1952, αρχίζει μια νέα περίοδος. Η ελλαδική ιστορία της Παναγίας Σουμελά. Το 1951-1952 η εικόνα παραχωρείται στο σωματείο "Παναγία Σουμελά" Θεσσαλονίκης, το οποίο και άρχισε την ανέγερση της Μονής, σε ένα επίπεδο του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά, που είχε παραχωρήσει δωρεάν 500 στρέμματα για την ανέγερση του Προσκυνήματος.
Η " Αθηνιώτισσα" και "Σουμελιώτισσα" γίνεται τότε Βερμιώτισα και πανελλήνιο Προσκύνημα.
Από το 1952 που χτίστηκε ο μικρός ναός, η Εικόνα θρονιάστηκε στο νέο της θρόνο. Σκοπός της ανέγερσης της Μονής δεν ήταν η ίδρυση στον ελλαδικό χώρο, ακόμη ενός μοναστηριού, αλλά η ανέγερση ενός προσκυνήματος που θα αποτελούσε σύμβολο και φάρο.
Χάρη στην ευλάβεια και θεοσέβεια των Ποντίων και φιλοποντίων, δημιουργήθηκαν διάφορα κτίρια. Η διοίκηση της Παναγίας Σουμελά, φρόντισε για τη δημιουργία μουσειακής συλλογής από ιερά σκεύη, εικόνες και άμφια, αλλά και τη δημιουργία αξιόλογης βιβλιοθήκης.
Σήμερα το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει δυο εκκλησίες δέκα ξενώνες με 620 κρεβάτια, ένα εστιατόριο, δυο τουριστικά περίπτερα βρύσες, τηλέφωνα, ηλεκτρικό φως, χώρους στάθμευσης, πλατεία, εκατοντάδες καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα.
Κάθε χρόνο, το τριήμερο του 15Αύγουστου, είναι πρωτοφανής η συρροή χιλιάδων προσκυνητών από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και το εξωτερικό. Η περιφορά της Εικόνας, μέσα στο χώρο του ιερού προσκυνήματος, γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, είναι μια από τις πιο συγκινητικές και κατανυκτικές ακολουθίες.

Οι 6 ομάδες τροφών που θα διώξουν τα περιττά κιλά γρηγορότερα.


wal1 (1)

 

Ικανοποιήστε τις διατροφικές σας ανάγκες και ταυτόχρονα διώξτε πιο εύκολα τα περιττά κιλά από πάνω σας με 6 ομάδες τροφών που θα δώσουν ώθηση στην καύση του λίπους.
Είτε γυμνάζεστε και είστε δραστήριοι, είτε είστε πιο χαλαροί στην καθημερινότητά σας, ξέρετε καλά πως για να επιτελέσει σωστά το σώμα τις λειτουργίες του χρειάζεται «καύσιμο», δηλαδή τροφή. Κι όσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεστε, τόσο περισσότερο πεινάτε.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσει κάποιος την πείνα του μέσα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής κι έτσι οι περισσότεροι καταφεύγουν σε επεξεργασμένες τροφές και απλούς υδατάνθρακες, όπως άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, γλυκά, αναψυκτικά και άλλα φαγητά και ποτά με βάση τη ζάχαρη, που είναι μεν ευχάριστα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αναστάτωση στο σάκχαρο του αίματος και μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα και πιο έντονα, άρα και να καταφεύγουμε στο τσιμπολόγημα. Συν τοις άλλοις, οι υδατάνθρακες αυτοί παρουσιάζουν έλλειψη φυτικών ινών που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο και το αποτέλεσμα όταν τους καταναλώνουμε είναι η ικανοποίηση και η απότομη αύξηση ενέργειας, η οποία όμως ακολουθείται από απότομη πτώση.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Το Βυζάντιο επιστρεφει στη Μόσχα...


Ολοκληρώνεται η οικοδόμηση του ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σύντομα θα διεκδικεί μια θέση στην πεντάδα των μεγαλύτερων ναών του κόσμου με  παραδοσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά.
Στη περιοχή Γιάσενεβο της Μόσχας ολοκληρώνεται η οικοδόμηση του ορθόδοξου καθολικού ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Θα αποτελέσει τον πρώτο και τον μοναδικό, προς το παρόν, ναό, κτισμένο κατά τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα και θα υπενθυμίζει μ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο Χριστιανισμός ήρθε στην παλαιά Ρωσία από την Κωνσταντινούπολη.
Πηγή Προσκυνητής

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ακολουθία του εσπερινού και Ιερά Παράκληση



Κάθε μέρα του Δεκαπεντεύγουστου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,θα τελείται η ακολουθία του εσπερινού και η Παράκληση της Παναγίας.

Από το Αλιβέρι... στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων με την ελληνική ομάδα δύο νεαροί αθλητές του "ΑΣ Δημητριάς" της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

 


Ρεπορτάζ του Φώτη Γαλούση από το MagnesiaSports.gr
Βολιώτες σε Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου!!! Αναφερόμαστε στους Χρήστο Ασημάκη, 17 ετών και Κώστα Τσακίρη, 19 ετών, ποδοσφαιριστές του Α.Σ. Δημητριάς οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα γίνει στην Πολωνία το διάστημα 10-18 Αυγούστου 2013.

Οι δύο μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές, με συμμετοχή τα τελευταία χρόνια με τη Δημητριάδα στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ, επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν το Βόλο στη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Είναι αθίγγανοι στην καταγωγή και μένουν στο Αλιβέρι. Τους δίνεται η ευκαιρία μέσα από το ποδόσφαιρο να ταξιδέψουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία. Από τη Δημητριάδα, στο παρελθόν στην αντίστοιχη διοργάνωση είχαν λάβει μέρος ο Αντώνης Ταφίλης και ο Γιάννης Ζαρίφης το 2011 στο Παρίσι.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή


Η πρώτη έκδοση του Παιδικού γεροντικού το κατέστησε αγαπητό και το έκανε δεκτό σε όλους μικρούς αλλά και μεγάλους. Ακολούθησε η έκδοση του δεύτερου Παιδικού γεροντικού ,που συμπλήρωσε το πρώτο.
 
 
Πάνω από 10 χρόνια τα βιβλία αυτά ποτελούν μικρό βοήθημα Πνευματικής ζωής για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν και να οικοδομούν.Τα βιβλία Παιδικό Γεροντικό Α και Β τόμος διατίθενται από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή σε όλα τα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία.