Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ιστορικό γεγονός για την Ύδρα η μεταφορά της Ι. Εικόνας της Παναγίας «Φανερωμένης» στον Πειραιά.


Το μεσημέρι της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15:00 η Ιστορική και Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης» του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, με τις ευλογίες του σεπτού μας Ποιμενάρχη Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ, αναχώρησε με τις αρμόζουσες τιμές για τον Πειραιά.
 
 
 
 
 
 
Πηγή : ενοριακή ζωή 

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος & προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός σε συγκινητικό λόγο που απηύθυνε στους πιστούς που είχαν προστρέξει για ευλογία στον Ι. Καθεδρικό Ναό, αναφέρθηκε στη μεταφορά της Ιερής Θαυματουργής Εικόνας τονίζοντας ότι είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ύδρα αλλά η Χάρη Της θα είναι προς ευλογία, αγιασμό και ενίσχυση των πιστών Ορθοδόξων όχι μόνο του Πειραιά αλλά ολοκλήρου του Λεκανοπεδίου. 
Η Ιερή Εικόνα εξήλθε  από τον Ναό συνοδευόμενη από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο & προϊστάμενο του Ι. Καθεδρικού Ναού Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό και τον Πανος. Αρχιμ. Π. Πολύκαρπο Μπόγρη εκπρόσωπο της Ι. Μητρόπολης Πειραιά και από τον πρόναο του Καθεδρικού Ναού την μετέφεραν τιμητικά άνδρες του Λιμενικού Σώματος,  την πλαισίωναν οι Αρχές του νησιού, Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας σχηματίζοντας λιτανευτική πομπή έως και το πλοίο του Λιμενικού Σώματος μέσα σε χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες του Ιστορικού Μοναστηριού της Ύδρας.

Μικρό θαυμαστό ιστορικό της Θαυματουργής Εικόνας 
 της Παναγίας «Φανερωμένης»
Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας από τον 14ο-15ο αιώνα φυλασσόταν στο τότε Μοναστήρι της Ύδρας το οποίο ήταν γυναικείο και κατόπιν μετατράπηκε σε ανδρικό.
Το 1656 όταν επιτέθηκαν Αγαρηνοί πειρατές για να κουρσέψουν την Ύδρα, οι προεστοί του νησιού έδωσαν δώρα και χρήματα στους πειρατές -με σκοπό να αποφύγουν τις βιαιότητες και τις λεηλασίες- αλλά οι πειρατές αντί αυτοί να φύγουν αιχμαλώτισαν τους προεστούς και τους έσυραν σιδηροδέσμιους στο πλοίο τους έχοντας απώτερο σκοπό να αιχμαλωτίσουν τους κατοίκους και να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.
Ο λαός της Ύδρας προσέτρεξε και ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας που όπως λέγεται φανερώθηκε σαν οπτασία και έτρεψε σε φυγή τους Αγαρηνούς πειρατές.
Ένας όμως από τους Αγαρηνούς πειρατές λίγο πριν φύγει μπήκε μέσα στην εκκλησία που φυλασσόταν η Ιερή Εικόνα της Παναγίας, άρπαζε το εικόνισμα και με ένα μαχαίρι το κτυπούσε με μανία. Μετά από αυτή την ιερόσυλο πράξη πήρε το εικόνισμα μαζί του στο πλοίο που αναχώρησε μαζί με το πειρατικό πλοίο από την Ύδρα. Το πειρατικό πλοίο, λίγο πριν φτάσει στην Κρήτη έχοντας πορεία για τις ακτές της Αφρικής έπεσε σε μια φοβερή τρικυμία. Οι Αγαρηνοί πειρατές συσκέφθηκαν και πρότειναν στους Υδραίους αιχμαλώτους να προσευχηθούν κατά την πίστη τους, στο Θεό να τους γλυτώσει από την καταστροφή. Οι προεστοί πήραν το θάρρος και ζήτησαν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν για την σωτηρία τους.

Ο Αγαρηνός πειρατής που είχε κλέψει την εικόνα από το Μοναστήρι της Ύδρας και την χρησιμοποιούσε από το πίσω μέρος για να κόβει καπνό, πιεζόμενος από τους συντρόφους του να δώσει το εικόνισμα στους Υδραίους προεστούς θύμωσε ακόμη περισσότερο και έκανε μια ακόμη μεγαλύτερη και ανίερη πράξη: έκοψε την ιερή εικόνα σε δύο κομμάτια  και την πέταξε στη θάλασσα…
Η εικόνα κατά παράδοξο και θαυματουργό τρόπο μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε στο λιμάνι της Ύδρας εμπρός από το σημερινό Καθεδρικό Ναό του νησιού!
Ένας γέροντας που βοηθούσε στις εργασίες και τον καλωπισμό του Μοναστηριού την είδε και άπλωσε το χέρι του να μαζέψει τα δύο κομμάτια της Εικόνας της Παναγίας αλλά κατά θαυμαστό τρόπο δεν μπορούσε να τα σηκώσει από το ακρογιάλι. 
Ευθύς αμέσως ανέβηκε στη χώρα (την σημερινή περιοχή της Κιάφας), όπου έκανε γνωστό το θαύμα της επιστροφής της Εικόνας της Παναγίας στους ιερείς και τον λαό. Οι Ιερείς και όλοι οι κάτοικοι του νησιού κατέβηκαν στο λιμάνι με θυμιάματα και κεριά όπου λιτάνευσαν την εικόνα και την τοποθέτησαν στην θέση της στο Ιστορικό Μοναστήρι της Ύδρας (σημερινό Καθεδρικό Ναό) και από εκείνη την ημέρα την ονόμασαν Παναγία η «Φανερωμένη».
Αλλά η Παναγία «Φανερωμένη» μεσολάβησε για τους αιχμάλωτους Υδραίους που είχαν φυλακισθεί και θα πωλούνταν σαν σκλάβοι, αφού το πλοίο των Αγαρηνών πειρατών έφτασε στα παράλια της Αφρικής.
Όπως λέγεται η Παναγία «φανερώθηκε» (εμφανίστηκε), κατά την διάρκεια της νύχτας στον Έπαρχο της χώρας και τον διέταξε να βγάλει από την φυλακή τους Υδραίους προεστούς και να τους απελευθερώσει, πράγμα που έντρομος έπραξε ευθύς αμέσως.  Ο ίδιος ο Έπαρχος υποχρέωσε τον καπετάνιο που είχε κάνε την επιδρομή να επιστρέψει τους τρεις προεστούς στην Ύδρα, όπου αυτοί με δάκρυα στα μάτια όταν έφτασαν στο νησί και το Μοναστήρι έκπληκτοι για την θαυμαστή επιστροφή της εικόνας προσκύνησαν και προσευχήθηκαν στο θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας «Φανερωμένης».
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι ο επί τριάντα χρόνια Δήμαρχος της Ύδρας, Ιατρός και Ακαδημαϊκός Α. Λιγνός όταν είδε την Ιερή Εικόνα διαπίστωσε όπως αναφέρει ότι στην οπίσθια πλευρά Της έχουν αποτυπωθεί οι χαρακιές από αιχμηρό αντικείμενο κατά την προσπάθεια του Αγαρηνού πειρατή να κόψει τον καπνό ή την προσπάθεια που έκανε να κτυπήσει με το μαχαίρι την εικόνα…!!!
Η θαυματουργή εικόνα επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα όπως στο Κρανίδι, στη Λάρισα, στην Στυλίδα, στις Σπέτσες  και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ακόμη αναφέρεται ότι το 1740 στην Ύδρα είχε επιδημία πανώλης, η Παναγία η «Φανερωμένη» του νησιού, μετά από μεγάλες ικεσίες των πιστών χάρισε την κάθαρση στους ασθενείς και τους έκανε καλά.