Περιηγηθείτε στο περιεχόμενο μερικών βιβλίων μας

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μηνός Σεπτεμβρίου 2011

Ι. ΣΥΝΟΔIKH. & ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου (Αρχή εκκλησιαστικού έτους) 7.00π.μ.-8.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου (Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Νεκταρίου) 7.00π.μ.-8.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 6.30π.μ.-10.00π.μ.Ακολουθία του Όρθρου & Θεία Λειτουργία

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ.Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ.Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία
5.00μ.μ.Ακολουθία του εσπερινού & Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ.-9.00π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου (προ της Υψώσεως) 6.30π.μ.-10.00π.μ.Ακολουθία του Όρθρου & Θεία Λειτουργία

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού) 6.30π.μ.-10.00π.μ.Ακολουθία του Όρθρου & Θεία Λειτουργία

Η καταστροφή της Σμύρνης και η σφαγή των Χριστιανών κατοίκων της

Περιγραφές από τον Έρνεστ Χεμινγουέι

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πύρινες ανταποκρίσεις και λογοτεχνικά κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγουέι, που σχετίζονται με τη Μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζονται σε τεύχος του περιοδικού «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το χειρότερο, είπε, ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δε μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία.»
(Από τη συλλογή διηγημάτων του με το γενικό τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης»).

Ο Άγιος Νεομάρτυς Αγγελής εκ της Κωνσταντινουπόλεως


Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Σεπτεμβρίου 1680
Ο Άγιος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, ήταν χρυσοχόος στο επάγγελμα, έγγαμος και πατέρας έξι παιδιών και ήταν συνειδητός Χριστιανός.
 
Τη χρονιά εκείνη, στις 23 Αυγούστου, που εορτάζεται η απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γινόταν πανηγύρι στο χωριό Άγιος Στέφανος. Πήγε στην πανήγυρη και ο ευλογημένος Αγγελής μαζί με άλλους Χριστιανούς.Εκεί ήσαν και κάποιοι εξωμότες χριστιανοί. Κάθισαν όλοι μαζί και έτρωγαν, έπιναν, χόρευαν και έπαιζαν. Πάνω στη διασκέδαση οι εξωμότες εκείνοι Τούρκοι πήραν τις σκούφιες των Χριστιανών και τις φορούσαν και έδωσαν στους Χριστιανούς να φορούν τα δικά τους άσπρα σαρίκια. Τελειώνοντας τη διασκέδαση γύρισαν ο καθένας στο σπίτι του.

Τι είναι η αρχή της Ινδίκτου; Γιατί "ξεκινάει" το εκκλησιαστικό έτος τότε; (1 Σεπτεμβρίου)

Ο των αιώνων Ποιητής και Δεσπότης, Θεέ των όλων, υπερούσιε όντως, την ενιαύσιον ευλόγησον περίοδον, σώζων τω ελέει σου τω απείρω, Οικτίρμον, πάντας τους λατρεύοντας σοι τω μόνω Δεσπότη, και εκβοώντας φόβω Λυτρωτά· Εύφορον πάσι το έτος χορήγησον.

1η Σεπτεμβρίου: ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ (δηλαδή αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους). Για την περίπτωση αυτή, ό Σ. Εύστρατιάδης στο Αγιολόγιο του, γράφει τά έξης: "Λέξις λατινική (indictio) όρισμόν σημαίνουσα καθ' όν κατά δεκαπενταετή περίοδον έπληρώνοντο εις τους αυτοκράτορας των Ρωμαίων οι φόροι. Κατά την εκκλησιαστικήν παράδοσιν, την αρχήν της ίνδικτιώνος είσήγαγεν ό Αύγουστος Καίσαρ (1 -14), ότε διέταξε την γενικήν των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους απογραφήν και την είσπραξιν των φόρων, κατά την πρώτην του Σεπτεμβρίου μηνός. Από του Μεγάλου Κωνσταντίνου (313) έγένετο επισήμως χρήσις της Ινδικτιώνος ως χρονολογίας, έκτοτε δε ή εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως μέχρι του νυν εορτάζει την α' Σεπτεμβρίου ως αρχήν του εκκλησιαστικού έτους. "Ινδικτον ημιν ευλόγει νέου χρόνου, ώ και παλαιέ και δι' ανθρώπους νέε".

Η ιστορία μιας έκτρωσης που δεν έγινε



Γράφω από τη θέση μιας μητέρας που έπρεπε πριν 5 χρόνια να διαλέξει και διάλεξε σωστά. Και αυτό υπό τις συνθήκες που είχα εγώ η ίδια δημιουργήσει, κάνοντας ότι χειρότερο μπορούσα για να φθάσω σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση.
Ήμουν έγκυος στη 11η εβδομάδα όταν το ανακάλυψα. Επειδή έπασχα από μανιοκαταθλιπτική ψύχωση έπαιρνα δύο δυνατά τοξικά φάρμακα (το Fluanxol και την Carbamazepina).
Σκεφτόμουν ότι ίσως η θεραπεία που έκανα θα λειτουργούσε από μόνη της ως αντισυλληπτικό. Και να που βρέθηκα έγκυος, με το κίνδυνο να γεννήσω ένα ανάπηρο παιδί. ( Το Carbaamazepina που έπαιρνα τους τρεις πρώτους μήνες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σπονδυλική στήλη του παιδιού ). Ήμουν υπό μεγάλη πίεση.

Απεβίωσε ο ήρωας πυροσβέστης του σεισμού του Αιγίου


Από ανακοπή καρδιάς άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στην υπηρεσία του, ο 53χρονος αρχιπύραρχος Παναγιώτης Νίκας, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος στην ανατολική Αττική.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΗΣ ΑΝΑΦΗΣ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΡΑΣ
ΙΕΡΑ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ  ΜΟΝΗ 
ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΗΡΑΣ 
ΙΕΡΟΝ ΜΕΤΟΧΙΟΝ 
ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΗΣ» ΑΝΑΦΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ 2011

 Κυριακή 4-9-2011
Ὥρα 6.00: Ὅρθρος καί Θεία Λειτουργία
 Ἑσπέρας ὥρα 17.00:
Λιτανευτικῶς  καί ψάλλοντας τήν Ἱερά Παράκληση,
θά μεταφέρουμε τήν Ἱερά εἰκόνα τῆς Παναγίας μας
στήν παλαιά ἄνω Μονή,
ὅπου καί θά τελέσουμε ὁλονύκτιο Ἀγρυπνία.
*
Δευτέρα 5-9-2011 
Ὥρα 17.00: Ἑσπερινός.
*
Τρίτη 6-9-2011
Ὥρα 6.00: Ὅρθρος καί Θεία Λειτουργία
Ὥρα 17.00: Ἑσπερινός.
*
Τετάρτη 7-9-2011
Ὥρα 6.00: Ὅρθρος καί Θεία Λειτουργία
Ἑσπέρας ὥρα 18.00:
Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός μετ’ ἁρτοκλασίας χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ἡμῶν κυρίου Ἐπιφανίου.
Μετά τό πέρας τοῦ Ἑσπερινοῦ, θά παρατεθεῖ τράπεζα
πρός ὅλους τούς εὐλαβεῖς προσκυνητάς καί ἐν συνεχείᾳ, θά τελεσθεῖ
ὁ Παρακλητικός κανών πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον
τήν Καλαμιώτισσαν.

Πέμπτη 8-9-2011
Πρωί ώρα 6.30:
Ὅρθρος & πανηγυρική θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ἡμῶν κυρίου Ἐπιφανίου.
Μετά τό πέρας τῆς θείας Λειτουργίας, θά παρατεθεῖ τράπεζα πρός ὅλους τούς εὐλαβεῖς προσκυνητάς.


 
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ολοήμερο αφιέρωμα της Πειραϊκής Εκκλησίας στη Μικρασιατική Καταστροφή την Τετάρτη 31 Αυγούστου


31 Αυγούστου 1922. Η καταστροφή της Σμύρνης.
31 Αυγούστου 2011. Ημέρα μνήμης.
31 Αυγούστου 1922. Η καταστροφή της Σμύρνης.
31 Αυγούστου 2011. Ημέρα μνήμης.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας θα μεταδώσει ολοήμερο
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας θα μεταδώσει ολοήμερο αφιέρωμα για το χρονικό της καταστροφής, βασισμένο σε ιστορικά Ντοκουμέντα της εποχής.

Επίκαιρες εκπομπές με αναφορές στη σφαγή του Χρυσοστόμου Σμύρνης, στον μεγάλο ξεριζωμό και στους Αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την αρχή της Ινδίκτου

"Ο άνθρωπος δύναται να εκμεταλλεύηται προς ίδιον όφελος την φύσιν μέχρις όμως ενός ορίου, ώστε να διασφαλίζηται η αειφορία, ήτοι η δυνατότης αναπαραγωγής των καταναλωθέντων ενεργειακών πόρων αλλά και των εμβίων, αλόγων, κτισμάτων. Άλλωστε, η καλώς εννοουμένη εκμετάλλευσις της φύσεως αποτελεί και εντολήν του Θεού προς τον άνθρωπον, προ και μετά την πτώσιν αυτού", αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, με αφορμή την αρχή της Ινδίκτου.
Παρακάτω ακολουθεί το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την αρχή της Ινδίκτου:
Η Χάρις του Θεού καταξιώνει ημᾶς σήμερον όπως εναρξώμεθα ενός εισέτι εκκλησιαστικού έτους, ενός εισέτι εορτολογικού κύκλου, εντός των ευλογημένων ευκαιριών του οποίου καλούμεθα να καταβάλλωμεν αγώνα πνευματικόν διά να αξιοποιήσωμεν καλλίτερον την δοθείσαν ημίν δυνατότητα του γενέσθαι «καθ’ ομοίωσιν» Θεού ώστε να καταστώμεν και ημείς άγιοι Αυτού.
Η σημερινή όμως ημέρα, η 1η Σεπτεμβρίου, η πρώτη του νέου εκκλησιαστικού έτους, είναι αφιερωμένη, πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και εις την προσευχήν διά το φυσικόν περιβάλλον.

Η ιστορία της Αγίας Ζώνης

 
Σύγγελης Κωνσταντῖνος
Στὶς 31 Αὐγούστου θὰ ἑορτάσουμε καὶ φέτος τὴν Κατάθεση τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. Ἀποτελεῖ τὸ μοναδικὸ ἱερὸ κειμήλιο ποὺ σχετίζεται μὲ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου καὶ διασῴζεται μέχρι σήμερα στὴν Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Βατοπαιδίου στὸ Ἅγιο Ὅρος, στὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας. Ἡ ἴδια ἡ Θεοτόκος τὴν ὕφανε ἀπὸ τρίχες καμήλας.

Οἱ πληροφορίες γιὰ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου εἶναι λιγοστὲς καὶ προέρχονται ἀπὸ τὴν Καινὴ Διαθήκη καὶ ἀπὸ τὴν παράδοση ποὺ διασώθηκε ἀπὸ τοὺς ἀποστολικοὺς ἀκόμη χρόνους. Ἡ Θεοτόκος μέχρι τὴν Κοίμησή της παρέμεινε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἦταν μέλος τῆς πρώτης Ἐκκλησίας. Τὴ φροντίδα τῆς εἶχε ἀναλάβει ὁ ἀγαπημένος μαθητὴς τοῦ Κυρίου, ὁ Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης.

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΝΕΩΚΟΡΟ

Κάποτε, ζούσε ένας νεωκόρος, ο όποιος είχε πολύ σεβασμό, πολλή ευλάβεια, πολύ φόβο Θεού. Ήταν από εκείνους τους νεωκόρους, πού τους ζητάμε και τους θέλουμε ως υπηρέτες και βοηθούς στον Ναό.
Ό Ναός ήταν κτισμένος προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου. Χτυπούσε λοιπόν ο νεωκόρος τις καμπάνες του Ναού - ήταν τρεις, τέσσερις οι καμπάνες - Και τις χτυπούσε με τα δυο του χέρια,
Έπεσε όμως Και τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι Και δεν μπορούσε να χτυπήσει τις καμπάνες με το ένα χέρι μονάχα. Και ήταν γι' αυτό πολύ στενοχωρημένος. Ερχόταν μεγάλη γιορτή Και δεν θα χτυπούσε γλυκά, ρυθμικά, όπως συνήθως, πότε τη μία, πότε την άλλη, πότε δυο δυο, πότε τρεις Και μία, όπως κάνουν στο Αγιον Όρος.
Λοιπόν, τίνα κάνη, πηγαίνει στον Τίμιο Πρόδρομο Και του λέει:
- Άκουσε με, Άγιε! Ό Ναός σου είναι αυτός, το χέρι μου το είδες, δεν μπορώ με το ένα χέρι. Για έλα δω. (Τον παίρνε λοιπόν από το χέρι - κατέβηκε ο Τίμιος Πρόδρομος από την εικόνα του! - Και τον πηγαίνει έξω στο καμπαναριό,) Για δείξε μου τώρα πώς θα χτυπάω τις καμπάνες!

H Θεοσκέπαστη


Ηλία Βενέζη
[...] Άξαφνα ψίθυρος σιγονότατος, ψαλμωδία κατανυκτική, φωνή ικέτις, μπερδεύοντας με τη φωνή της ερημίας και της θαλάσσης, έφτασε στ’ αυτιά μας. Xείλη γυναικεία έψελναν ύμνους χριστιανικούς. Kάτω απ’ τα ερείπια του κάστρου των Φράγκων, η ταπεινή μελωδία της Oρθοδοξίας, βεβαίωση της συνέχειας, τι συγκίνηση που ήταν!
Σαν να μας έσεισε αγέρας βίαιος. Kάμαμε ακόμα λίγα βήματα. Kαι τότε πρόβαλε μπρος στα μάτια μας, όραμα θαμπωτικό, αλησμόνητο για πάντα, άσπρο, πάλλευκο: η “Θεοσκέπαστη”. Πάνω απ’ τα κρεμαστά νερά, στον άγριο βράχο, πάνω απ’ το ηφαίστειο.
Oι ύμνοι τώρα έρχονται πιο καθαροί. Προχωρήσαμε, μπήκαμε στη Θεοσκέπαστη. Κατακάθαρο, γυμνό, κατάγυμνο ήταν το ξωκκλήσι, καθώς όλα τα ξωκκλήσια των Eλλήνων. Mονάχα ένα ξυλόγλυπτο, παλιό, παμπάλαιο τέμπλο. Kαι μπρος στο Iερό, κάτω απ’ το φαγωμένο τέμπλο, γονατισμένες πάνω στις πλάκες, με σκυφτό κεφάλι, αποτραβηγμένες στη δέησή τους, μονάχες με τον εαυτό τους και με το Θεό, ξιπόλυτες, οι μαυροφορεμένες γυναίκες, που είχαμε δει από μακριά, έψελναν. H μια διάβαζε τα τροπάρια απ’ τη Σύνοψη, οι άλλες, οι αγράμματες, μουρμούριζαν μαζί της. Eίχαν ανάψει τα καντήλια, έξω ήταν το πέλαγο, τα “συστήματα των υδάτων” όλα ήταν κατάνυξη κ’ ερημιά. Oι γυναίκες λέγαν την Aκολουθία του Mικρού Παρακλητικού Kανόνος:

Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου γαλλικό περιοδικό

Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου βρίσκεται το γαλλικό περιοδικό «Figaro Hors-serie» που θα αφιερώσει 115 ολόκληρες σελίδες στην παρουσίαση της ιστορικής και γεωγραφικής διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αρχαία Μακεδονία, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το περιοδικό ένθετο στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου, κατά την ημέρα των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης για τον Έλληνα στρατηλάτη και την αρχαία Μακεδονία, στο Μουσείο του Λούβρου.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης



Του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου


«Ἔδωκας ἡμᾶς ὡς πρόβατα βρώσεως καί ἐν τοῖς ἔθνεσι διέσπειρας ἡμᾶς.
Ἀπέδου τόν λαόν σου ἄνε τιμῆς καί οὐκ ἦν πλῆθος ἐν τοῖς ἀλαλάζουσιν ἡμῶν.
Ἔθου ἡμᾶς ὄνειδος τοῖς γείτοσιν ἡμῶν, μυκτηρισμόν καί χλευασμόν τοῖς κύκλῳ ἡμῶν». (Ψαλμ. 43).
- Αὐτό τόν ψαλμό θυμᾶμαι κάθε φορά πού μιλῶ γιά τή Σμύρνη καί τήν τραγωδία τοῦ Ἑλληνισμοῦ στή Μ. Ἀσία.
- Γιά τήν ἀνείπωτη περιπέτεια τῆς Ἱστορίας μας.
- Γιά τό δρᾶμα τῶν ἀλησμόνητων πατρίδων.
- Κι εἶναι σάν νά ἀκούω τό κλάμα τῶν μωρῶν, τό γοερό θρῆνο τῶν μητέρων, πού σάν τή Ραχήλ, ἔκλαιαν τήν ἀνοικτίρμονα τύχη τῶν παιδιῶν τους.

Από την Εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη

Υπέροχη ομιλία του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχιαρείου  Αγίου Όρουςπ.Γρηγορίου Ζουμή για τον Μακαριστό επίσκοπο πρώην Φλωρίνης κυρό Αυγουστίνο Καντιώτη.+28 Αυγούστου 2010

Σιατίστης Παύλος: "Οι σύγχρονοι εφιάλτες πολεμούν την Εκκλησία και το Έθνος"

Λάβρος κατά των σύγχρονων εφιαλτών που προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορίας μας, να αλώσουν τις ψυχές μας, να ξεριζώσουν την πίστη μας, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος.
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης αναφερόμενος στον εορτάζοντα Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ήθελε τα παιδιά στο σχολείο να μαθαίνουν την αλήθεια, προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως αν ζούσε σήμερα ο Άγιος θα γκρέμιζε τα σχολεία. Γιατί τα σχολεία τα σημερινά προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά η να μην μάθουν, όλα αυτά που ήθελε ο Άγιος Κοσμάς».
Επίσης ο Μητροπολίτης Παύλος τόνισε: «Το γεγονός ότι σήμερα ακούμε νέα παιδιά που δυστυχώς καταστρέφουν την ζωή τους, παίρνοντας ναρκωτικά να μας λένε, πες μου εσείς γιατί να μην πάρω… αυτό σημαίνει ότι η σημερινή παιδεία και η οικογένεια είναι χρεοκοπημένες. Γιατί είναι ανίκανες να εξηγήσουν στα παιδιά το γιατί να ζουν!»

Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία από το Νυχτερινό Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας


Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία θα μεταδοθεί την προσεχή Κυριακή 28 Αυγούστου στις 10:30 μ.μ. από το Νυχτερινό Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.Μία ιστορική προσέγγιση στα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής με αφηγήσεις
και μαρτυρίες για Ιεράρχες που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους.
Αυτή την Κυριακή, στις 10:30 το βράδυ, από το Νυχτερινό Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης


 
 
Τα πρώτα χρόνια

     Ο Χρυσόστομος γεννήθηκε το 1867 στην κωμόπολη Τρίγλια της Προποντίδος κοντά στα Μουδανιά εκεί όπου στις 30 Σεπτεμβρίου 1922 υπογράφτηκε η ομώνυμη επαίσχυντη ανακωχή, η οποία επεσφράγιζε τη μεγαλύτερη ιστορική τραγωδία του Ελληνισμού: εγκατάλειψη της Μ. Ασίας και της Ανατ. Θράκης. Γονείς του Χρυσοστόμου ήσαν ο Νικόλαος Καλαφάτης και η Καλλιόπη Λεμωνίδου. Το ζεύγος απέκτησε 8 παιδιά, 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Από τ' αγόρια επέζησαν ο πρωτότοκος Ευγένιος (γεννήθηκε το 1865) και ο Χρυσόστομος.
Ο Ευγένιος συμπαραστάθηκε στον νεώτερο αδελφό του σ' όλη τη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του και τελικά τον ακολούθησε έως το μαρτύριο. Ο Νικόλαος Καλαφάτης είχε γνώση του οθωμανικού δικαίου και αντιπροσώπευε τους συμπολίτες του στα τουρκικά δικαστήρια. Αγαπούσε ακόμη την εκκλησιαστική μουσική και είχε ανάμιξη στα κοινά και γι' αυτό εξελέγετο δημογέροντας. Η σύζυγός του Καλλιόπη ήταν μια ευλαβής γυναίκα. Αυτή έταξε τον Χρυσόστομο στην Παναγία την ημέρα των Φώτων του 1868, όταν είχε επισκεφθεί την Τρίγλια ο Μητροπολιτης Προύσας.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τα λείψανα του Παιδομάρτυρα Γαβριήλ από την Πολωνία στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

Την προσεχή Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 9 το πρωί, στα προπύλαια του Ναού της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, επί της οδού Διγενή 20, θα γίνει υποδοχή για την Ιερά Εικόνα και τα Τίμια Λείψανα του παιδομάρτυρα Γαβριήλ που θα προσκομίσουν στην Ενορία, ομάδα νέων της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Θεολόγου από το Μπιαλύστοκ της Πολωνίας.
Λατρευτικό Πρόγραμμα Κυριακής 28ης Αυγούστου 2011:


Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά το παλαιό ημερολόγιο, υποδοχή Ιερού Λειψάνου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ.

Ακολουθίες Όρθρου και των Ωρών 7:30 π.μ.
Ένδυση Αρχιερέως 8:45 π.μ.
Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων - Δέηση 9:00 π.μ.
Θεία Λειτουργία 9:15 π.μ.
Μνημόσυνα 10:30 π.μ
Ευχαριστήριος Δοξολογία 11:00 π.μ.
Εσπερινός και παράκληση εις τον Άγιο Γαβριηλ 7:00 μ.μ.

Η ιδιαίτερη ευλογία για την Ενορία, ανακοινώθηκε από την Πολωνία ως εξής:

Η ευλογία του αγίου Γαβριήλ με την διαρκή πλέον σωματική παρουσία Του στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, σφραγίζει αυτή την αγάπη και ενώνει ακόμα περισσότερα τους δύο Ορθόδοξους λαούς». http://www.bacieczki.cerkiew.pl/strona-jzyka-2

www.agmarina.gr

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

H συμπεριφορά προς τη σύζυγο



Aπόσπασμα από  ομιλία του Πανιερωτάτου επισκόπου Λεμεσσού κ.Αθανασίου
πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο

ΡΟΥΑΝΤΑ- ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ ΜΑΤΩΒΑΜΕΝΗ ΓΗ

"Mη με ζητάτε στην πολυτέλεια και την άνεση, μην με ζητάτε στους κόσμους που με ξεχάσανε, θα με βρείτε εκεί στους δυστυχισμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που με αναζητούν, που με χρειάζονται, που με θέλουν δίπλα τους, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την παρουσία Μου.»

Όσο και αν ψάχνουμε όσο και αν αναζητούμε να βρούμε το Χριστό στην σύγχρονη πολυτελή τεχνοκρατική κοινωνία μας, που έχει παρασυρθεί από τον καταναλωτισμό και την έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης στο Θεό, τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε και μπερδευόμαστε. 

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής.

Με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου εορτάζει η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής.Tην παραμονή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου  στις 7.00μ.μ.θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός ,ενώ την Αγιόνυμο ημέρα της εορτής Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στις 7.00π.μ. η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία .Το απόγευμα  της ιδίας ημέρας στις 5.00μ.μ. θα ψαλλεί η ακολουθία του εσπερινού και η Παράκληση της Παναγίας, Στις Ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει και θα λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίοτης πρώην Πειραιώς κ.Καλλίνικος.

Έβαλε τα γυμνά χέρια της στο στόμα του σκύλου,όταν η Karen Greaves είδε ένα σκυλί να απειλεί τη ζωή των παιδιών της

Δεν το σκέφτηκε στιγμή και όρμηξε επάνω του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η ίδια.

Η 31χρονη Βρετανή και τα παιδιά της απολάμβαναν τη βόλτα τους στο πάρκο, όταν είδε ότι τον σκύλο να πλησιάζει απειλητικά τον 5χρονο Dylan και την μόλις 4 μηνών Amelia.

Φωτογραφίες από τον εσπερινό της πανηγύρεως Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς Βόλου



Στον εσπερινό χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ.Καλλίνικος.

Κοσμάς ο Αιτωλός ο φλογερός διδάχος

Από τους μεγαλύτερους της αφύπνισης και αναγέννησης του ελληνισμού, ο λόγιος ιερέας Κοσμάς, μορφωμένος σε εκκλησιαστικές σχολές έρχεται σε αντίθεση με την μεροληπτική και επίπεδη επιχειρηματολογία των Εθνικών για τον δήθεν ανθελληνισμό της Βυζαντινής  Ελληνικής Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας και των πολιτών της, όπως επίσης και για εκείνον της Εκκλησίας. Επίσης θα καταδείξει την πάγια τακτική της εξουσίας προς τους πολέμιούς της, ανεξαρτήτου θρησκευτικού φρονήματος και εθνικής προέλευσης. Ας προσεχθεί επίσης πως αυτός ο αφυπνιστής του Γένους είναι Χριστιανός και όχι υποτιθέμενος «κρυπτόμενος Εθνικός υπό διωγμό, που θεράπευε τον Ελληνικό πολιτισμό». Αυτός ο Έλληνας Προφήτης Χριστιανός Ιερέας συνέβαλε στην αφύπνιση του Ελληνισμού σπουδάζοντας και μαθαίνοντας γράμματα αποκλειστικά σε εκκλησιαστικά μορφωτικά ιδρύματα (Αθωνιάδα, Πατριαρχική Σχολή Κωνσταντινούπολης κ.α.). Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιχειρήματα Εθνικών για την
μη «ελληνική» παιδεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους θεσμούς που αυτή περικλείει.

Ο Άγιος της Συγνώμης




  Παραμονή της μεγάλης γιορτής του πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου και το νησί γεμίζει και πάλι προσκυνητές για τον Άγιο της Συγνώμης.
Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1547. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του νησιού. Το όνομα του ήταν Γραδενίγος ή Δραγανίγος Σιγούρος και ήταν γόνος της φημισμένης οικογένειας των ‘Σιγούρων’. Η οικονομική άνεση της οικογένειάς του, του έδωσε την ευκαιρία να λάβει μια πλατιά μόρφωση για την εποχή εκείνη. Σπούδασε την αρχαία ελληνική γλώσσα, την λατινική και την ιταλική. Σε νεαρή ηλικία προτίμησε τον μοναχικό βίο γι’ αυτό απαρνήθηκε τα πάντα και κατέφυγε στην Βασιλική Ιερά Μονή των Στροφάδων νήσων. Στην ίδια μονή κείρεται μοναχός και χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος. Η απόφασή του να γίνει μοναχός ‘συγκλόνισε’ την αριστοκρατική κοινωνία της Ζακύνθου, και η ασκητικότητά του κατέπληξε τους μοναχούς της μονής του.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Πανήγυρις παρεκκλησίου Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω

Με ομορφιά και κατάνυξη εορτάσθηκε η έορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο μικρό παρεκκλήσιο πάνω από την είσοδό της,που είναι αφιερωμένο στον Άγιο.Πολλοί προσκυνητές ήρθαν για να τιμήσουν τον Άγιο της συγνώμης και της ανεξικακίας αφού όπως γνωρίζουμε ο Άγιος συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του.Όμορφα και ταπεινά όπως αρμόζει στην πίστη μας .Μετά την αρτοκλασία έγινε μία μικρή αναφορά από αδελφό της Μονής πάνω στο συναξάρι του Αγίου και την ανάγκη επίκλησης των πρεσβειών του αφού αφορμές για συγνώμη καθημερινά υπάρχουν πολλές.  

Άγιος Διονύσιος ο εν Ζακύνθω

Ὁ Ἅγιος Διονύσιος Αἰγίνης ὁ ἐν Ζακύνθῳ

Ἀρχιμ. Χαραλάμπους Δ. Βασιλοπούλου
Ὁ Ἅγιος Διονύσιος ἐλέγετο κατὰ κόσμον Γραδενῖγος ἢ Δραγανῖγος Σιγοῦρος. Ἦταν γυιὸς τοῦ Μωκίου Σιγούρου καὶ τῆς Παυλίνας Βάλβη. Γεννήθηκε τὸ 1547 στὸ χωριὸ Αἰγιαλὸς τῆς νήσου Ζακύνθου. Καταγόταν ἀπὸ τὴν περιφανῆ καὶ ἐπίσημη οἰκογένεια τῶν Σιγούρων.
Τὶς ρίζες της τὶς εἶχε ἡ οἰκογένεια αὐτὴ στὴ Νορμανδία. Κατόπιν ἤρθανε στὴν Ἰταλία καὶ ἀπὸ ἐκεῖ διαπεραιώθηκαν στὴν Ζάκυνθο. Ὁ ἄρχοντας τῆς Ζακύνθου τοὺς δώρησε κτήματα νοτιοδυτικά του νησιοῦ.
Ἡ οἰκογένεια αὐτὴ ἦταν ἡρωϊκή. Διακρίθηκε στοὺς πολέμους τῶν Βενετῶν ἐναντίον τῶν Τούρκων. Γι᾿ αὐτὸ πέτυχαν ἀπὸ τὴν Βενετικὴ Γερουσία, ὄχι μόνο τὴν ἀναγνώριση τῆς κτηματικῆς δωρεᾶς, ἀλλὰ καὶ τὴν ἐγγραφή τους στὸ βιβλίο τῶν ἀριστοκρατῶν. Ἀπὸ αὐτὴν τὴν οἰκογένεια οἱ περισσότεροι ἔγιναν Ὀρθόδοξοι. Μεταξὺ αὐτῶν ἦσαν καὶ οἱ πρόγονοι τοῦ Ἁγίου.
Ὁμοίως καὶ ἡ μητέρα του προερχόταν ἀπὸ τὴν ἀρχοντικὴ Ἑνετικὴ οἰκογένεια Βάλβη. Ἀπὸ τὸν γάμον τοῦ Μωκίου καὶ τῆς Παυλίνας γεννήθηκαν τρία παιδιά, ὁ Δραγανῖγος, ὁ Κωνσταντῖνος καὶ ἡ Σιγοῦρα.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο ΓΕΡΩΝ ΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΙΣΗ

Ο ΓΕΡΩΝ ΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΙΣΗ
ΣΤΟΝ π. ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΣΤΕΛΛΑΤΟ - ΛΥΧΝΟΣ TV - 11/12/2010

Και δεύτερο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια



«Κοσμεί» το αεροδρόμιο των Σκοπίων

Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, τοποθετήθηκε στο νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο από τα τέλη του 2006 έχει μετονομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».Τα εγκαίνια το νέου κτιρίου θα γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.Ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας TAV, που διαχειρίζεται από πέρυσι το αεροδρόμιο, Μουράτ Όρνεκολ, δήλωσε ότι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου συμφωνήθηκε με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ.

Συγκλονίζει η μάνα των διδύμων ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στην φονική έκρηξη σε συνέντευξη της!

«Όλος ο κόσμος έρχεται από τη μέρα που το έμαθε, γνωστοί, άγνωστοι, συγγενείς, μαζεύονται καθημερινά στο σπίτι
. Χωρίς να επαναλαμβάνουμε την ίδια ιστορία. Δεν λέμε τα γεγονότα, πώς έγιναν, γιατί και διότι
. Πρώτα από όλα έχω απαγορεύσει σε όλους να μιλούν για το γεγονός και να ρίχνουμε ευθύνες, γιατί ακόμη δεν ξέρουμε. Και πίστεψέ με, βλέπω τον πόνο μέσα στα μάτια τους, ο πόνος ο δικός μου καθρεφτίζεται μέσα στα μάτια των ανθρώπων που έρχονται και βλέπω τη δική τους θλίψη, τον πόνο και τα βιώματα. Και φεύγοντας από το σπίτι οι περισσότεροι μου λένε: “Ερχόμαστε να σε συλλυπηθούμε και στο τέλος εσύ μας δίνεις δύναμη! Πού βρίσκεις αυτήν τη δύναμη και το χαμόγελο; Μήπως δεν έχεις συνειδητοποιήσει το γεγονός; Μήπως ο φούρνος ύστερα φέρνει την πυρά;”. Η απάντησή μου ποια είναι; Από την πρώτη στιγμή το είχα καταλάβει γιατί είχα επικοινωνία με τα παιδιά μου. Το κατάλαβα. Σίγουρα ήταν άδικος ο τρόπος με τον οποίο έφυγαν. Όμως, έχοντας βαθιά πίστη στον Ιησού Χριστό, που μας μιλά για την Ανάσταση, μόλις το ένιωσα, το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν η Παναγία κάτω από το Σταυρό που έβλεπε το γιο της και έκλαιγε. Και έλεγα: “Παναγία μου, στείλε μου δύναμη να μπορέσω να κρατηθώ. Γιατί εγώ βλέπω δύο παιδιά πάνω στο Σταυρό, δεν βλέπω ένα”. Και εκεί που μιλούσα και φιλοσοφούσα μόνη μου, είπα: “Εγώ ήξερα ένα σημαντικό πράγμα που δεν το ήξερε η Παναγία, εγώ τουλάχιστον γνώριζα ανέκαθεν για την Ανάσταση, ενώ η Παναγία ίσως να μη γνώριζε για την Ανάσταση”. Και σαν να μπήκε μέσα μου μία φλόγα και με κράτησε και με κρατά συνέχεια...».






Ομιλία του π. Ανανία Κουστένη για τα «εννιάμερα της Παναγίας»


Η Κυρία Θεοτόκος παραδίδει κατά την Μετάστασή Της την Ζώνη της στον Απόστολο Θωμά. Εικόνα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Μπορείτε να ακούσετε μια ομιλία του αρχιμ. Ανανία Κουστένη για τα «εννιάμερα της Παναγίας
http://vatopaidi.files.wordpress.com/2010/08/arhim-ananias-koustenis-enniamera-panagias.mp3

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Θεολογικό συνέδριο αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία (όλες οι εισηγήσεις σε mp3)



 Φέτος το καλοκαίρι διοργανώθηκε  με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά στο νησί της Σαντορίνης από την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας, Θεολογικό συνέδριο με κεντρικό θέμα: "Προφήτης Ηλίας ο θεσβίτης: ο ζηλωτής υποφήτης του Θεού". Όσοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στο συνέδριο, έχουν την δυνατότητα να ακούσουν όλες τις εισηγήσεις με την σειρά του προγράμματος του συνεδρίου πατώντας στο παρακάτω σύνδεσμο:

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Παρασκευή 26 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Φανουρίου.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15μ.μ.

Για σένα που πονάς

To πρόβλημα του πόνου συγκινεί πάντοτε την καρδιά μου.Νιώθω πολλή συμπάθεια σε κάθε πονεμένο.Έχω και εγώ περάσει πολλές δοκιμασίες και πολύ πόνο στη ζωή.
Θα ήθελα να σταθώ δίπλα σε κάθε πονεμένη καρδιά.Να μπορούσα να σπογγίσω πονεμένα δάκρυα.Να μπορούσα να ανακουφίσω και να παρηγορήσω πονεμένους ανθρώπους .Σε όλη την πτωχή ποιμαντική μου διακονία προσπάθησα πάντα με ειλικρίνεια και αγάπη να σταθώ δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους.
Αυτή η εσωτερική μου συμπάθεια  με παρακίνησε και τώρα στα βαθιά γεράματα ,να γράψω λίγα λόγια αγάπης και παρηγοριάς σε αυτούς οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο τραυματίζονται στην πορεία της ζωής.(από τον πρόλογο του νέου βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου.Ζητήστε το σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία .

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Είδε ταινία βίας και αυτοκτόνησε!

Μια ταινία με σαμουράι και μπόλικες βίαιες σκηνές επηρέασε ένα αγόρι οχτώ χρονών στην Αγγλία, που βρήκε θάνατο όταν κρεμάστηκε από την πόρτα του δωματίου του. Λίγο πριν ο μικρός είχε δει την ταινία «Ο τελευταίος Σαμουράι» και απ΄ότι φαίνεται επηρεάστηκε απ΄αυτήν. Τόσο οι γονείς, που του επέτρεπαν να βλέπει ταινίες με έντονο στοιχείο της βίας, όσο και οι γείτονες προσπαθούσαν να επαναφέρουν στη ζωή το παιδί, αλλά ήταν ήδη νεκρό.

Πανήγυρις παρεκκλησίου Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω

Πανηγυρίζει την Τετάρτη 24 Αυγούστου  το παρεκκλήσιο στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πανηγύρεως την Τρίτη 23 Αυγούστου στις 7.00μ.μ θα ψαλλεί η Ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού ενώ την Τετάρτη 24 Αυγούστου  στις 7.00π.μ.  θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και  η Θεία Λειτουργία.Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 6.30μ.μ. θα τελεστεί Παράκληση στον Άγιο Διονύσιο και  θα ακολουθήσει προβολή για το νησί των Στροφάδων .

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

+Mακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κυρός Βαρνάβας


Βαρνάβας Τζωρτζάτος


+19 Αυγούστου 1985
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κυρός Βαρνάβας (κατά κόσμον Νικόλαος Δημητρίου Τζωρτζάτος), κεφαλληνιακής καταγωγής, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1918. Το 1939 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και το 1952 αναγορεύτηκε διδάκτοράς της υποβάλλοντας την διατριβή με θέμα «Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος επί τη βάσει των επιστολών αυτού». Παρακολούθησε μαθήματα και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε από τον πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Παντελεήμονα Φωστίνη (†1962). Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας των Μητροπόλεων Καρυστίας και Ελασσώνος, ενώ στον ελληνοϊταλικό πόλεμο συμμετείχε ως στρατιωτικός ιερέας στο μέτωπο.

Διατέλεσε καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Αμερικής (1946),

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρητού «τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία»

Κατασπατάλησε μέχρι και την τελευταία δεκάρα που κέρδισε στο λόττο
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρητού«τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία» αποτελεί ο Michael Carroll, ο οποίος κέρδισε σχεδόν 10.000.000 λίρες στο λόττο και το μόνο που κατάφερε είναι να γίνει δυστυχισμένος.

Κυρά Φανερωμένη μου παρηγοριά του κόσμου

του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ

Προχωρώντας από τον Άγιο Νικόλαο για τις ανατολικές εσχατιές της λεβεντογέννας Κρήτης, το μάτι σου αντικρίζει δεξιά, ψηλά στα κορφοβούνια, μια κάτασπρη αετοφωλιά. Ανάμεσα, θάλεγες. ουρανού και γης! Στη θέα της οι ντόπιοι που την ξέρουν αναρριγούν. Αφήνουν στη μέση τη συζήτηση, σηκώνουν το χέρι σε σταυροκόπημα ευλαβικό και ψιθυρίζουν λόγια προσευχής. Είναι η Παναγίαα στα Γουρνιά! Η Παναγία η Φανερωμένη! Είναι αλήθεια πως ο τόπος μας είναι ναοβριθής.

 Όπου σταθείς κι όπου περάσεις θα βρεις σεβάσματα ιερά. Μικρά ή μεγαλύτερα εκκλησάκια θολωτά, εκκλησάκια με τρούλο, εκκλησάκια μονά. εκκλησάκια «διμάρτυρα», εκκλησάκια κάτασπρα! Εκκλησάκια που ημερεύουν την τραχύτητα των βουνών μας, εκκλησάκια που στολίζουν τους κάμπους μας. εκκλησάκια που αγιάζουν τις ακρογιαλιές μας, εκκλησάκια που βλογάνε τους δρόμους μας! Το μέτρημά τους είναι από δύσκολο ίσαμε ακατόρθωτο!

«Ήταν θέλημα θεού να ζήσω» Διαβάστε λίγο...Αξίζει!!!


«Εδώ και οκτώ μήνες ανεβαίνω έναν Γολγοθά, αλλά τώρα αυτήν την ανηφόρα πότε-πότε την ανεβαίνω και όρθιος», λέει ο τραγουδιστής Μανώλης Κονταρός που μιλά για το τροχαίο που τον καθήλωσε αρχικά στο κρεβάτι και μετά σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Espresso » από το Λουτράκι όπου μένει εδώ κι ενάμιση μήνα με την οικογένειά του, σε σπίτι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να κινείται και να κάνει τις απαραίτητες ασκήσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις των Γερμανών ιατρών του, ο Μανώλης Κονταρός ανοίγει την καρδιά του για την περιπέτειά του.

- Κύριε Κονταρέ, σε τι φάση σας βρίσκουμε;
Εδώ και οκτώ μήνες ανεβαίνω έναν Γολγοθά, αλλά τώρα αυτήν την ανηφόρα πότε-πότε την ανεβαίνω και όρθιος. Εχω ήδη ξεκινήσει να σηκώνομαι και κάνω τα πρώτα μου βήματα με πι. Πάντα ήμουνα αισιόδοξος ότι θα πάνε όλα καλά, αλλά τώρα πιο πολύ, γιατί επιτέλους βλέπω φως στο τούνελ.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Nυχτερινή Θεία Λειτουργία

Nυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Τετάρτη 17 Αυγούστου,στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.15μ.μ.

Ο τορπιλλισμός της 'Ελλης και το θαύμα της Παναγίας

Στην προκυμαία της Τήνου όλα έδειχναν να κυλούν φυσιολογικά. Το νησί ήταν για μια ακόμη χρονιά έτοιμο, να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς. Σε λίγη ώρα ο ήλιος θα ανέβαινε ψηλά στον ουρανό και θα άπλωνε τις ζεστές ακτίνες του στην εκκλησιά της Μεγαλόχαρης…
Οι μικροπωλητές είχαν στήσει τρεις ημέρες πριν, τους πάγκους τους και διαλαλούσαν  δυνατά την πραμάτεια τους. Σταυρουδάκια εικόνες, κομποσκοίνια, Αγιασμένο νερό…Κάποιοι πουλούσαν κουλούρια και ζαχαρωμένους λουκουμάδες. Τα καφενεία είχαν γεμίσει ήδη και τα γκαρσόνια έτρεχαν πάνω κάτω αλαφιασμένα να εξυπηρετήσουν.

Αυτοθυσία του διοικητή για να βρεθούν αιμοπετάλια


Η προσευχή για τους κεκοιμημένους

Είναι φοβερός ο πόνος από το θάνατο προσφιλών μας προσώπων.Η καρδιά μας σχίζεται και πονάει.Ο θάνατος είναι φρικτός χωρισμός.
Πονάς αδελφέ μου ,και θλίβεσαι που το προσφιλές σου πρόσωπο έφυγε από την παρούσα ζωή.Ο πόνος σου είναι δικαιολογημένος ,τα δάκρυά σου είναι ιερά.Αποτελεί το μεγαλύτερο κακό στη ζωή ο θάνατος.Και είναι κακό όχι για αυτόν που φεύγει.Εκείνος που χαιρετάει τον προσωρινό κόσμο πηγαίνει στην άλλη ζωή.Ο θάνατος δεν είναι το τέρμα της ζωής είναι η αλλαγή του τρόπου της ζωής.

Η σφαγή του Κομμένου...


. Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1943, ο 12ος Λόχος του 98ου Συντάγματος 1ου Ορεινού Τμήματος, που είχε στρατοπεδεύσει σε μια κοιλάδα στα βόρεια ακριβώς της Άρτας, κάπου κοντά στη Φιλιππιάδα, κλήθηκε να βγει από τις σκηνές του.
Διοικητής του Συντάγματος, ήταν ο Συνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, ένας νεαρός διοικητής φορτωμένος με παράσημα, αυτοδημιούργητος άντρας που του άρεσε να παινεύεται ότι έχει μετατρέψει το 98ο σε Σύνταγμα για τον Χίτλερ. Στους άντρες του 12ου Λόχου ο Ζάλμινγκερ, έβγαλε έναν κοφτό ολιγόλογο, τυπικό λόγο Τους είπε ''Γερμανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Είναι καιρός για σκληρά μέτρα εναντίον των ανταρτών. Αύριο το πρωί θα ξεκληρίσουμε ένα λημέρι τους".
Καθώς περάσανε τα μεσάνυχτα στο Κομμένο, οι περισσότεροι κάτοικοί του άρχισαν σιγά σιγά να πηγαίνουν στα σπίτια τους για ύπνο, κουρασμένοι από τις προετοιμασίες του πανηγυριού, από το γλέντι και το πιοτό, χωρίς να υποψιαστούνε τίποτα για το τι επρόκειτο να συμβεί.
Την ίδια ώρα περίπου, μια φάλαγγα από 22 αυτοκίνητα και ένα στρατιωτικό τζιπ, ξεκίνησε από την κοιλάδα κοντά στην Φιλιππιάδα μεταφέροντας τους περισσότερους άντρες του 12ου Λόχου, γύρω στους 100 στρατιώτες.

Του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
Η βαθιά σχέση του με την ορδόδοξη πίστη, τον κάνει να εγκαταλήψει τη Ζάκυνθο και να ξεκινήσει προσκυνήματα στα σημαντικότερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα της εποχής του,

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ο τορπιλισμός της "Έλλης"


Ο τορπιλισμός της "Έλλης"

Ανατέλλει η 15η Αυγούστου του 1940. Πλήθη προσκυνητές κατακλύζουν τη λευκή Τήνο, στο βαθυγάλανο ελληνικό Αιγαίο. Στον όρμο του νησιού, για να απονείμει τις καθιερωμένες τιμές, έχει φτάσει από τα ξημερώματα η "ΈΛΛΗ", το παλαιό, ιστορικό εύδρομο του ελληνικού στόλου. Σημαιοστολισμένη, κάνει να κυματίζουν τα χρώματα του έθνους πλάι στον θρησκευτικό πανηγυρισμό. Δεν έχει όμως προχωρήσει το πρωί, είναι ακόμα οκτώμιση η ώρα, όταν κρότος τρομαχτικός συγκλονίζει το πλοίο και το νησί. Μαύροι καπνοί  σηκώνονται αμέσως, τριγυρίζουν την "ΈΛΛΗ", που χτυπημένη κατάσαρκα στα ύφαλά της, από εχθρό κρυμμένο, γέρνει. Ποιος έκαμε το έγκλημα;