Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στον Όσιο Κλήμη του Σαγματά και την Αγία Παρασκευή στο Σωληνάρι.


Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού μέλη από τον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος από το Παγκράτι ,πραγματοποίησαν την  πρώτη προσκυνηματική εκδρομή τους στις Ιερές Μονές Οσίου Κλήμεντος Σαγματά και Αγίας Παρασκευής στο Σωληνάρι.
Είναι πραγματικά ιδιαίτερη ευλογία να επισκέπτεσαι Αγίου Τόπους της πατρίδας σου αποκομίζοντας πολύτιμη ωφέλεια για την ψυχή αλλά και ξεκούραση για το σώμα.
Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Οσίου Κλήμεντος στο Σαγματά ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια, χτισμένο σε υψόμετρο 747 μέτρων στην κορυφή του Σαγματίου όρους. Σύμφωνα δε με τον Παυσανία το βουνό στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Υπάτιον Όρος» και στην κορυφή του υπήρχε μεγαλοπρεπής αρχαιοελληνικός ναός και άγαλμα του Υπάτου Διός. 
Στο κέντρο της Ιεράς Μονής τώρα υψώνεται το καθολικό στο οποίο προσκυνήσαμε,  που είναι αφιερωμένο στη μεταμόρφωση του Σωτήρος και κτίστηκε τον 12ο αιώνα.  Εδώ ασπασθήκαμε τεμάχιον του Τιμίου Ξύλου και πολλά Άγια Λείψανα.Ξεναγηθήκαμε φιλόξενα στην συνέχεια από αδελφό της μονής ενώ αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του Ιατρού και μάθαμε από την μαρτυρική του πορεία αλλά και τα πολλά θαύματα που επιτελεί.Εκεί τελέσαμε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα την Παράκληση του Αγίου.
Σε απόσταση 150μ. νότια της Μονής βρίσκεται το γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Δυτικά βρίσκεται το νεόκτιστο παρεκκλήσι του Οσίου Κλήμεντος με τον τάφο του. Από το σημείο αυτό η θέα προς τον Βοιωτικό κάμπο και τις λίμνες είναι μαγευτική. Από εδώ ξεκινάει και ένα μικρό μονοπάτι που καταλήγει στην απόκρημνη σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Όσιος Κλήμης.  
Αμέσως μετά  επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Σωληνάρι και μάθαμε την ιστορία της μονής και της θαυματουργού Αγίας.Η γερόντισσα Αγάθη μας μίλησε για την ιστορία της μονής ,ενώ ολοκληρώσαμε το προσκύνημά μας με την ακολουθία του εσπερινού.
Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό που μας δίνει τέτοιες ευκαιρίες πνευματικού ανεφοδιασμού και ψυχικής και σωματικής ανάπαυσης.
 
Φωτογραφίες από το Καθολικό του Οσίου Κλήμεντος



 
Το περίφημο ωηφιδωτό δάπεδο

 
Το φιλόξενο κέρασμα

 
Το παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά


 
Προσκύνημα Ιερών Λειψάνων του Αγίου


Ξενάγηση στο παρεκκλήσιο



 

Όμορφες εικόνες



 
Ο Τλαφος του Οσίου


 
Η θέα του κάμπου


 
 

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Σωληνάρι


 
Recommended Post Slide Out For Blogger