Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον ρόλο που παίζει ο ύπνος στη μνήμη


mmrslp 6-6-2014Μία σημαντική ανακάλυψη έκανε ομάδα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, καθώς βρήκε τον μηχανισμό με τον οποίο o καλός νυχτερινός ύπνος...
βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη.
Για τις ανάγκες της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό"Science", οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προηγμένα μικροσκόπια προκειμένου να παρακολουθήσουν τον σχηματισμό νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (συνάψεις) κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Είναι γνωστό ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Το τι πραγματικά συμβαίνει, ωστόσο, στο εσωτερικό του εγκεφάλου αποτελούσε εδώ και καιρό πηγή σημαντικής συζήτησης.

Αυτό είναι που θέλησαν να ανακαλύψουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τοΠανεπιστήμιο Σενζέν του Πεκίνου, εκπαιδεύοντας ποντίκια να αναπτύξουν μία νέα δεξιότητα – να περπατούν επάνω σε μια περιστρεφόμενη ράβδο.
Στη συνέχεια, κοίταξαν στο εσωτερικό του εγκεφάλου των ποντικιών με ένα μικροσκόπιο για να δουν τι ακριβώς συνέβαινε όταν τα ζώα κοιμούνταν ή στερούνταν ύπνου.
Η μελέτη τους έδειξε ότι ο εγκέφαλος των ποντικιών που κοιμούνταν σχημάτιζε σημαντικά περισσότερες νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Κοινώς, τα ποντίκια αυτά είχαν την ικανότητα να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα.
Διαταράσσοντας, μάλιστα, συγκεκριμένες φάσεις του ύπνου, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δείξει ότι ο βαθύς ύπνος ή ο ύπνος βραδέων κυμάτων είναι αναγκαίος για τον σχηματισμό της μνήμης, καθώς, κατά το στάδιο αυτό, ο εγκέφαλος έπαιζε σε "επανάληψη" τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
«Η ανακάλυψη ότι ο ύπνος προωθεί νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων είναι νέα. Κανείς δεν το γνώριζε αυτό μέχρι τώρα», δήλωσε ο Δρ. Γουέν-Μπιάο Γκαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Πιστεύαμε ότι ο ύπνος βοηθούσε, αλλά θα μπορούσαν να συμβάλουν και άλλα πράγματα. Εμείς δείξαμε ότι ο ύπνος βοηθάει πραγματικά στη δημιουργία νέων συνδέσεων και ότι, κατά τη διάρκειά του, ο εγκέφαλος δεν ησυχάζει, αλλά αναπαράγει ό, τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας», προσέθεσε.
Πηγή : directNEWS.g
Recommended Post Slide Out For Blogger