Διαβάστε σήμερα..

"
.+++ Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Γερόντισσας Φιλοθέης της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυούλων με θέμα: Ιωάννης Καποδίστριας. +++ Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00.μ.μ.Η καθιερωμένη ακολουθία του εσπερινού,της παρακλήσεως στην Παναγία και η ομιλία που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη αυτή τη φορά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Η προόρηση του Αγίου Παπά-Παναγή Μπασιά και η θαυματουργή εικόνα!

Ο πατέρας μου Μηνάς Κεφαλάς ήταν γιος του Ανδρέα και της Μαριάννας το γένος Κατσαΐτη, και εγεννήθη το έτος …. στο Ληξούρι [της Κεφαλονιάς[.
Ο Παπά-Μπασιάς ήταν στενός φίλος της οικογένειας την οποία επισκεπτόταν συχνά.
Η νοννά μας -μάμμη μας- είχε αποκτήσει δύο θυγατέρες και η επιθυμία της ήταν να αποκτήσει και αγόρια. Όταν σε κάποια επίσκεψη ο Παπά-Μπασιάς πληροφορήθηκε ότι περίμενε παιδί της ευλόγησε την κοιλιάν και ανέφερε τα ονόματα Μηνάς, Βίκτωρ, Βικέντιος.
Η Μ. Κεφαλά απέκτησε αγόρι το οποίο το βάπτισε Γεράσιμο. Μετά όμως από λίγο το παιδί της πέθανε.
Ο Παπά-Μπασιάς την επισκέφτηκε και πάλιν, την είδε περίλυπο και της είπε ότι είχε παρακούσει στα λόγια του.
Πηγή : Διακόνημα

Την παρηγόρησε όμως και τις είπε ότι θα γεννήσει και πάλιν αγόρι και της ευλόγησε την κοιλιάν επαναλαμβάνων τα ονόματα – Μηνάς, Βίκτωρ, Βικέντιος.
Επειδή στην οικογένεια δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια ονόματα δεν δόθηκε ποτέ προσοχή. Αργότερα, πάντως, η Μαριάννα Κεφαλά θυμήθηκε ότι στο πλούσιο οικογενειακό της εικονοστάσιο στο Αργοστόλι υπήρχε μια εικόνα με τρεις Αγίους, την οποία η οικογένεια Κατσαΐτη την είχε φέρει από το Βυζάντιο.
Τότε τη ζήτησε από τους γονείς της και την έφερε στο Ληξούρι.
Μετά από λίγο γέννησε τον πρώτο της γιο τον οποίο ο Παπά-Μπασιάς βάπτισε Μηνά, μετά εγέννησε τον Βίκτωρα και τον Βικέντιον.
Από τότε θεωρούσαν την εικόνα θαυματουργή και την έστελναν κάθε 11 Νοεμβρίου στην Εκκλησία για προσκύνημα. Την εικόνα αυτή την έχουμε σήμερα στο σπίτι μας.

Μαρτυρία της Νίκης Γουλανδρή, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Γ. Γκέλη ο “Άγιος Παναγής (Παπά – Μπασιάς), 1801 – 1888. Η αναδημοσίευση έγινε με μεταφορά του κειμένου στην καθομιλουμένη
Recommended Post Slide Out For Blogger