Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή

Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και Δραστηριοτήτων Ιανουαρίου 2022

 

Σάββατο 1 Ιανουαρίου (Περιτομή του Κυρίου –Αγίου Βασιλείου)  6.30π.μ.-10.00 π.μ. Ακολουθία του μεσονυκτικού , του Όρθρου και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί η Δοξολογία με την ευκαιρία του Νέου έτους .

Κυριακή  2  Ιανουαρίου  (Προ των Φώτων ) 6.30π.μ.-10.00 π.μ.Ακολουθία του μεσονυκτικού , του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Η Ιστορία της Βασιλόπιτας


Κατά παράδοσιν ότε εν τη Βασιλευούσι αυτοκράτωρ ήτο ο Ιουλιανός ο Παραβάτης εξεστράτευσε κατά των Αβάρων στην Μικρά Ασία.
Περνώντας την Καισαρεία εστάθμευσεν με τα στρατεύματά του και έστειλε τον αγγελιοφόρο του να ζητήσει ψωμί από τον Επίσκοπο, που ήταν ο παλαιός συμμαθητής του Βασίλειος.


Εκείνος του έστειλε δύο κριθαρένια ψωμιά και μια Καινή Διαθήκη. Ο αγγελιοφόρος τα πήγε στον Αυτοκράτορα Ιουλιανό και εκείνος μόλις είδε ότι τα ψωμιά ήταν κριθαρένια τα επέστρεψε συνοδά με δύο δέματα σανό. Ο Βασίλειος αφού τα δέχθηκε είπε στον αγγελιοφόρο του Ιουλιανού: «Πες του Αυτοκράτορός μας, ότι εγώ από αυτά που τρώγω του έστειλα, φαίνεται ότι και αυτός έκανε το ίδιο, δηλαδή από αυτό που τρώει μου έστειλε… Πάντως τον ευχαριστώ».

Όσον δε διά το βιβλίο της Καινής Διαθήκης και αυτό ο Ιουλιανός το επέστρεψε γράφων: «ανέγνων – κατέγνων». Ο Βασίλειος διά του αγγελιοφόρου και πάλι του το έστειλε γράφων: «ανέγνως ούκ έγνως, ή έγνως ου κατέγνως», δηλαδή το διάβασες αλλά δεν το κατάλαβες, διότι αν το καταλάβαινες δεν θα το απέρριπτες.
Πηγή : Ελλάς Ορθοδοξία

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου-(Στέντορος 4 - Παγκράτι) Ιανουάριος 2022

Σάββατο 1 Ιανουαρίου   (Αγίου Βασιλείου-Περιτομή του Κυρίου  )

7.30π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία –Αμέσως μετά θα τελεσθεί Δοξολογία με την ευκαιρία της έναρξης του νέου έτους )

Κυριακή 2 Ιανουαρίου  ( Προ των Φώτων )

7.30π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Συνεχίσθηκαν τα έργα ευπρεπισμού και συντήρησης της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Δεκέμβριος 2021)


Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίζονται τα έργα ευπρεπισμού και συντήρησης της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγης Πολυδενδρίου  Αττικής κατά τον μήνα Δεκέμβριο  του 2021

Συνεχίσθηκε  η καθαριότητα των δένδρων της Ιεράς Μονής .Απομακρύνθηκαν ξερόκλαδα.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σιατίστης κυρός Παύλος, μιλά για την νέα χρονιά.



Για μας υπάρχει μία ημερομηνία που γεννηθήκαμε, υπάρχει και μία ημερομηνία που θα πεθάνουμε...Αυτό το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες το ονομάζουμε ζωή, χωρίς ποτέ να γνωρίζουμε πόσο είναι. 
Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, που κάθε φορά φαίνεται να κάνει μια καινούρια αρχή, και που το ονομάσαμε μόλις προηγουμένως «Νέο Ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου», νέο περιθώριο χρόνου, που η αγάπη και η χρηστότητα του Κυρίου μας παραχωρεί.
Το ερώτημα είναι, γιατί μας τον παραχωρεί; 
Για τον αγιασμό και τη σωτηρία μας. Ο χρόνος είναι το στάδιο, που θα παλέψουμε για να κερδίσουμε το άχρονο και το αιώνιο. Σ’ αυτό το χώρο και το χρόνο καλούμεθα να κοινωνήσουμε εμείς οι κτιστοί με τον άκτιστο Θεό. 
Πηγη : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα : Λόγος για τη Δεσποτική εορτή


Ο π.Σπυρίδων Βασιλάκος εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών μιλά για τη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων 2021.Εγγραφείτε στο κανάλι της ομάδας "από καρδιάς" πατώντας το εικονίδιο ΕΓΓΡΑΦΗ και το καμπανάκι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Σήμερα κοιτάζουμε να αγιάσουμε χωρίς κόπo.

Είπε πάλι. Όσο περισσότερο κοπιάζεις, τόσο περισσότερη χάριν και χαρά απολαμβάνεις. Και συνέχισε.

1. Μπορούσε να πληρώσει την καρδιά μας ο με τόση μακαριότητα και αγάπη και θείον έρωτα, ώστε να πέσουμε κάτω, μην αντέχοντας αυτήν. Αλλά τότε θα εγκαταλείψουμε τα μοναστήρια και θα κλεινόμασταν στα σπήλαια.
2. Οι κοσμικοί θα εγκατέλειπαν τις υποθέσεις τους και τις φροντίδες τις οικογένειας και τα παιδία τους. Για αυτό ο Θεός που είναι αγάπη, δεν μας πληροί με τέτοια αγάπη και θεία μακαριότητα.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Τη χρονιά που έρχεται, κοίτα να γίνεις Άγιος...



‘’Και τι είναι Άγιος; Ποιος είναι ο Άγιος;’’,
ίσως μου πεις…

Άγιος, είναι αυτός που ναι μεν αμαρτάνει, αλλά ξέρει να μετανοεί. Άγιος, είναι αυτός που πέφτει, ναι, αλλά ξέρει και σηκώνεται.

Άγιος, είναι αυτός που πονά όταν οι δίπλα του πονούν, αλλά ξέρει να χαίρεται μαζί με τη χαρά τους.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Λεμεσού Αθανάσιος: «Η ταπείνωση είναι το περιεχόμενο της καρδιάς του Χριστού».



Λεμεσού Αθανάσιος: Το πρώτο λοιπόν πάθος, η κενοδοξία ή καλύτερα ο εγωισμός, είναι η πηγή και ρίζα όλης της μεταπτωτικής διαστροφής και αμαρτίας.

 

Πηγή : Ενοριακή ζωή

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 5.30μ.μ. στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται επί της οδού Στέντορος 4 στο Παγκράτι ,θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Ακολουθία του εσπερινού και Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου  στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού  και αμέσως μετά το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι

Για την επιλογή του κακού δεν ευθύνεται ο Θεός.





Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου

Γενικά φαίνεται σήμερα το κακό να επικρατεί στον κόσμο. Μερικοί θεωρούν αίτιο των κακών τον Θεό.
Τον θεωρούν με ανθρώπινα πάθη κακό, τιμωρό κι εκδικητή. Γιατί τα επιτρέπει; Γιατί τα παραχωρεί; Γιατί δεν τ' αποσύρει, ενώ τόσο ταλαιπωρούν τα πλάσματά του.
Όπως είναι γνωστό, ο άνθρωπος είναι πλήρως ελεύθερος να επιλέξει το κακό ή το καλό. 
Για την επιλογή του κακού δεν ευθύνεται ο Θεός. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον Θεό, γιατί μας έκανε τέλεια ελεύθερους. 
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Χριστουγέννων στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής (Χριστούγεννα 2021)

 


Τετάρτη  22 Δεκεμβρίου  6.00μ.μ Ακολουθία του εσπερινού και Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου

Πέμπτη  23 Δεκεμβρίου 8.00μ.μ Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Χριστουγέννων. Ακολουθία του εσπερινού και Θεία Λειτουργία  του Μεγάλου Βασιλείου.

Εξομολογήθηκε για τη νύφη της!



Κάποια γυναίκα πήγε να εξομολογηθεί και άρχισε να κατηγορεί την νύφη της, 
Ο γέροντας τη σταματούσε και με αυστηρό ύφος της έλεγε:
-Άφησε τη νύφη σου! Τα δικά σου αμαρτήματα πες μου!
Πηγή : ενοριακή ζωή

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγραμμα ακολουθιών παρεκκλησίου Εισοδίων της Θεοτόκου Ι.Μ.Χρυσοπηγής Δεκεμβρίου 2021


Το παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου της Ι.Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι ,και θα λειτουργήσει κατά τον Δεκέμβριο μήνα τις ακόλουθες ημέρες:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου  (Αγίας Βαρβάρας )

7.30π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου  (Ι Λουκά-Σάββα Ηγιασμένου)

7.30π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Λήξη πρώτου κύκλου ομιλιών στον Σύνδεσμο Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος" και Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου

 

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ομιλιών στον Σύνδεσμο Αγάπης "Ο Ιερός Χρυσόστομος" που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. Στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.Ο κύκλος των ομιλιών θα ξεκινήσει πάλι μετά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Κάπου είχα ακούσει πως καμία προσευχή δεν πάει χαμένη…


Κάπου είχα ακούσει πως καμία προσευχή δεν πάει χαμένη… Κάθε ικεσία που βγαίνει ειλικρινά, γεμάτη δάκρυα, ποτέ δεν χάνεται… Κατευθείαν πηγαίνει στον δικό Του θρόνο.

Εκείνος, φίλε μου, πάντα σε κοιτάζει.Όχι βλοσυρά, όχι σαν κακός εκδικητής.
Μα σαν στοργικός πατέρας,έτοιμος να σε σηκώσει αν χτυπήσεις, έτοιμος αν στενοχωρηθείς να σε παρηγορήσει…
Όμως, έχεις και μια μητέρα ακόμα. Την δική Του μητέρα που και εσένα αγαπάει όσο δεν φαντάζεσαι…
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Όσιος Παΐσιος: Aς μην απελπιζόμαστε, όταν ο Θεός αργεί να μας εισακούσει.






«Όταν τα μικρά παιδάκια περνούν με τους γονείς τους έξω από κάποια βιτρίνα και θέλουν κάτι που τους αρέσει, τότε κρατούν την μητέρα τους από το φουστάνι και την τραβάνε και κλαίνε και κτυπιούνται μέχρι να την εξαναγκάσουν να τους το αγοράσει.

Έτσι και εμείς με επιμονή και υπομονή παραμένουμε στην μέχρι να μας ο Θεός.
Πηγή : Ενοριακή ζωή


Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ακολουθία του εσπερινού και ομιλία


Συνεχίζονται και αυτήν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης ''ο Ιερός Χρυσόστομος" που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. Στις 6.00μ.μ. τελείται η ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά πραγματοποιείται η εσπερινή ομιλία που φέτος αφορά στη ζωή και τις εορτές της Παναγίας.

Επτά ωφέλιμες και παρήγορες σκέψεις ..

Στον καιρό των θλίψεων θα ωφεληθείς πολύ, αν φέρνεις συχνά στο νου σου τις ακόλουθες σκέψεις, μελετώντας και αναλύοντάς τες σε βάθος και πλάτος με τον δικό σου τρόπο και λογισμό.
1. Τι ήσουνα πρίν γεννηθείς, πρίν κάν συλληφθείς στη μήτρα της μητέρας σου; Δεν είχες μήτε σώμα μήτε ψυχή μήτε αίσθηση καμιά. Δεν ήσουνα τίποτα! Και το τίποτα, το μηδέν, είναι λιγότερο κι από ένα άχυρο, ένα χορταράκι, έναν κόκκο σκόνης. Γιατί αυτά έχουν ύπαρξη, εσύ όμως πρίν από τη σύλληψή σου δεν είχες.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αυτά τα Χριστούγεννα χαρίστε αληθινή χαρά.!! Εορταστική προσφορά των παιδικών μας βιβλίων από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή


 

Οι εκδόσεις Χρυσοπηγή θέλοντας να κάνουν ένα μικρό δώρο στους  γονείς , ώστε να μπορούν να δωρίσουν πνευματικά και ωφέλιμα βιβλία στα παιδιά τους, προσφέρουν ένα εορταστικό πακέτο έξι τίτλων από τα παιδικά μας βιβλία εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή χωρίς άλλη επιπλέον ταχυδρομική επιβάρυνση.

Τα βιβλία αυτά είναι : 

Παιδικό γεροντικό Α τόμος ( ιστορίες από το γεροντικό διασκευασμένες για παιδιά)

Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό.



Άγιος Πορφύριος

Η ελευθερία δεν κερδίζεται, αν δεν ελευθερώσομε το εσωτερικό μας απ’ τα μπερδέματα και τα πάθη.

Αυτό είναι η Εκκλησία μας, αυτή είναι η χαρά μας, αυτό είναι το παν για μας. Και ο άνθρωπος σήμερα αυτό ζητάει. Και παίρνει τα δηλητήρια και τα ναρκωτικά, για να έλθει σε κόσμους χαράς. αλλά ψεύτικης χαράς.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Οι νέοι και ο Όσιος Πορφύριος.




Μάρω Σιδέρη, Θεολόγος, ιστορικός

Μολονότι το θέμα της ημερίδας είναι «Ο Όσιος Πορφύριος και οι νέοι», φρονώ πως πρέπει να ξεκινήσω την περισυλλογή μου ανάποδα: «Οι νέοι και ο Όσιος Πορφύριος!» 
Πώς στέκει ένας νέος άνθρωπος (νέος στην ηλικία ή στην πίστη) απέναντι σε έναν μοναχό που έχει Αγιότητα; 
Πώς στέκει κάποιος που πρωτοπερπατά στη γη, μπροστά σ’  έναν άνθρωπο που ομιλεί με τον Ουρανό; 
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’  αυτή τη σχέση;
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Συνεχίζονται τα έργα συντηρήσεως και ευπρεπισμού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής .Νοέμβριος 2021

 


Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίσθηκαν τα έργα ευπρεπισμού και συντήρησης της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου  Αττικής κατά τον μήνα Νοέμβριο  του 2021

Συνεχίσθηκε  η καθαριότητα των δένδρων της Ιεράς Μονής και της κατασκήνωσης.

Τακτοποιήθηκαν και ευπρεπίσθηκαν χώροι και μικρά παρεκκλήσια στης Ιεράς Μονής.

Bάφτηκε και ευπρεπίσθηκε εσωτερικά το καθολικό της Ιεράς Μονής.

Καθαρίσθηκαν ξερά χόρτα και δένδρα της αυλής της Μονής (στον προαύλειο χώρο )

Επιδιορθώθηκε και υποστηρίχθηκε υπόστεγο σε χαγιάτι σε παλαιά πτέρυγα της Μονής

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και Δραστηριοτήτων Δεκεμβρίου 2021

 


Καθημερινά  στην Ιερά Μονή  στις 7.00π.μ. έως την ημέρα των Χριστουγέννων ,τελείται η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, εκτός από τις Nυχτερινές Θείες λειτουργίες και τις άλλες ακολουθίες που αναγράφονται στο πρόγραμμα.

Τετάρτη  1  Δεκεμβρίου  6.00μ.μ Ακολουθία του εσπερινού και Ιερά Παράκληση στην Παναγία  .

Κυριακή   5  Δεκεμβρίου ( Ι΄Λουκά-  Aγ.Σάββα) 6.30π.μ.-10.00 π.μ. Ακολουθία του μεσονυκτικού , του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Τετάρτη  8  Δεκεμβρίου  6.00μ.μ Ακολουθία του εσπερινού και Ιερά Παράκληση στην Παναγία  .

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η Γέννηση του Χριστού οδηγεί στη δική μας αναγέννηση.

 


Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

απόσπασμα από το βιβλίο: Ο Θεός στη γη μας

Κατά τη νύχτα των Χριστουγέννων ξεδιπλώνεται μπροστά μας όλο το βάθος της αγάπης του Θεού . Ο πόνος για την πτώση και η λαχτάρα για τη λύτρωση άδειασε τον ουρανό .Δεν είναι δυνατόν με λόγια να παρασταθεί αυτό το μυστήριο .Ο άνθρωπος νιώθει μία πολύτιμη παρόρμηση να προσέλθει προσκυνητής στη φάτνη της Βηθλεέμ εκεί μπροστά στον επίγειο λίκνο του Θεού αισθάνεται να συνειδητοποιεί ολοκληρωτικά το νόημα της ενσάρκου οικονομίας .Δεν έχει ανάγκη από σχήματα ορθολογιστικά ο άνθρωπος .

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικη προσφορά από τις εκδόσεις ΧρυσοπηγήΟ Θεός στη γη μας.Ένα βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

 

Οι εκδόσεις Χρυσοπηγή παρουσιάζουν  γι αυτές τις γιορτές μία υπέροχη Χριστουγεννιάτικη προσφορά .Προμηθευτείτε και χαρίστε στους γνωστούς και τους φίλους σας το βιβλίο "Ο Θεός στη γη μας" του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Μία ευκαιρία να ζήσετε ακόμη πιο πνευματικά τις ημέρες των εορτών εσείς και οι δικοί σας.Ένα ταξίδι με σκέψεις και στοχασμούς για τα Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις γιορτές 

5 τεχάχια από το βιβλίο " O Θεός στη γη μας" μπορούν να σας σταλούν ταχυδρομικά στην τιμή των 20 ευρώ χωρίς επιβάρυνση των ταχυδρομικών.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή.

Τηλ.παραγγελιών : 2295022228 

Πώς θα έχουμε πνευματική ωφέλεια από τις βιοτικές ασχολίες

  

Εμπνευσμένος από τον επίσκοπο Τύχωνα, συνέταξα και σου στέλνω την ακόλουθη εποικοδομητική διδαχή για το πώς το καθετί μπορεί να μεταβληθεί σε συνήγορο της θείας Αληθείας και να μας θυμίζει τον Θεό.
Μου έγραψες πως οι οικιακές ασχολίες αποσπούν την σκέψη σου από τον Θεό. Σου υπέδειξα τι να κάνεις, ώστε να μη συμβαίνει αυτό. Δεν αναφέρθηκες, ωστόσο, σε κάτι άλλο, που συνήθως απομακρύνει το νου από τον Θεό. Είναι το γεγονός ότικάθε εξωτερικό πράγμα ενεργεί πάνω στις αισθήσεις, τραβάει την προσοχή μας και την αποσπά από τον Θεό.
Υπάρχει κάποια μέθοδος, με την οποία μπορούμε όχι μόνο να αποτρέψουμε τη μαγνήτιση του νου από τα αισθητά αντικείμενα, αλλά και να κατορθώσουμε την αναγωγή του, μέσω των αντικειμένων, στον Θεό. Πώς; Αναθεωρώντας με πνευματική αίσθηση όλα όσα αντιλαμβανόμαστε με τις σωματικές αισθήσεις μας. Σύμφωνα με τη νέα θεώρηση των πραγμάτων, καθετί υλικό θα αποκαλύπτει στο νου σου μια πνευματική αλήθεια. Να μερικά παραδείγματα:
Πηγή : Διακόνημα

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Και εμείς που κατηγορούμε τους κατοίκους της Βηθλεέμ ,τους μιμούμαστε.



Του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου

Απόσπασμα από το βιβλίο "Ο Θεός στη γη μας"

Με συγκρατημένη την ανάσα και με γεμάτη από προσδοκίες προσμονή, περίμενε τη νύχτα εκείνη όλη η ανθρωπότητα. Χιλιάδες χρόνια πριν πάλευε απεγνωσμένα να βρει την αλήθεια.,  Και η ίδια δεν αγνοούσε ότι μέσα στο σκοτάδι έπλεε χωρίς φως χωρίς πυξίδα χωρίς προσανατολισμό .

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Πως εκλήθης αδελφέ; Παΐσιος μοναχός


Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής 


Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού και σε ατμόσφαιρα κατανυκτική τελέσθηκε η κουρά του νέου Μοναχού της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής του έως τώρα δοκίμου Χρήστου Αθανασόπουλου ο οποίος ονομάσθηκε Παΐσιος Μοναχός την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.
Την  ακολουθία της κουράς  τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος και Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος.
Στους προτρεπτικούς λόγους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου αναφέρθηκε στην μεγάλη πνευματική σχέση που συνέδεε τον νέο μοναχό με τον ίδιο πριν πολλά χρόνια και τώρα τον αξιώνει ο θεός να εισέλθει στις τάξεις της μοναχικής πολιτείας.
Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ αναφέρθηκε με λόγους αγάπης στον νέο αδελφό και τον προέτρεψε να συνεχίσει και ενδυναμώσει τον πνευματικό του αγώνα στον μοναχικό στίβο.
Στην ακολουθία βρέθηκαν οι γονείς ,τα αδέλφια του νέου αδελφού με τις οικογένειές τους, συγγενείς και πολλοί πνευματικοί αδελφοί της Μονής που ήρθαν να ενώσουν τις προσευχές στο ξεκίνημα ενός ανθρώπου στο δρόμο της μοναχικής ζωής.

Μ

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Πανήγυρις παρεκκλησίου Εισοδίων της Θεοτόκου Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Εορτάζει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου το παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό πυργοτέλους 3α στο  Παγκράτι.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ημερολόγιο του μεγάλου ερχομού (Ένα πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο για τα παιδιά από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή)




Οι εκδόσεις Χρυσοπηγή ετοίμασαν για τα μικρότερα παιδιά ένα πρωτότυπο ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα .Είναι αλήθεια ότι από πολλές χριστιανικές οικογένειες περνάει απαρατήρητη η νηστεία των 40 ημερών την οποία έχει ορίσει η εκκλησία μας .Τα παιδιά μας όλη αυτή την περίοδο βρίσκονται μέσα σε ένα μεγάλο πανηγύρι όπου γίνονται ένα σωρό προετοιμασίες για την υποδοχή της αυτής της μεγάλης γιορτής .Νομίζουμε όμως ότι μέσα σε αυτή την πληθώρα των εκδηλώσεων και των εορταστικών απασχολήσεων τα παιδιά μας ελάχιστα ή και καθόλου προσεγγίζουν το μεγάλο γεγονός του ερχομού του Σωτήρος Χριστού στη γη .Αν σκεφτούμε ότι και τα σχολικά βιβλία σχεδόν σιωπούν για αυτό το σημαντικότατο γεγονός που χώρισε την ιστορία του κόσμου στα δύο, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι τα περισσότερα παιδιά μόνο εξωτερικά γιορτάζουν τη μεγάλη αυτή γιορτή .

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ημερολόγιο -Αγιολόγιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής 2022

 


Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου  Αττικής ,σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κυπρή κυκλοφορούν ημερολόγιο τοίχου για το 2022..Στο ημερολόγιο αναγράφονται οι διατεταγμένες Νηστείες της εκκλησίας μας, ως επίσης το Σύμβολο της Πίστεως, τα αγιογραφικά αναγνώσματα και μικρό συναξάρι των εικονιζόμενων Αγίων ή και Απολυτίκιά τους.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ημερολόγιο 2022 με καθημερινή Αγιογραφική μελέτη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή το  εγκόλπιο ημερολόγιο για το 2022 με καθημερινή Αγιογραφική μελέτη.Η πρωτοτυπία αυτού του ημερολογίου έγκειται στο ότι προσπαθεί να βοηθήσει κάθε χριστιανό που θέλει να μελετά καθημερινά τις καθορισμένες περικοπές της Καινής Διαθήκης (Απόστολο και Ευαγγέλιο).

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Ξεκινήσαμε τη διάθεση του κουμπαρά της ιεραποστολής.

Συνεχίζοντας τους τρόπους για να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας στην Ουγκάντα,αυτή τη φορά ξεκινάμε τη διάθεση των κουμπαράδων της Ιεραποστολής.

Από την Κυριακή  31 Οκτωβρίου ξεκινήσαμε  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής,να διαθέτουμε δωρεάν κουμπαράδες με σκοπό την ενίσχυση της Ιεραποστολής μας. Η διάθεση των κουμπαράδων των ιεραποστολής γίνεται κάθε Κυριακή μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και Δραστηριοτήτων Νοεμβρίου 2021

 


Δευτέρα   1  Νοεμβρίου   (Αγ.Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού ) 7.00π.μ-8.30π.μ Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Τετάρτη  3  Νοεμβρίου  6.00μ.μ Ακολουθία του εσπερινού και Ιερά Παράκληση στην Παναγία.

Μὴν ἀγανακτεῖς πού τὰ πράγματα δὲν ἔρχονται πάντοτε ὅπως τὰ θέλεις ἐσὺ στὴ ζωὴ σου.


Δὲν εἶναι δυνατόν, ἀλλὰ καὶ συμφέρον σου δὲν εἶναι, νὰ γίνονται ὅλα κατὰ τὴ σκέψη σου, κατὰ τὴν ἐπιθυμία σου, κατὰ τὸ θέλημὰ σου. Ἡ σκέψη σου πολὺ συχνὰ εἶναι πλανεμένη, ἡ ἐπιθυμία σου ἐμπαθής, τὸ θέλημὰ σου ὁλότελα ἐγωιστικό.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Μικρά πνευματικά ..


Εάν ζητήσεις κάτι από τον Θεό και σου το δώσει να του πεις ένα ευχαριστώ• εάν δεν σου το δώσει να του πεις χίλια, γιατί σε φύλαξε από κάτι.

[Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος]

Η μετάνοια είναι μία πνευματική άνοιξη.



Το γεγονός το αφηγήθηκε μία εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα και συνέβη στο παλαιό νοσοκομείο των Πατρών, στον «Άγιο Ανδρέα».

Είπε:
«Περί το 1968-69 έκανα την πρακτική μου εξάσκηση στο παλαιό νοσοκομείο των Πατρών που βρισκόταν κοντά στο κάστρο. Η κατάσταση βέβαια ήταν θλιβερή από κτιριακής πλευράς, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που λιγοστού νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών.
Εμείς οι εθελόντριες βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε τις μόνιμες αδελφές και συγχρόνως εξασκούμεθα.
Πηγή : ενοριακή ζωή

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Τὸ ὄνομά μου εἶναι Πατρίς


[Ομιλία καθηγητού κ. Σαράντου Καργάκου κατά την τελετή απονομής Αναμνηστικού Μεταλλίου και Τιμητικού Διπλώματος στους επιζώντες πολεμιστές στις επιχειρήσεις των περιόδων 1940-53 (Αλβανία, Μακεδονία, Ήπειρος, Θράκη, Κρήτη, Βόρειος Αφρική, Κορέα).]

Ο Βίκτωρ Ουγκώ σε μία ευτυχισμένη ποιητική του στιγμή είχε γράψει το στίχο: «Δεν γνωρίζω πια τ' όνομα μου· ονομάζομαι Πατρίς». Κάθε φορά που το χρέος μάς καλεί να τιμήσουμε αυτούς που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμελείας, πρέπει να ενθυμούμαστε τους λόγους μεγάλων ανδρών, διότι μόνον αυτών η φωνή μπορεί να υψωθεί ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», προς τον οποίο «πετάουν» μόνο τα γόνατα ανδρών γενναίων, όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.

H 28η Οκτωβρίου 1940 όπως καταγράφεται στο ημερολόγιο του Γιώργου Θεοτοκά


Μιλώντας για την ιστορία από την πηγές, που κουβαλούν την κάπνα της στιγμής ,τη δύναμη των ονείρων και το θαύμα.Συνεχίζουμε και σήμερα έως το Σάββατο 28 Οκτωβρίου  μέσα από τη σελίδα των εκδόσεων Χρυσοπηγή να αναζητούμε κείμενα μεγάλων συγγραφέων και απλών ανθρώπων που με την πένα τους κράτησαν το ΟΧΙ φυλακτό και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σήμερα το δεύτερο αφιέρωμά μας
H 28η Οκτωβρίου 1940 όπως καταγράφεται στο ημερολόγιο του Γιώργου Θεοτοκά.

Του Μιχ. Γ. Καβουλάκη, φιλολόγου, πρ. λυκειάρχη

Ο Γιώργος Θεοτοκάς (1906-1960), ο γνωστός και πολυγραφότατος λογοτέχνης, βρισκόταν στην Αθήνα, όταν κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 και από τις σελίδες του ημερολογίου του, που εκδόθηκε με τον τίτλο: “Τετράδια ημερολογίου (1939-1945)”, περιγράφει τα συγκλονιστικά γεγονότα τα οποία έζησε. Ας παρακολουθήσομε το κείμενό του.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Πώς μαλακώνει μια σκληρή καρδιά;


Στην που συχνότατα πήγαινε ο Παππούς (), τον χώρο τους εντός της αυλής τον είχε νοικιάσει ένας τσαγκάρης κομουνιστής, εκ των σημαινόντων στελεχών.
Το μίσος του προς όλους, και εξαιρετικώς προς τους ιερείς, δεν είχε . Εκεί που εργαζόταν παραληρούσε μονολογώντας, από πού θα αρχίσει με την παρέα του να σφάζουν τους παππάδες.
Και έλεγε:
– «Πρώτα – πρώτα, θα σφάξουμε τους παπάδες της Ζωοδόχου Πηγής».

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής.

 


Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου καθημερινά και έως την ημέρα των Χριστουγέννων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελείται η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία.Η ακολουθία θα ξεκινά στις 6.45π.μ.


Δυνατότητα διευκόλυνσης προσκυνητών στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

Κατά την περίοδο του χειμώνα (επειδή ο Ναός της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής είναι μικρός ) την ώρα της Θείας λατρείας το αρχονταρίκι της Μονής  θα είναι ανοικτό  με τους προσκυνητές, με  ζωντανή μετάδοση με ήχο και εικόνα των Ιερών ακολουθιών .Ευχαριστούμε 

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η συμβίωση με δύσκολους ανθρώπους



π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

Είναι απογοητευτικό να συναντούμε ανθρώπους ή, το χειρότερο, να ζούμε μαζί τους, που μας προκαλούν ένταση, μας μειώνουν ή μας αναστατώνουν. Όλ’ αυτά είναι σημάδια της απουσίας της κοινωνίας των προσώπων, της ενότητας και της αγάπης.

Προσπαθούμε να τους αποφύγουμε, γιατί κανείς δεν αναπαύεται σε τέτοια ατμόσφαιρα. Όλοι μας θέλουμε να έχουμε χαρά, καρδιακή ειρήνη, ζωντάνια και όχι μιζέρια. Η αποφυγή όμως τέτοιων ανθρώπων δεν είναι πάντα εφικτή, γιατί ενδέχεται να ζούμε ή να εργαζόμαστε μαζί. Τι θα γίνει τότε; Να συνεχίσουμε να έχουμε τ’ αρνητικά συναισθήματα, που, αναπόφευκτα, θα μας οδηγήσουν σε λύπη, θλίψη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την ασθένεια;

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να προσεύχονται ακατάπαυστα



Ας μη νομίσει κανείς, αδελφοί μου Χριστιανοί, πώς μόνο οι ιερωμένοι και οι μοναχοί έχουν χρέος να προσεύχονται ακατάπαυστα και παντοτινά και όχι οι κοσμικοί. Όχι, όχι. Όλοι γενικά οι Χριστιανοί έχουμε χρέος πάντοτε να βρισκόμαστε σε προσευχή. Ο αγιότατος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Φιλόθεος γράφει σχετικά τα εξής στο Βίο του αγίου Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (του Παλαμα).
Πηγή : με παρρησία

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Εάν κάποιος σε κατηγορήσει για κάτι που δεν έχεις διαπράξει να χαρείς.

 


Εάν κάποιος σε κατηγορήσει για κάτι που δεν έχεις διαπράξει να χαρείς. Να χαρείς διότι σου δίνεται η ευκαιρία να ταπεινωθείς.

Εάν κάποιος σε ελέγξει για κάτι που έκανες, να χαρείς.

Να χαρείς διότι σου δίνεται η ευκαιρία να συνέλθεις και να μετανοήσεις.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

'Εναρξη νέου κύκλου ομιλιών



Ξεκινούν και πάλι , αυτή την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 6.45μ.μ,οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι.Στις 6.00μ.μ.θα τελεστεί η Ακολουθία του εσπερινού,θα ακολουθήσει η  ακολουθία του Αγιασμού και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η  πρώτη εσπερινή ομιλία.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Η αμαρτία του άλλου δεν μας δικαιώνει.



Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Είναι φοβερό το πόσο εύκολα καθόμαστε και ασχολούμαστε με τις αμαρτίες των άλλων. Και όχι μόνο ασχολούμαστε αλλά την προβάλουμε, την διαφημίζουμε, την κοινοποιούμε!

Και αυτό βεβαίως γίνεται διότι δεν βλέπουμε το δικό μας χάλι, την δική μας αμαρτία, τις δικές μας πτώσεις.

Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Λουγκουζί!!! Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 

Μία ιστορική μέρα έζησε η ιεραποστολή μας στην Ουγκάντα.Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος  της Ιεραποστολής μας στο Λουγκουζί της Ουγκάντας.

Ο Πατριάρχης βρίσκεται στην Ουγκάντα για την τέλεση του Τεσσαρακονθήμερου Μνημοσύνου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κυρού Ιωνά. Παράλληλα πραγματοποιεί ποιμαντική επίσκεψη στην χώρα.

Ο Μακαριώτατος μίλησε με λόγια αγάπης και στοργής στον εφημέριο του Ναού π.Γεώργιο Νυόμπι και στους πολυπληθείς ενορίτες και τα πολλά παιδιά.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το σχολείο με τη συνοδεία κληρικών και παρακάθησε σε τράπεζα που είχαν ετοιμάσει οι ενορίτες,

Ήταν μία ιδιαίτερη μέρα για το χωριό του Λουγκουζί καθώς το 2022 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την έναρξη της ιεραποστολής μας στην Ουγκάντα .Ο Θεός να ευλογεί όλους όσοι με καρδιά εργάζονται στον αμπελώνα της Αφρικής .




Recommended Post Slide Out For Blogger