Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τριήμερο της Πεντηκοστής στη Χρυσοπηγή

 


Σάββατο  22  Ιουνίου 7.00π.μ.( Ψυχοσάββατο) Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία θα ψαλλεί τρισάγιο για τους κεκοιμημένους και θα διαβαστούν τα κόλυβα.

«ΑΝΕΛΗΦΘΗΣ ΕΝ ΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ»



ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητή
Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού αποτελεί έναν χαρμόσυνο εορτολογικό σταθμό μέσα στην όντως ευφρόσυνη αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας μας. Με αισθήματα αγαλλιάσεως οι ορθόδοξοι πιστοί κατακλύζουμε την ιερή αυτή ημέρα τους ναούς για να αναπέμψουμε ευχαριστήριες ωδές στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Κύριο και να υμνήσουμε την αγία Ανάληψή Του στους ουρανούς, εκεί από όπου καταδέχθηκε να κατέβει, προκειμένου να επιτελέσει το σωτήριο έργο του ανθρωπίνου γένους (Ιωάν.3,13.Φιλιπ.2,6-11). Υμνούμε την επάνοδό Του στο θείο θρόνο της άφατης μεγαλοσύνης Του, στα δεξιά του Θεού Πατέρα, προς τον Οποίο θα είναι εσαεί ο μεγάλος και αιώνιος μεσίτης μας (Α΄Τιμ.2,5).
Πηγή : Αγια Μετέωρα

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον Όσιο Σάββα τον Βατοπαιδινό


Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού, η παράκληση της Παναγίας και θα ακολοθήσει ομιλία από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Εφραίμ με θέμα : τη ζωή του Οσίου Σάββα του Βατοπαιδινού.

Η Ανάληψη του Χριστού, π.Ἀλεξάνδρου Σμέμαν

       
Ανάληψη
Ἕνα ρίγος χαρᾶς διαπερνᾶ τὴ λέξη “ἀνὰληψη”, πού δείχνει μιὰ πρόκληση πρὸς τοὺς ἀποκαλούμενους “νόμους τῆς φύσεως”, πρὸς τὴ διαρκῆ κάθοδο καὶ πτώση· εἶναι μιὰ λέξη πού ἀκυρώνει τοὺς νόμους τῆς βαρύτητας καὶ πτώσης. Ἐδῶ ἀντίθετα τὰ πάντα εἶναι ἐλαφράδα, πέταγμα, μιὰ ἀτέλειωτη ἄνοδος. Ἡ Ἀνάληψη τοῦ Κυρίου γιορτάζεται σαράντα μέρες μετὰ τὸ Πάσχα, τὴν Πέμπτη τῆς ἕκτης ἑβδομάδας μετὰ τὴ γιορτὴ τῆς Ἀνάστασης τοῦ Χριστοῦ.
Τὴν Τετάρτη, τὴν παραμονή, ἡ Ἐκκλησία τελεῖ τὴν ἀποκαλούμενη “Ἀπόδοση τῆς ἑορτῆς τοῦ Πάσχα”, σὰν νὰ χαιρετᾶ δηλ. τὸ Πάσχα. Ἡ ἀκολουθία εἶναι ἀκριβῶς ἡ ἴδια, ἀπ’ ἀρχῆς μέχρι τέλους, ὅπως αὐτὴ τῆς νύχτας τοῦ Πάσχα, μὲ τὴν ἀπαγγελία ἀκριβῶς τῶν ἴδιων στίχων: “Ἀναστήτω ὁ Θεὸς καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ Αὐτοῦ…”, “Αὕτη ἡ ἡμέρα ἥν ἐποίησεν ὁ Κύριος, ἀγαλλιασώμεθα καὶ εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ”. Ὅταν ψάλλει αὐτοὺς τοὺς στίχους ὁ ἱερεύς, κρατᾶ τὴν πασχάλια λαμπάδα καὶ θυμιατίζει ὁλόκληρη τὴν ἐκκλησία, ἐνῶ σὲ ἀπάντηση ψάλλεται τὸ “Χριστὸς ἀνέστη”. Ἀποχωριζόμαστε τὸ Πάσχα, τὸ “ἀποδίδουμε” στὸ ἑπόμενο ἔτος.
Πηγή : Φανερωμένη Χολαργού

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Τι κάνουν οι μοναχοί;

 

images   


Πηγή : Ενωμένη Ρωμιοσύνη

του αρχιμ.Ιακώβου Κανάκη

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος όρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους, εισήλθε μέσα στην Εκκλησία ένα πνεύμα εκκοσμίκευσης.  Οι χριστιανοί που επιθυμούσαν να ζήσουν την «ζεστασιά» της «πρώτης Εκκλησίας» αποφάσισαν να φεύγουν από τις πολυπληθείς πόλεις και να ζουν κατά μόνας ή ως μικρές ομάδες σε έρημα μέρη.  Αυτή είναι η αρχή του μοναχισμού.  Οι άνθρωποι που θα ζουν στις ερημιές (στα μοναστήρια αργότερα) δεν θα το κάνουν επειδή μισούν τον κόσμο αλλά επειδή αγαπούν τον κόσμο.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι μας

 

Η ακολουθία του  Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι , την Κυριακή  16 Ιουνίου .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 7.15π.μ.

Η Ανάληψη του Κυρίου

«Τι ανάγκη έχω από τον ουρανό, όταν εγώ ο ίδιος θα γίνω ουρανός;…»
ΑναληψιςΈνα ρίγος χαράς διαπερνά τη λέξη «ανάληψη», που δείχνει μια πρόκληση προς τους αποκαλούμενους «νόμους της φύσεως», προς τη διαρκή κάθοδο και πτώση∙ είναι μια λέξη που ακυρώνει τους νόμους της βαρύτητας και πτώσης. Εδώ αντίθετα τα πάντα είναι ελαφράδα, πέταγμα, μια ατέλειωτη άνοδος. Η Ανάληψη του Κυρίου γιορτάζεται σαράντα μέρες μετά το Πάσχα, την Πέμπτη της έκτης εβδομάδας μετά τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού.
Την Τετάρτη, την παραμονή, η Εκκλησία τελεί την αποκαλούμενη «Απόδοση της εορτής του Πάσχα», σαν να χαιρετά δηλ. το Πάσχα. Η Ακολουθία είναι ακριβώς η ίδια, απ’ αρχής μέχρι τέλους, όπως αυτή της νύχτας του Πάσχα, με την απαγγελία ακριβώς των ίδιων στίχων: «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού…». «Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή». Όταν ψάλλει αυτούς τους στίχους ο ιερεύς, κρατά την πασχάλια λαμπάδα και θυμιατίζει ολόκληρη την εκκλησία, ενώ σε απάντηση ψάλλεται το «Χριστός ανέστη». Αποχωριζόμαστε το Πάσχα, το «αποδίδουμε» στο επόμενο έτος. Ίσως να έπρεπε να αισθανόμαστε λυπημένοι. Αντί όμως για λύπη, μας δίνεται νέα χαρά: η χαρά να στοχαζόμαστε και να γιορτάζουμε την Ανάληψη.
Πηγή : Φανερωμένη Χολαργού

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Όλοι οι άνθρωποι έχουν άγγελο… (Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης)



…Την ώρα πού μπήκα στο δωμάτιο του, ήταν εκεί οι γιατροί, πού έκαναν την καθημερινή επίσκεψη τους στους θαλάμους των ασθενών. Κατά σύμπτωση οι γιατροί εκείνοι ήταν πρώην φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι, μόλις με είδαν, ήρθαν κοντά μου και με ενημέρωσαν για την κατάσταση της υγείας του Γέροντα. Όταν τελείωσαν κι έφυγαν οι γιατροί, πήγα και κάθισα δίπλα στο Γέροντα Ιάκωβο, ο οποίος, μόλις με είδε, μου είπε το εξής, το όποιο μ’ έκανε πραγματικά ν’ ανατριχιάσω,γιατί ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ.
– Δεν σε ξέρω. Πρώτη φορά σε βλέπω. Άλλα βλέπω ότι πίσω σου στέκεται ο άγγελος σου.
Με συγκλόνισε κυριολεκτικά αυτό πού μου είπε. Δεν το λέω για υπερηφάνεια, Και πρόσθεσε:
– Όλοι οι άνθρωποι έχουν άγγελο. Άλλα τον δικό σου τον είδα. Πρόσεξε να μη τον διώξεις από κοντά σου. Ανατριχιάζω ολόκληρος κάθε φορά, πού το σκέφτομαι, το ίδιο όπως την ώρα εκείνη. Κι ολοκλήρωσε ο Γέρων Ιάκωβος:
Πηγή : Διακόνημα

Θεία Λειτουργία στη Χρυσοπηγή

 

Η ακολουθία του  Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής  την Κυριακή  16  Ιουνίου στις 7.00π.μ. .Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο αρχονταρίκι.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ο βίος του Αγίου Λουκά του Ιατρού


Ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (κοσμικό όνομα Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий, Βαλεντίν Βόϊνο-Γιασενέτσκι) είναι άγιος της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας. Ήταν Καθηγητής - Χειρούργος.

Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.
Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σε όλη του τη ζωή ήταν από λίγο έως εξαιρετικά φτωχός, καθώς είτε ο μισθός του ήταν μικρός, είτε βρισκόταν στη φυλακή, είτε όταν του πρόσφεραν χρήματα για κάποια θεραπεία υποδείκνυε άλλα πρόσωπα και ζητούσε τα χρήματα να δοθούν απ' ευθείας σε αυτά.

Ακολουθία του εσπερινού της Αναλήψεως και ομιλία για τη Δεσποτική εορτή


Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού της Αναλήψεως και αμέσως μετά στο Αρχονταρίκι θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση με θέμα τη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως /

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι ενισχύστε την ιεραποστολή μας στην Ουγκάντα



Από το σχολείο μας του Αγίου Σπυρίδωνος  στην  Ουγκάντα 

Από το καλοκαίρι του 2012 μία Ιεραποστολική φλόγα άναψε στην Ουγκάντα από το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής. Μία φλόγα που συνεχίζει να καίει και να ζεσταίνει .Γνωρίστε την Ιεραποστολή μας στην Ουγκάντα 

Γνωρίστε τη διακονία της ιεραποστολικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητάς μας στην Ουγκάντα.

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο 

"Από καρδιάς"

Ενισχύστε την δράση μας 

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ

TherapiaTiflouΜητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου (†), διασκευασμένη ὁμιλία πού ἔγινε στήν Βίγλα στίς 16/5/2004

Τό Εὐαγγέλιο πού ἀκούσαμε, μᾶς λέγει πῶς ὁ Χριστός θεράπευσε ἕνα ἐκ γενετῆς τυφλό.
Ὅταν τόν εἶδαν οἱ ἀπόστολοι, νά εἶναι ὥριμος πιά ἄνθρωπος ἐκ γενετῆς τυφλός, ρώτησαν τόν Χριστό:
-Ποιός ἁμάρτησε, αὐτός ἤ οἱ γονεῖς του; Γιατί γεννήθηκε τυφλός; Ποιός φταίει;
Ὁ Χριστός τούς ἔδωσε μία ἀπάντηση πού μᾶς ἐνδιαφέρει ὅλους πολύ. Τούς εἶπε:
-Οὔτε οὗτος ἥμαρτεν οὔτε οἱ γονεῖς αὐτοῦ. Τυφλός γεννήθηκε γιά νά φανερωθοῦν τά ἔργα τοῦ Θεοῦ «ἐν αὐτῷ». Γιά νά μπορέσουμε νά μελετήσουμε, νά καταλάβουμε πῶς δουλεύει ὁ Θεός.
Πηγή : Φανερωμένη Χολαργού

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής με την ευκαιρία της εορτής της αποδόσεως του Πάσχα  . Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00μ.μ.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Η πλάνη να νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα





Του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Καλλινίκου
(απόσπασμα από το βιβλίο των εκδόσεων Χρυσοπηγή "Προσέχεις τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου")
 
Η πεποίθηση ότι μπορούμε να εκφράζουμε τη γνώμη μας επί παντός επιστητού είναι μέγιστο σφάλμα.Υπάρχουν όμως ομάδες ανθρώπων που έχουν αυτήν την εσφαλμένη εντύπωση,

Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο

 


Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,η παράκληση της Παναγίας  και θα ακολουθήσει ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον Ηγούμενο της Μονής π.Εφραίμ Παναούση με θέμα τη ζωή του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Προσοχή στην ακοή !!



του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου
Προσοχή στην ακοή .Μην εκτιθέμεθα ,μην πλησιάζουμε και μην συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν ρυπαρό στόμα .Μην λέμε ποτέ είμαι δυνατότερος ,δεν επηρεάζομαι.Και μάλιστα οι νέοι πρέπει να προσέξουν όταν επιπόλαια εκτίθενται σε συναναστροφές που ακούνε πράγματα που δεν πρέπει να ακούνε.Και το καλό δια του λόγου διαδίδεται και το κακό.Ο λόγος ηχεί στα αυτιά μας και εισέρχεται στην καρδιά .

Η αδικία στη ζωή των ανθρώπων.


είναι η συνήθεια να βλέπη κανείς τους νόμους με υπεροψία. Αδικία είναι η περιφρόνηση των νόμων, κη καταπάτηση του δικαίου.

Αδικία είναι η εναντίωση στο θείο θέλημα. Είναι ενέργεια για να επικρατήσει το κακό, ο πόλεμος, η ταραχή, η κακοδαιμονία, η βασιλεία του πονηρού.
Η αδικία είναι ανοσιούργημα κι αυτόν που την εργάζεται τον καθιστά ακάθαρτο μπροστά στον Θεό. Η αδικία είναι αποκρουστική στα μάτια του Θεού, καθώς προσβάλλει το πρώτο των θείων χαρακτηριστικών που είναι η θεία δικαιοσύνη. Είναι δε μητέρα κάθε κακίας, αφού μέσα στην αδικία κρύβεται διαμιάς η κακία.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

H απελπισία!!

του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου
To να αμαρτήσει κανείς είναι εύκολο .Δύσκολο είναι το να μετανοήσει και να σωθεί.Πολλοί λόγοι συμβάλλουν σε αυτό.Πότε η αμέλεια ,πότε η ντροπή πότε η αδιαφορία,και ο άνθρωπος παραμένει στην πτώση μακριά από τη σωτηρία του. Αυτό βέβαια θέλει και ο διάβολος.Δεν περιορίζεται όμως στο να εκμεταλευτεί κατάλληλα μόνο τους λόγους που απαριθμήσαμε προηγουμένως για να μας εξασφαλίσει την αμετανοησία και κατά συνέπεια και την καταστροφή μας.

Πρόγραμμα παρεκκλησίου Εισοδίων της Θεοτόκου -Στέντορος 4 - Παγκράτι -Ιούνιος 2024

 


Σάββατο 1 Ιουνίου  8.00 π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία. Η Ακολουθία θα τελεσθεί στη Γεωργιανή Γλώσσα

Κυριακή  2 Ιουνίου    ( Σαμαρείτιδος )   7.15π.μ. Ακολουθία  του Όρθρου και Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί πνευματική ομιλία στο Αρχονταρίκι .

Σάββατο 8 Ιουνίου  8.00 π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.Η Ακολουθία θα τελεσθεί στη Γεωργιανή Γλώσσα

Κυριακή  9 Ιουνίου    ( Του τυφλού )   7.15π.μ. Ακολουθία  του Όρθρου και Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί πνευματική ομιλία στο Αρχονταρίκι

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής - Ιούνιος 2024



Σάββατο 1 Ιουνίου  7.00 π.μ
. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Κυριακή  2 Ιουνίου    ( Σαμαρείτιδος )   6.45π.μ. Ακολουθία  του Μεσονυκτικού,του Όρθρου και Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί πνευματική ομιλία στο Αρχονταρίκι με θέμα στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα

Τετάρτη 5 Ιουνίου 6.00μ.μ. Ακολουθία του εσπερινού ,παράκληση στης Παναγίας και ομιλία για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο

Recommended Post Slide Out For Blogger