Νυχτερινή Θεία Λειτουργία στη Χρυσοπηγή

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία στη Χρυσοπηγή
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνας .Μάθετε περισσότερα

Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Μοναχός και ιεραποστολή

 

+ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ

Καλόν λυπήσαι γονείς, και μη Κύριον.
ο μεν γαρ Κύριος και έπλασεν, και έσωσεν.
οι δε πολλάκις ους ηγάπησαν απώλεσαν
και τη κολάσει παρέδωκαν.
(αγ. Ιωάν. Κλίμακος)

Αντί προλόγου

Όντως είναι μεγάλο θαύμα να βλέπει κανείς νέους και νέες, κάθε ηλικίας και μόρφωσης, να μην τους κάνουν καμία εντύπωση τα όσα (δήθεν ωραία και ευχάριστα) διαθέτει η εποχή μας, αλλά να τα' απαρνούνται όλα, και με βιαστικό και χαρούμενο βήμα, όπως τα ελάφια που διψούν, να πηγαίνουν στις Ιερές Μονές για να βρουν εκείνο που δεν μπορεί σήμερα να τους προσφέρει (η δήθεν πλούσια, αλλά μάλλον ταλαιπωρημένη) εποχή μας. Για να αναφέρουμε στον συντομότατο αυτόν πρόλογο,

Δημιουργία νέας Αγίας Τράπεζας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί



 Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού , την επιμέλεια του π.Γεωργίου Νυόμπι και ευλαβών χριστιανών που συμβάλλουν στο έργο της Ιεραποστολής, δημιουργήθηκε νέα Αγία Τράπεζα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί της Ουγκάντας.Η μόνιμη πια Αγία τράπεζα αντικαθιστά την παλαιά που δημιούργησαν από το ξεκίνημα της ιεραποστολής μας οι νέοι της ενορίας και μας εξυπηρέτησε έως σήμερα.Μακάρι στη νέα Αγία Τράπεζα να τελούνται πάντα Θείες λειτουργίες για τις ψυχές των Αφρικανών αδελφών μας ,αλλά και όσων συμβάλλουν στην προσπάθειά μας στην Ουγκάντα .Ευχαριστούμε "από καρδιάς".Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους αγιάζει.

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται.Για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν 

Εθνική τράπεζα : 656/201115-86
στο όνομα του ιερέως της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί της Ουγκάντας 

George Nyombi
IBAN GR3301106560000065620111586
SWIFT BIG: ETHNGRAA

Για τη βοήθειά σας ευχαριστούμε “από καρδιάς”






Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

 

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00μ.μ.

Έναρξη κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής στο εκκλησάκι μας


Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 5.30μ.μ. το απόγευμα στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι θα ξεκινήσει ο κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής για κυρίες  με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Κάθε Τετάρτη στις 5.30μ.μ. θα τελέιται η παράκληση της Παναγίας και αμέσως μετά θα πραγματοποιείται μελέτη της Αγίας Γραφής για κυρίες με θέμα τη φετινή χρονιά την προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου.

 

Ακολουθία του εσπερινού,Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και ομιλία

 

Την Τετάρτη 25 Σεπετεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,το μυστήριο του Ιερού ευχελαίου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Σημαντική ανακοίνωση για την ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα .

 Θυμίζουμε στους συμμετέχοντες στην προσκυνηματική εκδρομή στην Αίγινα που διοργανώνει η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου ό,τι : η αναχώρηση θα γίνει με πούλμαν από την Ιερά Μονή στις 6.30π.μ.Παρακαλούμε να είμαστε εγκαίρως .Ευχαριστούμε .Εκ της Ιεράς Μονής .

Ο χαρακτήρας του μοναχισμού

 

Σκοπός του μοναχισμού είναι ο άνθρωπος να νεκρώσει τα πάθη του και να έρθει απρόσκοπτα σε επαφή με τον Θεό μέσω της άσκησης και κυρίως της ησυχίας, μακριά από τις μέριμνες της κοσμικής ζωής οι οποίες τον αποσπούν από την επικοινωνία του με τον Θεό, ενώ σύμφωνα με τους Πατέρες, μοναχοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να ζήσουν όλη τη ζωή τους σύμφωνα με το Ευαγγέλιο[1].

Πηγή : Πεμπτουσία

Ο αυτοέπαινος είναι κατακριτέος.


Του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου


Ενώ η ταυτότητα του εγώ είναι απαραίτητη για να ξέρουμε τι είμαστε,υπάρχει πάντοτε κίνδυνος να «υπερφονήσουμε».Η βίωση της ταπεινοφροσύνης δεν είναι πάντοτε εύκολη και μπορεί εύκολα να συγρουστεί με την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Ηττοπάθειες και πεσιμισμοί δεν είναι σωστές καταστάσεις.Η απάρνηση ικανοτήτων που μας έχει δώσει ο Θεός δεν συνιστά πάντοτε ταπείνωση.η ισσοροπία της συνειδήσεως στη σκέψη  πως ό,τι καλό μέσα μας είναι της Χάριτος του Θεού και δικά μας είναι τα λάθη ,είναι καλύτερη κατάσταση.

Ο αυτοέπαινος είναι κατακριτέος.Το καμάρωμα του εαυτού μας για τα προσόντα μας,την πνευματική μας πρόοδο,είναι απαράδεκτο.Η φωνή του Προφήτου Ησαία είναι ξεκάθαρη.Δεν πρέπει να είμαστε ενώπιον των οφθαλμών μας «επιστήμονες».

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Κάθε Κυριακή λειτουργεί το Κατηχητικό μας !!

Το κατηχητικό σχολείο στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής συνεχίζει τη λειτουργία του κάθε Κυριακή μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας .

Πώς να αντέχουμε τον πόνο.


Δημήτρης Καραβασίλης, Θεολόγος – Συγγραφέας – Ραδιοφωνικός παραγωγός

Λένε για μια γυναίκα που της πέθανε ο της, πως γύρευε τρόπο να τον γυρίσει πίσω κοντά της, μέχρι που τα βήματά της την έφεραν σε κάποιον ερημίτη που ζούσε σε μια σπηλιά.

– Τι μπορείς να κάνεις για να μου τον φέρεις πίσω; τον ρώτησε.
Εκείνος αντι να της εξηγεί οτι είναι παράλογα αυτά που του ζητά, ήρεμα της λέει:
– Αν μου φέρεις ένα κόκκο σουσάμι απο σπίτι που δεν έχει γνωρίσει πόνο τότε κι εγώ θα εξαφανίσω τον δικό σου.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Διαρκώς συμβαίνουν στην ζωή μας απρόοπτα (Γερ.Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου)


Έρχεσαι στο μοναστήρι για να βρεις πνευματική ζωή, και συναντάς κακούς. Είναι απρόοπτο. Ζητάς κελλί από την πλευρά του μοναστηριού που δεν έχει υγρασία, το αποκτάς, διαπιστώνει όμως ότι η θάλασσα σου προκαλεί αλλεργία, οπότε δεν μπορείς να χαρείς ούτε την ημέρα ούτε την νύχτα.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Kυριακάτικη Θεία Λειτουργία στη Χρυσοπηγή

 

Η ακολουθία του  Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής  την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 7.00 π.μ...Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι ενώ θα πραγματοποιηθεί και η έναρξη των Κατηχητικών για τα μικρά παιδιά στη Χρυσοπηγή.

Χρειάζονται τα κατηχητικά σχολεία;



Ανδρέας Μπούτσικας τ. Σχολικός Σύμβουλος-Συγγραφέας
Ακούστηκε τελευταία από κάποιους πως τα Κατηχητικά Σχολεία πρέπει να καταργηθούν, γιατί θεωρούνται επιζήμια για την…χριστιανική αγωγή των παιδιών, άποψη πολύ περίεργη και ύποπτη, που λίγο-πολύ γνωρίζουμε καλά ποιοι κύκλοι την προωθούν, αφού το σύνθημά τους είναι το γνωστό· «Χτυπάτε σιγά-σιγά και με μέθοδο!»
«Ξηλώστε λίγο-λίγο τα θρησκευτικά και ηθικά στηρίγματα του λαού, και η εθνική διάλυσή του σίγουρα θα έρθει!».

    Χθες είχαμε τη διαγραφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και την απαγόρευση εισόδου κληρικών στα σχολεία, σήμερα την όποια απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, αύριο ίσως την κατάργηση του όρκου, την αποκαθήλωση των εικόνων από τις αίθουσες των δικαστηρίων, την αφαίρεση του σταυρού από την σημαία, την επιβολή του πολιτικού γάμου και πάει λέγοντας. Γνωστό το τροπάριο, γνωστοί και οι …ψάλτες!
 
 

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Προσοχή στην ακοή !!



του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου
Προσοχή στην ακοή .Μην εκτιθέμεθα ,μην πλησιάζουμε και μην συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν ρυπαρό στόμα .Μην λέμε ποτέ είμαι δυνατότερος ,δεν επηρεάζομαι.Και μάλιστα οι νέοι πρέπει να προσέξουν όταν επιπόλαια εκτίθενται σε συναναστροφές που ακούνε πράγματα που δεν πρέπει να ακούνε.Και το καλό δια του λόγου διαδίδεται και το κακό.Ο λόγος ηχεί στα αυτιά μας και εισέρχεται στην καρδιά .

Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι μας

 

Η ακολουθία του  Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου  στις 7.15 π.μ.

Απόκρουση της απελπισίας.

Εφραίμ ο Σύρος
Πρόσεχε, αδελφέ, γιατί ο εχθρός πολεμάει με διάφορους τρόπους τους αγωνιστές. Και πριν μεν πραγματοποιηθεί η αμαρτία, ο εχθρός τη δείχνει στα μάτια τους πολύ μικρή.
Μετά τη διάπραξη της αμαρτίας όμως, ο πονηρός την παρουσιάζει υπερβολικά βαριά στα μάτια εκείνου που αμάρτησε, σηκώνοντας εναντίον του μύρια κύματα λογισμών, έτσι ώστε, πνίγοντας μέσα σ' αυτά τη λογική σκέψη του αδελφού, να τον καταποντίσει στο βυθό της απελπισίας.
Κι εσύ λοιπόν, αγαπητέ, γνωρίζοντας από πριν αυτές τις πανουργίες του εχθρού, πρόσεχε μη σε γελάσει και αμαρτήσεις. Αλλά κι αν έχεις ήδη πέσει σ' ένα παράπτωμα, μην το συνεχίζεις, απελπισμένος για τη σωτηρία του.
Πηγή : Ενοριακή ζωή.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί άργησε το Κατηχητικό;



Θά ‘θελα σήμερα νά σχολιάσω τή φράση πού ἄκουσα ἀπό ἕνα δεκάχρονο παιδί, ὅταν μέ ἐντολή τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη μας τίς τελευταῖες ἡμέρες τῆς Σαρακοστῆς ἐπισκέφθηκα ἕνα ἀπό τά χωριά τῆς ἀκριτικῆς Μητροπόλεως στήν ὁποία ὑπηρετῶ καί ἡ ὁποία μέ ἔβαλε σέ πολλές σκέψεις… Ἄς
πάρουμε ὅμως τά πράγματα ἀπό τήν ἀρχή. Λίγες μέρες πρίν τή Μεγαλοβδομάδα συζητούσαμε μέ τά παιδιά τοῦ Κατηχητικοῦ, στό μικρό αὐτό χωριό, γιά τήν ἐξομολόγηση καί μιά κι αὐτή θά ἦταν ἡ πρώτη φορά στή ζωή τους πού θά συμμετεῖχαν στό Μυστήριο τῆς Ἐξομολογήσεως,
Πέρασαν λίγες ἡμέρες καί ἐπισκέφθηκα καί πάλι τό χωριό, γιά τήν ἐξομολόγηση τῶν παιδιῶν καί μόνο, αὐτή τή φορά. Παρόλο πού γνωρίζω καλά τό ἀπόρρητο τοῦ Μυστηρίου, τό ὁποῖο καί ἀσφαλῶς δέν πρόκειται νά παραβῶ, θέλω νά σᾶς μεταφέρω τή φράση ἑνός παιδιοῦ, γιατί τή θεωρῶ πολύ σημαντική!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

“Τον θεωρούμε βοηθό του Θεού εδώ στη γη”!



    Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως (1877-1961).
    Εκείνη η γυναίκα με πήγε σ’ ένα δωμάτιο όπου υπήρχαν πολλά ράφια με ρουχισμό και ιατρικές στολές. Μου διάλεξε τη μικρότερη ρόμπα, την έφερε στα μέτρα μου κι άρχισε να τη ράβει στη ραπτομηχανή.
    Όσο έραβε, μου αφηγούνταν για τον άνθρωπο, τον οποίο η μοίρα ήθελε να συναντήσω στο δρόμο μου.
    – Ο Βαλεντίν Φέλιξοβιτς [ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως] είναι χειρουργός σταλμένος από τον Θεό, μου έλεγε.
    Πηγή : Διακόνημα

    Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

    Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση Αγίας Σοφίας και ομιλία

     

    Την  Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,η Παράκληση της Αγίας Σοφίας  και θα ακολουθήσει ομιλία για την Αγία Σοφία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .

    Άγιος,Παΐσιος Αγιορείτης: Χρειάζεται πνευματικός οδηγός στην πνευματική ζωή




    Σήμερα το πιο απαραίτητο είναι να βρουν οι άνθρωποι έναν πνευματικό, να εξομολογούνται, να του έχουν εμπιστοσύνη και να τον συμβουλεύωνται.
    Αν έχουν πνευματικό και βάλουν ένα πρόγραμμα με προσευχή και λίγη μελέτη, εκκλησιάζωνται, κοινωνούν, τότε δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σ’ αυτήν την ζωή.
    Η ψυχή πρέπει να παρακολουθήται από τον πνευματικό, για να μη λαθέψη τον δρόμο της. Μπορεί να βοηθάη στον αγώνα λ.χ. και η πνευματική μελέτη, αλλά, αν κανείς δεν έχη πνευματικό οδηγό, μπορεί να δίνη δικές του ερμηνείες σ’ αυτά που διαβάζει, και να πλανηθή.
    Βλέπεις, και όταν κάποιος πάη κάπου με το αυτοκίνητό του και δεν γνωρίζη καλά τον δρόμο, μπορεί να συμβουλεύεται τον χάρτη, αλλά σταματάει κιόλας και ρωτάει, για να μην πάρη λάθος δρόμο. Ξεκινάει, ας υποθέσουμε, από την Αθήνα να πάη στην Φλώρινα. Έχει χάρτη και τον παρακολουθεί, αλλά ρωτάει και σε κανένα περίπτερο αν πηγαίνη καλά, αν ο δρόμος είναι καλός, γιατί σε καμμιά διασταύρωση υπάρχει κίνδυνος να πάρη άλλο δρόμο και να βρεθή στην Καβάλα ή σε κάποιον γκρεμό να κινδυνέψη να σκοτωθή.

    Η Εορτή της Αγίας Σοφίας στο εκκλησάκι μας .

     

    Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 7.15π.μ. στο εκκλησάκι της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της Αγίας Σοφίας .

    Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

    Το κατηχητικό αρχίζει !!

    Το κατηχητικό σχολείο στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής αρχίζει από την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου!!

    Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

    Η ΔΙΨΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Χάρισμα του ελληνικού λαού του Φώτη Κόντογλου



    Το σημερινό κείμενο του Κόντογλου έχει γραφεί 5 μήνες μετά το αυτοκινητικό ατύχημα που είχαν με τη γυναίκα του τον Σεπτέμβριο του 1963, εμφανώς υπό το κράτος μεγάλης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Είχαν μεταφερθεί από το Ασκληπιείο Βούλας στο σπίτι τους, όπου ανάρρωναν κατάκοιτοι σε δυο διαφορετικά δωμάτια, χωρίς να μπορούν να ιδωθούν, μιλούσαν όμως ο ένας στον άλλον, με μια αγάπη, τόσο βαθιά, τόσο άδολη, τόσο βγαλμένη μέσα από την ψυχή τους, που δεν άφηνε ασυγκίνητο ούτε τον πιο σκληρό άνθρωπο. Η στεντόρεια φωνή του Κόντογλου γαλήνευε κι έδινε δύναμη στη Μαρία. Κι η ασθενική φωνή της Μαρίας γέμιζε δάκρυα τα μάτια του Κόντογλου, που δοξολογούσε μέρα νύχτα το Χριστό και την Παναγία, που δεν την πήρανε από κοντά του. Γεμάτος χαρά κι ευγνωμοσύνη για τον Κύριό του, ο Κόντογλου έγραψε το κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα αφιερωμένο στην αληθινή αγάπη όλων των ανθρώπων.

    Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

    Ευλογημένο φθινόπωρο με τις εκδόσεις Χρυσοπηγή


               Αγαπητοί συνοδοιπόροι των εκδόσεων Χρυσοπηγή .

    Να λοιπόν που ολοκληρώθηκε με τη δύναμη του Θεού ένα ακόμα καλοκαίρι. .το φθινοπωρινό σκηνικό μας επηρεάζει για να μαζευτούμε ,να κυττάξουμε λίγο τα "μέσα" μας και να πάρουμε αποφάσεις  .Τα βιβλία με πνευματικό περιεχόμενο, έχουν πάντοτε έναν ρόλο σημαντικό σε αυτό το ταξίδι.

    Ευλογημένο φθινόπωρο με περισσότερες  αναγνώσεις από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή

    Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια!

    Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια!Μια πλούσια οικογένεια ζει -όπως είναι φυσικό- με όλες τις ανέσεις, απολαμβάνοντας καθημερινά ό,τι επιθυμεί, μόνο που όλα τα μέλη της δείχνουν να μην εκτιμούν τον πλούτο τους. Το αντίθετο, μάλιστα! Είναι τις περισσότερες φορές αχάριστοι, δύσκολα ικανοποιούνται και πάντα ονειρεύονται κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν. Ο πατέρας, απογοητευμένος από την αχαριστία, αποφασίζει να ξεκινήσει τη διδαχή από το γιο του και να του δείξει στην πράξη τι σημαίνει πραγματική φτώχεια. Έτσι επιλέγει μια φτωχή οικογένεια που ζει σε ένα ορεινό χωριό και τον παίρνει μαζί του να περάσουν λίγες μέρες μέσα στην απόλυτη φτώχεια… Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε! Το αποτέλεσμα εκπλήσσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και όλους εμάς…

    Η εορτή της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής


    Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην  Ιερά Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.45π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.Στο τέλος της ακολουθίας θα τελεσθεί η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και θα διανεμηθεί ο βασιλικός .

    Η Εορτή της Παναγίας της Γιάτρισσας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής



    Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 6.45π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία .Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε την εορτή της  εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας που φυλλάσεται στην Ιερά Μονή .Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε και τους Αγίους Μάρτυρες Ιερείς και λαικούς που μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής .

    Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

    Ακολουθία του εσπερινού,Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού και ομιλία.

    Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 6.00μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού και θα ακολουθήσει ομιλία από τον π.,Εφραίμ Παναούση στο αρχονταρίκι .

    Ερμηνεία της εικόνας της Γέννησης της Θεοτόκου

     

    O βυζαντινός αγιογράφος της εικόνος της Γεννήσεως της Θεοτόκου ακολουθεί στην ένταξη των σχετικών σκηνών το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου διά να υπογραμμίσει τη θαυματουργική Γέννησι της Θεοτόκου. Ταυτοχρόνως όμως μένει πιστός στη διδασκαλία της Εκκλησίας, όπως την βλέπομε στα τροπάρια της εορτής. Διά τούτο ενώ εικονίζει την Θεοτόκο εντός λίκνου, ως βρέφος εσπαργανωμένον, δέν παραλείπει να επιγράψει υπεράνω της κεφαλής της τα συνήθη συμπιλήματα ΜΡ - ΘΥ (Μήτηρ Θεού).

    Σε όλα σχεδόν τα τροπάρια τόσον της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου, όσον και της Συλλήψεως της Αγίας Άννης (9 Δεκεμβρίου), τονίζεται ότι η γεννηθείσα ή συλληφθείσα παιδίσκη είναι Μητέρα του Θεού.

    Στην εικόνα, δεσπόζει η μορφή της Αγίας Άννης, που εικονίζεται μισοκαθισμένη στο κρεββάτι. Με την αριστερά της χείρα, που μόλις προβάλλει από το ολοκόκκινο μαφόριότης, στηρίζει την κεκλιμένη κεφαλή της. Οι ευσεβείς σκέψεις, στις οποίες έχει βυθισθεί, λόγσ του παραδόξου θαύματος, διαβάζονται στην έκφραση του προσώπου της.
    Πηγή : Συνοδοιπορία

    Πανήγυρις 2024 Ιεράς Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Φωτογραφίες από τον εσπερινό)

     


    Φωτογραφίες : Γεωργία Πάτερου

    Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

    Πανήγυρις 2024 Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία)

     

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου η ακολουθία του Πανηγυρικού Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στην Iερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. 

    Η φετινή πανήγυρις έγινε ακόμη πιο λαμπρά, με τη φιλοξενία τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού.

     Στη Θεία Λειτουργία συμμετέχαν πατέρες της Ιεράς Μονής   ενώ πλήθος προσκυνητών ήρθαν να προσκυνήσουν  και σήμερα την Παναγία μας  .

    Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

    Πανήγυρις 2024 Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής (Φωτογραφίες )


    Φωτογραφίες : Γεωργία Πάτερου και Αλέξανδρος Μυλωνάς 


    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στην Iερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. Στη φετινή Πανήγυρη φιλοξενείται Ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού

    Η Ακολουθία του εσπερινού τελέσθηκε σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου  με πλειάδα ιερέων ενώ πλήθος προσκυνητών ήρθαν να προσκυνήσουν την Παναγία μας και να την παρακαλέσουν για τον αγώνα της ζωής τους.

    Στις Ιερές Ακολουθίες παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες Πατέρων από τις Ιερές Μονές Παρακλήτου και Αναστάντος Χριστού.

    Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Αδελφός του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού π.Σπυρίδων ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεγάλης εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου και το πρόσωπο της Θεοτόκου.

    Μετά το πέρας της Ακολουθίας σε όλους τους προσκυνητές προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα

    Αύριο το πρωί στις 7:00π.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία,στις 12μ.μ. Ιερά παράκληση της Παναγίας και στις 6.30μ.μ. ο εσπερινός της αποδόσεως της εορτής και η παράκληση της Παναγίας .Χρόνια πολλά και Ευλογημένα.

    Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

    Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι μας

     

    Η ακολουθία του  Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου  στις 7.15 π.μ.

    Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

    Ακολουθία του εσπερινού,παράκληση της Παναγίας και ομιλία

    Την  Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού,η Παράκληση της Παναγίας  και θα ακολουθήσει ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .

    Ο παιδομάρτυς άγιος Μάμας: ο θαυμαστός βίος του

     


    mamas
    (το κείμενο είναι κατάλληλο και για παιδιά)

    Ο άγιος Μάμας είναι ένας από τους παιδομάρτυρες- τα παιδιά δηλαδή που αγάπησαν πολύ το Χριστό και έδωσαν και τη ζωή τους για Αυτόν!

    Οἱ γονεῖς τοῦ Θεοδοτὸς καὶ Ρουφίνα ζοῦσαν στὴ Γάγγρα τῆς Παφλαγονίας καὶ ἤσαν χριστιανοὶ μὲ μεγάλη κοινωνικὴ θέση. Τὴν ἐποχὴ αὐτὴ ὁ αὐτοκράτορας Αὐρηλιανὸς κίνησε σκληρὸ διωγμὸ ἐνάντια στοὺς χριστιανοὺς (270-275 μ.Χ.). Μεταξὺ τῶν πρώτων συνελήφθη ὁ Θεοδοτὸς κι ἀφοῦ ἀνακρίθηκε κι ὁμολόγησε τὸν Χριστό, ρίχτηκε στὶς φυλακὲς τῆς Καισαρείας.

    Πηγή : Αντέχουμε
    Recommended Post Slide Out For Blogger