Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ, Συρία και ελληνικά συμφέροντα.


Κωνσταντίνος Χολέβας
 Πολιτικός Επιστήμων 
 
Οι εξελίξεις στην αιματοβαμμένη Συρία καθιστούν πολύ πιθανή μία στρατιωτικού τύπου επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους. Από λεπτό σε λεπτό τα πάντα είναι πιθανά. Η Ελλάς θα κληθεί από τις ΗΠΑ να παράσχει διευκολύνσεις. Δύο αντίθετες σχολές σκέψεως έχουν καταγραφεί στον δημόσιο διάλογο με ενδιαφέροντα επιχειρήματα εκατέρωθεν.

Η ιδεαλιστική σχολή διαφωνεί με οποιαδήποτε ελληνική ανάμιξη. Οι οπαδοί της αμφισβητούν το γεγονός ότι ο Άσσαντ χρησιμοποίησε χημικά αέρια. Άλλωστε είδαμε στον πόλεμο κατά του Ιράκ τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς να κατασκευάζουν ή να διογκώνουν στοιχεία. Οι αρνούμενοι την ανάμιξή μας εκφράζουν την εύλογη ανησυχία τους για το μέλλον του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και των χριστιανικών μειονοτήτων σε περίπτωση πτώσης του Άσσαντ. Αν επικρατήσουν οι ισλαμιστές, ποιος εγγυάται το μέλλον των 800.000 Ρούμ Ορτοντόξ (Ελληνορθοδόξων);
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Η άλλη σχολή σκέψεως, η ρεαλιστική, καταθέτει τα εξής επιχειρήματα: Α) Όταν είσαι μέλος μιας συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ, δεν μπορείς να αρνείσαι τη βοήθειά σου. Β) Χρειαζόμαστε τον Ομπάμα για να πιέσει το ΔΝΤ υπέρ μιας χαλάρωσης των μέτρων που επιβάλλει η τρόικα. Γ) Η πιθανή πτώση του Άσσαντ θα οδηγήσει ταχύτερα σε απόσχιση των Κούρδων της Συρίας, δηλαδή στη δημιουργία Κουρδικού κράτους σε συνεργασία με τους ομοεθνείς τους του Ιράκ και της Τουρκίας. Άρα η δυτική επέμβαση μεσο-μακροπρόθεσμα θα ζημιώσει την Τουρκία.

Δυστυχώς οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Γι’ αυτό η ιδεαλιστική άποψη έχει λίγες πιθανότητες να επικρατήσει. Σε μία εποχή και περιοχή λεπτών ισορροπιών και αλλαγής γεωπολιτικών δεδομένων πιθανότατα η χώρα μας θα αναγκασθεί να ακολουθήσει τη ρεαλιστική σχολή και να παράσχει διευκολύνσεις στους δυτικούς. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει άνευ ανταλλαγμάτων. Προτείνω να ζητήσουμε τουλάχιστον τις εξής δύο διασφαλίσεις;

1) Να δεσμευθούν οι ΗΠΑ ότι θα στηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο.

2) Να αναγνωρισθεί η Ελλάς ως η επίσημη προστάτις των Ορθοδόξων Χριστιανών της Συρίας και του Λιβάνου και να προεδρεύσει σε ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την προστασία των Χριστιανών της περιοχής.

Μακάρι να επικρατήσει η ειρήνη στη Συρία. Δεν θέλουμε ούτε δικτάτορες ούτε ισλαμιστές.
 
Κ.Δ.
Recommended Post Slide Out For Blogger