Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Όταν το Παλιό Κωσταράζι φιλοξένησε τον Παύλο Μελά και τους άντρες του [Video]



Το Παλιό Κωσταράζι αποτέλεσε καταφύγιο για τα ελληνικά αντάρτικα σώματα των Μακεδονομάχων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.



Λόγω έλλειψης βουλγαρικής επιρροής και χωρίς κανένα φόβο προδοσίας από τους κατοίκους του χωριού, αρκετοί οπλαρχηγοί όπως ο πρωτεργάτης του Αγώνα Παύλος Μελάς αλλά και οι Κατεχάκης, Τσόντος Βάρδας, Νταλίπης, Καούδης βρήκαν καταφύγιο και είχαν ως τόπο συνάντησης το Παλιό Κωσταράζι.

Mάλιστα, στο Κωσταράζι είχε συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή, η οποία είχε ιδιαίτερη σημασία, καθιστώντας έτσι το χωριό, κομβικό σημείο συγκέντρωσης και ανασυγκρότησης ελληνικών αντάρτικων σωμάτων.
Πηγή Τρομακτικό

Έτσι, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1904, μετά από συνεχή πορεία αρκετών ημερών και συνήθως σε συνθήκες βροχής και κακοκαιρίας, ο Παύλος Μελάς φθάνει με τους άνδρες του στο Κωσταράζι από το οποίο η Καστοριά απέχει δύο ώρες με τα πόδια.

Στο χωριό φιλοξενούνται δύο ημέρες για να συνέλθουν, ώστε ξεκούραστοι να συνεχίσουν την εκτέλεση της αποστολής τους.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του προς την Ναταλία Δραγούμη, "... Τρέμω καί συγκινούμαι σκεπτόμενος ότι εγώ, ο οποίος ουδέ μύγαν εσκεμμένως εσκότωσα ποτέ, από αύριον θά φονεύσω, θα δολοφονήσω ίσως καί ανθρώπους ακόμη. Τρέμω, αλλ΄ανυπομονώ να το κάμω...".

Xαρακτηριστική είναι και η εξιστόρηση των γεγονότων της διήμερης φιλοξενείας του Παύλου Μελά από την Ελένη Τόμου στο 2:02 του παρακάτω βίντεο.

kostarazi24.blogspot.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger