+++ Ξεκινάμε να μαζεύουμε είδη πρώτης !! ανάγκης για πληγείσες περιοχές από τη φωτιά .Μαζεύουμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής εμφιαλωμένα νερά και ζυμαρικά .Βήμα,βήμα ..Όσο μπορούμε Για όσους έχουν ανάγκη..+++ Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής την Πέμπτη 6 Αυγούστου , με την ευκαιρία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 7.00 π.μ. +++ Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι, την Πέμπτη 6 Αυγούστου , με την ευκαιρία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου .Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 7.15 π.μ+++Δεκαπενταύγουστος 2026 στη Χρυσοπηγή !!- Κάθε απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελείται η ακολουθία του εσπερινού και η Παράκληση της Παναγίας .Αμέσως μετά θα πραγματοποιείται ομιλία από τον π.Εφραίμ Παναούση .Θέμα των φετινών συναντήσεων : Οι Άγιοι και τα προβλήματα της ζωής μας .Απαντήσεις από τη ζωή και τη διδασκαλία των Αγίων σε καθημερινά θέματα της ζωής (άγχος,απώλειες,ασθένεια,θλίψη ,θυμός,κ.λ.π) +++ Κάθε απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι θα τελείται στις 7.00μ.μ. η Παράκληση της Παναγίας .+++ Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου ,την Αίγινα το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει: Αναχώρηση με πούλμαν από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 6.00π.μ. Μετάβαση στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με το πλοίο για την Αίγινα.Προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, ξενάγηση στην παλαιά Μονή.Συμμετοχή στην Ιερά Παράκληση αλλά και στον νέο περικαλλή Ναό του Αγίου. Μετάβαση κατόπιν,στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας για ελεύθερο φαγητό. Επίσκεψη στη συνέχεια και προσκύνημα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ξενάγηση στην ιστορία και το παρόν του νησιού. Ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση από το λιμάνι της Αίγινας γύρω στις 6.00 μ.μ. για τον Πειραιά και αμέσως μετά μετάβαση με το πούλμαν στο Μοναστήρι.Πληροφορίες : π.Παίσιος 2295022228

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Κοίμηση γέρ. Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου

 

ger.spyridon_mikragian112Tην ημέρα της μνήμης των Θεσσαλονικέων φωτιστών και ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τα ξημερώματα, η πόλη της Θεσσαλονίκης αποχαιρέτισε για το Μεγάλο Ταξίδι ένα ακόμη τέκνο της, για το οποίο δικαίως καυχάται. Η καλλικέλαδος και γεγονυία φωνή του γέροντος Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου της Ι. Καλύβης των «Γερασιμαίων» θα υμνεί πλέον τα θεία μεγαλεία από τους χορούς της θριαμβεύουσας Εκκλησίας.
 
Πηγή : Πεμπτουσία
Ο μακαριστός γέροντας Σπυρίδων γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιατικής καταγωγής και έφερε το κοσμικό όνομα Γεώργιος Ραχώνης, όπου και περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές. Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή (1968-1969) και το 1970 έγινε μοναχός στη συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου του Υμνογράφου, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στην Καλύβη της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”. Μαθήτευσε στους ασκητικούς αγώνες κοντά στο γέρ. Γεράσιμο, Μέγα Υμνογράφο της Μεγάλης τους Χριστού Εκκλησίας, το γέρ. Διονύσιο τον Πνευματικό και τον γέρ. Μητροφάνη. Μετά την εκδημία των ανωτέρω ο μακαριστός πλέον Σπυρίδων μοναχός έγινε Γέρων της Καλύβης το 1998. Στην ίδια Συνοδεία μετέχει και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος.
Η αδελφότης των “Γερασιμαίων” χαρακτηριζόταν για την ζέουσα αγάπη, την ειλικρινή εγκαρδιότητα και το θερμό πνεύμα φιλοξενίας προς όλους τους επισκέπτες και όσους είχαν την ευλογία να γνωριστούν μαζί της. Την παράδοση αυτή διετήρησε και επαύξησε και ο μακαριστός γέρ. Σπυρίδων. Αξίζει να προστεθεί ό στενότατα συνδεόμενοι με την αδελφότητα υπήρξαν πολλοί αρχιερείς, μεταξύ των οποίων ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Λύδδης κ. Δημήτριος.
Χάρη στο τάλαντο της καλλιφωνίας, με το οποίο τον προίκισε πλουσιοπάροχα ο δωρεοδότης Κύριος, αλλά και στις μουσικές σπουδές τις οποίες ακολούθησε, έγινε από τους πιο διάσημους ιεροψάλτες της σύγχρονης μοναστικής ζωής. Κόσμησε δε τα αθωνικά αναλόγια κατά τις πανηγύρεις Μονών, Σκητών και Κελλίων. Μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλα ονόματα της αγιορείτικης μουσικής τέχνης και διδάσκοντας νεότερους πατέρες, έγινε η γέφυρα που συνέδεσε επιτυχώς την παλαιά παράδοση με το παρόν και το μέλλον.
Ο αοίδιμος γέρ. Σπυρίδων κατέληξε ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, η οποία τον ταλαιπώρησε ιδιαίτερα, αλλά κατόρθωσε να την αντιμετωπίσει με γενναιότητα, διδάσκοντας και από αυτό το μετερίζι όσους βρέθηκαν κοντά του.
Όπως έγινε γνωστό, η σορός του μακαριστού Γέροντος μετεφέρθη στην Ι. Μονή Χορτιάτη στις 08.30, όπου θα ψαλεί η Εξόδιος Ακολουθία στις 10.00 π.μ. Ακολούθως θα μεταφερθεί στο Άγιον Όρος, στην Ι. Καλύβη του, όπου θα τελεστεί η Μοναχική Εξόδιος Ακολουθία στις 3 μ.μ. και θα ακολουθήσει Τράπεζα. Από τη Συνοδεία του έγινε γνωστό ότι θα ναυλωθεί πλοιάριο για όσους επιθυμούν να προσευχηθούν για τη μακάρια ανάπαυση του γέροντος, το οποίο θα αναχωρήσει μετά την Τράπεζα από το Άγιο Όρος.
† Σπυρίδωνος Μοναχού αιωνία και άληστος η μνήμη.
Recommended Post Slide Out For Blogger