Ιω, Καποδίστριας - Ομιλία της Γερ. Φιλοθέης στην Ι. Μ. Π.Χρυσοπηγής- Εγγραφείτε στο κανάλι μας

.+++Ξεκινά και πάλι έπειτα από τη διακοπή των εορτών του Πάσχα την Κυριακή 26 Απριλίου το κατηχητικό σχολείο και οι δραστηριότητες για τα παιδιά στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής ,μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.Τα παιδιά έχουν δυνατότητα μέσα από την κατήχηση ,τη λατρευτική ζωή ,τα παιχνίδια αλλά και τις δραστηριότητες να μάθουν για την Ορθόδοξη πίστη ,να γνωρίσουν την εκκλησία σαν πραγματική τους μητέρα και χώρο τους φυσικό.Σας περιμένουμε.+++ Την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση . +++ Δημιουργώντας μικρές αποστολές αγάπης σε οικογένειες θα θέλαμε ,αν μπορούσατε να συνδράμετε και εσείς .Αυτήν την περίοδο στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής χρειαζόμαστε :Όσπρια: φακές και ρεβύθια , Χαρτιά υγείας και κουζίνας Μπορείτε να τα παραδώσετε στους π.Εφραίμ και π.Παίσιο Ευχαριστούμε πολύ +++ Υποδοχή και φιλοξενία Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής-Ένα μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός και μία ιδιαίτερη ευλογία ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε - πρώτα ο Θεός -στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής από την Παρασκευή 1η έως την Κυριακή 3η Μαίου Θα υποδεχθούμε μετά από ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσεβίου ο οποίος και θα κομίσει την Ιερά Μονή, την Τιμία χείρα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που αποτελεί ιερό κειμήλιο της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας Σάμου Το πρόγραμμα της Υποδοχής και φιλοξενίας της Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου έχει ως εξής: Πρόγραμμα Ἱερῶν ἀκολουθιῶν Παρασκευὴ 1η Μαΐου 7.00μ.μ. Ὑποδοχή της Τιμίας χειρός του Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Τροπαιοφόρου. Ἀμέσως μετὰ τέλεση τῆς ἀκολουθίας τοῦ ἑσπερινοῦ Σάββατο 2 Μαΐου 7.00π.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Θεία Λειτουργία 6.00μ.μ. Τέλεση ἑσπερινοῦ καὶ Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου. Κυριακὴ 3 Μαΐου 6.45π.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Θεία Λειτουργία στὴν ὁποία θὰ χοροστατήσει καὶ θὰ λειτουργήσειὁ Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Εὐσέβιος Στὶς 12:00 τὸ μεσημέρι ἡ Τιμία χεῖρα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου θὰ ἀναχωρήσει ἀπὸ τὸ μοναστήρι. Σᾶς περιμένουμε προκειμένου νὰ λάβουμε τὴ χάρη τοῦ Ἁγίου..

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε ώστε να μη κρίνουμε κανένα

Είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε ώστε να μη κρίνουμε κανέναΠηγή                                     

 
Ο αββάς Αντώνιος προφήτευσε στον αββά Αμωνά και είπε: «Θα προκόψεις στο φόβο του Θεού».

Τον έβγαλε έξω από το κελί, του έδειξε μια πέτρα και του είπε: «Βρίσε την πέτρα και κτύπησέ την».Και το 'κανε.
Τον ρωτάει ο αββάς Αντώνιος: «Μήπως μίλησε η πέτρα;» «Όχι» απάντησε εκείνος . «Και συ -του είπε ο αββάς Αντώνιος- πρόκειται να φθάσεις σ” αυτό το μέτρο» όπως και έγινε. Πρόκοψε ο αββάς Αμμωνάς τόσο πολύ, ώστε από πολύ αγαθότητα να μη διακρίνει την κακία.

Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το εξής: Όταν έγινε ο ίδιος επίσκοπος, του έφεραν μια κοπέλα έγκυο και του λένε: «Τιμώρησέ την». Κι εκείνος σταύρωσε την κοιλιά της και παρήγγειλε να της δώσουν δύο σεντόνια λέγοντας: «Μη τυχόν πάνω στη γέννα πεθάνει αυτή ή το βρέφος και δεν βρει τα απαραίτητα για την κηδεία». Του λένε τότε οι κατήγοροί της: «Γιατί το “κανες αυτό; Βαλ” της κανόνα». Κι εκείνος είπε : «Αδελφοί, βλέπετε ότι κινδυνεύει να πεθάνει, τί μπορώ εγώ να κάνω;» Και την άφησε να φύγει. Ποτέ δεν τόλμησε ο Γέροντας να καταδικάσει άνθρωπο.

* Πήγε κάποτε ο αββάς Αμμωνάς σε κάποιον τόπο για να γευματίσει. Εκεί κοντά ήταν κι ένας αδελφός που είχε κακή φήμη. Συνέβη μάλιστα να πάει και να μπει στο κελί του αδελφού η γυναίκα για την οποία τον κακολογούσαν.
Οι κάτοικοι της περιοχής μόλις το έμαθαν, ξεσηκώθηκαν και πήραν την απόφαση να διώξουν τον μοναχό από το κελί. Όταν πληροφορήθηκαν ότι ο επίσκοπος Αμμωνάς βρισκόταν στην περιοχή τους, πήγαν και τον παρακάλεσαν να πάει μαζί τους. Σαν τα έμαθε αυτά ο αδελφός, πήρε τη γυναίκα και την έκρυψε μέσα σ” ένα μεγάλο πιθάρι.
Κετέφθασε το πλήθος και ο αββάς Αμμωνάς αντιλήφθηκε τι συνέβη αλλά χάριν του Θεού σκέπασε το γεγονός. Μπήκε λοιπόν στο κελί του αδελφού, κάθισε πάνω στο πιθάρι και διέταξε να ερευνήσουν το κελί. Όταν όμως έψαξαν και δεν βρήκαν τη γυναίκα, τους είπε ο αββάς Αμμωνάς: «Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο Θεός να σας συγχωρήσει». Και αφού προσευχήθηκε, απομάκρυνε τον κόσμο. Έπιασε τότε από το χέρι τον αδελφό και του είπε: «Πρόσεχε την ψυχή σου, αδελφέ».Και με τον λόγο αυτόν έφυγε.

* Έναν αδελφό που είχε πέσει σε κάποιο αμάρτημα, τον απομάκρυνε ο πρεσβύτερος από την εκκλησία. Σηκώθηκε τότε ο αββάς Βησσαρίων και βγήκε μαζί του λέγοντας: «Κι εγώ αμαρτωλός είμαι».

* Είπε ο αββάς Ηλίας: «Είδα εγώ κάποιον να βάζει κάτω από τη μασχάλη ένα δοχείο κρασί και για να καταισχύνω τους δαίμονες ότι ήταν εντύπωση πλανερή (και όχι πραγματική), λέω στον αδελφό: «Κάνε αγάπη και σήκωσέ το μου αυτό. Και μόλις σήκωσε το επανωφόρι του, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτε κάτω από τη μασχάλη του. Αυτό το ανέφερα με την έννοια ότι και με τα ίδια σας τα μάτια αν δείτε κάτι ή ακούσετε κάτι, μην το πιστέψετε. Πολύ περισσότερο να προσέχετε τους λογισμούς, τις σκέψεις και τα νοήματα, γνωρίζοντας ότι οι δαίμονες τα σπέρνουν αυτά στην ψυχή για να τη διαστρέψουν, ώστε να σκέφτεται αυτά που την βλάπτουν και για να απομακρύνουν τον νού από τις αμαρτίες μας και από τον Θεό».

* Ήλθε κάποτε ένα παιδί δαιμονισμένο, για να θεραπευθεί και επισκέφθηκε κάποιον αδελφό από ένα κοινόβιο της Αιγύπτου. Βγαίνει ο Γέροντας έξω και βλέπει τον αδελφό να αμαρτάνει με το παιδί και δεν τον ήλεγξε λέγοντας: «Εφόσον ο Θεός που τον έπλασε τον βλέπει και δεν τον καίει, ποιός είμαι εγώ, για να τον ελέγξω;»

* Έλεγαν για τον αββά Μακάριο τον Μεγάλο ότι είχε γίνει, όπως λέει η Γραφή, θεός επίγειος (Ιω.10, 34). Γιατί όπως ακριβώς ο Θεός σκεπάζει τον κόσμο, έτσι και ο αββάς Μακάριος σκέπαζε τα ελαττώματα που έβλεπε στους άλλους, σαν να μη τα έβλεπε και εκείνα που άκουε σαν να μην τα άκουε .

* Κάποιος αδελφός της Σκήτης έσφαλε. Έγινε συγκέντρωση στην οποία κάλεσαν τον αββά Μωυσή αλλ” αυτός δεν θέλησε να πάει. Του παρήγγειλε τότε ο πρεσβύτερος: «Έλα, γιατί σε περιμένουν όλοι». Κι εκείνος σηκώθηκε και πήγε κρατώντας στην πλάτη ένα καλάθι τρύπιο που το γέμισε με άμμο. Οι Πατέρες που βγήκαν να τον προϋπαντήσουν του λένε: «Τι είναι αυτό, πάτερ;» «Οι αμαρτίες μου -απαντά ο Γέροντας- που κυλούν και πέφτουν πίσω μου και δεν τις βλέπω και ήλθα εγώ σήμερα να κρίνω τα σφάλματα άλλου». Όταν τ” άκουσαν αυτά οι Πατέρες, δεν είπαν τίποτε εναντίον του αδελφού αλλά τον συγχώρεσαν .

Μέγα Γεροντικό
Recommended Post Slide Out For Blogger