Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Με συμμετοχή εκατοντάδων πιστών η λιτανεία του «Άξιον Εστι» στο Άγιον Όρος.


Εκατοντάδες πιστών συμμετείχαν και εφέτος στην λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του «Άξιον Εστί», η οποία γίνεται κάθε χρόνο την Δευτέρα του Πάσχα, στην περιοχή των Καρυών.

Πάνω από 400 προσκυνητές από την Ελλάδα και τις άλλες Ορθόδοξες χώρες έλαβαν μέρος στην καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνας, που διέρχεται μέσα από την μαγευτική αγιορείτικη φύση.
Η λιτανεία πραγματοποίησε πολλές στάσεις σε διάφορα σημεία του δρόμου και κελλιά, όπου προσφέρονταν από τους Αγιορείτες πατέρες τα παραδοσιακά πασχαλινά κεράσματα.
Σύμφωνα με την παράδοση που επικρατεί στο Άγιον Όρος, οι περισότερες Μονές λιτανεύουν την Δευτέρα του Πάσχα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι τους.
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται η λιτανεία της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Μονή Ιβήρων, καθώς και της εικόνας «Φοβερά Προστασία» της Μονής Κουτλουμουσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνήθεια αυτή για την λιτάνευση της εικόνας του «Άξιον Εστί» έχει διάρκεια πολλών αιώνων.
Πριν αρκετούς αιώνες μοναχοί της Μονής Διονυσίου στις Καρυές αρνήθηκαν να τιμήσουν την Ιερά Εικόνα στην διάρκεια της λιτανείας της και να προσφέρουν τα καθιερωμένα κεράσματα, κατηγορώντας όσους συμμετέχουν σε αυτήν ότι την κάνουν απλά για να πίνουν και να τρώνε.

Το βράδυ ξέσπασε στο Κελλί τους στις Καρυές τρομερή θύελλα με χαλάζι, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πάθουν φοβερές καταστροφές.
Από τότε και η Μονή Διονυσίου άλλαξε γνώμη για την λιτανεία και άρχισε να την τιμά, όπως και οι υπόλοιποι μοναχοί του Αγίου Όρους.

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Recommended Post Slide Out For Blogger