Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία
Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής - Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (του Οσίου Εφραίμ του Σύρου).Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΟΗΕ: Ένας στους οκτώ είναι "χρόνια υποσιτιζόμενος"

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη είναι "χρόνια υποσιτιζόμενος", ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), προειδοποιώντας ότι ο ρυθμός προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της πείνας επιβραδύνεται από...
το 2007/08, όταν οι υψηλές τιμές των τροφίμων προκάλεσαν ταραχές σε αρκετές φτωχές χώρες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στον κόσμο μειώθηκε τα τελευταία χρόνια για να φθάσει τα 868 εκατομμύρια, ποσοστό σχεδόν 12,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι το οποίο ωστόσο παραμένει απαράδεκτο, επισημαίνει ο FAO.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο (SOFI 2012) που παρουσιάστηκε στη Ρώμη, στην έδρα του FΑΟ, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από "χρόνια πείνα" ανήλθε σε 868 εκατομμύρια την περίοδο 2010-2012.

Πηγή ΅Τρομακτικό

Τα προηγούμενα στοιχεία του FAO έκαναν λόγο, το 2010, για 925 εκατομμύρια πεινασμένους στον πλανήτη. Και την προηγούμενη χρονιά ο FAO είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των λιμοκτονούντων είχε ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

"Πριν από το 2007-2008 κυρίως επιτεύχθηκε παγκόσμια πρόοδος στο θέμα της μείωσης της πείνας, ωστόσο κατόπιν υπήρξε μια επιβράδυνση", καταγγέλλει η έρευνα.

"Τα αίτια του ρυθμού επιβράδυνσης αυτής της βελτίωσης είναι πολλαπλά: κυρίως "η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής, η αυξημένη ζήτηση βιοκαυσίμων, η κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες των τροφίμων και οι κλιματικές αλλαγές", εξήγησε ο διακεκριμένος μαλαίος οικονομολόγος Τζόμο Σανταράμ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, στα 868 εκατομμύρια των λιμοκτονούντων ανά τον πλανήτη τα 852 εκατομμύρια ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου αντιπροσωπεύουν το 14,9% του πληθυσμού και τα 16 εκατομμύρια ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.

Σε αυτά τα 868 εκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία των λιμοκτονούντων ζει σε τρείς περιοχές: στη νότια Ασία (304), στην υποσαχάρεια Αφρική (234) και στην ανατολική Ασία (167), δηλαδή ένα σύνολο 705 εκατομμυρίων.

Η εξέλιξη αυτών των 20 τελευταίων χρόνων θεωρείται γενικά ικανοποιητική σε παγκόσμια κλίμακα αλλά αυτή η εξέλιξη υποκρύπτει περιφερειακές ανισότητες και "οι διαφορές ανάμεσα στις περιοχές και σε διάφορες χώρες παραμένουν σημαντικές", σύμφωνα με τον FAO.

Η πείνα μαστίζει κυρίως την Αφρική

Για παράδειγμα, στην ανατολική Ασία από 261 εκατομμύρια λιμοκτονούντες που ήταν την περίοδο 1990-1992, ο αριθμός μειώθηκε στα 167 εκατομμύρια το 2010-2012, όμως στην υποσαχάρεια Αφρική από 170 εκατομμύρια την ίδια περίοδο οι πεινασμένοι αυξήθηκαν στα 234 εκατομμύρια.

Τα νέα στοιχεία βασίζονται σε μια νέα μεθοδολογία, πιο πρόσφατα και πιο αναλυτικά στοιχεία, διευκρίνισε ο Σανταράμ και ο FAO αναθεώρησε όλες οι στατιστικές του των τελευταίων 20 ετών.

Για παράδειγμα σύμφωνα με το SOFI 2011 υπήρχαν 833 εκατομμύρια λιμοκτονούντες το 1990-1992 και 866 εκατομμύρια το 2009. Σύμφωνα με το SOFI 2012, τα στοιχεία αναφέρουν 980 εκατομμύρια για το 1990-1992 και 853 εκατομμύρια το 2009.

Στο εξής οι εκτιμήσεις του FAO για τον αριθμό των πεινασμένων αφορούν και θα αφορούν τριετείς περιόδους καθώς αυτές θεωρούνται πιο αξιόπιστες στατιστικά, πρόσθεσε ο Σανταράμ.

"Η οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί για τον περιορισμό της πείνας και του υποσιτισμού", προειδοποιεί ο FAO.

"Προκειμένου η οικονομική ανάπτυξη να επιτρέψει μια βελτίωση της διατροφής για τους πιο φτωχούς του πλανήτη, πρέπει οι φτωχοί να λάβουν μέρος στη διαδικασία ανάπτυξης και να επωφεληθούν από αυτήν", αναφέρει η έκθεση.

"Η γεωργική ανάπτυξη είναι ένα εργαλείο ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εξάλειψη της φτώχειας και του υποσιτισμού", επισημαίνει ο FAO.

"Ωστόσο η βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, δεν προϋποθέτει μόνο την ποσοτική αύξηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας και της ποικιλίας των τροφών".
nooz.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger