+++Συνεχίζονται οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο Αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος" στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. Την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και θα ακολουθήσει η ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη π.Εφραίμ Παναούση.+++ Υποδοχή και φιλοξενία Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής-Ένα μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός και μία ιδιαίτερη ευλογία ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε - πρώτα ο Θεός -στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής από την Παρασκευή 1η έως την Κυριακή 3η Μαίου Θα υποδεχθούμε μετά από ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσεβίου ο οποίος και θα κομίσει την Ιερά Μονή, την Τιμία χείρα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που αποτελεί ιερό κειμήλιο της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας Σάμου Το πρόγραμμα της Υποδοχής και φιλοξενίας της Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου έχει ως εξής: Πρόγραμμα Ἱερῶν ἀκολουθιῶν Παρασκευὴ 1η Μαΐου 7.00μ.μ. Ὑποδοχή της Τιμίας χειρός του Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Τροπαιοφόρου. Ἀμέσως μετὰ τέλεση τῆς ἀκολουθίας τοῦ ἑσπερινοῦ Σάββατο 2 Μαΐου 7.00π.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Θεία Λειτουργία 6.00μ.μ. Τέλεση ἑσπερινοῦ καὶ Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου. Κυριακὴ 3 Μαΐου 6.45π.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Θεία Λειτουργία στὴν ὁποία θὰ χοροστατήσει καὶ θὰ λειτουργήσειὁ Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Εὐσέβιος Στὶς 12:00 τὸ μεσημέρι ἡ Τιμία χεῖρα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου θὰ ἀναχωρήσει ἀπὸ τὸ μοναστήρι. Σᾶς περιμένουμε προκειμένου νὰ λάβουμε τὴ χάρη τοῦ Ἁγίου..

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αρμπαρόριζα: αρωματική & θεραπευτική

          

    αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές φυτό που το συναντάμε πολύ συχνά στους ελληνικούς κήπους και τα μπαλκόνια. Κι αυτό γιατί φυτεύεται εύκολα, είναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται τόσο συχνό πότισμα όσο άλλα φυτά – αυτό που χρειάζεται είναι τη συχνή επαφή με τον ήλιο.
Η σκούφια της κρατάει από τη Νότια Αφρική και συγγενεύει με το γεράνι – μια προσεκτική ματιά στην εξωτερική της εμφάνιση δε μας αφήνει καμμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Τα φύλλα της είναι ’δαντελωτά’ ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι εμφανίζει πολύ όμορφα μωβ (αλλά και λευκά) λουλουδάκια.
Πηγή διακόνημα
Το  μεγάλο ατού της αρμπαρόριζας είναι το έντονο άρωμα που αναδύουν τα φύλλα της – αρκεί να τα τρίψουμε λίγο και το υπέροχο άρωμά τους γεμίζει τις αισθήσεις μας.
Βασικά tips:
- Κλαδεύεται περίπου όπως και το γεράνι: μ’ ένα μικρό κλαδευτήρι αφαιρούμε τα άρρωστα κλαδάκια και τα ξεραμένα φύλλα για να αναζωογονηθεί.
- Δεν χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Στη γλάστρα, πρέπει να την ποτίζουμε ‘καλά’, περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
- Φυτεύεται πανεύκολα: απλά αφαιρούμε ένα κλαδάκι που δεν έχει άνθη πάνω του και με μια πετρούλα ‘πατάμε’ λίγο την κάτω άκρη του και το φυτεύουμε στη γλάστρα ή το χώμα.
- Θεωρείται ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τα κλαδιά του με τα δαντελωτά φύλλα κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα.
- Οι πιο συχνές χρήσεις της αρμπαρόριζας είναι στην παρασκευή λικέρ, στα γλυκά του κουταλιού αλλά και στα λουκούμια.
- θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδότητες ως  βότανο
Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες.
Τέλος, η αρμπαρόριζα μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό.
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ’ ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό. Όταν πλέον το φυσικό εντομοαωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.
Recommended Post Slide Out For Blogger