Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το Παρεκκλήσιο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Κηφισιά


DSC04790Το ναϊδριο ανάγεται
στον 16ο αιώνα
και έχει μεγάλη
ιστορική αξία.


Του Μάρκου Παπαγεωργίου
Έναντι του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Κηφισιάς, υπάρχει γραφικό παρεκκλήσιο, επ' ονόματι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Το ναϊδριο ανάγεται στον 16ο αιώνα και έχει μεγάλη ιστορική αξία, όχι μόνο για τη χρησιμοποίησή του από αγωνιστές του 1821 και την παλαιότητά του, αλλά και για την δομική του ιδιομορφία, τις τοιχογραφίες και τα αρχαία (ρωμαϊκά) ερείπια.
Πηγή : Συνοδοιπορία
Στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής και της Εθνικής επανάστασης του 1821, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και παρατηρητήριο από αρματωλούς, που έκαναν επιχειρήσεις στην Αττικοβοιωτία.
Τον Ιούλιο του 1992 μετεφέρθη, με τη βοήθεια της εξελιγμένης σύγχρονης τεχνολογίας, από την αρχική του τοποθεσία επί της Λ. Κηφισίας, στην τωρινή που βρίσκεται στο αλσύλιο έναντι του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, υπάρχουν μόλις τρεις ιεροί ναοί των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Αττική και μάλιστα ανήκουν στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, καθώς βρίσκονται στις περιοχές Μαραθώνος, Συκαμίνου και Κηφισιάς.

Η εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα
Εκεί χθες το απόγευμα τελέστηκε ὁ Γ΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Ἀμαρουσίου καί Ὠρωποῦ κ. Κυρίλλου με την παρουσία των εφημερίων του Ναού και αρκετών πιστών.
Σήμερα το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος, οι Ώρες, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων από τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Κυριακόπουλο, ο οποίος κατ' αυτήν την ημέρα τιμά και την επέτειο της εις διάκονον χειροτονίας του. Το εκκλησίασμα παρά το εργάσιμο της ημέρας και το δριμύ ψύχος γέμισε ασφυκτικά το γραφικό παρεκκλήσι.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε σύντομα αλλά πολύ θεολογικά, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αρχιμ. Νικάνωρ Καραγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στο μαρτύριο και την υμνολογία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων είπε "δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος. Η ζωή των ανθρώπων είναι ένας δριμύς χειμώνας. Των ανθρώπων που ζουν αποστατημένοι από τον Θεό. Που ζουν και θα ζουν, σα να μην υπάρχει Θεός. Που ποδοπατούν ξεδιάντροπα το θέλημα του Θεού. Ο πραγματικός χριστιανός όμως προσπαθεί να γαντζωθεί μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας στην πίστη και στο Θεό. Και η Αγία & Μ. Τεσσαρακοστή προσφέρει δύο γέφυρες που μας βοηθούν να περάσουμε στην αντίπερα όχθη. Τη νηστεία και την προσευχή. Και οι δύο παράγοντες είναι δύσκολοι καθώς προσκρούουν στην ανθρώπινη λογική. Είναι όμως τα μόνα που μπορούμε όλοι να τα κάνουμε. Δεν είναι ο αυτοσκοπός, είναι οι γέφυρες για να περάσουμε απέναντι. Και είναι δριμύς ο χειμώνας, γεμάτος θλίψεις, δοκιμασίες, στενοχώριες, πτώσεις, πειρασμούς. Όμως είναι και γλυκύς ο Παράδεισος και η επιβράβευση του Θεού."
Ευχήθηκε τέλος στον π. Χρίστο Κυριακόπουλο, ο οποίος σήμερα συμπλήρωσε 40 χρόνια από την ημέρα που χειροτονήθηκε διάκονος, "να υγιαίνει, να τον χαίρεται η οικογένειά του και η Εκκλησία και ο Θεός να του δίνει έτη πολλά για να εκπληρώνει τα καθήκοντά του".
DSC04762DSC04763DSC04769DSC04784DSC04785DSC04788DSC04805DSC04809DSC04815DSC04820DSC04822DSC04823DSC04824
 
Recommended Post Slide Out For Blogger