+++Την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και η Παράκληση της Παναγίας .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .+++Mαζεύουμε τους κουμπαράδες της Ιεραποστολής μας για την Ουγκάντα που έχουν διανεμηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο για τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας στην Ιεραποστολή .Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να μεζεύουμε τους κουμπαράδες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθειά της Ιεράς Μον Παναγίας Χρυσοπγής στην Αφρική .Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να φέρνετε από τώρα τους κουμπαράδες παραδίνοντάς τους στους π.Εφραίμ και Παίσιο .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Γνωρίστε το ρόλο του ψευδαργύρου για την υγεία μας

 

gnoriste-to-rolo-tou-psevdargyroy-sthn-ygeia-masΑποτελεί ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, «πανταχού παρόν» στο σώμα μας, καθώς βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, γεγονός που τον καθιστά συστατικό ζωτικής σημασίας σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης και κυτταρικής διαίρεσης, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Παράλληλα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, αφού αποτελεί συμπαράγοντα μεγάλου αριθμού ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Απαραίτητη είναι και η συμμετοχή του στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την επούλωση των πληγών, ενώ σχετίζεται και με την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.
Πηγή : Διακόνημα
Οι κυριότερες πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή περιλαμβάνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικότερα το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα πουλερικά και το γιαούρτι, ενώ στις φυτικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνονται το φύτρο του σιταριού, τα φασόλια, τα ρεβίθια, ο αρακάς καθώς και ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως το σουσάμι, ο ηλιόσπορος και τα φιστίκια κάσιους.
Ωστόσο, λόγω της χαμηλότερης βιοδιαθεσιμότητας του ψευδαργύρου από πηγές φυτικής προέλευσης, άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες είναι πιθανόν να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα του εν λόγω θρεπτικού συστατικού, κάτι που μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε ηλικιωμένους, ασθενείς που εμφανίζουν κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όπως η νόσος Crohn ή η κοιλιοκάκη, καθώς και σε άτομα που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες ή πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger