η αφράτη ταραμοσαλάτα της Ευγενίας
Δύσκολα
μπορώ να αποκόψω μια συνταγή απ’ τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες την
δοκίμασα. Οι άνθρωποι, τα μέρη, η διάθεση, όλα συμβάλλουν στο γευστικό
αποτύπωμα που σου μένει στο μυαλό και δεν μπορώ παρά να τα αναπαράγω
όταν μοιράζομαι την συνταγή. Ειδικά σ’ αυτή την περίπτωση που οι
συνθήκες ήταν ιδανικές και στη μέση του χειμώνα, γεμίζεις με
καλοκαιρινές μνήμες.
Πηγή : Παντεσπάνι .gr
«Θα σου βγάλω μια ταραμοσαλάτα, Δημήτρη, και θέλω να μου πεις εσύ που ξέρεις», μου λέει… γνωρίζοντας βεβαίως περί pandespani και θεωρώντας την γνώμη βαρύνουσα. Η ταραμοσαλάτα με λάδι της Ευγενίας δεν παιζόταν… ήταν ό,τι πιο ανάλαφρο και αφράτο είχα δοκιμάσει και ομολογώ πως όχι μόνον δεν τσιγκουνεύτηκα τα λόγια, αλλά οι πράξεις μου (όπως και όλων των υπολοίπων) επιβεβαίωσαν τον θαυμασμό. «Ένα μυστικό» μου λέει, «το λεμόνι στην αρχή… το χτυπάς με το κρεμμυδάκι και τον ταραμά… μετά το λαδάκι σαν μαγιονέζα, σιγά-σιγά… και μετά είμαι για pandespani»! Είχα δοκιμάσει παλιότερα να την κάνω μόνο με λάδι, χωρίς ψωμί αλλά δεν μου είχε βγει, γιατί δεν ήξερα το μυστικό. Άν θέλετε λοιπόν, να κάνετε την απλούστερη, πιο αφράτη ταραμοσαλάτα και εξαιρετικά σικ, ακολουθείστε τη συνταγή της Ευγενίας.
αφράτη ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
Προετοιμασία:
Πανεύκολη συνταγή με 4 μόνον υλικά που είναι έτοιμη σε λιγότερο από 5
λεπτά. Θέλει όμως 2 ώρες στο ψυγείο (σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη ή
μέσα σε κλειστό μπολ) πριν την χαρείτε.
Υλικά (για μεζέ 6-8 ατόμων)150 γραμ. λευκό ταραμά
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 – 500 ml ελαιόλαδο
2-2½ λεμόνια, τον χυμό
Παρασκευή: Σε μίξερ πολτοποιείτε το κρεμμύδι μαζί με το λεμόνι και τον ταραμά. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σαν να κάνατε μαγιονέζα. Την αφήνετε στο ψυγείο να πέσει η αψιά γεύση του κρεμμυδιού και να δέσουν τα υλικά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Έχετε έτοιμη την πιο αφράτη ταραμοσαλάτα που δοκιμάσατε ποτέ!
———————
———————