Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η συνταγή της εβδομάδας


αφράτη ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμίη αφράτη ταραμοσαλάτα της Ευγενίας


Δύσκολα μπορώ να αποκόψω μια συνταγή απ’ τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες την δοκίμασα. Οι άνθρωποι, τα μέρη, η διάθεση, όλα συμβάλλουν στο γευστικό αποτύπωμα που σου μένει στο μυαλό και δεν μπορώ παρά να τα αναπαράγω όταν μοιράζομαι την συνταγή. Ειδικά σ’ αυτή την περίπτωση που οι συνθήκες ήταν ιδανικές και στη μέση του χειμώνα, γεμίζεις με  καλοκαιρινές μνήμες.
Πηγή : Παντεσπάνι .gr

στο ξύλινο καϊκι - συνταγή ταραμοσαλάταΉταν στα μέσα του περσινού Αυγούστου, κάπου έξω  απ’ τις Σπέτσες, όταν με το ταχύπλοο των φίλων μου, μπήκαμε σε έναν υπέροχο κολπίσκο προς την Βερβερόντα, για να συναντηθούμε με διάφορους φίλους. Καταλήξαμε όλοι με συνοπτικές διαδικασίες πάνω στο ξύλινο καϊκι του «άρχοντα» της παρέας, που όχι μόνον είχε τον χώρο αλλά και την διάθεση και το μεράκι να μας ετοιμάσει μια ουζοποσία, ως αυτή οφείλει να γίνεται. Με μεζέδες λιτούς και εκλεκτούς, με τις οξύτητες και τις αρμύρες να αναδεικνύουν την γεύση του ούζου και με την προσωπική φιλοξενία της Ευγενίας να κρατά την παρέα πάντα στα πάνω της.
«Θα σου βγάλω μια ταραμοσαλάτα, Δημήτρη, και θέλω να μου πεις εσύ που ξέρεις», μου λέει… γνωρίζοντας βεβαίως περί pandespani και θεωρώντας την γνώμη βαρύνουσα. Η ταραμοσαλάτα με λάδι της Ευγενίας δεν παιζόταν… ήταν ό,τι πιο ανάλαφρο και αφράτο είχα δοκιμάσει και ομολογώ πως όχι μόνον δεν τσιγκουνεύτηκα τα λόγια, αλλά οι πράξεις μου (όπως και όλων των υπολοίπων) επιβεβαίωσαν τον θαυμασμό. «Ένα μυστικό» μου λέει, «το λεμόνι στην αρχή… το χτυπάς με το κρεμμυδάκι και τον ταραμά… μετά το λαδάκι σαν μαγιονέζα, σιγά-σιγά… και μετά είμαι για pandespani»! Είχα δοκιμάσει παλιότερα να την κάνω μόνο με λάδι, χωρίς ψωμί αλλά δεν μου είχε βγει, γιατί δεν ήξερα το μυστικό. Άν θέλετε λοιπόν, να κάνετε την απλούστερη, πιο αφράτη ταραμοσαλάτα και εξαιρετικά σικ, ακολουθείστε τη συνταγή της Ευγενίας.
αφράτη ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί - ταραμάς 
αφράτη ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
Προετοιμασία: Πανεύκολη συνταγή με 4 μόνον υλικά που είναι έτοιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά. Θέλει όμως 2 ώρες στο ψυγείο (σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη ή μέσα σε κλειστό μπολ) πριν την χαρείτε.
Υλικά (για μεζέ 6-8 ατόμων)
150 γραμ. λευκό ταραμά
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 – 500 ml ελαιόλαδο
2-2½ λεμόνια, τον χυμό
αφράτη ταραμοσαλάτα μόνο με ελαιόλαδο
Παρασκευή: Σε μίξερ πολτοποιείτε το κρεμμύδι μαζί με το λεμόνι και τον ταραμά. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σαν να κάνατε μαγιονέζα. Την αφήνετε στο ψυγείο  να πέσει η αψιά γεύση του κρεμμυδιού και να δέσουν τα υλικά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Έχετε έτοιμη την πιο αφράτη ταραμοσαλάτα που δοκιμάσατε ποτέ!
αφράτη ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
———————
———————
Recommended Post Slide Out For Blogger