. +++ Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση . +++ Την Κυριακή 7 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,θα πραγματοποιηθεί η λήξη της φετεινής Κατηχητικής χρονιάς, που θα περιλαμβάνει παράσταση κουκλοθέατρου με την "ιστορία του Αχλαδένιου" δώρα και γλυκίσματα και πολλές εκπλήξεις .Περιμένουμε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους στο μεγάλο Αρχονταρίκι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.+++Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά νήσο της Τήνου πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 .Το προσκύνημά μας περιλαμβάνει : Αναχώρηση από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής το Σάββατο 4 Ιουλίου με πούλμαν στις 6.00π.μ μετάβαση στη Ραφήνα και από εκεί μετάβαση στο νησί της Τήνου με το καράβι . Μετά την άφιξή μας επιβίβαση σε πούλμαν και μετάβαση στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας στο Κεχροβούνι όπου θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή (το Ναό της Μονής,το κελλάκι της Οσίας και την Αγία κάρα της) .Αμέσως μετά επιστροφή στη Μεγαλόχαρη που φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως στον Πανίερο Ναό με τα πολυπληθή τάματα των θαυμάτων της Μεγαλόχαρης . Ελεύθερος χρόνος στο νησί ,επιστροφή στη Ραφήνα με το πλοίο και μετάβαση με πούλμαν στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής .Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες :π. Παίσιος και στο τηλέφωνο 2295022228Υ.Σ Οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν φούστες για την είσοδό τους στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου .Δεν επιτρέπεται ακόμη η είσοδος σε άνδρες αλλά και παιδιά με κοντά παντελόνια και βερμούδες.+++Ξεκινάμε να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της ιεραποστολής .Ξεκινάμε και αυτήν την περίοδο να μαζεύουμε τους κουμπαράδες της Ιεραποστολής μας για την Ουγκάντα που έχουν διανεμηθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο για τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας στην Ιεραποστολή .Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να μεζεύουμε τους κουμπαράδες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθειά της Ιεράς Μον Παναγίας Χρυσοπγής στην Αφρική .Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να φέρνετε από τώρα τους κουμπαράδες παραδίνοντάς τους στους π.Εφραίμ και Παίσιο .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων πολύ.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

''Μακάριοι οι ελεήμονες''

Ο μακαρισμός αυτός του Χριστού μιλά για αυτούς που ελεούν ή δείχνουν έλεος δηλαδή συμπόνια, αγάπη και σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Το κήρυγμα της παγκόσμιας αγάπης γίνεται από την πρώτη στιγμή το σύνθημα των μαθητών του Χριστού και θεμέλιος λίθος της πρώτης Εκκλησίας. Δεν αποτελεί μια αφηρημένη ένοια αλλά μία εφαρμοσμένη αρετή. Ο Θεός προτιμά την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, παρά τις θυσίες που γίνονται για Εκείνον.
Όλος ο αγώνας των πιστών είναι η κληρονομιά της αιώνιας και ουράνιας βασιλείας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει οι άνθρωποι να αγωνισθούν από αυτήν τη ζωή, ώστε να απολαύσουν τις δωρεές της άλλης. Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει πως ''τίποτε δεν είναι πιο έντιμο ή πιο φιλανθρωπικό σε μας, από το να ελεούμε και να ευεργετούμε, διότι τίποτε δεν είναι πιο αρεστό στο Θεό.'' Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στέκεται η φιλανθρωπία είναι πάντοτε πνευματικό και σκοπεύει στο να αναδείξει αυτόν που την ασκεί ευάρεστο στο Θεό και μιμητή Του. Η φιλανθρωπία αξίζει να σημειώσουμε στην πρώτη Εκκλησία θεωρείται σημείο προσεγγίσεως του ανθρώπου στις ιδιότητες του Θεού.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος θα προτρέψει τους πιστούς να γίνουν εκείνοι μικροί Θεοί για τους πιστούς. Να ωφελήσουν δηλαδή τους άλλους όπως εκείνοι ζητούν από το Θεό να ωφελήσει τους ίδιους. Όλοι οι Άγιοι Πατέρες συγκλινουν στην άποψη πως πραγματικά τίποτε δεν είναι πιο ευάρεστο στο Θεό από το να ευεργετούμε τους άλλους. Ο Κύριος πέρασε ολόκληρη τη ζωή Του ευεργετών και ιώμενος.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τονίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος όταν λέει αναφερόμενος στισ γυναίκες που φορούσαν υπερβολικά κοσμήματα ακόμα και μέσα στην Εκκλησία: '' γιατί φοράτε στα αυτιά σας το φαγητό των πτωχών;''
Καμμία πραγματική προσπάθεια αν δεν συνοδεύεται από έμπρακτη αγάπη για τους άλλους ανθρώπους δεν μας αφήνει ουσιαστική σοδειά στην ψυχή μας. Η αγάπη προς τους άλλους ανθρώπους είναι μία αυθόρμητη πράξη αγάπηςτων πιστών προς το Θεό και πραγματικής αγάπης προς τα παιδιά Του. Οι πιστοί ακολουθώντας τον Κύριό τους δεν ξέρουν τίποτε άλλο εκτός από να αγαπούν και να προσφέρουν. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ιουλιανός ο παραβάτης μένει έκθαμβος απέναντι στην καλοσύνη των Χριστιανών που μοιράζουν φαγητό και ενδύματα όχι μόνον σε Χριστιανούς αλλά και εθνικούς δηλαδή σε ειδωλολάτρες.
Αυτή η αγάπη προς όλους είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά της αγάπης των Χριστιανών. Σήμερα που οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αυξηθεί, ο Χριστιανός καλείται ενεργοποιώντας πάλι την πιστη του να κάνει ελεημοσύνη ακόμη και λίγη. Ο Χριστός άλλωστε μακάρισε την χήρα που είχε δώσει στο ταμείο του ναού ένα δίλεπτο. Ο ίδιος ο Κύριος είχε πει πως κριτήριο της θέσης που θα καταλάβει κάθε πιστός στην άλλη ζωή είναι η αγάπη. Στους καιρούς οικονομικής κρίσης καλείται ο Χριστιανός να διαχειρισθεί την ζωή του, και να μην πέσει από την σπατάλη στην οποία ζούσε μέχρι τώρα, στην τσιγγουνιά.
Η ελεημοσύνη είναι και πρέπει να είναι φυσική κίνηση της ψυχής καρπός και έκφραση της αγάπης. Είναι απόδειξη της Χριστιανικής μας συμπεριφοράς που πάντοτε πρέπει να συνοδεύεται από την ταπείνωση και την προσπάθεια να παραμείνει γνωστή στο Θεό και κρυμμένη από τους ανθρώπους. Η έστω και μικρή ελεημοσύνη μας δείχνει τέλος την πίστη μας στην πρόνοια του Θεού. Ελκύουμε την χάρη του Θεού και Εκείνος μας χαρίζει πλουσιοπάροχα και τα επουράνια και τα επίγεια αγαθά Του.
Recommended Post Slide Out For Blogger