Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Σχολείο και το καλοκαίρι πηγαίνουν τα παιδιά στην Κάρπαθο (και τους αρέσει!).



Σε ένα μικρό χωριό της ακριτικής Καρπάθου, τις Πυλές, τα παιδιά εν μέσω καλοκαιριού αφήνουν στην άκρη τις βουτιές στη θάλασσα και πηγαίνουν... σχολείο
Μόνο που το συγκεκριμένο είναι διαφορετικό, καθώς δεν έχει εργασίες για το σπίτι ούτε βαθμολογίες, ενώ νέοι επιστήμονες κάνουν πρωτότυπα μαθήματα, που αντίστοιχά τους δεν διδάσκονται στο κανονικό σχολείο.

Εμπνευστής αυτού του θερινού σχολείου που έχει ανοίξει τις πόρτες του από το καλοκαίρι του 2016 στο κτίριο που στεγαζόταν παλιότερα το δημοτικό των Πυλών, ο παπάς του χωριού, αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων, ο οποίος ήταν δάσκαλος για περισσότερα από 30 χρόνια. Οπως λέει στη «δημοκρατία», «η ιδέα προέκυψε γιατί με ενοχλούσε που έβλεπα τα παιδιά του δημοτικού να ξενυχτούν το καλοκαίρι μέχρι τις 2 το βράδυ στους δρόμους, ενώ οι γονείς τους δεν ήξεραν πώς να τα απασχολήσουν δημιουργικά».

Το θερινό σχολείο άρχισε φέτος τη λειτουργία του και στα θρανία κάθονται περίπου 35 παιδιά δημοτικού, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, μέχρι τις 10 Αυγούστου. 

Μάλιστα, στο σχολείο έρχονται παιδιά και από άλλα χωριά, ακόμα και από την πόλη της Καρπάθου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μαθήματα διδάσκουν, μεταξύ άλλων, παλιοί μαθητές του π. Καλλίνικου, οι οποίοι είναι είτε φοιτητές είτε νέοι επιστήμονες και πολλοί από αυτούς έρχονται από την Αθήνα για να προσφέρουν αφιλοκερδώς.

«Το σχολείο έχει μηδενικό κόστος και τα λίγα έξοδα που χρειάζεται να κάνουμε, για παράδειγμα, για να αγοράσουμε μαρκαδόρους καλύπτονται από τους πόρους της εκκλησίας» αναφέρει ο π. Καλλίνικος. Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, τα παιδιά θα κάνουν μάθημα Βιβλιοδεσίας, θα μάθουν για «Αγνωστες ιστορικές σελίδες» καθώς και για τη λαϊκή παράδοση, θα διδαχθούν περιβαλλοντική αγωγή και παραδοσιακούς χορούς, ενώ θα συμμετέχουν σε γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια. 
Σημειώνεται πως από τους διδάσκοντες δεν θα μπορούσε να λείπει ο π. Καλλίνικος, ο οποίος κάνει το μάθημα της Ορθόδοξης Κατήχησης.                                                                                                                                                                         Γιώτα Φλώρου
Πηγή:  dimokratianews.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger