Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κερκύρας Νεκτάριος: «Ο Άγιος Σπυρίδωνας μας δείχνει ότι έχουμε ανάγκη την σοφία της πνευματικής ζωής τώρα πο οι ανθρώπινες σοφίες απέτυχαν να δώσουν νόημα και σκοπό στη ζωή μας

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους λαού ξεκίνησε η τριήμερος πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, όπου
φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμά μου.

Έναρξη του εορταστικού τριημέρου αποτέλεσε, κατά το έθος, η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, ώστε να τοποθετηθεί όρθιο «στη θύρα». Επακολούθησε αδιάλειπτο προσκύνημα καθόλη την ημέρα.

Πηγή συνοδοιπορία

Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας μελέτησε και συνάντησε την αληθινή σοφία, αυτήν της κοινωνίας και της κατά Θεόν ζωής. Τόνισε ότι για τον κόσμο σήμερα σοφός είναι ο μορφωμένος, ο επιστήμονας, ο διανοούμενος, αυτός δηλαδή που κατέχει την γνώση. Όμως αυτή η σοφία συχνά γίνεται «επίγειος, ψυχική, δαιμονιώδης» (Καθολική Επιστολή Ιακώβου, 3, 16). Γιατί, καθώς περιορίζεται στον νου του ανθρώπου, τον καθιστά ορθολογιστή. Ακόμη, ο άνθρωπος την ζητεί για να δικαιολογεί τα έργα της σαρκός, την αμαρτία. Να την δικαιολογεί ως ανθρώπινη κατάσταση, ότι του επιτρέπεται καθώς ζει μέσα στον κόσμο και δεν υπάρχει λόγος να μην κάνει ό,τι δικαιούται. Παράλληλα, αυτή η σοφία γίνεται «δαιμονιώδης», δηλαδή κάνει τον άνθρωπο εγωιστή, όπως ο διάβολος, επαναστάτη εναντίον του Θεού, από υπερηφάνεια για την δύναμη του μυαλού.


Την ίδια στιγμή αληθινά σοφός είναι εκείνος που αξιοποιεί την πνευματική εμπειρία, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ο κατά Θεόν σοφός είναι ταπεινός. Αντλεί σοφία από την σχέση του με το Θεό, δεν μιλά για τον εαυτό του, αλλά αποτυπώνει στη ζωή του τους καρπούς του θελήματος του Θεού, που είναι η ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο κατά Θεόν σοφός αγωνίζεται για να ειρηνεύσει τους ανθρώπους, να φέρει το πνεύμα της καταλλαγής και της ενότητας, δίδοντας κατευθύνσεις που πηγάζουν από θέλημα του Θεού για τον κόσμο. Την ίδια στιγμή ο αληθινά σοφός κατά Θεόν, μαρτυρεί περί της αιωνιότητας. Η ανθρώπινη σοφία μένει στον παρόντα χρόνο και κόσμο. Δεν δίδει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα του ανθρώπου που είναι ο θάνατος και αιώνια ζωή. Κάθε ανθρώπινη σοφία περιορίζεται στον κόσμο των αισθήσεων, σ’ αυτόν που βλέπουν τα μάτια του σώματος. Ο κατά Θεόν σοφός ζει την αιωνιότητα από τον παρόντα κόσμο. Μέσα από την σχέση με το Θεό κατανοεί ότι υπάρχει ελπίδα. Ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος θεός. Και μαρτυρεί την αιωνιότητα δια της πίστεως στην Ανάσταση.




Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κατέληξε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Άγιος Σπυρίδω υπήρξε ταπεινός. Με το στόμα αλλά και με όλη του την ύπαρξη μελέτησε την σοφία του Θεού και μας την καταδεικνύει. Βρήκε τον Χριστό ως Αλήθεια και παρότι δεν είχε την κατά κόσμον μόρφωση, κατατρόπωσε τους σοφούς του κόσμου τούτου, δείχνοντας την αλήθεια περί του Θεού με την απλότητα του θαύματος του κεραμιδιού. Την ίδια στιγμή δεν μιλούσε και δεν δόξαζε τον εαυτό του, αλλά παρέμενε απλός και ταπεινός. Έλαβε το χάρισμα να συλλειτουργεί με τους Αγγέλους και την ίδια στιγμή παρέμενε κοντά στους ανθρώπους, ανάμεσά τους, προσευχόταν, παρηγορούσε, παρακαλούσε τον Θεό να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους και τους ειρήνευε τόσο με τον λόγο, όσο και με τα θαύματα. Την ίδια στιγμή ο Άγιος δίδασκε και διδάσκει με την αφθαρσία του σώματος την ζωή της αιωνιότητας. Ότι μέσα από την κοινωνία της χάριτος του Θεού ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει την δοκιμασία, τον θάνατο, την μοναξιά, τα πάντα και να πορεύεται δοξάζοντας τον Θεό πάντων ένεκεν, για να λάβει το άφθαρτο στέφος από Αυτόν και να γίνεται παράδειγμα αιωνιότητος.

Αύριο Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, αγιώνυμος ημέρα, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Το απόγευμα θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός και το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου και πάλι Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Οι λατρευτικές ακολουθίες θα ολοκληρωθούν με την Παράκληση και τα Μπάσματα, την επανατοποθέτηση του ιερού σκηνώματος στη λάρνακά του, στις 4 το απόγευμα της Παρασκευλής 13 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός είναι ανοικτός όλο το εικοσιτετράωρο για να προσκυνήσουν τον Άγιο όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι εφικτό, ενώ κάθε βράδυ γίνονται αγρυπνίες.

Recommended Post Slide Out For Blogger