Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

'Το στόμα μου λαλήσει σοφίαν"(μέρος γ)

Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου Απόσπασμα από το βιβλίο «Συνθήματα» Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή

Β) Να ομιλεί όσο πρέπει

Δεν αρκεί να μιλά ο άνθρωπος όταν πρέει.Οφείλει να ξέρει και να ομιλεί όσο πρέπει. Το ελάττωμα πολλών είναι ότι λησμονούν να τελειώσουν την ομιλία τους.Δεν γνωρίζουν μέτρο στις συζητήσεις τους.

Μιλούν ακατάπαυστα και χωρίς διακοπή. Έτσι όμως επιδυκνύουν την κουφότητά τους ,την επιπολαιότητα και αμάθειά τους. Ο σοβαρός όμως άνθρωπος γνωρίζει πόσο πρέπει να ομιλεί Λέγει λίγα και καλά. Οι πολυλογίες επιδυκνύουν άνθρωπο κενού περιεχομένου. Με τα πολλά λόγια οπωσδήποτε θα ξεφύγουν μυστικά που θα εκθέσουν ,θα ειπωθούν λόγοι που θα τραυματίσουν και η συζήτηση θα εκτραπεί σε κοτσομπολιό,κατάκριση και αμετροέπεια.

Γ) Να ομιλεί όπως πρέπει,

Και στο σημείο αυτό χρειάζεται να προσέξει ο Χριστιανός. Δεν του επιτρέπεται να ομιλεί όπως του αρέσει ή έστω όπως αρέσει στους πολλούς. Αλλά όπως αρέσει στο Θεό δηλαδή με κοσμιότητα και σεμνότητα. Στο Θεό δεν αρέσουν αστεισμοί,αργολογίες και βωμολοχίες.Ασκοπες  συζητήσεις ή αμαρτωλές ,ξεπερνούν τα όρια της κοσμιότητος και σεμνότητας. Λόγοι υπερήφανοι και αλλαζόνες δεν αρέσουν στον Θεό.Μας θέλει να συζητούμε μόνον θέματα τα οποία και εμάς ωφελούν και εκείνους που τα ακούουν .Μας θέλει να μιλούμε με λόγους μεστούς ,με τρόπο κατάλληλο και εποικοδομητικό. Ο Χριστιανός ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει στο λόγο του λέξεις και φράσεις απρεπείς ή διφορούμενες .

Να λοιπόν πως είναι δυνατόν να γίνουμε και εμείς σοφοί κατά τους λόγους. Ο Θεός μας θέλει ολοκληρωμένους .Και ένα στοιχείο της ολοκληρώσεως αυτής συνιστά ο λόγος μας Από τους λόγους μπορούμε να κρίνουμε πολλές φορές τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου .Έτσι θα πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξουμε ώστε ο λόγος μας να είναι επίκαιρος ,συνετός ,χωρίς μακρηγορίες .σύντομος και «άλατι ηρτυμένος» Μόνο έτσι θα ευαρεστήσουμε τον Θεό και θα μπορούμε μαζί με τον Δαβίδ να λέμε ότι πλέον «το στόμα μου λαλήσει σοφίαν»

Τα βιβλία των εκδόσεων "Χρυσοπηγή" μπορείτε να βρείτε εδώ

 

 

Recommended Post Slide Out For Blogger