Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

«Εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον ,εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες » ( Α μέρος)

Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

 Απόσπασμα από το βιβλίο «Συνθήματα».

 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή

Θεωρείται ευτυχής εκείνος που χτίζει δικό του σπίτι. Μεγάλη είναι και η δική του χαρά, γιατί θα αποκτήσει στέγη ιδιοκτήτη. Γι αυτό καταβάλει κάθε φροντίδα για να επιτύχει την προσπάθειά του .Έρχεται σε συνεννοήσεις με μηχανικούς και αρχιτέκτονες ,αγοράζει υλικά ,και ο ίδιος επιστατεί στο κτίσιμο ,για το οποίο επιστρατεύει τους καλύτερους τεχνίτες .Προσπαθεί δηλαδή να εξασφαλίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους παράγοντες εκείνους με τη συνδρομή των οποίων ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο του και να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.

Ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς ,που εγγυώνται το γερό και καλό κτίσιμο του σπιτιού ,ο Δαβίδ ξεχωρίζει ένα που το θεωρεί το πιο σπουδαίο και απαραίτητο. Και αυτός είναι ο Κύριος .Εάν λέγει ο Κύριος δεν βοηθήσει στο κτίσιμο ,εάν δεν θελήσει και δεν εγκρίνει το κτίσιμο ,τότε μάταια κοπιάζουν οι χτίστες και οικοδόμοι. Τίποτε δεν μπορούν να κατορθώσουν στο τέλος .Το σπίτι δεν θα κτισθεί ,τα έξοδα θα πάνε χαμένα μαζί με τους κόπους ,ο νοικοκύρης θα απογοητευθεί και οι ελπίδες του θα ναυαγήσουν .

«Αν μη αυτός ο Κύριος οικοδομήσει οίκον εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδόμοι» σημειώνει ο Κων.Καλλίνικος με τον λυρισμό του αποδίδοντας ποιητικά τη σκέψη του Δαβίδ.

Το νόημα του στίχου αυτού είναι καίριο και η έννοιά του η βαθύτερη πολύ πιο ευρεία απ ότι φαίνεται .Περιλαμβάνει κάθε είδους εργασία ή επιδίωξη ανθρώπου .Γιατί σε τελευταία ανάλυση η κάθε προσπάθειά μας στους διαφόρους τομείς είναι χτίσιμο .Χτίσιμο πύργων υψηλών ,που όλοι θέλουμε να μείνουν όρθιοι ,να μην καταρεύσουν σαν χάρτινοι στο πρώτο φύσημα του ανέμου.

Τα βιβλία των εκδόσεων Χρυσοπηγή θα βρείτε εδώ

Recommended Post Slide Out For Blogger