Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ένας μάρτυρας Ιερέας (ΦΩΤΟ)



martir
Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Καστορίας Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά
Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Εθνομάρτυρος Ιερέως Κωνσταντίνου Κούστα, Εφημερίου της Ενορίας του Νυμφαίου, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα στις 6 Αυγούστου 1943.
Γι’ αυτό σήμερα, 18 Αυγούστου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και ακολούθως πάνδημο Μνημόσυνο για τον μακαριστό και μάρτυρα Ιερέα Κωνσταντίνο Κούστα.
Παρόντες τόσο οι τοπικοί όσο και εκ του Νυμφαίου καταγόμενοι άρχοντες, καθώς και η εξαίρετη οικογένεια του μακαριστού Ιερέως, δηλαδή, τα εκλεκτά εγγόνια του, που πράγματι με την παρουσία τους και τη διακονία τους στην ακριτική μας περιοχή τιμούν τον ένδοξο παππού τους και τον έχουν ως πρότυπο στη ζωή τους.
Για τον μακαριστό Κωνσταντίνο Κούστα σημειώνουμε εν συντομία τα εξής χαρακτηριστικά βιογραφικά στοιχεία:

Καταγόταν από το Νυμφαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Γεννήθηκε το 1884.
πηγή : Ρομφαία
Έλαβε μέρος ως εθελοντής στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, ενώ συμμετείχε και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για δύο χρόνια ως επιστρατευμένος.
Στο επάγγελμα ήταν χρυσοχόος, όπως και ο πατέρας του. Χειροτονήθηκε Ιερεύς το 1931.
Υπηρέτησε ως Εφημέριος τα χωριά Αετό, Περικοπή και Νυμφαίο, όπου ανέπτυξε αξέχαστη πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Μετά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της πατρίδας μας ανέπτυξε και έντονη εθνική δράση σε πολλά επίπεδα.

Δέχθηκε προπηλακισμούς και βίαιες επιθέσεις κατά τη διακονία του στα χωριά Αετό και Περικοπή από τα όργανα του πασίγνωστου και αιμοβόρου βούλγαρου Κάλτσεφ.

Έσωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα αρκετούς ενορίτες του στο Νυμφαίο, ενώ βοηθούσε όπως μπορούσε τόσο τους κατοίκους των χωριών της ευθύνης του όσο και τους Έλληνες αντάρτες.
Στάθηκε εμπόδιο στην προπαγάνδα των ρουμανιζόντων στο Νυμφαίο, αν και στις 4 Αυγούστου 1943 έσωσε από εκτέλεση από το ΕΑΜ τον αθώο γιό του αρχηγού των ρουμανιζόντων, πείθοντας τους αντάρτες για την αθωότητά του.

Οι ρουμανίζοντες, ως αντίδωρο για τη σωτηρία του παιδιού, κατήγγειλαν τον π. Κωνσταντίνο Κούστα στους Γερμανούς ως συνεργάτη και τροφοδότη των ανταρτών.
Έτσι, στις 6 Αυγούστου 1943 το πρωί, ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κλιμάκιο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εισέβαλε στο Ναό του Αγίου Νικολάου Νυμφαίου και συνέλαβε τον π. Κωνσταντίνο διακόπτοντας τη Θεία Λειτουργία! Κατόπιν τον οδήγησαν «ως πρόβατον επί σφαγήν», χωρίς δίκη και δυνατότητα απολογίας, μαζί με άλλους 8 συγχωριανούς του σε ένα οροπέδιο πάνω από το χωριό και τον εκτέλεσαν.

Έχει μείνει ανεξίτηλη η στιγμή της αποχωρήσεως των μελλοθανάτων από τους υπολοίπους κατοίκους του χωριού, που βρίσκονταν οι περισσότεροι στην Εκκλησία λόγω της εορτής της Μεταμορφώσεως.
Το μεγαλείο όμως του Ιερέως φάνηκε για μία ακόμη φορά.
Αποχαιρέτησε την οικογένειά του και τους ενορίτες του με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο και έδωσε θάρρος στους συλληφθέντες συμπατριώτες του. 
Λίγα λεπτά δε πριν την εκτέλεση, τον άκουσαν να φωνάζει με δυνατή και καθαρή φωνή:
«Όταν θα αναστηθώ εγώ από τούτον τον τόπον, τότε μόνον εσείς θα κερδήσετε τον πόλεμον. Ζήτω η Ελλάς»!

Ήταν τα τελευταία λόγια του. Έπεσε νεκρός κάτω από τις γερμανικές σφαίρες, προδομένος από τους ευεργετηθέντες απ΄ αυτόν.
Ως «ο ποιμήν ο καλός» θυσιάσθηκε υπέρ του ποιμνίου του μη φειδόμενος και αυτής της ζωής του. Άφησε όχι ένα κενό, αλλά ένα τρανταχτό μήνυμα σ΄ όλες τις επερχόμενες γενιές.
Ήταν μόλις 59 ετών.
Το 1984 στήθηκε μία μαρμάρινη στήλη στην είσοδο του χωριού όπου αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Το έτος 2000 η Εκκλησία της Ελλάδος, διά χειρών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τίμησε μαζί με άλλους Εθνομάρτυρες Κληρικούς τον Ιερέα Κωνσταντίνο Κούστα απονέμοντας στους εκλεκτούς του απογόνους τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου, καθώς και σχετική περγαμηνή, ως ελάχιστη τιμή στον αγαθό Λευΐτη, στον ακούραστο Ιερέα, στον ήρωα της πατρίδας μας.

Ο ήρωας αυτός μας αφήνει σήμερα ένα μήνυμα για την ταραγμένη πατρίδα μας και τα προβλήματα που συγκλονίζουν όλους μας.
Είναι τό ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ:
 Αν είμαστε μονιασμένοι μεταξύ μας, θα νικήσουμε.
Αν είμαστε ενωμένοι με την Παράδοσή μας, θα κερδίσουμε.
Αν είμαστε μπολιασμένοι με την Εκκλησία, θα θριαμβεύσουμε.

Τα τελευταία του λόγια «Όταν θα αναστηθώ εγώ από τούτον τον τόπον, τότε μόνον εσείς θα κερδήσετε τον πόλεμον. Ζήτω η Ελλάς» θα πρέπει να συνέχουν όλους μας και να προκαλούν το εγερτήριο σάλπισμα . . .
Ας μας συνοδεύουν οι ευχές του από το Ουράνιο Θυσιαστήριο, όπου μετά παρρησίας προσεδρεύει.
Σημ.: Οι φωτογραφίες είναι από τη σημερινή Θεία Λειτουργία και το πάνδημο Μνημόσυνο για τον μακαριστό και μάρτυρα Ιερέα Κωνσταντίνο Κούστα, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νυμφαίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.
007-w800-h600
019-w800-h600
023-w800-h600
054-w800-h600
067-w800-h600
069-w800-h600
076-w800-h600
Recommended Post Slide Out For Blogger