Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η Σκήτη των Καυσοκαλυβίων




Η σκήτη της Αγίας Τριάδος ή Καυσοκαλύβια βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου. Το όνομα της σκήτης προέρχεται από τον μοναχό Μάξιμο τον καυσοκαλύβη, ασκητή του 14ου αιώνα. Ο Άγιος Μάξιμος (εκ Μικράς Ασίας)  κατοίκησε στην περιοχή και έφτιαχνε αχυρένια καλύβα όπου μετά από λίγο διάστημα την έκαιγε για να μην αποκτήσει ποτέ περιουσία. Τόση ήταν η ακτημοσύνη του που λέγεται ότι δεν είχε τίποτα δικό του εκτός από τα ρούχα του.
Πηγή : Κελλιώτικα Νέα



Ιδρυτής της σκήτης είναι ο Άγιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβήτης (1630-1730) ο οποίος καταγόταν από τα Άγραφα. Το βρόχινο νερό με το οποίο καλύπτονταν οι ανάγκες της Σκήτης δεν επαρκούσε λόγο και της αύξησης των μοναχών. Ο Όσιος Ακάκιος με θαύμα έβγαλε το σημερινό αγίασμα με το οποίο η Σκήτη καλύπτει μέχρι σήμερα τις ανάγκες της.
Το Κυριακό χτίστηκε το 1745 και τοιχογραφήθηκε τον 18ο αιώνα. Στη σκήτη φιλοξενήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ' κατά τη διάρκεια της εξορίας του .   
 Στον οικισμό διασώζεται η καλύβα του Αγίου Ακακίου με προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης στην περιοχή έζησαν και αγίασαν ο Όσιος Νήφων τον 14ο αιώνα, ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλήτης το 1651 και οι οσιομάρτυρες Ρωμανός (1694), Νικόδημος (1722), Παχώμιος (1730) και Κωνσταντίνος (1819).           
Η βιβλιοθήκη περιέχει 23 κώδικες και εκατοντάδες έντυπα, άμφια, εικόνες και λείψανα αγίων.
Στην σκήτη μένουν περίπου 35 μοναχοί και ασχολούνται με την αγιογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική και άλλα εργόχειρα.
Recommended Post Slide Out For Blogger