Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετοιμάζεται ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής την Πέμπτη 14 Αυγούστου στις 6.30μ.μ. θα ψαλλεί η ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού με τα εγκώμια της Παναγίας .Στο κεντρικό μέρος του ναού θα βρίσκεται ο επιτάφιος της Παναγίας μας.Την επόμενη μέρα Παρασκευή 15 Αυγούστου στις 7.00π.μ. θα ψαλλεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία..Ακολουθεί ομιλά στο Αρχονταρίκι.Σας περιμένουμε προκειμένου να λάβουμε τη χάρη της Παναγίας και να τιμήσουμε τη Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων .Χρόνια πολλά !! +++Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής το βιβλίο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου"Η Παναγία -Μητέρα του Κυρίου".Η τιμή της Παναγίας στην Εκκλησία, οι Θεομητορικές της εορτές και τα σημαντικότερα προσκυνήματά της στην Ελλάδα. Ζητήστε το σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία Παραγγελίες στο τηλέφωνο 2295022228 +++Κυκλοφορεί και φέτος το Ημερολόγιο για το 2026 από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Το Ημερολόγιο -Αγιολόγιο τοίχου για το 2026, περιέχει εικόνες των εορταζομένων Αγίων και αναγράφει όλες τις διατεταγμένες νηστείες της εκκλησίας μας. Στο εξώφυλλό του φιλοξενεί τον ιδιαίτερα περιποιημένο εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής .Τα έσοδα από τη διάθεσή του ημερολογίου-Αγιολογίου συμβάλλουν στην ενίσχυση της ιεραποστολικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητος της Μονής μας στην Ελλάδα και την εξωτερική ιεραποστολή.Τιμή ημερολογίου 6 ευρώ.Διατίθεται από την έκθεση της Ιεράς Μονής μας .Τηλέφωνο παραγγελιών: 2295022228. +++ Πανηγυρίζει την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου η Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής . Η φετινή πανήγυρις θα έχει μία ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να τίθενται καθ΄όλη τη διάρκεια της Πανηγύρεως ,Ιερά Λείψανα των Αγίων Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανηγύρεως έχει ως εξής : Πρόγραμμα Πανηγύρεως 2025 -- Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία (Από σήμερα θα τίθενται σε προσκύνηση τα Ιερά Λείψανα των Αγίων) 12.00μ.μ. Παράκληση της Παναγίας 7.00.μ.μ. Ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού -- Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Πανγηγυρική Θεία Λειτουργία 12.00μ.μ. Παράκληση της Παναγίας 6.00.μ.μ. Ακολουθία του Μεθέορτου εσπερινού και Παράκληση της Παναγίας . Η Ιερά Μονή θα είναι ανοικτή κατά τη διάρκεια της Πανηγύρεως από 7.00π.μ. έως 9.30μ.μ. Σας περιμένουμε προκειμένου να λάβουμε από κοινού την ευλογία της Παναγίας και των Αγίων

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χρυσοπηγή

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χρυσοπηγή
Κάντε κλικ στην εικόνα -Μάθετε περισσότερα

Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μήπως τα τρώμε λάθος;

  

Δεν είναι πια αρκετό να τρώμε τις σωστές τροφές, αλλά πρέπει να τις κόβουμε ή να τις μαγειρεύουμε και με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευόμαστε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα θρεπτικά τους οφέλη. Για παράδειγμα, διαδικασίες όπως το μαγείρεμα μπορούν να επηρεάσουν το είδος και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε από τις φυτικές τροφές, αφού κάποια θρεπτικά συστατικά είναι πιο ευαίσθητα από άλλα (π.χ. το ασβέστιο είναι πιο ανθεκτικό από τη βιταμίνη C). Σημαντικό ρόλο παίζουν, ωστόσο, και οι διάφορες ποικιλίες των τροφών, οι οποίες συνήθως είναι ανόμοιες μεταξύ τους ως προς τη θρεπτική τους αξία.
Πηγή : Διακόνημα
Οι πατάτες 
Όλες σχεδόν οι ποικιλίες πατάτας περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Όμως, ο τρόπος που θα τις μαγειρέψουμε επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, αν τις ψήσουμε, το περιεχόμενο σε ασβέστιο θα μείνει σταθερό, αλλά θα χαθεί περίπου το 60% των βιταμινών και των πολυφαινολών. Αν, πάλι, τις βράσουμε, τότε θα χάσουμε το 50% των βιταμινών και των πολυφαινολών και τα τρία τέταρτα του ασβεστίου. Επίσης, αν και η κλασική επιλογή όσον αφορά τις πατάτες είναι η λευκή, ωστόσο οι μοβ πατάτες μάς ωφελούν περισσότερο, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία πατάτας ξεπερνά τις λευκές όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, ενώ επηρεάζει λιγότερο τη συνολική απόκριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα καρόταΤον χειμώνα η επιθυμία μας για σούπες αυξάνεται. Ωστόσο, στην επόμενη μινεστρόνε, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τα καρότα ολόκληρα και όχι κομμένα σε μικρές μπουκιές. Μελέτη διαπίστωσε ότι το κόψιμο των καρότων αυξάνει το μέγεθος της επιφάνειάς τους, επιτρέποντας έτσι σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά να διαφύγουν. Επίσης, αν και το βράσιμό τους οδηγεί σε απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών (π.χ. 79% μείωση στο φυλλικό οξύ), ταυτόχρονα αποδεσμεύει ορισμένες βιοδραστικές ενώσεις (π.χ. β-καροτίνη), αφού η θέρμανση διασπά τα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων.
Το σκόρδο
Συνθλίψτε το! Έρευνα δείχνει ότι το να λιώνουμε το σκόρδο και να το αφήνουμε στη συνέχεια να «καθίσει» για 10΄ απελευθερώνει την αλισίνη, ένα ένζυμο που αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων. Από την άλλη, ωστόσο, το μαγείρεμά του οδηγεί σε απώλεια λιποδιαλυτών και υδατοδιαλυτών συστατικών.
Το μπρόκολοΕίναι γνωστό ότι διαθέτει συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του δέρματος. Ωστόσο, το πώς θα το μαγειρέψουμε έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, ο ατμός φαίνεται να είναι η μόνη μέθοδος που διατηρεί τα ευεργετικά συστατικά του μπρόκολου. Από την άλλη, το βράσιμο καταστρέφει μέχρι και το 66% των θρεπτικών συστατικών, η χύτρα περίπου το 47%, ο φούρνος μικροκυμάτων το 74-87% των συστατικών, ενώ το τηγάνισμα βρέθηκε να είναι η χειρότερη μέθοδος μαγειρέματος. Αν, ωστόσο, προτιμάμε το βραστό μπρόκολο, τότε καλό είναι να το συνδυάζουμε με κάτι πικάντικο, καθώς φαίνεται ότι η προσθήκη πικάντικων τροφών σε αυτό αυξάνει την αντικαρκινική του δράση.
Τα πράσινα λαχανικά
Αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και υδατοδιαλυτών βιταμινών (π.χ. βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β), οι οποίες είναι ευαίσθητες στο μαγείρεμα και το κόψιμο του τροφίμου. Γι’ αυτό, καλό είναι να τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και αν είναι εύκολο με το χέρι. Επίσης, τα φύλλα τους είναι προτιμότερο να ξεπλένονται ένα-ένα και όχι σε λεκάνη με νερό, γιατί έτσι μέρος των βιταμινών καταλήγει στο σιφόνι του νεροχύτη και όχι στο στομάχι μας. Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματός τους, τα προτιμάμε ωμά σε σαλάτες, γιατί η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει μεγάλο ποσοστό των βιταμινών. Για παράδειγμα, 10-20΄ βράσιμο μπορεί να καταστρέψει μέχρι και το 55% της βιταμίνης C.
Η ντομάτα
Στην περίπτωσή της έχουμε το εξής παράδοξο: Το ψήσιμο οδηγεί σε απώλεια βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης E και σε τριπλασιασμό του λυκοπενίου, το οποίο απελευθερώνεται στην επιφάνειά της και έτσι απορροφάται καλύτερα και ταχύτερα. Όμως, για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών -κυρίως αυτών που χάνονται λόγω ψησίματος-, φροντίζουμε να συνοδεύουμε την ντομάτα με ελαιόλαδο.
Τα μήλαΣυνήθως τα ώριμα φρούτα δεν τα προτιμάμε, ωστόσο η διαδικασία της ωρίμασης επιτρέπει τη διάσπαση της χλωροφύλλης, που με τη σειρά της οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των αντιοξειδωτικών ουσιών στον καρπό. Επίσης, στη φλούδα των φρούτων περιέχεται μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους.
Τα αμύγδαλα
Αν και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ωμών και ψημένων αμυγδάλων όσον αφορά τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, ωστόσο το ψήσιμο αυξάνει τις θερμίδες ανά γραμμάριο και οδηγεί σε μείωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ακόμα, μια χούφτα ωμά αμύγδαλα μας παρέχει το 35% της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε, ενώ μια χούφτα ψημένα μόλις το 15%. Ένας καλός τρόπος για να εκμεταλλευτούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα οφέλη των αμυγδάλων είναι να τα μουλιάζουμε σε λίγο νερό πριν τα καταναλώσουμε, γιατί έτσι τα συστατικά τους απελευθερώνονται.
Το τσάιΕάν θέλουμε ο οργανισμός μας να απορροφήσει όσο γίνεται περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά του τσαγιού, τότε ας ξεχάσουμε το γάλα, γιατί μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μπορεί να περιορίσει τα καρδιαγγειακά οφέλη του. Από την άλλη, αν στο πράσινο τσάι προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού ή φλούδες εσπεριδοειδών, τότε η βιταμίνη C θα αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών του. Επίσης, καλό είναι να φτιάχνουμε το τσάι με βραστό νερό που έχουμε αποσύρει από τη φωτιά, γιατί διαφορετικά καταστρέφονται οι πολυφαινόλες του.
Τα λιπαρά ντρέσινγκΤα ελαφριά ντρέσινγκ μπορεί να φαίνονται καλά στη θεωρία, αλλά στην πράξη οι κανονικές σάλτσες με το αγαπημένο μας ελαιόλαδο αποτελούν καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν πράσινα λαχανικά. Κατ’ αρχάς μας χορταίνουν πολύ περισσότερο και επιπλέον βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, το β-καροτένιο και η ζεαξανθίνη.
Η μουστάρδαΗ μουστάρδα δεν χαρίζει μόνο υπέροχη γεύση σε σάλτσες, σαλάτες και σάντουιτς, αλλά συμβάλλει και στη μείωση της συνολικής φλεγμονής του οργανισμού, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου. Πού οφείλεται αυτό; Στην κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό στον κουρκουμά, που προσδίδει στη μουστάρδα το κίτρινο χρώμα της, αλλά και τα οφέλη της για την υγεία μας.
Σε γενικές γραμμές
– Οι ωμές τροφές έχουν την καλύτερη ισορροπία νερού και θρεπτικών ουσιών.
– Τα ιχνοστοιχεία είναι ανθεκτικά στην ξηρή θέρμανση (π.χ. ψήσιμο στον φούρνο), ενώ οι βιταμίνες φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα στην υγρή θέρμανση (π.χ. βράσιμο).
Χρήσιμη συμβουλήΜην ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Η αύξηση της επιφάνειας που εκτίθεται στον αέρα επιταχύνει την οξείδωσή τους και την απώλεια βιταμινών.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την κ. ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΤΕΡΟΥ, διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Πηγή vita.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger