Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Η ενθρόνιση του νέου Hγουμένου της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, Αρχιμ. Εφραίμ Παναούση


Φωτογραφίες Α μέρος 
Με εκκλησιαστική τάξη και κατάνυξη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Νοεμβρίου, στο Καθολικό της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, στο Πολυδένδρι Αττικής, η ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου της μονής, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ Παναούση, υπό του   Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
Κατά την διάρκεια της ακολουθίας της ενθρονίσεως, ο Μακαριώτατος απένειμε στο νέο ηγούμενο της Μονής τον ηγουμενικό Σταυρό, τον ηγουμενικό μανδύα και την ηγουμενική ράβδο, ενώ ο γραμματέας της Μονής Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, διάβασε την Πράξη της Εκλογής, από το Βιβλίο Πρακτικών της Συνάξεως της αδελφότητας.
Παρευρέθηκαν συμπροσευχόμενοι, ο Ιδρυτής και Προηγούμενος της Μονής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος, οι αδελφοί της Μονής Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων κ. ΑμβρόσιοςΣάμου κ. Ευσέβιος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος και Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος.
Ακόμη παρευρέθηκαν Ηγούμενοι και Γερόντισσες Ιερών Μονών, και πλήθος πιστών  προσκυνητών.
Ο Μακαριώτατος, προσφωνώντας το νέο Καθηγούμενο,  μετέφερε τις θερμές ευχές των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για μία αγαθή ηγουμενική ποιμαντορία που θα αναπαύει και θα ξεκουράζει τους αδελφούς της Μονής, αλλά και θα δίνει αγαθά πνευματικά, σε όσους προσεγγίζουν το μοναστήρι.
Χαρακτήρισε την Μονή κάστρο πνευματικό, που δεν εφοδιάζει πνευματικά μόνο τους αδελφούς της Μονής, αλλά και όσους προσέρχονται με πίστη, για να προσκυνήσουν και να αγωνιστούν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο, γιατί αυτός, όπως τόνισε, ήταν η προσωπικότητα που συνετέλεσε ώστε η Μονή να γίνει ένα πνευματικό ορμητήριο.
Και η συγκίνηση που δημιουργεί η αποχώρηση του από την ηγουμενία, αναπληρώνεται με την αισιοδοξία και την ελπίδα, ότι συνεχίζεται το πνευματικό έργο σε αυτόν τον χώρο, που ανέδειξε πολλούς αδελφούς, συνεργάτες σε νευραλγικές θέσεις της ποιμαντικής διοικήσεως της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς και Προηγούμενος της Μονής κ. Καλλίνικος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του στην ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου, και του έδωσε ως ενθύμιο, έναν Σταυρό ευλογίας.
Έκανε στη συνέχεια μια εκτενή αναδρομή στην πορεία του μέσα στην Εκκλησία, καθώς και στην ιστορία ιδρύσεως της Μονής. Ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόσωπο του π. Εφραίμ και στην πλούσια ιεραποστολική του δράση, στην Ελλάδα και την Αφρική.
Απευθυνόμενος στο νέο ηγούμενο, εμφανώς συγκινημένος, ο Σεβασμιώτατος, τόνισε:
«Παιδί μου Εφραίμ, σου παραδίδω το μοναστήρι, τους κόπους μου και τον ιδρώτα μου, όλη τη ζωή μου. 
Να είσαι ταπεινός εργάτης του Ευαγγελίου. Να είσαι διάκονος, με στοργή και με αγάπη προς τους αδελφούς σου
Ο νέος Καθηγούμενος της Μονής, στον ενθρονιστήριο λόγο του, αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και την πρώτη γνωριμία του, σε ηλικία 12 ετών, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο.
Ακόμη, ανέτρεξε στα χρόνια που ήταν οικότροφος στον Σύνδεσμο Αγάπης «ο Ιερός Χρυσόστομος», στον πρώτο του πνευματικό και αδελφό της Μονής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και στη είσοδο του στο μοναστήρι, σε ηλικία 18 ετών.
Όταν ήταν νεώτερος, τόνισε, ήθελε το μοναστήρι να μεγαλώσει σε αριθμό πατέρων. Να φτάσει σε ακμή αριθμητική και πνευματική. Αλλά, όσο μεγαλώνει κανείς, παρατήρησε, τα βλέπει διαφορετικά τα πράγματα:
«Επιθυμώ να κρατούμε ζεστή την Αγία Τράπεζα με λειτουργική ζωή και αναμμένη τη μοναχική φλόγα, για να αναπαύονται όσοι ζητούν να βρουν θαλπωρή.
Και το μοναστήρι αυτό, είναι και συνεχίζει να είναι, καταφύγιο ψυχών, σε αυτούς τους αναγκεμένους καιρούς.»
Αναφέρθηκε ακόμη, σε όσους πέρασαν από το μοναστήρι, στους κόπους του ιδρυτή της Μονής για να δημιουργήσει την αδελφότητα και στην εκλογή του στη θέση του Καθηγουμένου.
Ευχαρίστησε τους Πατέρες της Μονής και όλους τους συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, στο ιεραποστολικό της έργο, σε Ελλάδα και Αφρική.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην οικογένεια του, τον πατέρα και τον αδελφό του που έχουν κοιμηθεί, και την μητέρα και την αδελφή του, που σηκώνουν με καρτερία τον ζυγό του Χριστού.
Τέλος, παρακάλεσε τον Μακαριώτατο και τους Πατέρες να εύχονται να εργασθεί ταπεινά και με συναίσθηση του μεγάλου και ιερού καθήκοντος που του ανατέθηκε, για να δοξάζεται ο Θεός και να αναπαύονται τα παιδιά Του.















Recommended Post Slide Out For Blogger