Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή

Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Προσκυνηματική εκδρομή στην Κύπρο από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής -Ημέρα 3η -Φωτογραφίες

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού συνεχίζεται η πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή που πραγματοποιεί η Ιερά Μονή στην Κύπρο. Χθες Σάββατο 18 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας κοντά στη Λευκωσία όπου προσκυνήσαμε το παλαιό καθολικό της Μονής, μάθαμε την ιστορία της Ισαποστόλου Θέκλας,πήραμε ευλογία από τον αγιασμό του προσκυνήματος ο οποίος θαυματουργικά βοηθά σε δερματικές παθήσεις, ενώ γευθήκαμε τη φιλοξενία των αδελφών της Μονής .

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη πόλη της Λευκωσίας ,τη μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, μία τρομακτική εικόνα  που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο .Στο μέσο της πρωτεύουσας βλέπεις την περίφημη πράσινη γραμμή όπου ξεκινούν τα κατεχόμενα ένα αληθινό έγκλημα σε μια Ευρώπη που εγκληματικά κωφεύει.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας τα «φυλακισμένα μνήματα» δηλαδή τους χώρους του βασανισμού των  ηρώων της ΕΟΚΑ. που απαγχονίσθηκαν από τους Άγγλους κατά τον απευλεθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά την περίοδο 1955-1959.Η συγκλονιστική ξενάγηση του κυρίου Στέλιου ,μας ταξίδεψε στην ιστορία της Κύπρου και μας ανέλυσε την ψυχολογία και τον ηρωισμό των μεγάλων μορφών της ΕΟΚΑ. Επισκεφθήκαμε τις κεντρικές φυλακές ,τα κελιά των μελλοθανάτων, το συγκλονιστικό τόπο του ικριώματος όπου απαγχονίστηκαν  οκτώ ήρωες της ΕΟΚΑ και στη συνέχεια τα φυλακισμένα μνήματα δηλαδή τον τόπο όπου οι Άγγλοι είχανε επινοήσει να θάβουν τους ήρωες εντός της φυλακής για να μη γίνεται η κηδεία τους λόγος για παλλαϊκά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις των Κυπρίων.Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσαμε τρισάγιο στην ευλογημένη τους μνήμη και ψάλλαμε τον εθνικό ύμνο. Ώρες συγκλονιστικές της πίστης και της ιστορίας.Έίμαστε ευγνώμονες στο Θεό που ζήσαμε τέτοιες στιγμές.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε  την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερο κόσμημα για την εκκλησία της Κύπρου με πολυμελή αδελφότητα γυναικεία  και προσκυνήσαμε στο καθολικό της Μονής .Ακούσαμε στο αρχονταρίκι  για την ιστορία του Αγίου Ηρακλειδίου καθώς και τη δυσκολία στο ξεκίνημα της Μονής και την ευλογημένη της συνέχεια και πορεία.

Αφού ολοκληρώσαμε το προσκύνημά μας συνεχίσαμε για την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Μαχαιρά όπου προσκυνήσαμε στο καθολικό της Μονής την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας του Μαχαιρά και μάθαμε την ιστορία της Μονής.

Στον εξωτερικό χώρο επισκεφθήκαμε τον μεγάλο ανδριάντα του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου του σταυραετού του Μαχαιρά όπως λέγεται ,και μιλήσαμε για την ιστορία της τελευταία σελίδας που γράφτηκε στα μέρη αυτά ,όταν ο μεγάλος ήρωας της ΕΟΚΑ προδόθηκε και είχε μαρτυρικό τέλος αφού οι Άγγλοι μη μπορώντας να τον νικήσουν ,  περιέλουσαν το κρησφύγετό του με βενζίνη και τον έκαψαν.Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ετάφη στα φυλακισμένα μνήματα.

Αφού ολοκληρώσαμε το προσκύνημα μας σε αυτά τα μέρη  πήραμε το δρόμο του γυρισμού για τη Λεμεσό και το ξενοδοχείο.Ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει και το υπόλοιπο του ταξιδιού μας 

Δείτε φωτογραφίες από τη τρίτη μέρα


Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας 







Πράσινη γραμμή- Κατεχόμενα



Κεντρικές φυλακές Λευκωσία


Τα κελιά των μελοθανάτων













Η αγχόνη 





Οι ήρωες της ΕΟΚΑ



Τα φυλακισμένα μνήματα











Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου






Ιερά Μονή Μαχαιρά











Ο ανδιάντας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου







Recommended Post Slide Out For Blogger