Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή

Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ξεπουλιούνται στο διαδίκτυο κυπριακές αρχαιότητες

          


Από: Δημήτρης Μανουσάκης
Απίστευτο και όμως αληθινό. Κυπριακές αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας ξεπουλιούνται σε τιμές ευκαιρίας στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες δημοπρασιών το Ebay, προβάλλει εκατοντάδες αρχαιότητες της Κύπρου και τις προσφέρει μαζί με πιστοποιητικά αυθεντίας σε  ενδιαφερόμενους αγοραστές σε όλο τον κόσμο.
Το γεγονός ότι γίνεται εκτεταμένο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων είναι πολύ καλά γνωστό. Το γεγονός επίσης ότι χιλιάδες αρχαιότητες της Κύπρου κλάπηκαν και μέσω κατεχομένων έκαναν φτερά για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και αυτό το γνωρίζουμε.
Αυτό που δε μπορούμε να πιστέψουμε όμως είναι ότι αυτή η κλεμμένη πολιτιστική μας κληρονομιά, ζητεί αγοραστή μέσω διαδικτύου. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η κίνηση της μεγαλύτερης ιστοσελίδα δημοπρασιών στο διαδίκτυο, Ebay, η οποία μεσολαβεί στην πώληση των κυπριακών  αρχαιοτήτων  ανεκτίμητης αξίας.
πηγή Διακόνημα
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απλώς να κάνουν μια βόλτα στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσουν ακόμη και που βρίσκονται οι κλεμμένες αρχαιότητες μας.
Μερικά παραδείγματα προς πώληση:
Δίχρωμος αμφορέας κρασιού της περιόδου 750 με 600 πχ βρίσκεται στον Καναδά και η τιμή πώλησής του αρχίζει από τα 1700 δολάρια ή κάποια καλύτερη τιμή. Γίνεται αναφορά μάλιστα και στην ιστορία του αμφορέα καθώς και στα κύρια χαρακτηριστικά του όπως δακτυλιόσχημη βάση, φαρδύ λαιμό λευκό επίχρισμα και βαμμένη επιφάνεια διακοσμημένο με μαύρο ομόκεντρο κύκλο.
Αγαλματίδιο από τη Μεσαορία απεικονίζει έναν άνδρα χρονολογείται την Κυπρο-Αρχαϊκή Περίοδο έκτο με πέμπτο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στη Βρετανία και αν θελήσει κάποιος να το αγοράσει σήμερα κοστίζει 1100 δολάρια.
Ανδρική φιγούρα με  χαρακτηριστικό μακρύ χιτώνα, καπέλο με κοντά μαλλιά. Ένα σπάνιο κυπριακό αγαλματίδιο  που βρίσκεται στην κατοχή ενός συνταγματάρχη, στρατιωτικού ακόλουθου στην Κύπρο, ο οποίος το έβγαλε από το νησί το 1964.
Αρχαίο είδωλο ιππέα δεν αναγράφονται πολλές πληροφορίες παρά μόνο η τιμή πώλησής του  η οποία αρχίζει από τα 800 δολλάρια η κάποια καλύτερη τιμή.
565
Recommended Post Slide Out For Blogger