Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τα τουρκικά εγκλήματα στην Ίμβρο, αποκαλύπτει τουρκική ταινία (video)

 

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Αποκαλυπτική ταινία Τούρκου σκηνοθέτη με θέμα τα εγκλήματα του ‘ 64 στην Ιμβρο που οδήγησαν στον
ξεριζωμό των Ελλήνων κατοίκων της κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, κ. Selim Evci, αφορμή για την ταινία στάθηκε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στο νησί, κατά τη διάρκεια του οποίου, παρατήρησε τα εγκαταλελειμμένα αλλά ακόμα επιπλωμένα σπίτια των Ελλήνων, σημάδι ότι οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν βιαίως.
Πηγή : ΣυνοδοιπορίαΣτην προσπάθειά του να αναζητήσει τις αιτίες που οδήγησαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αποφάσισε να κάνει την εν λόγω ταινία η οποία φέρει τον τίτλο: «Ruzgarlar» (Άνεμοι).
«Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λαζάνης το 1923, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ειδικό καθεστώς δόθηκε στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος αλλά εξαιτίας των πολιτικών χειρισμών, αποτέλεσμα των γεγονότων στην Κύπρο το 1964, οι Έλληνες της Ίμβρου εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους…. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Περίπου 8,500 Έλληνες ζούσαν στο νησί το 1923, τώρα ίσα που φτάνουν τους 230», δηλώνει στην εφημερίδα Hurriyet Daily News. Ο σκηνοθέτης τονίζει ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στο να βρει σινεμά να προβάλει την ταινία του.



Πηγή εδώ
Recommended Post Slide Out For Blogger