Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μνημόσυνο Αλώσεως- Ομιλία π.Γεωργίου Μεταλληνού- «Η Ρωμανία ζει»

          

DSC_0030Στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κικλίς
Την Τρίτη 28 Μαΐου εκατοντάδες πιστοί ανέβηκαν στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου, Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, για να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο που ύστερα ακολούθησε για την ανάπαυση της ψυχής των Ρωμηών προγόνων μας οι οποίοι θυσιάστηκαν στην Άγια-Σοφιά και την Κωνσταντινούπολη την αποφράδα ημέρα (Τρίτη 29 Μαΐου 1453) αλλά και στις Αλησμόνητες Πατρίδες από την –κατά παραχώρησιν Θεού– επέλαση της Οθωμανικής βαρβαρότητας.
Μετά το Μνημόσυνο, επηκολούθησε πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια επίκαιρη ομιλία του Ομοτίμου Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού.
Πηγή Διακόνημα
Ο π.Γεώργιος, με τον χαρακτηριστικά πράο, τεκμηριωμένο καί χαριτωμένο λόγο του ανέδειξε τον παράγοντα Ορθοδοξία ως βασικό ενοποιητικό στοιχείο της πάλαι ποτέ θεοφυλάκτου, κραταιάς καιπεριβόητης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η ὁποία και παρέμεινε στην παγκόσμια ιστορία ως «Ρωμανία»· εξ ου και  ο όρος «Ρωμηοσύνη», που φανερώνει ακριβώς αυτήν την ορθόδοξη και  υγιώς οικουμενική –και όχι οικουμενιστική– συνείδηση της αδελφοσύνης των Ορθοδόξων λαών.
Αυτή η κοινή ρωμαίϊκη συνείδηση επιβιώνει ακόμη και σήμερα μέσα από την ορθόδοξη χριστιανική συγγένεια των λαών που  υπάγονται στη δικαιοδοσία των Πατριαρχείων της Ανατολῆς και της Εκκλησίας της Κύπρου.
Η δικαιοδοσία αυτή εδαφικά αντιστοιχεί με την παλαιά γεωγραφική έκταση της Ρωμανίας, η  οποία θα επιβιώνει και θα σώζεται και πνευματικά ὀσο εμείς θα παραμένουμε πιστοί στην Ορθοδοξία των Αγίων και την πατερικότητα του ορθοδόξου φρονήματος.
Η εδαφική και πνευματική αυτή συνέχεια άλλωστε δικαιώνει και τον τίτλο της ομιλίας: «Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΖΕΙ».
DSC_0070 (1)

DSC_0087 (1)

DSC_0089

DSC_0104

DSC_0113

DSC_0119

DSC_0122

DSC_0123 (1)
 
Recommended Post Slide Out For Blogger