+++ Την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, η ακολουθία του εσπερινού και η παράκλησ του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. .Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .+++Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 7.00π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής ,με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου . +++ Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής που βρίσκεται στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι, την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 7.15 π.μ.με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου . +++ Ξεκινούν και πάλι μετά τη διακοπή των ημερών του Αγίου Πάσχα οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται στον Σύνδεσμο αγάπης "ο Ιερός Χρυσόστομος" στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι. Την πέμπτη 23 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και θα ακολουθήσει η πρώτη ομιλία από τον αρχιμανδρίτη π.Εφραίμ Παναούση .

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ιερομόναχος Ακάκιος Ξενοφωντινός (1847-1927)

Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης (†)
Γεννήθηκε στο Οφρύνιο Δαρδανελίων το 1847. Προσήλθε το 1870 στην Καλύβη των Αγίων Αποστόλων της Ξενοφωντινής σκήτης, στην υπακοή των αυταδέλφων Γερόντων Ιλαρίωνος και Γρηγορίου, πρώην Λαυριωτών.

Ο ιερομόναχος Ακάκιος ήταν εκλεκτός Πνευματικός. Για πολλά χρόνια εξομολογούσε τους πατέρες σκητών. Κελλιών και των μονών Ξενοφώντος καί Κωνσταμονίτου. Πλησίον του ο μοναχός Γρηγόριος (+1990) διδάχθηκε και καλλιέργησε τις μοναχικές αρετές της υπακοής, της ακτημοσύνης, της αποταγής, της ξενιτείας, της ανεξικακίας, της ταπεινώσεως, της σιωπής, της φιλοθεΐας καί φιλαδελφίας. Ο Γρηγόριος εκτιμούσε, σεβόταν και αγαπούσε βαθύτατα τον Γέροντα του και τον είχε ώς άγιο. Ο Γέροντας Ακάκιος μόναζε με τον αδελφό του μοναχό Διονύσιο.
Πηγή : Διακόνημα


Ο Γέροντας Άκάκιος τους έλεγε: «Να ενθυμούμεθα τον σκοπόν δια τον οποίον ήλθομεν εδώ. Επίσης και το τέλος μας, διότι δεν θα αργήσει. Να μη λογαριάζωμεν μάκρος, να λέμε την ευχή· να έχωμεν την ελπίδα μας στον Χριστό και στην Παναγία και να μη καταγινώμεθα στις υποθέσεις, διότι δεν τελειώνουν, εμείς όμως θα τελειώσωμεν…».
Ο Γέροντας Ακάκιος μετέστη από τα πρόσκαιρα στα αιώνια καί «αεί διαμένοντα» ογδοντάχρονος το 1927. Είχε οσιακό τέλος, ως λέγουν, και υποδειγματική μοναχική ζωή, που ενέπνεε βαθύ σεβασμό.

Πηγές- Βιβλιογραφία

Μοναχολόγιον Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Γρηγορίου μονάχου, Οι αναμνήσεις μου, Πρωτάτον 19/1989, σ. 163. Ά.Ε. Στιβακτάκη, Κρήτες Αγιορείτες μοναχοί, Ιεράπετρα 2007, σ. 52.


Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων Αγιορειτών του εικοστού αιώνος, τόμ. Α΄ 1901-1955, εκδ. Μυγδονία, Άγιον Ορος 2011

Recommended Post Slide Out For Blogger