+++Πανηγυρίζει την Κυριακή 24 Αυγούστου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω,το παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται πάνω ακριβώς από την είσοδο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός ενώ η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την επόμενη μέρα Κυριακή 24 Αυγούστου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής +++ Πανηγυρίζει την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου η Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής . Η φετινή πανήγυρις θα έχει μία ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να τίθενται καθ΄όλη τη διάρκεια της Πανηγύρεως ,Ιερά Λείψανα των Αγίων Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανηγύρεως έχει ως εξής : Πρόγραμμα Πανηγύρεως 2025 Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία (Από σήμερα θα τίθενται σε προσκύνηση τα Ιερά Λείψανα των Αγίων) 12.00μ.μ. Παράκληση της Παναγίας 6.30.μ.μ. Ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 7.00π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Πανγηγυρική Θεία Λειτουργία 12.00μ.μ. Παράκληση της Παναγίας 6.30.μ.μ. Ακολουθία του Μεθέορτου εσπερινού και Παράκληση της Παναγίας . Η Ιερά Μονή θα είναι ανοικτή κατά τη διάρκεια της Πανηγύρεως από 7.00π.μ. έως 9.30μ.μ. Σας περιμένουμε προκειμένου να λάβουμε από κοινού την ευλογία της Παναγίας και των Αγίων +++ Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου :την Αίγινα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει: Αναχώρηση με πούλμαν από το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 6.45π.μ. Μετάβαση στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με το πλοίο για την Αίγινα Προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, ξενάγηση στην παλαιά Μονή.Συμμετοχή στην Ιερά Παράκληση αλλά και στον νέο περικαλλή Ναό του Αγίου. Μετάβαση κατόπιν,στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας για ελεύθερο φαγητό. Επίσκεψη στη συνέχεια και προσκύνημα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ξενάγηση στην ιστορία και το παρόν του νησιού. Ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση από το λιμάνι της Αίγινας γύρω στις 6.00 μ.μ. για τον Πειραιά και αμέσως μετά μετάβαση με το πούλμαν στο Μοναστήρι. Πληροφορίες : π.Παίσιος 2295022228

Πανήγυρις 2025 παρεκκλησίου Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω

Πανήγυρις 2025 παρεκκλησίου Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω
Μάθετε περισσότερα.Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2025

Εγγραφείτε στο κανάλι μας "από καρδιάς"


 Το κανάλι της ομάδας "από καρδιάς" είναι το κανάλι στο youtube της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .

Μπορείτε αν θέλετε να εγγραφείτε στο κανάλι μας και να παρακολουθείτε την πνευματική δραστηριότητα και φιλανθρωπική δράση  της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής σε Ελλάδα και Αφρική .Ακόμη μπορείτε να παρακολουθείτε  ομιλίες από Πατέρες της Ιεράς Μονής πάνω σε πνευματικά θέματα 

Εάν ενδιαφέρεστε για το έργο της εθελοντικής ομάδας "Από Καρδιάς" της Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής και θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε μας δράση, κάντε Εγγραφή - SUBSCRIBE στο κανάλι μας!!

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο .


Ευχαριστούμε

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2025

Συνάντηση με νέους στο Λουγκουζί -Αύγουστος 2025

 

Την Κυριακή 17 Αυγούστου μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Λουγκουζί της Ουγκάντας θελήσαμε να βρεθούμε με νέους που ξεκίνησαν μικρά παιδιά και τώρα ως έφηβοι συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην εκκλησία .Χαρήκαμε για την παρουσία τους και προσπάθήσαμε να επικοινωνήσουμε με λόγο αγάπης με αυτούς .Τους τους τονίσαμε  πως όλα όσα πήραν από την εκκλησία έχουν χρέος να το μοιράσουν με αγάπης και σε άλλους .Τους υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε όσο και όπως μπορούμε κοντά τους.Στη μετάφραση μας βοήθησε με αγάπη και υπομονή ο π.Γεώργιος Νυόμπι .Μικρή ευκαιρία που μας έδωσε και μοίρασε χαρά.Δόξα τω Θεώ .


Πανήγυρις 2025 Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω

 

Πανηγυρίζει την Κυριακή  24 Αυγούστου με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω,το παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται πάνω ακριβώς από την είσοδο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός ενώ η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την επόμενη μέρα Κυριακή 24 Αυγούστου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής  .

(Φωτογραφία π.Γεώργιος Ναντιρασβίλι)

Εκεί που η γη ενώνεται με τον ουρανό

Φωτογραφίες από τα «κρεμαστά» μοναστήρια του κόσμου, ανάμεσά τους και τα Μετέωρα
Όταν θέλει κάποιος να προσευχηθεί βοηθά να βρει ένα μέρος ήρεμο και ειρηνικό. Σε τέτοια μέρη είναι χτισμένα πολλά μοναστήρια του κόσμου, που μοιάζουν να βρίσκονται στο σημείο που η γη ενώνεται με τον ουρανό.

Χτισμένα σε απίστευτα ύψη στις πλαγιές βουνών και βράχων, γίνονταν ο προορισμός μόνο των πολύ αφοσιωμένων πιστών
Πηγή :Newsbeast.gr

Πανήγυρις 2025 Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής

 


 Πανηγυρίζει την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου η Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής .

Η φετινή πανήγυρις θα έχει μία ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να τίθενται καθ΄όλη τη διάρκεια της Πανηγύρεως ,Ιερά Λείψανα των Αγίων Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.


Το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανηγύρεως έχει ως εξής :

Μάνα του κόσμου η Παναγία.




π. Δημητρίου Μπόκου 

Στ’ ἀνέμελα χρόνια, ποὺ παιδὶ κι ἐγὼ γυρόφερνα στὶς στράτες τοῦ χωριοῦ μου, στὶς μεταξὺ Ἀγράφων καὶ Τζουμέρκων καταπράσινες βουνοπλαγιές, στὴν Παραχελωίτιδα χώρα τῶν ἀρχαίων, ἄκουγα πολλὲς φορὲς τὴ γιαγιά μου τὴ Βαρβάρα - πονεμένη κι ἅγια ψυχή, Θεὸς σχωρέσ’ την - νὰ ἀναφέρει μιὰν ἰδιότυπη προφητεία:
-  Ἄχ, παιδάκι μου! Ἔλεγαν οἱ παλιοί, πὼς ὅποιος ζήσει τὸ ’61, θὰ φάει μὲ ἀσημένιο κουτάλι.
Καὶ νά, ποὺ ἔφτασε καὶ πέρασε τὸ 1961 καὶ ὄντως φάγαμε «μὲ ἀσημένιο κουτάλι». Ἡ «προφητεία» - καημὸς τῶν στερημένων - ἐπαληθεύτηκε. Ἡ τρομερή μας ἐποχὴ τὰ γεύτηκε ὅλα σὲ ἀπίστευτη ἀφθονία. Ἀκόμα καὶ σήμερα, τὸ 2015, ποὺ μιλᾶμε γιὰ οἰκονομικὴ κρίση. Μιλᾶνε γιὰ κρίση ὅσοι δὲν ἔζησαν πρὶν ἀπὸ τὸ ’61. Ὅσοι δὲ γνώρισαν τὸ τί σημαίνει φτώχεια. Γιατὶ ἀκόμα καὶ σήμερα, μὲ κρίση, ὁ κόσμος ἔχει πράγματα, ποὺ οἱ παλιότερες γενιὲς οὔτε στὸν ὕπνο τους δὲν θὰ τολμοῦσαν νὰ ὀνειρευτοῦν. O mores, o tempora! Ἄλλα ἤθη, ἄλλες ἐποχές!
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2025

Από την εορτή της Κοιμήσεώς της ..

 

Μερικές υπέροχες φωτογραφίες στον απόηχο της εορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Με τιμή στη Μητέρα όλων μας . Χρόνια πολλά .

Φωτογραφίες : Γεωργία Πάτερου 

Επιστροφή στο χωράφι - Ξεκίνημα μιας νέας Ιεραποστολής στο Μπουσούγκιου ( Γ μέρος -Φωτογραφίες)

 Η Θεία Λειτουργία είναι το κέντρο της ζωής της εκκλησίας .Όταν μοιράζουμε το αντίδωρο στην Ουγκάντα το κλίμα είναι πάντα θριαμβευτικό .Βγαίνοντας έξω από την καλύβα, μικρές συζητήσεις με τους μεγαλυτέρους για τα σχέδια αυτής της Ιεραποστολής .Τα παιδιά παίζουν με αυτοσχέδιες μπάλες .Το φαγητό έχει ετοιμασθεί .Ρύζι ,ματόκε (μπανάνα δηλαδή σαν πουρές-το εθνικό φαγητό της Ουγκάντας) και σάλτσα με ψάρι .Τα παιδιά στη σειρά με υπομονή .Και μετά σταυροπόδι στους μεγάλους μουσαμάδες .Προσευχή και ξεκινάμε..

Γυρίζεις ανάμεσα στα παιδιά που με λαχτάρα τρώνε με το χέρι (Αφρικανικό πιρούνι το λένε ) το φαγητό τους .Κι εμείς εκεί να βλέπουμε σιωπηλά και να μετράμε θαύματα .Μακάρι το ταξίδι που σήμερα ξεκίνησε να συνεχισθεί για πολλά χρόνια .Εκείνος ξέρει ..Αμήν ...

Παναγία Μητέρα μας, σώσε το λαό Σου.


Στην ζωή όλων μας, έρχονται ώρες που φεύγει ο ήλιος και χάνεται και παγώνουνε όλα και γύρω και μέσα μας…
Όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχει ένας άλλος Ήλιος που είναι θερμότερος από τον γήινο και πεπερασμένο. Είναι το άδυτο Φως που κρύβεται στα έγκατα της ψυχής μας και δεν του δίνεται η δυνατότητα να αφήσει τις ακτίνες Του να διαποτίσουν όλη την ύπαρξή μας, γιατί δεν θέλουμε φως.

Στη ζωή όλων μας έρχονται ώρες πικρές. Δάκρυα χύνουμε και δάκρυα πίνουμε. Δίνουμε ψωμί και παίρνουμε ράπισμα. Μας χτυπάει το άδικο και μας τσακίζει. Απλώνουμε το χέρι για βοήθεια και δεν υπάρχει κανείς, ένα ποτήρι νερό να μας δώσει.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στο νησί του Αγίου Νεκταρίου



 Ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο νησί του Αγίου Νεκταρίου :την Αίγινα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου .Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

Τρίτη 19 Αυγούστου 2025

Η μοναχική ζωή


62163

Με την εμφάνιση του μοναχισμού παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη μορφή ζωής στην Εκκλησία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε και νέα ηθική. Η Εκκλησία δεν έχει ιδιαίτερη ηθική για τους κοσμικούς και ιδιαίτερη για τους μοναχούς, ούτε διαφοροποιεί τις δύο αυτές κατηγορίες των πιστών ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Θεό. Η χριστιανική ζωή είναι κοινή για όλους. Όλοι οι Χριστιανοί έχουν ως κοινό γνώρισμα «το από Χρίστου και είναι και ονομάζεσθαι»(1). Η υπόσταση δηλαδή και το όνομά τους ανάγονται στο Χριστό. Αυτό σημαίνει ότι ο Χριστιανός είναι γνήσιος και αληθινός, όταν στηρίζει τη ζωή και τη διαγωγή του στο Χριστό. Η προσπάθεια όμως αυτή δυσχεραίνεται μέσα στον κόσμο.

Επιστροφή στο χωράφι - Ξεκίνημα μιας νέας Ιεραποστολής στο Μπουσούγκιου (B μέρος -Φωτογραφίες)

 

Η Θεία Λειτουργία στην Αφρική έχει όπως και να το κάνουμε κάποια άλλα δεδομένα .Τίποτα από αυτά που γνωρίζεις και έχεις, δεν το έχεις στην Αφρική .Κι όμως ανακαλύπτεις ότι όλα με ένα τρόπο θαυματουργικό κάπως την τελευταία στιγμή γίνονται.

Ολοκληρώσαμε τη Θεία Λειτουργία και κοινώνησαν πολλοί πιστοί από το Λουγκουζί .Οι καινούργοι μαθαίνουν .Θα πάρει χρόνο..Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσαμε μνημόσυνο των ευεργετών της Ιεραποστολής που χρόνια πρίν βοήθησαν την έναρξη της  .Να λοιπόν σήμερα σε αυτόν τον χώρο ήρθε η ώρα να τους μνημονεύσουμε .Είμαστε ευγνώμονες .

Όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία μιλήσαμε για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και για την έναρξη της νέας Ιεραποστολής στο όνομα της Παναγίας της Χρυσοπηγής .Μερικές απλές εικόνες φερμένες από το Λουγκουζί ,μικρή ανάλυση της βυζντινής εικόνας και το μάθημα ολοκληρώθηκε .Στην Αφρική το κήρυγμα αφορά πάντα μικρά παιδιά ..Μοιράσαμε το αντίδωρο με πρόσφορα που ζυμώνουν παιδιά στην Ιεραποστολή ,ενώ η χορώδία στόλιζε την καλύβα μας με ύμνους .

Η πρώτη Θεία Λειτουργία ήταν γεγονός .Δόξα τω Θεώ είμασταν εκεί ..

Ο καπνός από τα ξύλα με το φαγητό που μαγείρεψαν οι γυναίκες ερχόταν ..Το τραπέζι μιας κοινότητος μας περίμενε.

Η διαδρομή μας θα συνεχιστεί .


Κυριακή 17 Αυγούστου 2025

Η αγκαλιά της Παναγίας…


Καμία δεν πάει χαμένη…

Κάθε ικεσία που βγαίνει ειλικρινά, γεμάτη δάκρυα, ποτέ δεν χάνεται…
Κατευθείαν πηγαίνει στον δικό Του θρόνο.
Εκείνος, φίλε μου, πάντα σε κοιτάζει.
Όχι βλοσυρά, όχι σαν κακός εκδικητής.
Μα σαν στοργικός πατέρας, έτοιμος να σε σηκώσει αν χτυπήσεις,
έτοιμος αν στενοχωρηθείς να σε παρηγορήσει…
Όμως, έχεις και μια μητέρα ακόμα.
Την δική Του που και εσένα αγαπάει όσο δεν φαντάζεσαι…
Είναι η πιο γλυκιά μητέρα του κόσμου.
Όποτε την χρειαστείς και την ζητήσεις, αμέσως θα έρθει.

Πηγή : ενοριακή ζωή

Σάββατο 16 Αυγούστου 2025

Επιστροφή στο χωράφι - Ξεκίνημα μιας νέας Ιεραποστολής στο Μπουσούγκιου (Α μέρος -Φωτογραφίες)

 

Ανήμερα της Παναγίας 2025 το πρωί μετά από μεγάλο ταξίδι (είχε συμβεί τροχαίο σοβαρό και καθυστερήσαμε 2 ώρες -σύνηθες στην Αφρική αυτό ) είχαμε να λειτουργήσουμε για πρώτη φορά και με τη Θεία Λειτουργία να ξεκινήσουμε με αυτόν τον τρόπο,μία νέα ιεραποστολή στην περιοχή του Μπουσούγκιου .Το κτήμα αυτό το είχαμε αποκτήσει το 2012 και λίγο αργότερα το μέρος που βρίσκεται η σημερινή ιεραποστολή με την εκκλησία και το σχολείο στο Λουγκουζί .Όμως τα προγράμματα γίνονται για να αλλάζουν  και αυτό το ανακαλύπτει κάποιος στη Αφρική καλά.Ο χώρος του Μπουσούγκιου είναι περίπου 30 λεπτά από το Λουγκουζί πάνω στο βουνό σε καταπράσινο πανέμορφο τοπίο και από την πρώτη μέρα καλλιεργείται συστηματικά και βοηθά στην συντήρηση πολλών ανθρώπων και κυρίως του σχολείου μας στο Λουγκουζί.Ήρθε η ώρα το σχέδιο που αρχικά εκπονήσαμε με τη χάρη το Θεού να πραγματοποιηθεί .

Το χωριό Μπουσούγκιου βρίσκεται σε αρκετή φτώχεια χωρίς στειχειώδεις υποδομές υγείας και παιδείας .Γι αυτό και η ιεραποστολή εκτός από το πνευματικό μέρος ( πάντοτε γίνεται αυτό) καλύπτει ένας μεγάλο μέρος στην υγεία και την εκπαίδευση.

Εδώ λοιπόν θέλουμε και αφήνουμε την επιθυμία μας στα χέρια του Θεού και την καλοσύνη των ανθρώπων να δημιουργήσουμε μία Ιεραποστολή παρόμοια με το Λουγκουζί με εκκλησία και σχολείο .

Και η αρχή ξεκινάει σήμερα ...

Φτάσαμε στο βουνό .Οι πιστοί από το Λουγκουζί και οι Νεοφώτιστοι του Μπουσούγκου είχαν δημιουργήσει μία αυτοσχέδια σκηνή για τη Λειτουργία .Παρακαλούσαμε να μην βρέξει ο Θεός .Και μας άκουσε..

Σύντομη πρόθεση ,ο Όρθρος είχε ξεκινήσει και ξεκινήσαμε τη Λειτουργία .Εύχομαι να ζήσουν πολλοί την εμπειρία να εισοδεύεις το ευαγγέλιο στα χώματα ,με τα μικρά να σου τραβάνε το στιχάρι και το πρόσφορο να το τυλίγεις με χίλια υφάσματα να το σώσεις από τα μυρμήγκια και τα ζωύφια .

Η διαδρομή μας θα συνεχιστεί ..

Φωτογραφίες από τη ζωή

 Μερικές στιγμές από την καθημερινότητα της Ουγκάντας .Εδώ που τα δεδομένα δεν υφίστανται .Παιδιά στη δουλειά ,και οι γυναίκες κουβαλώντας πάντα μωρά .Σε έναν δικό μας κόσμο συνεχών παραπόνων αυτές οι φωτογραφίες ίσως έχουν να πουν .


Παναγία, η μάνα των Αγιορειτών.


Ήταν ένα γεροντάκι που μόλις άκουγε τ’ όνομα της Παναγίας έκλαιγε σαν μικρό παιδί. 

Ήταν ένας Καυσοκαλυβίτης που όποτε γύριζε πλευρό τη νύχτα έψελνε το «Άξιον εστί».

Ήταν ένας Γρηγοριάτης ηγούμενος πού ΄χε «φάει» την εικόνα Της από τους πολλούς ασπασμούς.
Ήταν ένας Νεοσκητιώτης που παρακαλούσε όποιον έβλεπε να μιλήσει, να γράψει, να εκδώσει, ό,τι υπήρχε για την Παναγία.
Ήταν ένας μακαρίτης Ιβηρίτης που έπασχε από αγάπη προς την Πορταΐτισσα.
Ένας Φιλοθεΐτης έλεγε: «Έχομεν βεβαίας τας ελπίδας εις την Γλυκοφιλούσαν»
Παναγία• η μάνα των Αγιορειτών.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Ευαγγελικός Μοναχισμός

 

evmon2

Το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι ευαγγέλιο, δηλαδή χαρμόσυνο άγγελμα, γιατί φέρει στον κόσμο όχι απλώς μια νέα διδασκαλία, αλλά μια νέα ζωή σε αντικατάστασι της παλαιάς. Η παλαιά ζωή κυριαρχείται από την αμαρτία, τα πάθη, την φθορά, τον θάνατο και βασιλεύεται από τον διάβολο. Παρ’ όλες «τις φυσικές» της χαρές αφήνει μια πικρή γεύσι, γιατί δεν είναι η αληθινή ζωή, για την οποία πλάσθηκε ο άνθρωπος, αλλά ζωή φθαρμένη και αρρωστημένη και γι’ αυτό σημαδεμένη από το αίσθημα του παραλόγου, του κενού, και του άγχους.

Πηγή : Πεμπτουσία

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025

Αγιορείτικη Διήγηση για τον Παράδεισο.




Ακούραστος ο γέρο - Πέτρος καθάριζε κρεμμύδια στην πάνυγυρη της Παναγίας για την εσπερινή τράπεζα. Θα έρχονταν πατέρες και ψαλτάδες απο την έρημο να στολίσουν την αγρυπνία.
Και πως έκανε ο γέρο -Πέτρος αμα ξεκινούσε τα μέγιστα ανοιξαντάρια του Κουκουζέλη και το Θεοτόκε Παρθένε του Μπερεκέτη! 
Και όλο σκούνταγε τον Δανιηλ τον Εκκλησιαστικό να κουνήσει ακόμα πιο δυνατά τον χορό και τον πολυέλαιο.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025

Έτοιμος ο επιτάφιος της Παναγίας μας

 

Έτοιμος ο επιτάφιος της Παναγίας μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής όπου σήμερα στις 6.30μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού και τα εγκώμια της Παναγίας .Αύριο στις 7.00π.μ.θα τελεσθεί η σκολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία .

Κυκλοφορεί το Ημερολόγιο -Αγιολόγιο για το 2026 από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

 


Κυκλοφορεί και φέτος το Ημερολόγιο για το 2026 από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής 

Το Ημερολόγιο -Αγιολόγιο τοίχου για το 2026, περιέχει εικόνες των εορταζομένων Αγίων και αναγράφει όλες τις διατεταγμένες νηστείες  της εκκλησίας μας. Στο εξώφυλλό του φιλοξενεί τον ιδιαίτερα περιποιημένο εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής  .

Από την Μεγάλη Παράκληση

 


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
Σέ τήν ἁγνήν, σέ τήν Παρθένον καί ἄσπιλον, μόνην φέρω τεῖχος ἀπροσμάχητον, καταφυγήν, σκέπην κραταιάν, ὅπλον σωτηρίας᾽.
(᾽Εσένα, Παναγία, πού εἶσαι ἡ ἁγνή, ἡ Παρθένος καί ἄσπιλη, ᾽Εσένα μόνη ἔχω σάν ἀπροσμάχητο τεῖχος, καταφυγή, δυνατή σκέπη, ὅπλο σωτηρίας).
῾Ο ὑμνογράφος δέν παύει νά μᾶς ὑπενθυμίζει ὅτι ἡ Παναγία πρός τήν ὁποία ἀπευθυνόμαστε παρακλητικά δέν εἶναι μία ἁπλή γυναίκα, ὑποκείμενη συνεπῶς στά ἀνθρώπινα πάθη, ἀλλά οὔτε αὐτή πού χαρακτηρίζεται ἀπό κάποιες ἀρετές, ἔστω καί σπουδαῖες, ὅπως τῆς ἁγνότητας καί τῆς παρθενίας. Οἱ ἀρετές γιά τόν ἄνθρωπο εἶναι πράγμα ἀσφαλῶς σημαντικό, ἀλλά μπορεῖ νά λειτουργοῦν καί ἀρνητικά γιά τήν πνευματική του ζωή, ὅταν αὐτονομοῦνται ἀπό τόν Θεό καί θεωροῦνται καρπός τοῦ προσωπικοῦ ἀγώνα τοῦ ἀνθρώπου. Σέ μία τέτοια περίπτωση ὁδηγοῦν αὐτόν σέ ὑπερηφάνεια καί καύχηση, συνεπῶς ἀντί νά τόν προάγουν τόν καταβαραθρώνουν. Μή λησμονοῦμε ὅτι οἱ πέντε κοπέλες τῆς παραβολῆς τῶν δέκα παρθένων εἶχαν τήν ἀρετή τῆς παρθενίας, ἀλλά ἔμειναν ἐκτός νυμφῶνος Χριστοῦ.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025

Τι κάνουν οι μοναχοί


Τι κάνουν οι μοναχοί


Του Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος όρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους, εισήλθε μέσα στην Εκκλησία ένα πνεύμα εκκοσμίκευσης. Οι χριστιανοί που επιθυμούσαν να ζήσουν την «ζεστασιά» της «πρώτης Εκκλησίας» αποφάσισαν να φεύγουν από τις πολυπληθείς πόλεις και να ζουν κατά μόνας ή ως μικρές ομάδες σε έρημα μέρη.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2025

"Θεοτοκάριο για τα παιδιά " Ένα βιβλίο εν όψει του Δεκαπενταύγουστου

Προτείνουμε εν όψει του Δεκαπενταύγουστου το βιβλίο «Θεοτοκάριο για τα παιδιά» από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή,που περιγράφει με τρόπο απλό τη ζωή της Θεοτόκου και αποτελεί για τα παιδιά μία μικρή γέφυρα γνωριμίας και επικοινωνίας με τη μεγάλη μας Μητέρα.

Ένα ευχαριστώ



Tου Βασίλη Σούρμπη
Ποιο μικρό παιδί χτύπησε και δεν έτρεξε κλαίγοντας στην αγκαλιά της μητέρας του; Αντανακλαστικό βαθιά στην ψυχή τ’ ανθρώπου ριζωμένο. Κι η μάνα αν μπορεί και υπάρχει ό,τι περνά από το χέρι της θα προσπαθήσει. Άλλο αντανακλαστικό αυτό... Μα υπάρχει κι άλλη Μάνα. Για όλους η Ίδια αλλά, παράδοξα, η αγάπη της είναι ισόποσα δοσμένη. Και έχει δύναμη... Ούτε και τη λογίζεται κανείς. Μόνο να νεύσει προς τον  Γιο της  ι. Ποιος πονάει με πόνο αβάστακτο; Ποιος στην οδύνη μιας αρρώστιας έχει λυγίσει; Ποιος στην πλεκτάνη ενός πάθους έχει σκοντάψει; Ζήτησε τη βοήθεια της; Ζήτησες τη βοήθεια  της; Αν την  άδεια σου δεν της δώσεις,  και πως θα νεύσει προς τα εσένα;

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Ένα δώρο !!

 Ένα δώρο !!

Κυριακή 10 Αυγούστου 2025.Έχουμε τελειώσει τη Λειτουργία στο Λουγκουζί και καθόμαστε στην αυλή με τους πιστούς  και τα παιδιά .Μας πλησιάζει με το εγγόνι της η γιαγιά Μαρία (από τους πρώτους χριστιανούς του Λουγκουζί) και τώρα μένει μακριά από το χωριό ,αλλά δεν ξεχνά την ιεραποστολή .Σήμερα μας έφερε μία κότα,ένα δώρο αρκετά σημαντικό από αυτούς τους ανθρώπους .Μας μαθαίνουν πάντοτε πολλά αυτοί οι άνθρωποι .Μας δίνουν πάντοτε  περισσότερα .

Κυριακή 10 Αυγούστου 2025 - Θεία Λειτουργία στο Λουγκουζί

 

Κυριακή 10 Αυγούστου στο Λουγκουζί της Ουγκάντας .Σήμερα με τον π.Γεώργιο Νυόμπι λειτουργήσαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί, ενώ μετά τη Θεία Λειτουργία μιλήσαμε στους πιστούς για την ανάγκη να φροντίζουμε τη σπίθα της πίστεως στην καρδιά μας να την κρατάμε αναμένη και ζωντανή .Μιλήσαμε για τον Απόστολο Πέτρο και προσπάθήσαμε να βρούμε μέσα από τους δικούς του φόβους τη δική μας ανάγκη να μην χάσουμε ποτέ την παρουσία και το ευεργετικό χέρι του Θεού .Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών αξίζει να αναφέρουμε ό,τι κατά καιρούς έρχονται μεγάλα αγόρια και κορίτσια που έχουν φύγει από το χωριό και εργάζονται αλλού και δεν ξεχνούν την ευεργεσία της Ιεραποστολής στα παιδικά τους χρόνια, και φέρνουν για την εκκλησία και το σχολείο ψωμί ή φαγητό για τα παιδιά και τους πιστούς .Παρήγορο και συγκινητικό συνάμα .Δόξα τω Θεώ !!

Οι μοναχοί για την Θεοτόκο

 



Οι μοναχοί όταν ψάλλουν το "Ἄξιόν ἐστί", έχουν την αίσθηση ότι μοιάζουν με τους αγγέλους, τους παρεστώτες ενώπιον του ουράνιου θρόνου.

Και στέκονται ακίνητοι και ασκεπείς, για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στην Παναγία, η οποία, και όταν ομιλεί και όταν σιωπά, και όταν κυοφορεί και όταν τίκτει, και όταν περιπατεί στον Άθωνα ή μεταβιβάζει στον ουρανό τα αιτήματά μας, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά μας ανεβάζει και μας κατεβάζει τον Θεό.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2025

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χρυσοπηγή


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετοιμάζεται ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής την Πέμπτη 14 Αυγούστου στις 6.30μ.μ. θα ψαλλεί η ακολουθία του Πανηγυρικού εσπερινού με τα εγκώμια της Παναγίας .

Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

8 Αυγούστου 2025 - Λουγκουζί -Μαζέψαμε το καλαμπόκι.!!

 

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025 .Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού μαζί με συνεργάτες της Ιεραποστολής μαζέψαμε το καλαμπόκι από την έκταση που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπιρίδωνος στο Λουγκουζί όπου στο μέλλον προορίζεται να δημιουργηθεί γυμνάσιο της Εκκλησίας μας .

Το καλαμπόκι αφού συλλέγεται περνά από ένα πρώτο μηχάνημα όπου μένει ο καρπός (φωτογραφίες) και στη συνέχεια περνά από μία ακόμη διαδικασία όπου δημιουργείται ένας πουρές στα Αφρικανικά "Καούγκα" το καθημερινό φαγητό των σχολείων της Ιεραπσοτολής .Με το καιρό η γνώση και εμπειρία, μας κάνει όλους με επικεφαλής τον εφημέριο της Ιεραποστολής π.Γεώργιο Νυόμπι, να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και τα δεδομένα που έχουμε, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και γνώσης των ανθρώπων και περισσότερο των παιδιών.

Είμαστε ευγνώμονες στο Θεό και τους συνεργάτες και φίλους που συμβάλλουν για τους σκοπούς της Ιεραποστολής μας .

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025

Δεκαπενταύγουστος - Η Παναγία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας



Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη ...
νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού». Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.
 
 
Πηγή : Τρομακτικό

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2025

Πανήγυρις 2025 Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής

 


Πανηγυρίζει την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου η Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής .Η φετινή πανήγυρις θα έχει μία ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να τίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της Πανηγύρεως Ιερά Λείψανα των Αγίων Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.Το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανηγύρεως θα το ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες .

Δεκαπενταύγουστος στη Χρυσοπηγή

Καθημερινά στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής.καθ΄όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου , τελείται η Ακολουθία του εσπερινού και η η Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας  στις 6.30μ.μ.Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι.

Eνα κεράκι στα δειλινά του Δεκαπενταύγουστου.


Γιορτάζει η Μάνα και πλέκουμε στεφάνια και τραγουδούμε γλυκά. 

Η Μάνα είναι αναντικατάστατη ύπαρξη για τον καθένα μας. Μάνα θέλησε να έχει και ο Θεός Λόγος, όταν θέλησε να σαρκωθεί. 

Και έκανε μάνα Του την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ, και ύστερα τη χάρισε στον άνθρωπο, «γύναι· ίδε ο υιός σου… ιδού η μήτηρ σου, και απ’ εκείνης της ώρας έλαβεν ο μαθητής αυτήν εις τα ίδια» (Ιωάν. 19, 26-27).

Και η Μητέρα του Χριστού έγινε και δική μας. Μας αγκαλιάζει όλους, μας αγαπάει, και εμείς σαν παιδιά της την αγαπούμε έστω κι αν κάνουμε σκανδαλιές, έστω κι αν ξεκόβουμε από τη μητρική έγνοια. Νοιάζεται και παρακολουθεί. Είναι ξάγρυπνη και περιμένει. Και εμείς φτάνοντας στα όρια των αντοχών μας στρεφόμαστε και παρακαλούμε.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025

Θεία Λειτουργία στο Λουγκουζί (Β μέρος - φωτογραφίες)

Συνέχεια των στιγμών από το Λουγκουζί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας .Στις Ακολουθίες ψάλλουν όλοι οι πιστοί μαζί και κυρίως τα παιδιά .,γεγονός που τα κάνει από μικρά να συνειδητοποιούν τα τελούμενα στην εκκλησία .


Αυτοί οι ευλογημένοι άνθρωποι που μάχονται τον Μοναχισμό, θα ήθελα να μάθω, σε ποια Εκκλησία ανήκουν; (Αγίου Παισίου)

 


Οι Μοναχοί που ενδιαφέρονται για την σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων, είναι πιο στοργικοί Πατέρες και από τους κατά σάρκα πατεράδες και περισσότερα παιδιά έχουν από τον μεγαλύτερο πολύτεκνο, διότι όλα τα πλάσματα του Θεού τα θεωρούν παιδιά και αδέλφια τους και με πόνο προσεύχονται, για να φθάσουμε όλοι οι άνθρωποι στον προορισμό μας, κοντά στον Θεό.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Θεία Λειτουργία στο Λουγκουζί (Κυριακή 3 Αυγούστου 2025)

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού τελέσαμε την Κυριακή 3 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Λουγκουζί μαζί με τον π.Γεώργιο Νυόμπι εφημέριο της ενορίας,τη Θεία Λειτουργία με την παρουσία των πιστών της ενορίας .

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας αναφερθήκαμε στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των πεκισχιλίων, γεγονός που μιλά για τη δύναμη του Θεού που για να κάνει όμως το θαύμα, προυποθέτει τη δική μας πίστη .Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Νέστορας, ένας νέος της ενορίας που από μικρό παιδί βρίσκεται στην εκκλησία μας ,έκανε τις ανακοινώσεις του χωριού : π.χ ποιος είναι άρρωστος ,ποια γυναίκα πέθενε στη γέννα !!.Στα χωριά η αλήθεια είναι ότι σώζεται ακόμα η σχέση των ανθρώπων και η ευρύτερη οικογένεια του χωριού.


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Πρωτοπ.Γεωργίου Δορμπαράκη

Εορτή της Μεταμορφώσεως στη Χρυσοπηγή

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στις 7.00π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του όρθρου και η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου .Ακολουθεί ομιλία στο αρχονταρίκι .

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, είναι μια περίοδος που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ουρανό.


Γράφει ο π. Θωμάς Ανδρέου


Τις ημέρες αυτές του δεκαπενταυγούστου, οι Εκκλησιές μας, γεμίζουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσέρχονται ευλαβικά ώστε να ψάλλουν τους ωραίους ποιητικούς παρακλητικούς κανόνες, να θέσουν σαν ευωδιαστό λουλούδι το δάκρυ και την προσευχή τους, στην Εικόνα της Μεγάλης Κυράς.

Ο δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, είναι μια περίοδος που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ουρανό, μιας και ένα κομμάτι του ουρανού, το κατέκτησε το ανθρώπινο γένος, στο πρόσωπο της Παναγιάς!
Βλέπεις πρόσωπα κάθε ηλικίας να ψελλίζουν λόγια, που για αιώνες ακούγονται στις Εκκλησιές αυτές τις ημέρες! Αριστουργήματα πραγματικά, γεμάτα από ανθρώπινα συναισθήματα, ευχαριστιακής δοξολογίας σε Εκείνην, που με συμπάθεια προς το ανθρώπινο γένος, κρατά όλον τον κόσμο στην μεγάλη Της αγκαλιά, μέσα στην οποίαν χώρεσε Ο Αχώρητος…
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Σκέφτεσαι να γίνεις Μοναχός ;

Περνούν οι μέρες, περνούν τα χρόνια και έρχονται κάποιες σκέψεις στο μυαλό μου, που θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σου.
Πώς ήταν τα πράγματα και ο κόσμος πριν χρόνια ;
Οι άνθρωποι ζούσαν με το Θεό ,αγαπούσαν το Θεό, στηρίζονταν στο
Θεό. Τα Μοναστήρια μας γεμάτα από Μοναχούς και Μοναχές . Πήγαινες επίσκεψη σ' ένα
Μοναστήρι και μοσχοβολούσαν οι αυλές, από τα όμορφα λουλούδια, που προσευχόμενος ο Μοναχός ή η Μοναχή έβαζε στις γλάστρες και στους κήπους .
Πηγή : Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Αύγουστος , ο μήνας της Παναγίας μας !

  ...

Η Παναγία είναι η κατά Χάρη Μητέρα μας! Αυτό που είπε ο Κύριός μας από τον Σταυρό για την Μητέρα Του στον αγαπημένο μαθητή τον Ιωάννη «ιδού η μήτηρ σου», το λέει κατ΄ επέκταση σε όλους τους Χριστιανούς, σε όλους εμάς . Ο Κύριος μας δίνει την Μητέρα Του και για δική μας Μητέρα . Αυτό είναι μία «διαθήκη» σε μας , που την έγραψε ο Χριστός μας πάνω στον αιματοβαμμένο Του Σταυρό.

Η προσευχή της Παναγίας έχει μεγάλη παρρησία στο Θεό. Και ποτέ δεν πρέπει να απουσιάζει από την προσευχή μας η Παναγία . Όπως ο Χριστός για να κατεβεί ανάμεσά μας πέρασε από την Παναγία , έτσι και εμείς για να ανέλθουμε στον Oυρανό θα πρέπει να επικαλούμαστε συνεχώς την Παναγία . Το μυστήριο της Εκκλησίας κρύβεται στην Θεοτόκο. Πράγματι! Ότι λέγεται για την Εκκλησία λέγεται και για την Παναγία και αντιστρόφως ότι λέγεται για την Παναγία μπορεί να λεχθεί και για την Εκκλησία . Όσοι έχουν τον χρόνο ας κάνουν αυτή την μελέτη από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και θα εκπλαγούν. Θα παρατηρήσουν με έκπληξη ότι οι ιεροί υμνογράφοι ταυτίζουν τρία θέματα : Σταυρός – Εκκλησία – Παναγία . Ό,τι λέγεται για το ένα από αυτά λέγεται και για το άλλο.
Recommended Post Slide Out For Blogger