Νυχτερινή Θεία Λειτουργία

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία
Στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής - Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (του Οσίου Εφραίμ του Σύρου).Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Σας περιμένουμε στο πασχαλινό μας παζάρι!!!


Μην αφήσετε την ελπίδα να σβήσει.

  Σας περιμένουμε σε ένα πασχαλινό παζάρι  "από καρδιάς"  λαμπάδων και πασχαλινών  δώρων

Σάββατο  17 Μαρτίου και Κυριακή 18 Μαρτίου στην αίθουσα "Μανώλης Αναγνωστάκης στο Δημοτικό θέατρο Πεύκης (Ελ.Βενιζέλου 17-19),  από τις 10 .00 π.μ.έως τις 9.00μ.μ.
 
  Η φιλανθρωπική ομάδα "από καρδιάς"της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής  ετοίμασε  ένα πανέμορφο Πασχαλινό παζάρι με χίλια καλά, πανέμορφες Πασχαλινές λαμπάδες με υπέροχα σχέδια και μοναδικά είδη δώρων .

Για να μην ξεχνάμε...

Kυριακή του Πάσχα του 2013 στο Λουγκουζί της Ουγκάντας

Από τις αναμνήσεις του χθες.Μόνο ευχαριστία και δοξολογία.
Έτσι ξεκίνησε το όνειρο.ας θυμηθούμε..
 
Κυριακή του Πάσχα 2013 στο Λουγκουζί.Η ομάδα του Μοναστηριού της Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής από καρδιάς οργάνωσε την φετινή Πασχαλινή γιορτή στο χωριό των πρώτων μας Κατηχουμένων 70 στον αριθμό στο Λουγκουζί,ένα μικρό χωριό της Ουγκάντας.Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην κοντινή Εκκλησία με μικρό λεοφωρείο .άκουσαν λόγο από έναν καλό ιερέα τον π.Στυλιανό και γύρισαν στο χωριό ,όπου οι γυναίκες είχαν ετοιμάσει φαγητό για όλους και αναψυκτικό.Το βράδυ μας πήραν τηλέφωνο πολύ χαρούμενοι και μας ευχαρίστησαν από την καρδιά τους .Όλους για όλα ,αυτά τα παιδιά σας ευχαριστούν πολύ.

Ακολουθία του Γ΄ κατανυκτικού εσπερινού


 
Την Κυριακή  4 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του  Γ κατανυκτικού εσπερινού.Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο αρχονταρίκι με θέμα "Μικρό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα" .

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία


Σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  στο Πολυδένδρι Αττικής ,θα τελεστεί η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στις 6.00μ.μ. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι  .

Η πνευματική ζωή δεν είναι μία απλή θρησκευτικότητα.






του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου
Η πνευματική ζωή δεν είναι μία απλή θρησκευτικότητα,ούτε μία ευλάβεια μόνο,ούτε μόνο πίστη,ούτε μία ευλάβεια ,ούτε μόνο πίστη, ούτε απλώς ένας φόβος Θεού.Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά.Είναι μία πλήρης αναμόρφωση του εσωτερικού μας κόσμου,μία ανακαίνιση και ανπλαση της καρδιάς κατά τον τύπο της χριστιανικής τελειότητος.

Αγιος Γέροντας Παΐσιος: Τι συμβουλεύει για το άγχος της εργασίας.




Διαβάστε τις συμβουλές του Αγίου Γέροντα Παϊσίου για το άγχος που δημιουργεί η εργασία στους ανθρώπους αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

– Γέροντα, πολλοί, όταν επιστρέφουν σπίτι από την δουλειά, είναι εκνευρισμένοι.
– Εγώ συνιστώ στους άνδρες, μετά την δουλειά τους, αν βρίσκουν καμιά εκκλησία ανοιχτή, να μπαίνουν να ανάβουν ένα κερί, να μένουν μέσα δέκα-δεκαπέντε λεπτά ή να κάθονται σε κάποιο πάρκο να διαβάζουν ένα κομματάκι από το Ευαγγέλιο, για να γαληνεύουν λίγο, και ύστερα να πηγαίνουν στα σπίτια τους ήρεμοι και χαμογελαστοί, και όχι να πηγαίνουν εκνευρισμένοι και να στήνουν τον καυγά. Να μη μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην δουλειά τους μέσα στο σπίτι. Να τα αφήνουν έξω από την πόρτα.
– Γέροντα, μερικοί όμως είναι και κάπως δικαιολογημένοι, γιατί η ευθύνη που έχουν στην δουλειά τους γεμίζει άγχος.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Χαιρετισμοί στη Θεοτόκο – Η Α΄ Στάση

xairetismo_A
Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τιμά ιδιαίτερα τη Μητέρα του Κυρίου μας, ψάλλοντας κάθε Παρασκευή απόγευμα μια ακολουθία που είναι γνωστή ως «Χαιρετισμοί». Είναι μια ακολουθία πολύ αγαπητή στους χριστιανούς και οι ναοί κάθε πόλης και χωριού γεμίζουν, για να τιμήσουν την Θεοτόκο.
Έτσι λοιπόν, το απόγευμα κάθε Παρασκευής, όταν θα πηγαίνεις στους Χαιρετισμούς, καλά θα είναι να έχεις μαζί σου ένα μικρό βιβλιαράκι, για να μπορείς να παρακολουθείς τα τροπάρια που ψάλλονται και τους «Οίκους», που διαβάζει ο ιερέας. Οι «Οίκοι» είναι τα κείμενα που τελειώνουν με το «Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε» και το «Αλληλούια». Από το «Χαίρε», που ακούγεται 144 φορές στους 24 Οίκους – όσα και τα γράμματα της αλφαβήτας – πήρε το όνομά της η ακολουθία: “Χαιρετισμοί”.
Οι Χαιρετισμοί διαβάζονται τις Παρασκευές των 5 πρώτων εβδομάδων της Μεγάλης Σαρακοστής. Τις 4 πρώτες Παρασκευές διαβάζονται έξι Οίκοι κάθε φορά και την 5η Παρασκευή διαβάζονται και οι 24 Οίκοι.
πηγή : Διακόνημα

Ιερομόναχος Θεοδόσιος Αγιαννανίτης (1881 – 27 Φεβρουαρίου 1952)

Σκήτη Αγ. Άννης-Ιερ. Θεοδόσιος ΑγιαννανίτηςΓέροντας Μωυσής Αγιορείτης (†)
Γεννήθηκε ο πανοσιώτατος αυτός ιερομόναχος στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1882. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ηλίας Μουτεβέλης. Προσήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκή­της της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης το 1898 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Το 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1912 ιερεύς, και προχειρίσθηκε Πνευματικός.
Όπως αναφέρει περί αυτού ο μακαριστός Γέροντας Χερουβείμ, διακρινόταν για την πολλή σοβαρότητα, σύνεση και σιωπή του. Ήταν ένας μύστης της νοεράς προσευχής, λειτουργός του Υψίστου εξαίρετος και ευλαβής, συνομιλητής ταπεινός και καλός. Στις σχέσεις του με τους άλλους είχε για κρίκο την καλοκαγαθία. Ήταν ένας από τους στύλους της σκήτης.
Πηγή : Διακόνημα

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

«ΠΝΟΗ ΑΥΡΑΣ ΛΕΠΤΗΣ» Λίγες σκέψεις για τη συγγνώμη




 Της Στέλλας Αναγνώστου -Δάλλα
Μετά τον πρώτο κατανυκτικό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τον Εσπερινό Της Συγγνώμης, αυτή η σκέψη με βασάνιζε σαν να ήταν το θεμελιώδες ερώτημα από το οποίο κρεμόταν, όχι μόνο η ψυχική μου γαλήνη, αλλά κατά κάποιον τρόπο και ο αυτοπροσδιορισμός μου ως Χριστιανής….  «Τι είναι η συγγνώμη, τι είναι η συγγνώμη;».  Αυτό το ερωτηματικό στριφογύριζε μέσα μου βασανιστικά.  Πώς είναι να συγχωρείς, πώς παύει μέσα σου η ενόχληση από την αδικία, πώς εξαφανίζεται ο πόνος, πώς αλλάζεις τον τρόπο που αισθάνεσαι;  Γιατί αν δεν αλλάξει αυτό που αισθάνεσαι, θα είναι μια εγκεφαλική παραχώρηση, όχι ψυχική μετατόπιση…

Μοναχός Δημήτριος [Σολωμός]

Ο μακαριστός Σολωμός [1] -και μετέπειτα Δημήτριος μοναχός- καταγόταν από το χωριό Κρίτου Μαρόττου της Κύπρου. Γεννήθηκε το έτος 1859. Παντρεύτηκε την Παρασκευή Χριστοδούλου Πούλλου και κατοίκησαν στο χωριό Φύτη της Πάφου. Απέκτησαν πέντε παιδιά. Στην γέννα του πιο μικρού, του Χριστοδούλου, η Παρασκευή εκοιμήθη και ο Σολωμός έμεινε χήρος από την ηλικία των 43 ετών. Με πίστη στον Θεό υπέμεινε τις δυσκολίες, τίμησε την χηρεία του, μεγάλωσε και αποκατέστησε τα παιδιά του.
Ήταν ψάλτης και είχε πολλή αγάπη για την Εκκλησία και την λατρεία. Διάβαζε πολύ, κυρίως τα εκκλησιαστικά βιβλία, και έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο ανθός των χαρτιών είναι το Ψαλτήρι». Δηλαδή, το καλύτερο από όλα τα βιβλία της Εκκλησίας, αυτά που έχει ο ψάλτης στο αναλόγιο, είναι το Ψαλτήρι.
Τόσο ενδιαφέρον και τόση αγάπη είχε για την Εκκλησία και τις ακολουθίες, ώστε όταν ερχόταν από το χωράφι, άφηνε τα βόδια να μπουν στον σταύλο, πλενόταν και χωρίς να αλλάξη ρούχα πήγαινε στην Εκκλησία. Τα περισσότερα του ψάλτη τα είχε μάθει απ’ εξω.
Πηγή : Πεμπτουσία

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Οι εικόνες χθες και σήμερα.


Του μοναχού Μωυσή Αγιορείτου

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο πανηγυρικός εορτασμός της επικρατήσεως της αλήθειας, η νίκη κατά των αιρέσεων και των πλανών, των σχισμάτων και των ερίδων.

Επί δύο χιλιάδες χρόνια η ορθοδοξία μένει ορθή, γρηγορούσα, αγαπώσα, αληθινή, δίκαιη, τίμια, ακέραιη, γνήσια και εμπνέουσα. Δεν παύει, δεν κάμπτεται, δεν λυγίζει, δεν φοβάται, δεν νικιέται, δεν αντιμετωπίζεται και δεν κυριεύεται.
Η ορθοδοξία είναι πιστή στο Ευαγγέλιο, στις επιταγές των αγίων αποστόλων, στην κανονική αποστολική διαδοχή. Είναι ανάγκη να διαλαληθεί στους πλησίον το ορθό της εκκλησιαστικής παραδόσεως, όχι μόνο με λόγια αλλά και με το δυνατό παράδειγμα. Η ορθοδοξία δεν είναι στείρα γνώση, αλλά βίωμα και εμπειρία. Η προσωπική γεύση της πίστεως αποτελεί μεγαλειώδη πλούτο, ακένωτο θησαυρό, πηγή χαράς και ελπίδος.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Ενα παιδί από ορφανοτροφείο συγκλονίζει για την Σαρακοστή και το Πάσχα.


Συγκίνηση προκαλεί η επιστολή του μικρού Ιάσωνα Βεργόπουλου, που με υπέροχα λόγια περιγράφει τι σημαίνει για τον ίδιο το Πάσχα, η Μεγάλη Σαρακοστή αλλά και η Νηστεία.

Διαβάστε την επιστολή παρακάτω:
«Είμαι μικρός, όμως θα νηστέψω ολόκληρη τη Σαρακοστή, θα κρατήσω το σώμα μου καθαρό για να στηρίζει την ψυχή μου.
Ζω σε ορφανοτροφείο γιατί οι γονείς μου με εγκατέλειψαν όταν ήμουν οκτώ ημερών. Η ευσπλαχνική αγκαλιά του Θεούλη με έσωσε και βρήκα σπίτι, αγάπη, φαγητό στο ορφανοτροφείο.
Πως να μην νηστέψω όλη τη Σαρακοστή, όταν οι βιολογικοί μου γονείς με εγκατέλειψαν ενώ με αγκάλιασαν με τα ζεστά τους χέρια οι άνθρωποι του Θεού, με αγάπη στον συνάνθρωπο, με δύναμη ψυχής και θέληση προσφοράς;
Θα νηστέψω και είμαι χαρούμενος γιατί είναι θέληση της ψυχής μου, γιατί η νηστεία είναι θέλημα και εντολή του Θεού μας.
Ένας αγώνας τεράστιος να ξαναβρούμε τον Παράδεισο, που είναι ο θησαυρός μας ο πραγματικός και αυτός είναι η σχέση μας με το Θεό.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Δύο Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών


Αποτέλεσμα εικόνας για Χαιρετισμών


Δύο Ιερές Ακολουθίες Χαιρετισμών  της Παναγίας  τελούνται στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής κάθε Παρασκευή κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ..Η πρώτη  ακολουθία ξεκινά στις 5.00μ.μ. και η δεύτερη στις 7.30μ.μ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Καιρός και ημικρανίες: Πότε επιδεινώνονται;



Η ημικρανία είναι μία πολύ συχνή μορφή κεφαλαλγίας, προσβάλλοντας κατά μέσον όρο το 12-18% των ενηλίκων, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι σχεδόν τριπλάσιες από τους άνδρες.

Στην Ευρώπη, το 12-28% των ανθρώπων εκδηλώνουν ημικρανίες κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 6-15% των ενηλίκων ανδρών και το 14-35% των ενηλίκων γυναικών να εκδηλώνουν τουλάχιστον μία ημικρανική κρίση τον χρόνο.
Οι πονοκέφαλοι, γενικότερα, είναι το πιο συχνό σύμπτωμα, καθώς οι εννέα στους δέκα ενήλικες τους εκδηλώνουν σε ετήσια βάση.
Οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας δεν είναι γνωστές, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των πασχόντων είναι πιο ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές επιρροές και ότι ορισμένα τρόφιμα, έντονα φώτα ή ακόμα και η πείνα μπορεί να την ενεργοποιήσουν.

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (Της Ορθοδοξίας)


Ο θρίαμβος της πίστης
«Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν»

Όπως γνωρίζουμε, κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η μητέρα μας Εκκλησία ανοίγει μπροστά μας δύο θέματα, στα οποία ο πιστός καλείται να εντρυφήσει και να αντλήσει πλούσια πνευματικά εφόδια.  Έτσι και την πρώτη Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ενώχ μοναχός Καψαλιώτης (1895-1979)


Ο άγιος Ρουμάνος ασκητής Ενώχ

έφερε να πουλήσει
σουσούρες στο κονάκι
κι ο Γέροντας τον δοκίμαζε
να τις αφήσει ευλογία.
Οι θάμνοι του Θεού είναι,
εγκώ τον κόπο μόνο έβαλα,
να ‘ναι ευλογημένο, είπε,
και χάθηκε το δρόμο για τη Σκήτη.
Την άλλη ημέρα στις Ώρες
ο Γερο-Ενώχ κατά Χριστόν σαλός κοιμήθηκε
κι ο Επίτροπος

Ο Θεός έτσι οικονόμησε· ο άνθρωπος να διορθώνεται από ανθρώπους

Κάποιος γέροντας, καθαρός και άγιος, κάθε φορά που λειτουργούσε, έβλεπε αγγέλους δεξιά κι αριστερά του.
Αυτός είχε παραλάβει την τάξη της λειτουργίας από τους αιρετικούς, κι
επειδή ήταν άπειρος στα θεία δόγματα, έλεγε τις ευχές της αναφοράς με
απλότητα και ακακία, χωρίς να ξέρει ότι τις λέει εσφαλμένα.
Κάποτε όμως, από οικονομία Θεού, τον επισκέφθηκε ένας αδελφός που γνώριζε καλά τα θεία δόγματα.
Ο αδελφός ήταν διάκονος, κι έτυχε να παρευρεθεί την ώρα που ο γέροντας λειτουργούσε.

Ο πολίτιμος λίθος




Μια σοφή γυναίκα που ταξίδευε στα βουνά ανακάλυψε τυχαία σε ένα ρέμα έναν πολύτιμο λίθο. 
Κοντοστάθηκε, τον μάζεψε και συνέχισε το δύσκολο ταξίδι της.
Την επόμενη μέρα συνάντησε έναν  άλλο ταξιδιώτη πεινασμένο και εξαντλημένο.
Η γυναίκα βλέποντας τον έτσι  ταλαιπωρημένο, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του το φαγητό της. 
Πηγή : Συνοδοιπορία

Δι' υπομονής!


 Romfea.gr              
του Πανοσ. Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη*
«Ὑπομένων ὑπέμεινα τὸν Κύριον, καὶ προσέσχε μοι καὶ εἰσήκουσε τῆς δεήσεώς μου», διαβάζουμε στόν 39ο ψαλμό. Εἶναι, ἀδελφοί μου, ἡ ὑπομονή ἀπαραίτητη γιά τήν πνευματική μας εὐδοκίμηση. Τό παράδειγμα τοῦ δικαίου καί πολυάθλου Ἰώβ, ὁ ὁποῖος ὑπέμεινε θαυμαστῶς τήν ἀπώλεια τῆς περιουσίας του, τόν θάνατο τῶν ὑπηρετῶν του καί τῶν παιδιῶν του καί τήν ὀδυνηρή ἀσθένειά του, ἐμπνέει, συγχρόνως δέ καί ἐλέγχει τήν ζωή μας. Ἐλέγχει τήν ἀνυπομονησία μας, τήν ἐπιθυμία μας νά σταδιοδρομήσουμε ἀμέσως καί ἐπιτυχῶς, νά φθάσουμε σύντομα σέ μέτρα πνευματικά, νά ἀποκτήσουμε χωρίς κόπο ἀρετές.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ένας Άγγελος που τον λένε Μανωλιό


π.Εφραίμ Παναούση
Σα δώρο στο Μανωλιό,στον  μπαμπά του και ξάδελφο το Μπάμπη ,
τη γυναίκα του τη Μαριώ  και τις ψυχούλες  που δώσανε καρδιά.

Ο Μανωλιός ...ένας Άγγελος ανάμεσά μας .Μόνο να αγαπάει ξέρει .Ένας Άγγελος που ξεχάσθηκε στη γη μας.Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ του με όλα αυτά που μας κλέβουν τις ζωές.Ο Μανωλιός μόνο να αγαπάει ξέρει.Ο Μανωλιός γεννήθηκε για μας να πει πως είναι ο Παράδεισος .
Όλα αυτά τα παιδιά σαν τον Μανωλιό ο παππούς ο Παίσιος τα έλεγε Αγγέλους και όσους τους διακονούσαν τους έλεγε τυχερούς ..
Μοσχομυριστός ,πεντακάθαρος από τους γονιούς του που μόνο όποιος έχει έναν τέτοιον άγγελο στο σπίτι, ξέρει τον κόπο της ημέρας και την υπομονή.
Ο Μανωλιός δεν λαθεύει ποτέ.Αγαπάει και το δείχνει με την αγκαλιά.Για ποιο λόγο μας έδωσε ο Θεός τα χέρια ,θα σκέφτεται ο Μανωλιός...

Ετοιμάζουμε το πασχαλινό μας παζάρι.



Ετοιμάζοντας το πασχαλινό μας παζάρι χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια ,προκειμένου να ενισχύσουμε το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ελλάδα και την Αφρική.
Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε:

Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης


Γεννήθηκε περί το 80 από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που είχαν εγκλεισθεί στην φυλακή για την πίστη του Χριστού, και βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Αγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Λίγο πριν να αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο ο Αγιος Βουκόλος, Επίσκοπος Σμύρνης († 6 Φεβρουαρίου), εχειροτόνησε μετά των Αγίων Αποστόλων, ως διάδοχό του, τον Αγιο Πολύκαρπο και μετά κοιμήθηκε εν ειρήνη.
 
 
 
 
Πηγή : Προσκυνητής

Ηλίας Βρεττός: «Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε».


Ο Ηλίας Βρεττός και η οικογένειά του βιώνουν εδώ και τρεις μέρες έναν εφιάλτη μετά το πολύ σοβαρό τροχαίο που είχε ο αγαπημένος τραγουδιστής την Καθαρά Δευτέρα.

Ο πατέρας του Βαγγέλης Καραβασίλης βαθιά συγκινημένος μίλησε στο protothema.gr για τον Γολγοθά που ανεβαίνει ο γιος του καθώς τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε τρία με τέσσερα χειρουργεία.
«Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε πατέρα», ήταν τα πρώτα λόγια του Ηλία Βρεττού μόλις αντίκρυσε τον πατέρα του ο οποίος συνέχισε:
«Ήταν όπως όλοι έχετε δει ένα πολύ δύσκολο τροχαίο. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό μας. Ο Ηλίας αντλεί δύναμη από την αγάπη του κόσμου και η Αγία Φιλοθέη ήταν αυτή που έσωσε το παιδί μου. Όταν πληροφορηθήκαμε για το τροχαίο του παιδιού μας, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρία με τέσσερα χειρουργεία που πρέπει να κάνει ο Ηλίας. Το ένα χειρουργείο θα γίνει την Παρασκευή στο χέρι και στο πόδι και την Δευτέρα στη λεκάνη».
Πηγή : Πρώτο θέμα

Ο αγώνας κατά των παθών.


Του Αρχιμ. Λεοντίου Πετρίδη
 
Με τη χάρη του Θεού και Πατέρα μας, εισερχόμαστε από αύριο στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Αποτελεί στάδιο πνευματικό, στο οποίο καλούμαστε οι πιστοί να εισέλθουμε για να αγωνιστούμε, αναλαμβάνοντας «τον καλόν της νηστείας αγώνα».
Γνώρισμα θεμελιώδες της νηστείας είναι ότι βοηθά τα μέγιστα στην καταπολέμηση, στην νέκρωση των παθών. Οι Πατέρες μας την ονομάζουν «παθοκτόνο» και «Φάρμακον παθών καθαρτήριον».
Αυτό το γνώρισμα, αυτή τη διάσταση της νηστείας εξαίρει με έμφαση η υμνολογία του Ιερού Τριωδίου. Ύμνοι της εβδομάδας που πέρασε, της Τυρινής και ύμνοι της Καθαράς Εβδομάδας, στην οποία μας εισάγει ο αποψινός εσπερινός.
Η Νηστεία ως άθλημα και γνώρισμα, το οποίο αναλαμβάνουμε, «κατευνάζει», «Θεραπεύει» «εκκαθέρει» τα πάθη. Και οι πιστοί καλούμεθα να «..νηστεύσωμεν ώσπερ εν τοις βρώμαστιν εκ παντός πάθους, τας αρετάς τρυφώντες του Πνεύματος». (προς. Εσπερινού Κυριακής της Τυρινής).Πηγή Συνοδοιπορία

«Ίδε καιρός», φωνάζει ο Ιερός ποιητής στην ίδια την ψυχή του, «ίδε ημέρα σωτήριος, η της νηστείας είσοδος, ψυχή γρηγόρησον, και παθών τας εισόδους απόκλεισον, Κυρίω ενατενίζουσα».

Living Orthodox Great and Holy Lent

Evagelos Sotiropoulos, political scientist, freelance columnist
I have written on these electronic pages previously about Living the Orthodox Resurrection Service and Living the Orthodox Holy Week; now, to complete the trinity, albeit in reverse order, is my untrained take on living Lent.
It is difficult to truly experience the spiritual fruits of Holy Week, let alone the indescribable joy of Christ’s life-giving resurrection, without actively partaking in Great Lent.
Think for a moment about how much time and effort is required to win a professional sporting championship; players and coaches do not show up only in time to hoist the trophy.

By the same token, we should avoid showing up only on Holy Saturday evening to receive the Paschal Light. Living Lent, in order to reap the Resurrection harvest, takes sacrifice.
For Orthodox Christians, Lent is an “arena of virtues” and one reason why Greek Orthodox wish each other Kalo Agona (translated accurately but poorly to “good fight”) on Clean Monday, the commencement of Lent.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Χρειαζόμαστε στολές για παπαδάκια και χιτώνες για τις βαπτίσεις


Ξεκινάμε να οργανώνουμε την 7η αποστολή μας στην Ουγκάντα .Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούμε Ιεραποστολικές περιοδείες σε αρκετά κλιμάκια και μοιράζουμε ιερατικά είδη στους ιερείς που τα χρειάζονται.

Σιωπών, όχι απών….


π. Λίβυος
Ο Θεός επέλεξε να φανερώνεται στον κόσμο και κυρίως στις ανθρώπινες καρδιές ως πάσχων και σιωπών. Έτσι πολλοί πίστεψαν ότι μπορούν αυτή την μυστηριώδη εκκωφαντική σιωπή Του να την αντικαταστήσουν με τις δικές τους εμπαθείς κραυγές, γεμίζοντας με τρόμο, φόβο, πανικό, ενοχές και μεταφυσικές απειλές τις ανθρώπινες υπάρξεις.



Πηγή : συνοδοιπορία

Η Νόνα μου η Μαριώ

Μιχάλης Μιχαλακόπουλος
Τη Νόνα μου, τη μάνα του πατέρα μου, δεν τη γνώρισα ποτέ. Πέθανε νέα. Ήταν δεν ήταν 40-42 χρονώ.
Ούτε φωτογραφία της Νόνας μου σώθηκε για να τη βλέπω πως ήταν. Γιαυτό την έπλαθα με το νου μου. Με υλικά που έπαιρνα από τις περιγραφές του πατέρα μου και των θείων μου. «Ήταν ψηλή και ξεραγκιανή η Νόνα μου. Με σιταρένιο χρώμα και μαύρα μαλλιά. Με μεγάλα καλωσυνάτα μάτια και αγαθή έκφραση. Με αργή και σταθερή περπατησιά. Με προσεγμένα και καθαρά ρούχα. Ακούραστη, υπομονετική, ήρεμη, καλοδιάθετη, φιλότιμη, φιλόξενη, πονετική, γλυκόλογη. Υπάκουη στον παππού μου, αφοσιωμένη στα παιδιά της, αφιερωμένη στο σπιτικό της. Φερμένη νύφη από γειτονικό κεφαλοχώρι το 1907, στο μικρό μου χωριό Αλβάνιτσα Γορτυνίας. Αρχοντοπούλα της εποχής. Με έχοντα και κατέχοντα…».
Πηγή : Διακόνημα

Νηστεύουμε για τα δικά μας λάθη!


06182

Γράφει ο π. Ιάσονας Κεσέν

Τώρα που μπαίνει η Σαρακοστή θ' αρχίσουμε εκείνα τα γνωστά: "αα... ευχαριστώ! Δε θα πάρω... Ξέρετε...Νηστεύω"!
Θα ανασηκώνουμε έπειτα το βλέμμα για να δούμε των άλλων την αντίδραση αναζητώντας μιαν επιβράβευση πως τάχα είμαστε ευσεβείς, πως τηρούμε τις παραδόσεις.
Πριν λίγο στο φούρνο συνάντησα μια κυρία που πήρε μια τυρόπιτα. Κοιτάει, βλέπει το ράσο και μου λεει: "έλα πάτερ! Δύο μέρες μείνανε! Μετά; Αυστηρή νηστεία! Έτσι πρέπει να κάνουμε οι χριστιανοί"!

Η αληθινή νηστεία είναι η αποξένωσις από τα κακά.


Ο Μέγας Βασίλειος δίνει τον ακόλουθο ορισμό της νηστείας: «Νηστεία αληθινή είναι η αποξένωσις από το κακόν, η εγκράτεια της γλώσ­σης, η αποχή από τον θυμόν, ο χωρισμός από τας επιθυμίας, την καταλαλιάν, το ψεύδος και την ψευδορκίαν. 
Η στέρησις από αυτά είναι αλη­θινή νηστεία. Μέσα εις αυτά λοιπόν η νηστεία είναι αγαθόν».
Ο περιορισμός της νηστείας στην αποχή από φαγητά δεν είναι «αγαθόν»· μόνο νηστεία τού σώματος που συνοδεύεται από τον χωρι­σμό από τα πάθη λογίζεται αρετή. «Η αληθινή νηστεία είναι η αποξένωσις από τα κακά» επαναλαμβάνει ο Μ. Βασίλειος και παραπέμπει στο Ης. ξγ’ 4-6′ να λύσης τα δεσμά της αδικίας, μη νηστεύεις χάριν δια­μάχης και έριδος. «Δεν τρώγεις κρέατα, αλλά τρώγεις τον άδελφόν σου· δεν πίνεις οίνον, αλλά δεν είσαι εγκρατής εις τας ύβρεις».
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ετοιμάζουμε το πασχαλινό μας παζάρι.


Ετοιμάζοντας το πασχαλινό μας παζάρι χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια ,προκειμένου να ενισχύσουμε το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ελλάδα και την Αφρική.
Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε:
πασχαλινά καλαθάκια,είδη συσκευασίας ,χαρτί περυτιλίγματος,κορδέλες,είδη διακομητικά για λαμπάδες.πασχαλινές λαμπάδες ,πασχαλινά κεριά για διακόσμηση, πασχαλινά είδη προς πώληση.

Προηγιασμένη :μία ἀπό τίς ὡραιότερες καί κατανυκτικότερες ἀκολουθίες τῆς Ἐκκλησίας μας.



τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου Νικόλαου Κουτρουμάνου

«Ἡ θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων εἶναι μία ἀπό τίς ὡραιότερες καί κατανυκτικότερες ἀκολουθίες τῆς Ἐκκλησίας μας. Συγχρόνως μιά διαρκής πρόκληση γιά τή συχνή θεία κοινωνία τῶν μυστηρίων. Μιά φωνή ἀπό τήν ἀρχαία ζωντανή παράδοση τῆς Ἐκκλησίας μας πού λέγει ὅτι ὁ πιστός δέν μπορεῖ νά ζεῖ τή ζωή τοῦ Χριστοῦ, ἄν δέν ἀνανεώνει διαρκῶς τήν ἕνωσή του μέ τήν πηγή τῆς ζωῆς, τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Κυρίου» (Ἰωάννης Φουντούλης).
Πηγή : Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης

Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και ομιλία


Αυτήν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 6.45μ.μ. στον Σύνδεσμο Αγάπης ¨ο Ιερός Χρυσόστομος " στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι θα τελεσθεί η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και ακολουθεί εσπερινή ομιλία με θέμα :τα θαύματα του Κυρίου

Ακολουθία του Β΄ κατανυκτικού εσπερινού

 
Την Κυριακή  25 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του  Β κατανυκτικού εσπερινού.Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο αρχονταρίκι με θέμα "Μικρό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα" .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;



Η Εκκλησία μας καθόρισε όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να τελείται μία άλλη Λειτουργία, η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.
Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν τελείται Θυσία, δε γίνεται δηλαδή μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος είναι έτοιμα, έχουν προαγιασθή (γι' αυτό και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) κατά την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και απλώς προσφέρονται προς μετάληψη στους πιστούς.
Πηγή : Ι.Ν.προφ.Ηλιού Πυλαίας

Η Λειτουργία των Προηγιασμένων

Ιωάννης Μ. Φουντούλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Καρδιά της Μ. Τεσσαρακοστής είναι η θεία λειτουργία των Προηγιασμένων δώρων. Μπορούμε χωρίς υπερβολή να ονομάσομε τη λειτουργία αυτή, μαζί με τα λειτουργικά χειρόγραφα, «Λειτουργία της Μ. Τεσσαρακοστής», γιατί πραγματικά αποτελεί την πιο χαρακτηριστική ακολουθία της ιεράς αυτής περιόδου. Είναι δυστυχώς αλήθεια, ότι πολλοί από τους χριστιανούς αγνοούν τελείως την ύπαρξη της, ή την ξέρουν μόνο από το όνομα, ή και ελάχιστες φορές την έχουν παρακολουθήσει. Δεν πρόκειται να τους κατηγορήσουμε γι’ αυτό. Η λειτουργία των Προηγιασμένων τελείται σήμερα στους ναούς μας το πρωί των καθημερινών της Τεσσαρακοστής, ημερών δηλαδή εργάσιμων, και γι’ αυτό πολύ λίγοι είναι εκείνοι που δεν δεσμεύονται κατά τις ώρες αυτές από τα επαγγέλματα ή την υπηρεσία τους.
Πηγή : Πεμπτουσία

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Χρειαζόμαστε στολές για παπαδάκια και χιτώνες για τις βαπτίσεις


Ξεκινάμε να οργανώνουμε την 7η αποστολή μας στην Ουγκάντα .Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούμε Ιεραποστολικές περιοδείες σε αρκετά κλιμάκια και μοιράζουμε ιερατικά είδη στους ιερείς που τα χρειάζονται.

Για τη Σαρακοστή..


της Τρισεύγενης Καπράνου
Έχουμε ανάγκη την περίοδο αυτή να στραφούμε στην ουσία των πραγμάτων,στα σημαντικά,στα καίρια και στα αληθινά.Έχουμε ανάγκη την ηρεμία,τα λίγα λόγια και ενίοτε τη χρυσή σιωπή.Χρειάζεται να στραφούμε προς τα έσω,να ησυχάσουμε,να καταλάγιασουμε και
να αντισταθούμε στις πρόχειρες κρίσεις και στους άσχημους λογισμούς.

Αφιέρωμα στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων


Η ιδιαίτερη σε χάρη και πνευματική ομορφιά της προηγιασμένη Θείας Λειτουργίας είναι ένα συγκλονιστικό λειτουργικό γεγονός  για όλους μας κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.Οι εκδόσεις Χρυσοπηγή ετοίμασαν και θα σας παρουσιάσουν την Τετάρτη  21 Φεβρουαρίου ,ένα αφιέρωμα στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων .Σας περιμένουμε.

ΚΑΘΑΡΉ ΔΕΥΤΈΡΑ ΣΤΗ ΊΜΒΡΟ


Του Δημήτρη Καραβασίλη
Την Καθαρή Δευτέρα, πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, όσα σκεύη και δοχεία χρησιμοποίησαν της Αποκριές τα έπλυναν με αλισίβα, που την έκαναν με στάχτη για να είναι ο καθαρισμός τέλειος, ούτε μυρωδιά πασχαλιάτικου φαγητού.

Πόλεμος κατά των παθών

Ἐναντίον τῶν σαρκικῶν παθῶν θὰ πολεμᾷς, ἀδελφέ, μὲ ξεχωριστὸ καὶ διαφορετικὸ τρόπο ἀπὸ τοὺς ἄλλους. Καὶ γιὰ νὰ γνωρίζῃς νὰ πολεμᾷς μὲ τὴν τάξι, πρέπει νὰ σκέφτεσαι ὅτι ὑπάρχουν τρεῖς χρόνοι καὶ τρεῖς πόλεμοι· πρὶν ἀπὸ τὸν πειρασμό, στὸ καιρὸ τοῦ πειρασμοῦ καὶ ἀφοῦ περάσει ὁ πειρασμός.
Ὁ πόλεμος πρὶν ἀπὸ τὸν πειρασμὸ θὰ εἶναι, κατὰ τῶν αἰτιῶν, ποὺ συνήθως γίνονται ἀφορμὴ αὐτοῦ τοῦ πειρασμοῦ· δηλαδή, πρῶτα, ἐσὺ πρέπει νὰ πολεμᾷς κατὰ αὐτοῦ τοῦ πάθους· ὄχι ἀντιστεκόμενος σ᾿ αὐτό, ὅπως σου εἶπα νὰ κάνῃς στὰ ἄλλα πάθη, ἀλλὰ ἀποφεύγοντας μὲ ὅλη σου τὴ δύναμι ἀπὸ κάθε εἴδους ἀφορμὴ καὶ πρόσωπο, τὸ ὁποῖο σοῦ προξενεῖ πειρασμὸ στὴ σάρκα. Καί, ἐὰν καμιὰ φορὰ εἶναι ἀνάγκη νὰ μιλήσῃς μὲ κανένα τέτοιον, μίλησε μὲ συντομία καὶ μὲ πρόσωπο σεμνὸ καὶ σοβαρό· μάλιστα, τὰ λόγια σου, ἂς ἔχουν κάποια σκληρότητα περισσότερη, παρὰ γλυκύτητα.

Πατατοσαλάτα αλάδωτη



Υλικά
1 ½ κιλό πατάτες μετρίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φετούλες
Μαϊντανό ψιλοκομμένα
2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
Πηγή : Άγια Μετέωρα

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Εισαγωγή στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή




Όταν κάποιος ξεκινά για ένα ταξίδι, πρέπει να ξέρει πού πηγαίνει. Το ίδιο ισχύει και με τη Σαρακοστή. Προ πάντων, η Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι και προορισμός του είναι το Πάσχα, “η εορτή των εορτών”. Είναι η προετοιμασία για την “εκπλήρωση του Πάσχα, την αληθινή Αποκάλυψη”. Για να ξεκινήσουμε, επομένως, πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτή τη σύνδεση μεταξύ Σαρακοστής και Πάσχα, επειδή αποκαλύπτει κάτι πολύ ουσιαστικό, ύψιστης σημασίας για τη χριστιανική μας πίστη και ζωή.
Χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι το Πάσχα είναι πολλά περισσότερα από μια ακόμη γιορτή,
Πηγή : Χριστιανική Φοιτητική Δράση

Οἱ 5 ἑβδομάδες τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς

Μεγάλου Βασιλείου
Ας γίνει η νηστεία ανάπαυση από τους συνεχείς κόπους στους υπηρέτες που υπηρετούν καθ’ όλο το έτος. Ανάπαυσε τον μάγειρά σου, δώσε άδεια στον τραπεζοκόμο, σταμάτησε το χέρι του κεραστή, ας σταματήσει κάποτε και ο παρασκευαστής των ποικίλων γλυκισμάτων.
Ας ησυχάσει κάποτε και το σπίτι από τους μύριους θορύβους, και από τον καπνό και την τσίκνα και από αυτούς που ανεβοκατεβαίνουν και που υπηρετούν σαν αμείλικτη κυρία την κοιλιά. Πάντως κάποτε και οι φοροεισπράκτορες επιτρέπουν για λίγο στους υποχειρίους τους να ζήσουν ελεύθερα.
Ας δώσει κάποια ανάπαυλα και η κοιλιά στο στόμα, ας κάμει για μας πενθήμερες ανακωχές, αυτή που πάντοτε απαιτεί και ουδέποτε σταματά, αυτή που σήμερα παίρνει και αύριο λησμονεί. Όταν χορτάσει, φιλοσοφεί περί εγκρατείας, όταν αδειάσει λησμονεί τις φιλοσοφικές δοξασίες. Η νηστεία δεν γνωρίζει την φύση του δανείου· δεν μυρίζει από τόκους η τράπεζα του νηστευτή· δεν πνίγουν το ορφανό παιδί οι πατρικοί τόκοι του νηστευτή, σαν φίδια περιπλεκόμενα.

Μητροπολίτης Ἐδέσσης Ἰωήλ – Σκέψεις γιὰ τὴν Μεγάλη Τεσσαρακοστή


Εἶναι γνωστὸ πὼς στὴν περίοδο αὐτὴ ἔχουμε δυὸ νηστεῖες. Εἶναι περίπου ἑπτὰ ἑβδομάδες αὐστηρῆς νηστείας καὶ μία ἡ ἑβδομάδα τῆς Τυρινῆς ποὺ προηγεῖται, ὀκτώ. Γιὰ πολλοὺς εἶναι μία εὐχάριστη καὶ ἐπιθυμητὴ περίοδος, ἐνῶ γιὰ ἄλλους εἶναι δύσκολη καὶ γιὰ ἄλλους καθόλου εὐχάριστη. Θὰ προσπαθήσουμε νὰ ποῦμε λίγες σκέψεις γιὰ τὴν περίοδο αὐτή, ὅπως τὴν ἔχουν χαρακτηρίσει οἱ ἅγιοι Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ποιος από μας είναι καθαρός ;




του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου
( απόσπασμα από το βιβλίο «Ελέησόν με ο Θεός» εκδόσεις Χρυσοπηγή)
Όλοι μας έχουμε σφάλλει ενώπιον του Θεού.Δεν έχει σημασία το ότι σφάλαμε πολύ ή λίγο.Η ουσία είναι ότι όλοι σφάλλουμε ανά πάσα στιγμή και η μετάνοια είναι εκεέινη η οποία καθαρίζει την ψυχή ,επανορθώνει τα σφάλματα και ελκύει το έλεος του Θεού.

Ο Θεός δε θέλει απλά το «καλό» μας αλλά την σωτηρία μας.



Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Θεός επιτρέπει να σου έρθει κάτι, για το οποίο λες: «Θεέ μου, ας έρχονταν όλα, αλλά αυτό ας έλειπε». Και αυτό μπορεί να είναι μια αρρώστια, ένα ατύχημα, μια προδοσία, μια αδικία, μια καταστροφή. 

Ή μπορεί να μην κάτι τόσο το φοβερό, όμως για σένα είναι κάτι το ασήκωτο για εκείνη την στιγμή που ήρθε, κάτι που δεν μπορείς να βαστάσεις.

Πηγή : Ενοριακή ζωή

Μανωλάκης: «Περιμένω να μου χαρίσει ο Θεός ένα ζευγάρι παπούτσια..».



Τέλος Νοέμβρη θα ήτανε…Εκείνη τη χρονιά τα κρύα είχαν αρχίσει απο νωρίς. 
Οι άνθρωποι είχαν μαζευτεί στα σπίτια του, ο,τι είχε ο καθένας. Οποιος δεν είχε μαζευόταν στους δρόμους, καλή ώρα. 
Οι βιτρίνες απο καιρό στον δικό τους κόσμο. Λες και ζούσαν σ άλλη εποχή, με άλλους ανθρώπους. 
Ενδεχομένως πιο καλή.
Ο μικρός διαβάτης είχε κολλήσει τη μύτη του σε μια βιτρίνα. Αυτή καμάρωνε για τα λούσα της.
Παπούτσια όλων των ειδών. Οπως έπεφταν επάνω τους τα χρωματιστά φώτα έφτανε ν απλώσεις τα χέρια σου και να τα πάρεις. 
Ο μικρός μας ούτε καν που το σκεφτόταν. Τα χέρια του ήταν κοκκαλωμένα απο το κρύο και δεν έβγαιναν εύκολα απο τις τσέπες.
«Τι κάνεις εδώ;» τον ρώτησε μια καλοβαλμένη ψηλή γυναίκα.
Σήκωσε τα μάτια του και έκανε κάμποση ώρα μέχρι να φτάσει τα μάτια της. Πέρασε πρώτα απο τα ακριβά της ρούχα, την τσάντα, τα βραχιόλια το κολλιέ και κατέληξε στα μεγάλα της μάτια που τον κοιτούσαν ίσαμε την ψυχή του.
Πηγη : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Πως μπορώ να βοηθήσω ;


Είναι αρκετοί οι αδελφοί μας που γνωρίζοντας την προσπάθεια της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στη φιλανθρωπία και την Ιεραποστολή στην Ελλάδα ,τη Μητρόπολη Κορυτσάς,τη Μαδαγασκάρη και την Ουγκάντα ευαισθητοποιούνται και θέλουν να βοηθήσουν .Πολλές φορές λοιπόν μάς απευθύνουν το ερώτημα :Πως μπορώ να βοηθήσω.
Στο απλό αυτό ερώτημα ερχόμαστε να απαντήσουμε  και εμείς απλά ,υποδεικνύοντας έτσι  μικρούς πρακτικούς  τρόπους  με τους οποίους , θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει την υπόθεση της Ιεραποστολής και της φιλανθρωπίας.

Μεσογαίας: ''Χριστιανός δεν αρκεί να το δηλώνεις, αλλά να γίνεσαι κάθε μέρα''


Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο είχε καλεσμένο ομιλητή το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου2018.
Σε ένα άκρως προκλητικό και ενδιαφέρον θέμα ομιλίας : «Δεν είμαι Χριστιανός… Θέλω να γίνω!».
Η αίθουσα κατακλύστηκε από πολύ νωρίς από πλήθος κόσμου και έτσι ενεργοποιήθηκε από τους οργανωτές και η δεύτερη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης η οποία όμως δεν κατέστη ούτε και αυτή ικανή να φιλοξενήσει τα 1000 και πλέον άτομα που «πλημμύρησαν» τις αίθουσες, τις σκάλες και τους διαδρόμους…!
Πηγή  Ρομφαία

Αγιος Γέροντας Παΐσιος: «Η υπερηφάνεια γελοιοποιεί τον άνθρωπο».



Γέροντα, τί είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να γίνη γνωστό στους άλλους ό,τι καλό κάνουμε, ενώ έχει τόση γλυκύτητα, τόση απαλάδα, το να ζη και να εργάζεται κανείς στην αφάνεια;

Το πιο σπουδαίο είναι ότι, όταν ο άνθρωπος έχη εσωτερικότητα και προσπαθή να μη γίνεται γνωστό το καλό που κάνει, είναι αισθητό στους άλλους∙ όλοι τον ευλαβούνται και τον αγαπούν, χωρίς ο ίδιος να το καταλαβαίνη.
Πόσο συμπαθής είναι ο ταπεινός άνθρωπος και πόσο αποκρουστικός ο υπερήφανος! Τον υπερήφανο κανείς δεν τον αγαπάει, ακόμη και ο Θεός τον αποστρέφεται. Βλέπεις, και τα μικρά παιδιά, αν δουν κανένα παιδί λίγο υπερήφανο, το κοροϊδεύουν , ενώ ένα παιδί σιωπηλό , συνετό, πόσο το εκτιμούν! Ή, αν δουν κανέναν να περπατάη καμαρωτός-καμαρωτός, τον παίρνουν μυρωδιά και τον κοροϊδεύουν.
Θυμάμαι κάποιον στην Κόνιτσα που, ενώ πέθαινε από την πείνα, φορούσε κάθε μέρα κοστούμι, γραβάτα και ρεπούμπλικο και έβγαινε στην πλατεία καμαρωτός. Τα παιδάκια, μόλις τον έβλεπαν, πήγαιναν από πίσω του και παρίσταναν πώς περπατούσε.
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Recommended Post Slide Out For Blogger