Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Οι αρετές κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος.


Οι αρετές κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος
Ποιος είναι ο Αγιος Ιωάννης της Κλίμακος και πως η τιμή της μνήμης του συνδέεται με την περίοδο της Σαρακοστής του Πάσχα την οποία διανύουμε;
Ο Αγιος Ιωάννης είναι αυτός που βίωσε και έγραψε την Κλίμακα του Παραδείσου, που έζησε την ανάβαση του ανθρώπου από την κόλαση μέχρι τον Ουρανό, μέχρι τον Παράδεισο. Άνθρωπος που οδήγησε την ψυχή του από την κόλαση στον παράδεισο και μίλησε για όσα βιώνει ο άνθρωπος πολεμώντας με τον διάβολο που βρίσκεται πίσω από την αμαρτία.
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Η Κλίμακα του Παραδείσου, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος είναι οι αρετές: η ταπείνωση, η πίστη, η νηστεία, η πραότητα, η υπομονή, η αγαθότητα, η καλοσύνη, η ευσπλαχνία, η φιλαλήθεια, η αγάπη, η ομολογία και πολλές άλλες αρετές που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη, το σημαντικότερο βιβλίο όλων των εποχών. Και επειδή η κάθε αρετή είναι ένας μικρός παράδεισος, αυτές οι αρετές ενδιαφέρουν όχι μόνον τους μοναχούς του Αγίου Όρους αλλά κάθε έναν που θέλει να βιώσει τις τις δυνατότητες της πνευματικής ζωής.

Έτσι οι αγιορείτες μοναχοί προτείνουν την μελέτη ωφέλιμων αναγνωσμάτων σε κάθε έναν που θέλει να ανέβει τα σκαλιά της κλίμακας του Παραδείσου. Κι όπως η εξέλιξη κάθε μοναχού εξαρτάται από την δική του προσπάθεια έτσι και η πνευματική πρόοδος κάθε ψυχής εξαρτάται απο την καλλιέργεια που προσπαθεί να επιτύχει η ίδια στο εσωτερικό της έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους προχωρούν στην έκδοση και διάθεση στο κοινό εξαιρετικών βιβλίων.
Οι υπεύθυνοι της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους μας πληροφόρησαν για τις εκδόσεις των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους οι οποίες διατίθενται από εκεί. «Η Ορθοδοξία είναι γνωστό ότι μας χαρίζει τα πιο αξιόλογα βιβλία, είτε πρωτότυπα, είτε σε μετάφραση από το αρχαίο κείμενο. Έτσι η Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια συλλογή μελετημάτων που μπορούν να σημαδέψουν την πνευματική πορεία του ανθρώπου.
Μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών τίτλων ο καθένας βρίσκει αυτό που του ταιριάζει» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 
Ο λόγος του Θεού, η Καινή Διαθήκη, βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ένα από τα μοναδικά κομμάτια της διαρκούς Έκθεσης είναι αυτό που εκδίδεται από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Χρυσόδετο και φυλαγμένο σε εξαιρετική θήκη είναι ακριβές αντίγραφο της Καινής Διαθήκης όπως υπάρχει στην Μονή. Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να παρατηρεί και να θαυμάζει την λαμπρή τέχνη την οποία ανέπτυξαν οι βυζαντινοί, κινούμενοι εκ φιλοθέου και φιλοκάλου διαθέσως.
Η Οκτάτευχος της Ι.Μ. Βατοπεδίου είναι ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο από τα πιο εντυπωσιακά. Περιλαμβάνει τα οκτώ πρώτα ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και οι 952 σελίδες του είναι εικονογραφημένες με 160 πολύχρωμες αφηγηματικές μικρογραφίες. 
Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος εκδίδει την Νηπτική Θεωρία. Κεντρικό θέμα αυτού του κεχαριτωμένου βιβλίου είναι η νοερά και καρδιακή προσευχή ενώ ο συγγραφέας μαζί με την μετάδοση της προσωπικής του πείρας αποκαλύπτει το κάλλος και την λάμψη των φανερώσεων του Χριστού και της Παναγίας. 

Πηγή: Vimaorthodoxias
Recommended Post Slide Out For Blogger