Εκκλησιαστικές επικαιρότητες

Συνεχίζονται και αυτήν την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου οι εσπερινές ομιλίες που πραγματοιούνται στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής.Αυτήν την Τετάρτη θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού ,θα ακολουθήσει το μυστήριο του Ιερού ευχελαίου και θα ακολουθήσει η εσπερινή ομιλία.

Συνεχίζονται και αυτήν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου , οι εσπερινές ομιλίες στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος που βρίσκεται στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι που αφορούν την ανάλυση και ερμηνεία της προς Εφεσίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου στις 7.30μ.μ.Στις 6.45μ.μ.θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 10.15.π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ,θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της 4ης αποστολής στην Ουγκάντα με τίτλο :" Ιεραποστολή : τόσο σημαντική όσο το νερό-Παρουσίαση της 5ης αποστολής μας στην Ουγκάντα..Στην εκδήλωση αυτή οι εθελοντές της 4ης αποστολής θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες από την Ουγκάντα,ενώ θα παρουσιαστεί πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από την 5η αποστολή. Στο τέλος της εκδηλώσεως θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό Αφρικάνικο παζάρι με είδη που δημιουργούν οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας από την Ουγκάντα,με σκοπό την ενίσχυση της Ιεραποστολής ενώ στο τέλος της εκδηλώσεως θα διατεθούν και κουμπαράδες της Ιεραποστολής για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν την Ιεραποστολή και με αυτόν τον τρόπο. Οι κουμπαράδες θα μαζευτούν τον Ιούνιο του 2017 ,όταν πρώτα ο Θεός η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής θα πραγματοποιήσει την 6η αποστολή στην Ουγκάντα.Σας περιμένουμε με χαρά!!

Αφιέρωμα στους "Εθνικούς Ευεργέτες από τις " εκδόσεις Χρυσοπηγή"

Τι ενοούμε με τον όρο εθνικοί ευεργέτες .Πόσοι γνωρίζουμε τους αδελφούς Ριζάρη , τον Αρσάκη και τους Ζωσιμάδες.Πόσοι γνωρίζουμε την καταγωγή των μεγαλύτερων κοινοφελών κτιρίων αλλά και σχολείων της πατρίδας μας.Οι "εκδόσεις Χρυσοπηγή" προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη, ετοίμασαν ένα διαδυκτιακό αφιέρωμα στους Εθνικούς ευεργέτες σε όλους εκείνους δηλαδή, τους επιφανείς και πλούσιους Έλληνες ,οι οποίοι από την Άλωση και μετά, έδωσαν χρήματα και ψυχή για κοινωφελείς σκοπούς της πατρίδας μας. Το αφιέρωμά μας θα παρουσιάζεται στο μπλοκ μας από τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 8.00π.μ.Σας περιμένουμε!!

Διαβάστε σήμερα..

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα!


Σύμφωνα με τους ιστορικούς που έχουν ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα είχε Μοναστηριακό χαρακτήρα. Έτσι την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν λειτουργούσε η Αυτοκρατορική Τράπεζα. Οι Αυτοκράτορες και τα Μέλη της Αυλής νήστευαν κρατώντας τριήμερο. Τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα ήταν τα μόνα που επιτρεπόταν εκτός αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι υγείας για κάποιο από τα Μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας ή της Αυλής.
/fdathanasiou.wordpress.com και συνοδοιπορία

Την Τετάρτη ο Αυτοκράτορας και η Οικογένειά του παρακολουθούσαν την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων από τον Πρωτόπαπα των Ανακτόρων.Το ίδιο τυπικό επικρατεί και σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής να νηστεύουν αυστηρά.
http://blogspotcom-asma.blogspot.com/
Recommended Post Slide Out For Blogger